December 22

0 comments

Kemurungan: Gejala, Punca dan Rawatan


Apa Itu Kemurungan

Kemurungan adalah penyakit mental yang membuat seseorang merasa sedih atau tidak dapat menikmati apa-apa selama berminggu-minggu pada satu masa.

Mereka juga boleh mengalami gejala lain, seperti tidak bertenaga, mudah marah, atau mengalami masalah tidur. Dalam kes yang teruk, seseorang mungkin berfikir tentang bunuh diri.

Kemurungan dapat menghentikan orang yang dapat melakukan pekerjaan, belajar, atau menjaga diri dan keluarga mereka. Ia boleh menjadi penyakit jangka pendek, atau boleh berlaku sepanjang hidup seseorang.

Dengan rawatan yang betul, seseorang yang mengalami kemurungan dapat pulih dan menjalani kehidupan yang memuaskan dan normal.

Jenis-jenis Kemurungan

Kemurungan Utama
Di mana seseorang mengalami simptom kemurungan sekurang-kurangnya 2 minggu pada satu masa, dan gejala tersebut mengganggu kehidupan seharian mereka.
Ini adalah jenis kemurungan yang paling biasa pada orang dewasa. Ia boleh menjadi ringan, sederhana atau teruk
Gangguan Kemurungan Berterusan
Sama dengan kemurungan utama, kecuali bahawa orang itu mempunyai gejala dan tiada sekurang-kurangnya 2 tahun (atau 1 tahun pada kanak-kanak dan remaja).
Kemurungan Pramenstruasi
Apabila seorang wanita merasa sangat tidak senang, mudah marah atau murung sebelum tempoh haidnya, dan gejalanya hilang setelah haidnya bermula (juga disebut premenstrual dysphoric disorder).
Kemurungan Pranatal dan selepas bersalin
Apabila seorang wanita mengalami gejala kemurungan semasa kehamilan atau selepas melahirkan (disebut juga perinatal depression atau peripartum depression).
Kemurungan Atipikal
Sama dengan kemurungan utama, tetapi dengan gejala tambahan seperti merasa sangat letih dan lemah, tidur dengan banyak masa, makan lebih banyak daripada biasa dan menambah berat badan, dan merasa sangat sensitif untuk ditolak oleh orang lain.
Kemurungan Bermusim
Apabila seseorang hanya mengalami gejala kemurungan setiap musim gugur dan musim sejuk, dan merasa lebih baik setiap musim bunga dan musim panas, kadang-kadang disebut seasonal affective disorder. (mis. Terlalu banyak tidur, menghadapi masalah bangun pagi, keletihan pada siang hari, makan berlebihan dan menambah berat badan).
Jenis Lain
Kemurungan klinikal: Kemurungan yang didiagnosis oleh seorang profesional. Ini bukan jenis kemurungan – boleh merangkumi jenis apa pun. Istilah ini tidak lagi biasa digunakan oleh penjagaan kesihatan profesional.

Kemurungan unipolar: Kebalikan dari kemurungan bipolar. Kemurungan unipolar merangkumi semua jenis kemurungan apabila orang itu tidak mengalami gangguan bipolar.

Apa yang Menyebabkan Kemurungan?

Tidak ada satu pun penyebab kemurungan. Ia boleh disebabkan oleh perkara yang berbeza pada orang yang berbeza.

Kemurungan cenderung berlaku dalam keluarga. Gen adalah sebahagian besar sebab seseorang mengalami kemurungan. Biasanya ada juga sebab lain, seperti:

 • Tekanan dan masalah hidup
 • Peristiwa kehidupan traumatik
 • Kesedihan dan kehilangan
 • Kesunyian
 • Tidak tidur lena
 • Masalah kesihatan
 • Merokok
 • Kekurangan aktiviti fizikal
 • Pemakanan yang tidak sihat
 • Menggunakan alkohol atau ubat lain
 • Ubat-ubatan.

Tidak semua orang yang menderita dan stress oleh perkara-perkara dalam hidup mereka mengalami kemurungan – tetapi perasaan ini boleh menyebabkan kemurungan.

Gejala kemurungan

Kemurungan boleh menyebabkan salah satu daripada gejala ini:

 • Berasa sedih atau kecewa
 • Tidak dapat menikmati perkara yang biasanya menyeronokkan
 • Sering memikirkan kematian atau bunuh diri
 • Makan terlalu banyak atau tidak mencukupi
 • Menambah atau menurunkan berat badan
 • Tidur lebih lena daripada biasa, atau tidak dapat tidur dengan lena
 • Tidak mempunyai tenaga atau mudah letih
 • Tidak dapat menumpukan perhatian atau berfikir dengan jelas
 • Merasa tidak baik terhadap diri sendiri, tidak berharga atau bersalah
 • Pergerakan fizikal yang diperlahankan atau dipercepat
 • Mudah marah.
Kadang-kadang semua orang boleh merasa sedih, tetapi jika gejala berlangsung lebih dari beberapa minggu, itu boleh menjadi kemurungan.

Seseorang mungkin merasa seperti ini sepanjang masa, atau gejala mungkin datang dan pergi.

Kemurungan boleh mengganggu pemikiran. Pada orang yang lebih tua malah kelihatan seperti mereka mengalami demensia.

Kemurungan juga boleh mempunyai gejala lain yang tidak biasa, seperti mendengar atau melihat perkara-perkara yang tidak nyata (halusinasi), mempunyai kepercayaan yang sangat aneh yang tidak normal atau tidak benar (khayalan), kelemahan yang melampau, atau tidak dapat menggerakkan bahagian tubuh. Gejala ini jarang berlaku.

Siapa yang Mengalami Kemurungan?

Sesiapa sahaja boleh mengalami kemurungan.
Ia sangat biasa. Rata-rata lebih dari 1 dari 5 orang akan mengalami kemurungan dalam hidup mereka.

Sebilangan besar orang berusia lebih dari 20 tahun ketika mereka mengalami kemurungan untuk pertama kalinya.

Kanak-kanak dan remaja juga boleh mengalami kemurungan.

Wanita kira-kira dua kali lebih besar daripada lelaki untuk mengalami kemurungan.

Orang yang mempunyai masalah kesihatan mental lain seperti gangguan bipolar, anxiety, gangguan keperibadian sempadan dan skizofrenia juga boleh mengalami kemurungan. Kemurungan adalah bahagian dari gangguan bipolar.

Mendapatkan Pertolongan untuk Kemurungan

Penjagaan perubatan awal sangat penting untuk pemulihan yang baik. Semakin cepat anda mendapatkan pertolongan, semakin besar peluang anda mendapatkan diagnosis yang tepat dan mendapatkan rawatan serta pertolongan yang berkesan untuk mengatasi masalah anda.

Pergi ke hospital untuk mendapatkan rawatan.

“Minta pertolongan adalah langkah pertama untuk mengatasi masalah kemurungan”

Bagaimana Kemurungan Didiagnosis?

Kemurungan didiagnosis berdasarkan gejala seseorang.

Diagnosis biasanya dibuat oleh GP atau psikologi. Sekiranya gejala tidak biasa atau teruk, orang tersebut boleh dirujuk oleh doktor ke psikiatri untuk membuat diagnosis.

Doktor mungkin tidak membuat diagnosis dengan segera. Kadang-kadang mereka mungkin ingin melihat bagaimana orang itu pergi dari masa ke masa, sebelum membuat diagnosis.

Bagaimana Kemurungan Dirawat?

Rawatan yang sesuai untuk anda akan bergantung pada seberapa buruk kemurungan anda, gejala anda, apa yang berlaku dalam hidup anda, pilihan anda, dan keperibadian anda.

Kemurungan ringan biasanya dirawat dengan rawatan psikologi (terapi bercakap). Ubat tidak biasanya diperlukan.

Kemurungan sederhana dapat diatasi dengan rawatan psikologi atau ubat-ubatan.

Sebilangan besar orang dengan kemurungan yang lebih teruk akan memerlukan kombinasi ubat antidepresan dan rawatan psikologi.

Pemulihan dari Kemurungan

Kemurungan adalah penyakit yang boleh diubati. Dengan rawatan, kebanyakan orang dapat pulih dari tempoh kemurungan dalam masa 3-6 bulan.

Beberapa orang mengambil masa lebih lama untuk pulih. Dalam beberapa kes kemurungan teruk mungkin memerlukan beberapa tahun.

Ingatlah

Kemurungan adalah penyakit mental yang membuat seseorang merasa sedih atau tidak dapat menikmati apa-apa selama berminggu-minggu pada satu masa.
Kemurungan sangat biasa.
Dapatkan bantuan untuk kemurungan dengan berjumpa doktor atau ahli psikologi anda. Sekiranya gejala anda tidak biasa atau teruk, anda mungkin akan dirujuk ke psikiatri untuk mendapatkan bantuan.
Dengan rawatan, kebanyakan orang pulih dari kemurungan dalam beberapa bulan.

Baca juga

Tinggalkan Komen Anda

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}