7 Kebaikan Diet Keto yang Anda Mahu Dalam Hidup Anda

Apabila orang mendengar tentang diet ketogenik, salah satu soalan pertama yang mereka akan tanya adalah apa yang sangat hebat mengenainya? Ini adalah satu soalan yang bagus. Dengan itu, dalam post ini saya akan menunjukkan kepada anda kebaikan yang hebat dari diet keto.

Sebelum itu adalah penting untuk memahami apa diet ketogenik sebenarnya dan apa yang berlaku.

Apa itu Keto?

Diet ketogenik adalah rendah karbohidrat, protein sederhana, dan diet tinggi lemak. Matlamat diet ini adalah untuk mendapatkan tubuh anda menjadi keadaan metabolik yang dikenali sebagai ketosis.

Apa pula ketosis?

Ketosis berlaku apabila badan anda telah kehabisan stok glycogen (pada asasnya gula) sehingga perlu mencari sumber bahan bakar yang lain. Apabila ini berlaku, hati anda akan mula memproses lemak menjadi keton untuk dijadikan sumber bahan bakar utama tubuh anda.

Jadi untuk merapikan lemak -> keton = tenaga.

Itu pengenalan ringkas, masa untuk meneroka manfaat diet ketogenik pula.

Kebaikan Diet Keto

7 Kebaikan Diet Keto

Terdapat banyak diet lain yang hanya dapat memberikan manfaat tunggal iaitu penurunan berat badan. Masalah dengan diet yang memberikan satu sahaja manfaat adalah anda dengan mudahnya gagal bermotivasi untuk teruskan diet itu.

Keto mempunyai banyak kebaikan kerana ia mengubah kimia badan anda. Badan anda akan lebih cekap apabila ia mempunyai keton sebagai bahan bakar.

1. Berat Badan

Ini sudah semestinya, adalah kebaikan utama yang dicari oleh orang ramai. Apabila lemak menjadi sumber tenaga, badan anda secara aktif membakar lemak apabila ia memerlukan lebih tenaga berbanding menggunakan glukosa.

Tetapi bagaimana proses sebenar berfungsi?

Apabila badan anda memasuki ketosis, gula darah dan paras insulin menurun. Ini memberikan sel-sel lemak keupayaan untuk melepaskan air yang telah mereka simpan dan inilah sebab pada mulanya, kebanyakan orang melihat kejatuhan besar berat badan mereka akibat kehilangan air.

Selepas itu berlaku sel-sel lemak cukup kecil untuk memasuki aliran darah dan memasuki hati di mana mereka boleh ditukarkan menjadi keton.

Proses ini berterusan semasa anda menempuhi sepanjang perjalanan keto dan selagi anda meletakkan diri anda dalam defisit kalori (kurang kalori).

2. Kawalan Selera Makan

Satu perkara yang luar biasa berlaku apabila diet anda tidak berat karbohidrat. Anda akan mendapati bahawa anda tidak lapar seperti biasa dan tidak berakhir dengan keinginan rawak yang menyebabkan anda makan makanan yang tidak sihat.

Ramai orang yang melakukan keto dapat melakukan intermittent fasting (puasa secara berselang-seli) di mana mereka hanya makan pada tempoh tertentu seharian. Hal ini boleh dilakukan kerana perut anda tidak akan menanggis memberitahu anda bahawa anda perlu makan donat.

Apa yang berlaku apabila anda tidak konsisten mencari makanan untuk dimakan?

3. Mental Fokus yang lebih baik

Kebaikan Diet Keto

Masalah dengan karbohidrat sebagai sumber tenaga ialah ia menyebabkan paras gula darah anda naik dan turun. Oleh kerana sumber tenaga tidak konsisten, lebih sukar bagi otak anda untuk tetap fokus pada masa yang lama.

Apabila anda berada di ketosis dan otak anda menggunakan keton sebagai sumber bahan bakar, ia mempunyai sumber bahan api yang konsisten yang bermakna anda boleh memberi tumpuan untuk tempoh masa yang lebih lama.

Anda juga tidak mempunyai minda bercelaru.

Sukar untuk menerangkan perasaan ini kerana apabila anda makan karbohidrat, anda tidak menyedari bahawa fikiran anda tidak berada di tahap 100%. Sebaik sahaja anda ketosis anda akan mula melihat perbezaannya, terutamanya jika anda menghabiskan satu atau dua hari makan karbohidrat lagi.

4. Lebih banyak Tenaga

diet ketogenik memberi anda lebih banyak tenaga

Tubuh anda hanya boleh menyimpan glikogen yang banyak dan kerana ini, anda perlu sentiasa mengisi minyak jika anda ingin mengekalkan tahap tenaga anda.

Walau bagaimanapun, badan anda sudah mempunyai banyak lemak untuk bekerja dan ianya juga dapat menyimpan banyak lemak, ini bermakna apabila ketosis ia mempunyai sumber tenaga yang tidak akan habis.

Apabila badan anda menggunakan lemak sebagai bahan bakar utama, anda akan mendapati diri anda lebih banyak tenaga sepanjang hari.

Bolehkah anda bayangkan dunia di mana anda tidak merasa seperti anda perlu tidur selepas makan tengahari?

Itulah gaya hidup ketogenik.

5. Membantu Mengatasi Diabetes Jenis II

Orang yang mengalami Diabetes Jenis II mengalami peningkatan penghasilan insulin. Kerana diet ketogenik menghilangkan gula dari diet, ia membantu menurunkan kiraan HbA1c dan berkesan dapat mengundurkan Diabetes Jenis II.

Kajian telah menunjukkan bahawa mematuhi diet ketogenik boleh mengurangkan penanda utama yang berkaitan dengan diabetes jenis II.

6. Meningkatkan Tahap Kolesterol HDL

Apabila orang mendengar ini mereka biasanya panik tetapi ada dua jenis kolesterol: HDL dan LDL.

HDL adalah kolesterol baik yang membawa kolesterol dari badan dan ke hati di mana ia dapat digunakan semula atau diekskresikan. LDL, sebaliknya, membawa kolesterol dari hati dan ke seluruh badan.

Pada keto, tahap trigliserida dalam badan anda menurun, sementara tahap HDL meningkat. Trigliserida: nisbah HDL adalah penunjuk penyakit jantung yang kuat. Semakin tinggi, semakin besar risiko penyakit jantung anda.

7. Menurun Tekanan Darah

keto merendahkan tekanan darah

Tekanan darah tinggi adalah tanda masalah jantung masa depan. Keto melakukan kerja yang baik untuk membantu menurunkan tekanan darah. Apabila nenek saya mengamalkan diet ketogenik ke dalam hidupnya, dia mendapati bahawa dia dapat berhenti mengambil ubat tekanan darahnya.


Keto Boleh Merubah Hidup

Salah satu perkara hebat tentang keto yang tidak disebutkan di atas adalah pelbagai resipi lazat yang anda dapat buat. Jika saya memberitahu anda bahawa anda boleh menambah mentega dan keju kepada apa sahaja yang anda mahu, adakah anda akan kecewa?

Diet ketogenik adalah lebih daripada diet. Ia benar-benar menjadi gaya hidup yang anda boleh adaptasi dan kami telah mendapati bahawa ia telah mengubah kehidupan kami dengan lebih baik.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

10 Makanan Yang Membakar Lemak Semasa Anda Tidur

Entri ini adalah mengenai makanan yang membakar lemak semasa anda tidur sehingga anda dapat menurunkan berat badan dengan lebih cepat. Sekiranya anda tertanya-tanya apa yang harus dimakan pada waktu malam untuk menurunkan berat badan, teruskan membaca! Mahu cepat dan ingin mengetahui cadangan nombor 1 makanan terbaik untuk dimakan pada waktu malam yang menurunkan berat badan?

Diet Atkins : Pelan Makanan Rendah Karbohidrat yang Sihat

Diet Atkins juga dikenali sebagai diet Keto yang asli. Ini adalah pelan makanan rendah karbohidrat sihat yang tinggi kandungan protein dan lemak. Ia menyekat makanan yang kaya dengan karbohidrat. Pelan diet Atkins adalah salah satu pelan diet rendah karbohidrat tertua dan terkenal. Ia pada asalnya dirancang untuk orang yang berlebihan berat badan dan gemuk untuk

Cara Mengurangkan Tahap Kolesterol Anda Secara Semula Jadi

BMI anda mungkin tepat, anda mungkin tidak berlebihan berat badan, dan anda mungkin sama sekali tidak menunjukkan gejala mempunyai kolesterol yang tinggi. Sehingga anda diuji atau menjadi mangsa strok atau penyakit jantung. Oleh itu, sebelum anda menghadapi komplikasi, berikut adalah beberapa kaedah rawatan semula jadi yang akan membantu menurunkan kadar kolesterol anda. Teruskan membaca! Apa

Empat Prinsip Pemakanan Sihat

Kunci untuk pemakanan yang sihat adalah bukan diet atau memotong makanan dan minuman kegemaran anda. Pakar bersetuju bahawa mencapai dan menjaga berat badan yang sihat pada dasarnya adalah dengan perubahan gaya hidup dan tabiat makan anda yang realistik dan mudah dipatuhi. Dengan cara ini, anda tidak akan merasa terbeban dengan harapan yang drastik dan matlamat

3 thoughts on “7 Kebaikan Diet Keto yang Anda Mahu Dalam Hidup Anda”

    • Keto tu satu diet yang menjadikan lemak sebagai bahan atau makanan utama. Boleh rujuk panduan ini untuk mengetahui diet keto dengan lebih mendalam.
      Kerana, benda yang perlu dibeli hanyalah makanan anda sendiri dan alat menguji keton.

      Reply

Leave a Comment