April 29

8 Tanda dan Simptom Anda Kekurangan Vitamin

Vitamin sangat penting untuk kesihatan keseluruhan kita. Kita perlukan vitamin jika kita mahu menjalani kehidupan yang sihat dengan komplikasi yang sedikit.

Walau bagaimanapun, kebanyakan orang tidak mendapat cukup vitamin dalam sistem mereka setiap hari.

Sama ada kerana mereka tidak mempunyai diet yang betul atau badan mereka berjuang lebih daripada yang lain untuk menyerap vitamin tertentu, kekurangan vitamin adalah masalah besar.

Adakah terdapat cara yang boleh anda mengenal pasti jika vitamin anda kurang?

Nasib baik, terdapat tanda-tanda yang diberikan oleh tubuh anda yang menunjukkan bahawa anda mungkin mempunyai beberapa jenis kekurangan vitamin. Badan anda mungkin kekurangan vitamin tertentu yang diperlukan.

Tanda-tanda Kekurangan Vitamin

Terdapat beberapa vitamin yang diperlukan oleh badan kita untuk terus berjalan dengan cekap.

Sekiranya kita kekurangan vitamin tersebut, kita tidak dapat berfungsi dengan sempurna seperti yang kita perlu.

Tubuh anda akan memberitahu anda bahawa ia tidak mempunyai beberapa vitamin yang diperlukan juga. Selalunya terdapat tanda-tanda bahawa anda kurang vitamin. Tiada apa yang berlaku kepada tubuh anda secara tidak sengaja.

Tanda-tanda berikut akan terjadi jika anda kekurangan vitamin, ianya berlaku hanya kerana badan anda kurang vitamin. Mereka tidak akan berlaku jika badan anda dipenuhi dengan vitamin yang diperlukan.

Sindrom Kaki Resah (Restless Leg Syndrome)

Ini juga dikenali sebagai penyakit Willis-Ekbom. Ia pada dasarnya menyebabkan anda mempunyai keinginan yang tidak dapat dikawal untuk menggerakkan kaki anda. Ia sesuatu yang anda tidak dapat kawal sepenuhnya.

Terdapat hubungan yang kuat antara sindrom kaki resah dan tahap zat besi(iron) yang rendah walaupun tidak ada sebab yang tepat untuk keadaan ini.

Apabila tahap zat besi rendah, terdapat kajian yang menunjukkan kemungkinan untuk mempunyai sindrom kaki resah jauh lebih tinggi. Keterukannya juga meningkatkan apabila tahap zat besi anda sangat rendah.

Meningkatkan pengambilan zat besi anda adalah cara mudah yang dapat membantu mengurangkan gejala-gejala yang mungkin timbul ketika datang ke sindrom kaki resah.

Anda boleh melakukan ini dengan makan lebih banyak makanan yang diperkaya besi seperti daging, sayur-sayuran berdaun, dan kacang. Terdapat juga suplemen zat besi di luar sana yang dapat membantu anda meningkatkan zat besi anda jika diet anda tidak mencukupi.

Kelemumur

Sesetengah orang mungkin berfikir bahawa kelemumur adalah sebahagian daripada kehidupan. Jadi ramai orang yang mempunyai kelemumur adalah perkara biasa, Mungkin kulit anda tidak menghasilkan minyak yang diperlukan kulit kepala anda.

Nah, ini boleh menjadi tanda bahawa anda mempunyai kekurangan vitamin. Kelemumur boleh berkurangan jika anda mempunyai vitamin yang seimbang dalam sistem anda.

Kelemumur berlaku kerana kulit anda tidak menghasilkan minyak yang cukup untuk mengekalkan kulit anda dengan baik. Ini berlaku kerana badan anda mungkin kekurangan zink, niacin, riboflavin, dan pyridoxine.

Saya tahu ia kedengaran seperti banyak vitamin yang anda perlukan untuk diambil, tetapi ada makanan di luar sana yang mengandungi vitamin ini dan lebih mudah didapatkan.

Makanan seperti ayam, telur, sayuran berkanji, dan bijirin penuh akan dapat memberi anda vitamin yang anda perlukan untuk menghilangkan kelemumur itu.

Pendarahan Gusi

Tanda kekurangan vitamin

Apabila anda perasan pendarahan gusi anda, andaian biasanya disebabkan oleh kekurangan kesihatan pergigian yang betul. Mungkin anda berus gigi terlalu keras atau anda tidak cukup flos yang boleh menyebabkan gusi anda meradang.

Dalam kebanyakan kes, ia okey untuk menganggap ini adalah sebab mengapa gusi anda berdarah. Dalam kes lain, ia boleh disebabkan oleh kekurangan vitamin.

Jika ini berlaku kerana kekurangan vitamin, badan anda kurang vitamin C.

Vitamin C mampu membantu menyembuhkan luka pada masa yang sama menghalang sel-sel anda daripada merosakkan sel. Oleh itu, jika anda kurang vitamin C, sel-sel anda lebih mudah terdedah kepada luka seperti luka kecil.

Sekiranya anda mengambil harian buah-buahan dan sayur-sayuran, anda biasanya tidak perlu risau tentang kekurangan vitamin C. Jika pendarahan berlaku juha, ia adalah satu-satunya sebab yang membimbangkan apabila datang kepada pendarahan gusi anda. Ia akan menjadi kesihatan pergigian anda yang lemah dan bukannya kekurangan vitamin.

Keretakan pada Sudut Mulut

Retak berlaku di sekitar mulut anda selalunya kerana ia kering. Bibir kering berlaku kerana kulit anda tidak lembap.

Ada faktor-faktor tertentu yang memainkan ini, seperti persekitaran anda, yang boleh membantu bibir anda menjadi kering.

Walau bagaimanapun, banyak masa, anda mengalami bibir retak kerana kekurangan vitamin. Biasanya, anda akan kekurangan beberapa vitamin B atau besi.

Sekiranya anda tidak berhati-hati, anda juga boleh mengalami luka-luka kecil yang terbentuk di dalam mulut anda juga, yang lebih dikenali sebagai canker sore.

Bergantung pada makanan yang tinggi dalam besi dan vitamin B yang anda dapat ambil, walaupun bibir anda tidak dapat dilembapkan sepenuhnya, retak di sekeliling bibir anda akan menjadi minimum.

Rambut dan Kuku yang rapuh

Kekurangan vitamin

Rambut dan kuku anda tidak akan rapuh jika anda memberi badan anda vitamin yang sepatutnya. Khususnya, badan anda memerlukan biotin.

Biotin boleh dianggap sebagai pelembap untuk rambut dan kuku anda. Mempunyai biotin yang mencukupi dalam sistem anda akan menghalang kuku anda daripada retak dengan mudah dan mengekalkan rambut anda daripada menipis atau membelah.

Terdapat suplemen biotin di luar sana yang boleh digunakan jika anda ingin meningkatkan pengambilan biotin anda. Walau bagaimanapun, cara terbaik untuk mendapatkan lebih banyak biotin dalam tubuh anda adalah dengan makan makanan yang kaya dengan biotin.

Beberapa makanan termasuk putih telur, bayam, brokoli, dan bijirin.

Benjolan Merah pada Kulit

Ini biasanya hanya berlaku pada orang yang mempunyai diet yang rendah vitamin A dan C.

Benjolan lebih berkemungkinan akan berlaku pada pipi, lengan, paha, atau pantat anda.

Gumpalan ini juga boleh disebabkan oleh genetik. Ia boleh dilihat dan biasanya berlaku pada kanak-kanak, dan mereka biasanya akan hilang apabila meningkat dewasa.

Walau bagaimanapun, jika anda seorang dewasa dan menghadapi benjolan ini, anda mungkin boleh mengaitkannya dengan kekurangan vitamin.

Kesusahan Melihat Pada Waktu Malam

Kekurangan vitamin

Kadang kala apabila badan kita kekurang vitamin tertentu, penglihatan anda boleh menjadi sangat terjejas.

Seseorang yang kekurangan vitamin A boleh menghadapi keadaan seperti buta malam yang bermaksud bahawa anda akan berjuang untuk melihat cahaya yang rendah.

Sekiranya keadaan ini tidak diperbaiki, anda mula membangunkan benjolan di mata putih anda.

Ini hanya berlaku jika anda terus menghalang badan anda daripada vitamin A. Untungnya, kekurangan vitamin A adalah sesuatu yang jarang berlaku.

Diet yang sihat lazimnya akan dapat memberi anda vitamin A yang cukup dan tidak akan menimbulkan masalah dalam jangka masa panjang.

Keguguran Rambut

Kehilangan rambut adalah gejala kekurangan vitamin yang sangat biasa. Apabila saya mengatakan keguguran rambut, Saya tidak bermaksud tentang kehilangan sehelai rambut di sana sini. Saya maksudkan mengenai kehilangan rambut yang banyak pada satu masa.

Semua orang kehilangan rambut tetapi jika anda kehilangan banyak pada satu masa, anda boleh menganggap ini bahawa anda kekurangan vitamin.

Sekiranya anda seorang yang sedang botak, ini adalah sesuatu yang biasanya genetik. Anda tidak akan kehilangan satu tan rambut pada satu masa. Kehilangan rambut berlaku secara beransur-ansur dari masa ke masa.

Kekurangan iron, zink, dan niacin boleh dikaitkan dengan keguguran rambut. Mengambil suplemen untuk vitamin ini sangat membantu, bersama dengan diet yang kaya dengan vitamin ini.


Kekurangan Vitamin Boleh Diketahui

Kekurangan vitamin mungkin bukan perkara paling mudah untuk dihadapi, tetapi jika anda memberi tumpuan kepada badan anda, anda akan menyedari bahawa terdapat sesuatu yang salah.

Sekiranya anda tidak mempunyai tanda-tanda ini, anda boleh memakan makanan yang memberi vitamin yang mencukupi untuk memberi badan anda dengan tepat vitamin yang diperlukan.

Sekiranya anda mempunyai salah satu daripada tanda-tanda ini, perubahan cepat dalam diet anda boleh membuat sesuatu yang lebih baik untuk anda. Makanlah perkara yang betul. Ambil suplemen yang betul.

Perubahan kecil ini dapat memberikan tubuh anda segala yang diperlukan untuk berfungsi dengan baik


Baca Juga

Leave a Reply

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Penulis

Mohd Fadli

Hey, Saya adalah seorang penulis yang berminat dengan bidang kesihatan, pemakanan, budaya, dan gaya hidup.

uWu