Kaunseling dan Psikoterapi – Bagaimana Ia Membantu Anda

Tugas seorang kaunselor, seperti namanya adalah menawarkan khidmat nasihat mengenai bidang kepakarannya. Seorang kaunselor akan membantu klien untuk mengenali masalah mereka dan akhirnya menolong mereka untuk mengatasinya dengan berkesan.

Sesi biasanya akan berlangsung di lokasi persendirian dan akan dimulakan dengan kaunselor mendengar dengan teliti masalah klien, yang membolehkan mereka memahami masalah dari perspektif mereka.

Kaunseling memberi individu peluang untuk meneroka perasaan tertentu dalam suasana yang membolehkan mereka bercakap dengan bebas dan terbuka tanpa pertimbangan, dengan cara yang selalunya bukan pilihan dengan rakan dan keluarga. Seorang kaunselor tidak akan memberi nasihat kepada pelanggan mengenai jalan terbaik yang harus diambil tetapi hanya akan menolong mereka mencapai tahap di mana mereka dapat membuat keputusan itu sendiri.

Elemen penting dalam hubungan klien kaunselor adalah kepercayaan dan rasa hormat, yang mana kedua-duanya adalah perlu, kerana bagaimana anda berhubung antara satu sama lain akan menentukan kejayaan rawatan anda.

Adakah Kaunseling dan Psikoterapi sama?

Walaupun kedua-dua ‘kaunseling’ dan ‘psikoterapi’ melibatkan berbicara dengan seseorang yang terlatih untuk mendengarkan, dan perbezaan yang pasti antara keduanya sukar untuk diketahui, ada beberapa perbedaan penting.

Secara umumnya, seorang kaunselor akan menangani pelbagai masalah dan masalah kehidupan tertentu, sedangkan seorang psikoterapis yang bekerja di sebuah hospital misalnya lebih cenderung terlibat dalam rawatan masalah yang lebih mendalam seperti penyakit psikologi yang teruk dan masalah yang berakar kuat mungkin dari masa lalu yang masih menimbulkan kesusahan.

Walau bagaimanapun, dalam praktik swasta seorang psikoterapis cenderung menerima pelanggan yang keperluannya kurang berat, di mana pertindihan antara kedua terapi terletak.

Sejarah Kaunseling dan Psikoterapi

Kaunseling dan psikoterapi dapat ditelusuri sekitar awal tahun 1880an dengan karya Sigmund Freud. Freud, seorang pakar neurologi terlatih memulakan penyelidikannya ke dalam minda manusia dengan bekerja dengan pesakit yang digolongkan sebagai histeris. Pada tahun 1886 Freud membuka praktik peribadinya sendiri dan mengembangkan kaedah bekerja dengan pesakit histeris yang disebutnya sebagai ‘psikoanalisis’.

Semasa bekerja awal, Freud akan menggunakan hipnoterapi untuk rawatan gangguan fikiran pada pesakitnya tetapi segera mula menumpukan usahanya untuk mengembangkan kaedah dan teorinya sendiri, yang hingga kini masih menjadi asas kaunseling dan psikoterapi.

Pada awal tahun 1900-an, Freud dikunjungi oleh Ernest Jones dan A.A Brill yang masing-masing kembali ke negara mereka sendiri di UK dan AS untuk mempromosikan kaedah Freud kepada khalayak yang lebih luas. Freud juga mempengaruhi banyak orang lain untuk mengikuti pendekatan mereka sendiri untuk psikoterapi seperti Alfred Adler, Snador Ferenczi, Karl Abraham dan Otto Rank yang semuanya bertindak sebagai magang singkat kepada Freud sebelum masing-masing menjadi psikoanalis mereka sendiri.

Carl Jung adalah kolaborator rapat Freud dan dianggap oleh banyak orang sebagai anak didiknya. Akhirnya Jung berusaha mengembangkan sekolah psikologi sendiri yang banyak memanfaatkan apa yang dia pelajari dari Freud, sehingga mendapat pengakuannya di lapangan.

Perkembangan berterusan sepanjang abad ke-20 kerana banyak yang mula membuka sekolah mereka sendiri dan mengembangkan kaedah mereka sendiri. Tahun 1950-an Carl Rogers menerbitkan Client Centered Therapy, teknik baru yang telah dia hasilkan setelah diilhamkan oleh karya Alfred Alder dan Otto Rank. Hari ini kita tahu Rogers berfungsi sebagai terapi humanistik, yang sesuai dengan tiga bentuk terapi psikologi utama yang digunakan sekarang: terapi tingkah laku, terapi psikoanalitik dan psikodinamik dan terapi humanistik.

Model Kaunseling

Terapi Tingkah Laku Kognitif

Terapi tingkah laku kognitif (cognitive behavioral therapy – CBT) adalah bentuk psikoterapi yang bertujuan untuk melatih cara berfikir seseorang agar dapat membantu mereka mengatasi dengan berkesan dalam situasi tertekan. Mereka yang mempraktikkan CBT percaya bahawa cara seseorang berfikir tentang suatu situasi mempunyai pengaruh terhadap cara mereka bertindak dan juga cara seseorang bertindak mempengaruhi pemikiran dan perasaan mereka. Ini bermaksud untuk menghilangkan masalah, pemikiran dan tingkah laku itu perlu diubah.

Terapi Psikodinamik

Terapi psikodinamik berpusat pada hubungan antara keperibadian klien dan pengalaman hidup dan kesannya terhadap pemikiran, perasaan, hubungan dan tingkah laku semasa mereka. Setelah seseorang individu memahami hubungan ini dengan lebih jelas, mereka akan dapat menghadapi situasi sukar dengan lebih berjaya.

Terapi psikodinamik sangat berguna apabila digunakan untuk merawat kemurungan, anxiety, post-traumatic stress disorder, masalah kesihatan jangka panjang, gangguan makan dan ketagihan.

Terapi Humanistik

Terapi humanistik adalah istilah yang menggambarkan pendekatan holistik terhadap masalah kesihatan individu, yang bermaksud bahawa minda, emosi, tingkah laku dan kerohanian semuanya digabungkan dalam rawatan untuk mencapai hasil yang merawat seluruh orang dan bukan hanya penyakit.

Untuk mencapai ini semua aspek kehidupan mesti diselidiki, termasuk keluarga, rakan, masyarakat dan budaya. Jenis terapi ini paling sering digunakan untuk merawat masalah seperti kemurungan, anxiety, dan ketagihan.

Bolehkah Kaunseling membantu saya?

Kaunseling tersedia dalam pelbagai format yang berbeza, berlaku dalam situasi tatap muka, melalui telefon atau bahkan melalui internet atau e-mel. Ini adalah rawatan serba boleh dan berkesan yang disyorkan untuk merawat banyak keadaan, termasuk yang berikut:

Siksaan

Hubungan kasar biasanya berkembang secara beransur-ansur dalam jangka masa yang panjang dan sering dikenal pasti oleh tingkah laku yang menunjukkan kurangnya rasa hormat dan kawalan dari satu individu tertentu. Tingkah laku kesat wujud dalam pelbagai bentuk dan sama ada emosi, seksual, fizikal, kanak-kanak atau rumah tangga sukar dan menyedihkan mangsa untuk mengatasi sendiri. Terdapat banyak agensi pakar yang menawarkan pertolongan rahsia dan nasihat dan kaunseling adalah salah satu daripada banyak pilihan yang dapat membantu anda menilai apa yang harus dilakukan mengenai keganasan dalam hubungan anda.

Ketagihan

Istilah ketagihan merujuk kepada ketidakupayaan untuk menghentikan tingkah laku berulang tanpa mengira akibat negatif yang ditimbulkannya. Sepanjang hidup kita akan mendapati ada aktiviti tertentu yang memberi kita kepuasan yang tinggi dan aktiviti inilah yang melepaskan hormon gembira dopamin dan endorfin ke dalam badan kita. Apabila bahan kimia ini tidak wujud secara semula jadi ini adalah ketika individu menjadi terdedah kepada ketagihan. Apabila tidak berpuas hati, banyak yang beralih kepada aktiviti yang menawarkan kepuasan segera, seperti membeli-belah, perjudian, alkohol, dadah, seks dan merokok, semuanya menghasilkan kenaikan sementara yang perlu diulang. Seperti yang kita tahu, apa yang naik mesti turun dan kenaikan ini diikuti oleh masa-masa kemurungan dan putus asa.

Kaunselor dan Psikoterapi dilatih untuk membantu individu menghadapi realiti ketagihan mereka dengan tujuan untuk membantu mereka menangani masalah-masalah mendasar yang bertindak sebagai pemangkin.

Pengurusan kemarahan

Adalah sangat sihat untuk merasa marah dari semasa ke semasa tetapi kita harus terus berhati-hati dan memastikan bahawa kita tetap mengawal kemarahan kita dan ia tidak dapat dikendalikan oleh kita. Ketika emosi ini dikendalikan dengan buruk sehingga menjadi merosakkan, seterusnya menyebabkan perlakuan agresif.

Terdapat sebilangan sebab mengapa seseorang tidak dapat mengawal kemarahannya, dari corak keluarga atau budaya hingga ke keletihan atau kitaran haid, memahami apa yang membuat kita marah adalah antara langkah pertama untuk mengatasinya.

Kaunseling pengurusan marah akan membantu kita mengenal pasti apa yang membuat kita marah. Adakah terdapat sesuatu yang secara berulang-ulang membuat kita marah? Sekiranya demikian, ‘mata kail’ ini akan diperiksa sebagai usaha untuk memahaminya sebelum ahli terapi akan berusaha mengurangkan perasaan dan gairah yang timbul akibat kemarahan tersebut. Faktor terapi lain akan melibatkan melihat bagaimana kemarahan mempengaruhi hubungan peribadi kita dan juga belajar untuk mengambil tanggungjawab terhadap kemarahan kita sendiri dan akibatnya.

Anxiety

Merasa cemas terhadap perkara-perkara tertentu dalam hidup adalah wajar, sebenarnya dalam beberapa kes individu berprestasi terbaik ketika mereka mengalami sedikit tekanan. Walau bagaimanapun, jika anxiety anda meningkat ke tahap di mana ia mengaburkan kehidupan seharian anda dan melumpuhkan kemampuan anda untuk melakukan maka anda perlu mendapatkan nasihat.

Seperempat penduduk menderita anxiety, setiap orang terkena sesuatu yang berbeza. Tidak kira apa penyebabnya, anda harus mengetahui bahawa ada masalah dan menghadapi ketakutan anda. Kaunseling dapat membantu individu untuk memahami apa yang mencetuskan anxiety dan tekanan mereka dan dapat membantu anda menguruskannya dan akhirnya mengatasi mereka. Ia dapat membantu mereka yang menderita anxiety umum, fobia, serangan panik dan pelbagai gangguan anxiety yang lain.

Kematian

Sepanjang hidup kebanyakan kita akan mengalami kehilangan seseorang yang dekat dengan kita dan sebagai tindak balas akan melalui masa berduka. Kesedihan adalah tindak balas semula jadi terhadap kematian dan bagi banyak orang, ia akan berlaku dalam bentuk kitaran yang sangat sering melihat kemarahan, penolakan, kesepian, ketakutan dan melepaskan. Ini adalah proses yang menyedihkan tetapi memungkinkan kita untuk menerima kerugian dengan syarat kita sendiri.

Setiap orang mempunyai siklus kesedihan mereka sendiri dan walaupun ada yang bergerak dengan lancar dari satu tahap ke tahap yang lain, yang lain mendapati diri mereka tidak dapat bergerak maju. Kaunseling semangat akan membantu individu tersebut untuk memahami perasaan mereka dan mengapa mereka tidak dapat meneruskannya. Kawasan-kawasan yang menghalang kitaran untuk terus berjalan akan diterokai dan akhirnya konflik yang tersisa ini akan diselesaikan sehingga kitaran dapat diteruskan.

Buli

Dianggarkan bahawa sekitar 50% populasi orang dewasa dibuli semasa kecil, dengan sekarang banyak yang melaporkan telah mencemari pekerjaan, hubungan dan kesihatan mental mereka kemudian. Buli sangat sukar untuk ditangani kerana bukan sahaja fizikal, tetapi verbal, emosi, perkauman dan seksual berlaku di mana sahaja dari persekitaran sekolah hingga pejabat.

Seorang kaunselor boleh memberikan pertolongan kepada kedua-dua mangsa dan pengganggu itu sendiri, menasihati mereka tentang cara-cara untuk melihat permasalahan yang mungkin menyebabkan kemarahan atau kepatuhan. Buli juga mempunyai kaitan dengan masalah harga diri dan kepercayaan serta keyakinan dan ini adalah aspek yang dapat ditangani dalam sesi kaunseling.

Kerjaya

Kaunselor kerjaya ada bagi mereka yang ingin membincangkan apa sahaja dari merasa terperangkap dalam peranan pekerjaan, hingga perubahan kerjaya, hingga peluang kenaikan pangkat. Kaunselor dilatih dan berpengalaman dalam memahami kesukaran membuat pilihan kerjaya dan dapat memberikan nasihat dan panduan mengenai bagaimana menggunakan kemahiran anda untuk kelebihan anda, cara afektif mencari pekerjaan, membuat portfolio dan menghasilkan rancangan tindakan.

Isu Berkaitan Anak

Masa remaja adalah masa yang sukar dan membingungkan dan selalunya orang muda dan keluarga mereka mungkin memerlukan sokongan tambahan sekiranya mereka mengalami kesukaran untuk menyesuaikan diri dengan perubahan emosi dan tingkah laku. Terdapat banyak perkhidmatan yang memberikan pertolongan tambahan kepada anak muda dan keluarga mereka, dari mentor di sekolah hingga pegawai perhubungan keluarga terdapat banyak jalan untuk diterokai. Sekiranya orang muda memutuskan mereka ingin meminta pertolongan lebih lanjut, mereka juga boleh memilihnya dalam bentuk kaunseling.

Seorang kaunselor dapat menolong orang muda untuk mengenali kekuatan mereka dan mengembangkan pandangan positif terhadap kehidupan. Tidak seorang pun kaunselor akan berusaha untuk memaksakan kepercayaan peribadinya atau cuba mempengaruhi keputusan, mereka hanya ada untuk mendapatkan nasihat dan bimbingan.

Pengurusan Hutang

Tidak jarang bagi mereka yang hidup dalam hutang untuk menguburkan isu ini dalam usaha untuk mencuba dan membuatnya hilang. Namun, ini bukan jalan penyelesaian dan semakin lama individu hidup dengan beban kesukaran kewangan, mereka akan semakin tertekan, cemas dan tertekan. Sebaliknya, perkara terbaik yang perlu dilakukan adalah menghadapi masalah dan meminta pertolongan. Seorang kaunselor kewangan / hutang dapat membantu individu menguruskan hutang mereka dengan mengutamakan, menganggarkan, mempertimbangkan cara mendapatkan wang tambahan dan berunding dengan pemiutang berkaitan dengan jumlah pembayaran bulanan.

Mereka juga dapat memberikan sokongan pada tahap mental dan emosi, membantu anda memahami dan mengurus emosi yang beriringan dengan tekanan hidup dalam hutang.

Demensia

Demensia adalah penyakit yang melemahkan sehingga boleh mengubah orang yang pernah anda kenal. Ini dapat menimbulkan lonjakan emosi yang kompleks. Dari berduka atas kehidupan dan hubungan yang pernah anda kongsi dengan pasangan, hingga rasa benci terhadap sekatan baru yang dikenakan dalam hidup anda, hingga dapat berdamai dengan tingkah laku agresif baru yang ditujukan kepada anda. Sekiranya anda benar-benar merasakan tekanan emosi untuk merawat seseorang yang menderita demensia, maka penting untuk anda menyedari bahawa anda berada di bawah banyak tekanan dan anda mungkin memerlukan sokongan emosi.

Seorang kaunselor dapat membantu anda untuk kembali berdiri, membina semula kehidupan anda sendiri dan maju dengan berkesan dengan kenangan positif tentang masa lalu.

Kemurungan

Angka dari Kajian Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan (NHMS) menyatakan bahawa hampir 0.5 juta penduduk Malaysia mengalami kemurungan. Angka-angka ini mungkin kelihatan cukup tinggi tetapi tetap tidak mengejutkan.

Kemurungan adalah keadaan biasa yang mungkin dihadapi satu daripada tiga orang pada suatu ketika dalam hidup mereka. Ia adalah penyakit yang sangat kompleks dengan pelbagai gejala dan sebab dan penting bagi penghidapnya untuk mendapatkan pertolongan daripada profesional.

Kaunseling adalah jalan yang berkesan untuk rawatan kemurungan ringan hingga sederhana dan dalam banyak kes digabungkan dengan ubat konvensional seperti antikemurungan.

Seorang kaunselor ada untuk menolong individu memahami kemurungan mereka dan pencetusnya dan ada untuk menawarkan pertolongan dan panduan bagaimana mengawalnya.

Gangguan Makan

Dengan 1% daripada kanak-kanak berumur 10 hingga 20 tahun menderita anoreksia setiap tahun dan 4% dari usia 16 – 25 tahun menderita bulimia nervosa setiap tahun, kesedaran masyarakat mengenai gejala dan risiko gangguan makan semakin meningkat. Namun, setiap tahun ribuan penderita terus mati kerana gangguan mereka tidak dikenali dan tidak dirawat terlalu lama.

Gangguan makan dicirikan oleh obsesi individu terhadap berat badan mereka. Tingkah laku obsesif ini boleh mengakibatkan masalah fizikal seperti kekurangan makanan dalam badan dan juga menyebabkan masalah emosi seperti harga diri dan kemurungan yang sangat rendah.

Sekiranya anda mengesyaki bahawa anda atau orang yang anda sayangi menderita gangguan makan, selain daripada memberikan sokongan, tindakan terbaik adalah mencari atau mendorong pertolongan. Langkah pertama harus jumpa doktor anda kerana mereka akan dapat memberikan diagnosis dan pemeriksaan untuk sebarang masalah perubatan yang mungkin timbul akibat gangguan makan. Setelah doktor anda menentukan sama ada terdapat kawasan tambahan yang memerlukan rawatan, mereka akan dapat membantu dan memberi nasihat mengenai rawatan terbaik.

Terapi tingkah laku kognitif adalah pendekatan yang disarankan kerana fokus utamanya terhadap perubahan tingkah laku terbukti berkesan dalam banyak kes. Kaedah rawatan lain termasuk sesi kaunseling individu dan kumpulan.

Keyakinan Diri Rendah

Memiliki keyakinan pada diri sendiri dapat membawa manfaat yang sangat positif dalam semua bidang kehidupan seseorang individu, dari hubungan dan kehidupan sosial hingga ke kerjaya. Mereka yang kurang yakin biasanya bercita-cita untuk lebih yakin pada diri sendiri dan ini adalah matlamat yang dapat dicapai dengan sempurna kerana keyakinan diri adalah kemahiran yang dapat kita semua kembangkan.

Seringkali banyak masalah yang ditangani dalam kaunseling beriringan dengan keyakinan diri yang rendah, misalnya, kaunseling kerjaya, mungkin anda tidak mempunyai kepercayaan diri untuk melangkah ke tahap seterusnya dalam karier, atau mungkin keyakinan diri yang rendah anda kembali secara umum, menghalang anda mencapai matlamat tertentu. Kaunseling menggunakan teknik dan strategi pakar yang akan membantu menghilangkan corak pemikiran negatif anda sekarang dan seterusnya akan mengembangkan dan membina tahap keyakinan.

Kurang keyakinan diri

Harga diri dapat digambarkan sebagai bagaimana anda menganggarkan diri anda. Kita yang mempunyai harga diri yang rendah tidak akan menilai diri kita dengan sangat tinggi dan ini boleh menimbulkan perasaan murung dan putus asa yang negatif.

Tujuan kaunseling adalah untuk mengubah corak pemikiran negatif ini sehingga individu dapat mengembangkan rasa diri dan pemberdayaan. Seorang kaunselor akan dapat menawarkan pertolongan dan sokongan serta memberi nasihat mengenai aktiviti-aktiviti tertentu yang juga dapat bertindak sebagai penggalak harga diri seperti menari, menulis kreatif, kumpulan sokongan, bersenam dll, semuanya akan menuju ke arah membina ketegasan dan harga diri.

Kesihatan mental

Penyakit mental didefinisikan sebagai penyakit yang merosakkan fungsi normal kognitif, emosi atau tingkah laku seseorang. Terdapat banyak faktor yang dianggap menyumbang kepada perkembangannya seperti pewarisan genetik tetapi para pakar belum dapat mengetahui mengapa sehingga 30% orang putih terjejas.

Ramai yang menderita gangguan kesihatan mental sering kali merasa malu untuk meminta pertolongan atau memberitahu sesiapa. Dalam kes-kes ini, penting untuk diingat bahawa gangguan mental sangat biasa dan terdapat banyak bantuan bagi mereka yang menderita, termasuk kaunseling.

Gangguan Kompulsif Obsesif (OCD)

Ini adalah gangguan psikiatri yang dicirikan oleh pemikiran obsesif dan tindakan kompulsif. Individu yang menderita ini sering terjebak dalam pola mengulangi tindakan tertentu seperti mencuci tangan atau memeriksa dan memeriksa semula untuk melihat apakah pintu terkunci.

Berbeza dengan ketagihan, pengulangan tidak memberikan kesenangan atau kenaikan sementara, itu hanya masalah ketakutan yang tidak rasional dari penghidap tentang apa yang akan terjadi sekiranya mereka tidak mengulangi tindakan tersebut.

OCD berlaku pada pelbagai peringkat, dari ringan hingga parah dan jika tidak dirawat boleh mematikan kemampuan seseorang untuk berfungsi pada tahap sehari-hari di tempat kerja, sekolah dan bahkan di rumah.

Rawatan ada dalam banyak bentuk dan terapi tingkah laku kognitif yang digabungkan dengan ubat-ubatan mempunyai rekod peningkatan tingkah laku banyak pesakit yang menyelesaikannya.

Gangguan Personaliti

Gangguan personaliti dicirikan oleh gaya tingkah laku, sikap dan perasaan yang berterusan yang sangat berbeza dengan harapan sosial setiap hari. Individu yang menderita gangguan personaliti akan menghadapi kesukaran untuk mengatasi dan bertindak balas terhadap permintaan, tekanan dan interaksi

Mereka yang mempunyai personaliti yang sihat dapat mengatasi tekanan kehidupan seharian dan tidak menghadapi masalah untuk menjalin hubungan. Walau bagaimanapun, mereka yang mempunyai gangguan personaliti biasanya merasa sangat sukar untuk bertindak balas terhadap tuntutan kehidupan dan berurusan dengan orang lain, mengelakkan aktiviti sosial yang akhirnya menimbulkan kesusahan.

Post Traumatic Stress Disorder (PTSD) / Kaunseling Trauma

Sayangnya banyak dari kita akan mengalami peristiwa trauma pada suatu ketika semasa hidup kita dan ketika perkara-perkara mengerikan ini berlaku setiap kita akan bertindak balas dengan cara yang berbeza.

Sebilangan besar dari kita dapat menangani kejatuhan sebelum bergerak, yang lain mungkin berjuang untuk sementara waktu dan beberapa mungkin berulang kali mengalami penderitaan ke titik di mana ia mula menimbulkan anxiety. Yang terakhir ini menggambarkan permulaan PTSD, gangguan anxiety yang melemahkan yang muncul berikutan pendedahan kepada kejadian traumatik. Kejadian trauma itu boleh jadi dari menyaksikan bencana alam hingga berkhidmat dalam angkatan bersenjata atau menjadi mangsa penderaan seksual.

Pencetus yang biasa adalah gejala selalu bermula dengan penderitaan sebelum berkembang ke tahap di mana mereka berulang kali dialami kembali melalui kenangan yang menakutkan, kilas balik, mimpi buruk, fikiran, warna dan bau yang semuanya boleh mengakibatkan kesukaran tidur, perasaan terasing , mengelakkan aktiviti atau perbualan yang menjadi peringatan kepada penderitaan, kehilangan minat dalam aktiviti yang dulunya penting, merasa sentiasa berjaga-jaga, ketidakupayaan untuk mengekspresikan emosi dan perasaan marah dan marah yang berlebihan.

Terdapat banyak kaedah untuk merawat PTSD, dan kaunseling pasca trauma adalah antara yang paling berkesan. Rawatan boleh dilakukan melalui terapi tingkah laku kognitif, terapi berkumpulan atau terapi pendedahan yang semuanya bertujuan untuk membantu individu tersebut untuk memproses kejadian traumatik dan menangani produk sampingan dan gejala-gejala seperti mimpi buruk dan kemurungan masing-masing.

Isu Hubungan

Hubungan bukan semua sama, mereka memerlukan kerja keras dan pasti akan mengalami penurunan. Semua hubungan akan melalui tahap di mana semuanya tidak kekal, tetapi kunci untuk menyelesaikan masalah adalah komunikasi yang baik dan mengetahui bila meminta pertolongan.

Kaunseling hubungan dapat meningkatkan cara kita berhubungan dengan orang-orang di sekitar kita, menunjukkan corak pemusnah tertentu yang mungkin kita miliki dan mengatasinya sambil meningkatkan kemahiran komunikasi kita dan menyedari potensi kita.

Skizofrenia

Skizofrenia adalah gangguan otak yang mempengaruhi kemampuan penderita untuk menguraikan fantasi dari kenyataan. Gangguan ini sering berlaku secara beransur-ansur sehingga mungkin ada saat sebelum individu atau rakan dan keluarga mereka menyedari bahawa ada sesuatu yang tidak kena. Menghadapi gangguan itu mungkin sangat menyusahkan keluarga kerana mereka akan ingat bagaimana keadaan orang itu sebelum penyakit itu.

Skizofrenia dapat dirawat menggunakan kombinasi pelbagai rawatan perubatan seperti terapi tingkah laku kognitif yang digunakan bersama dengan ubat antipsikotik. Ramai orang bertindak balas dengan baik terhadap rawatan dan tidak akan pernah mengalami episod skizofrenia akut yang lain, yang lain lebih sukar untuk dirawat dengan gejala yang masih ada dan kambuh berulang dari masa ke masa.

Isu Seksual

Sekiranya hubungan seks tidak lagi ada dalam agenda dan tiba-tiba menjadi topik perbualan dan merajuk maka mungkin sudah tiba masanya untuk mengatasi masalah seksual dalam hubungan anda. Semua pasangan akan mengalami tahap-tahap dalam hubungan mereka di mana mereka tidak mempunyai masa dan tenaga untuk melakukan hubungan seks biasa, tetapi anda perlu menentukan sama ada ini menunjukkan masalah yang lebih dalam.

Sekiranya demikian, terapi seks boleh membantu individu atau pasangan yang merasa seolah-olah kesukaran mereka mula mempengaruhi kualiti hidup mereka pada tahap emosi, psikologi dan fizikal.

Seksualiti

Istilah seksualiti dalam erti kata yang paling luas sebenarnya bermaksud keupayaan untuk perasaan seksual yang menyiratkan tentang bagaimana seseorang mengekspresikan diri sebagai makhluk seksual, beberapa tahun kebelakangan ini, telah menggunakan istilah seksualiti untuk menggambarkan orientasi atau keutamaan seksual seseorang dan sekarang perkataan yang berkaitan dengan sama ada pasangan seksual kita sama jantina dengan kita atau berbeza.

Bagi kita yang tidak yakin dengan seksualiti kita, atau kita yang telah memutuskan tetapi merasakan rakan dan keluarga kita mungkin tidak menyokong sering kali merasakan pengalaman itu sangat membingungkan dan kadang-kadang sangat sunyi. Terdapat sebilangan besar kumpulan sokongan dan kaunselor yang tersedia untuk membantu individu yang merasakan bahawa mereka tidak mempunyai siapa-siapa untuk dipercayai dan dengan mereka anda boleh bercakap melalui rangkaian emosi yang kompleks yang anda akan rasakan.

Stress

Stress adalah tindak balas manusia semula jadi terhadap tuntutan kehidupan seharian. Sering kali kita dapat menggunakan stress untuk keuntungan kita, membiarkannya mendorong kita untuk menyelesaikan tugas atau mendorong kita ke tahap berikutnya, tetapi terlalu banyak stress dan kesihatan kita dapat terganggu.

Masalah kedua, masalah stress adalah penyebab utama ketidakhadiran di tempat kerja dan sering menyebabkan berlakunya penyakit mental yang lebih serius seperti anxiety dan kemurungan.

Terdapat banyak sebab dan gejala tekanan dan walaupun wajar untuk mengalami stres pada tahap tertentu jika anda mula merasa seolah-olah ia menguasai hidup anda maka sudah tiba masanya untuk meminta pertolongan.

Mengunjungi doktor anda akan menjadi pusat panggilan pertama kerana mereka dapat menilai keparahan masalah dan menawarkan nasihat profesional mengenai langkah-langkah apa yang harus anda ambil. Selalunya terapi kaunseling atau bercakap disyorkan dan dalam beberapa kes ubat-ubatan diresepkan.

Penamatan / Pengguguran / Keguguran

Memutuskan untuk mengakhiri kehamilan mungkin mudah bagi sebilangan wanita tetapi yang lain akan berjuang dengan satu set emosi yang rumit hanya jika mereka membuat keputusan untuk tidak memberitahu keluarga dan rakan-rakan. Dalam situasi tekanan yang melampau seperti ini, adalah berguna untuk membincangkan situasi tersebut dengan kaunselor yang akan dapat menolong mereka yang mempertimbangkan penamatan untuk mencapai pilihan terbaik dan paling tepat.

Bagi mereka yang telah mengalami keguguran trauma / kelahiran mati, kaunseling boleh berguna untuk mengatasi kesedihan.

Sindrom Tourettes

Biasanya muncul semasa kanak-kanak Tourettes Syndrome adalah penyakit neurologi yang dicirikan oleh pergerakan tiba-tiba yang tidak dapat dikawal oleh penghidapnya.

Mereka yang mempunyai gejala kecil biasanya tidak memerlukan ubat tetapi bagi mereka yang menderita tics yang lebih teruk yang menghalang fungsi harian, rawatan sering diperlukan. Walaupun tidak ada rawatan yang dapat menghilangkan Tourette’s Syndrome, ada banyak pilihan yang dapat membantu mengatasi gejala tersebut. Kaunseling misalnya, dapat menolong individu untuk mengatasi masalah emosi tambahan yang disebabkan oleh penyakit tersebut.

Isu Berkaitan Kerja

Walaupun bekerja memberi kita rasa tujuan, struktur dan kestabilan kewangan, ia kadang-kadang boleh menyebabkan stress dan kekecewaan yang kemudian mempengaruhi kesihatan kita.

Sekiranya pekerjaan anda mendorong anda ke tahap di mana anda kehilangan tidur dan selalu takut pada keesokan harinya, maka anda harus mempertimbangkan untuk meminta pertolongan. Sekiranya tidak ada seorang pun di tempat kerja yang anda rasa dapat berkongsi masalah anda maka pilihan lain adalah untuk membincangkan situasi tersebut dengan kaunselor yang mungkin dapat membantu anda memeriksa masalah yang menghalang anda daripada mempunyai kerjaya yang lebih memuaskan.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Panduan Ringkas untuk Menghilangkan Ketuat

Mari kita hadap, ketuat bukan perkara tercantik. Oleh itu, jika anda mempunyai satu (atau dua, tiga atau lebih…), kemungkinan besar anda ingin menyingkirkannya. SEGERA. Berita baiknya, sebanyak mungkin ketuat dapat menyebar, dari jari ke wajah anda atau bahagian badan anda yang lain, atau dari orang ke orang¹, adalah mungkin untuk mengeluarkannya. Bagaimana anda menyingkirkannya dan

Remaja Kemurungan: Bagaimana Ibu Bapa Dapat Menawarkan Sokongan

Remaja kemurungan memperlihatkan dirinya dengan lebih banyak cara daripada satu dan mudah bagi ibu bapa untuk menyalah anggapnya sebagai perubahan mood yang normal.Walau bagaimanapun, jika anak anda menunjukkan tanda-tanda yang membimbangkan seperti mood buruk yang berterusan, perubahan selera makan, penurunan prestasi sekolah, pengasingan sosial, perubahan corak tidur, dan sakit tanpa sebab yang mendasarinya, dll., Berlangsung

Manfaat Minyak Aromaterapi yang Menakjubkan

Penyembuhan aromaterapi merangkumi ruang lingkup rawatan konvensional, pilihan atau gabungan yang menggunakan minyak asas dan campuran tumbuhan berbau manis lain. Minyak yang bau dikenali sebagai musuh pengendali stress yang luar biasa. Walau apa pun, itu bukan satu-satunya penggunaan minyak ini. Mereka juga digunakan untuk tujuan kecantikan. Minyak Aroma ini mempunyai pelbagai khasiat yang dapat dibentuk

Patutkah Anda Mencuba Refleksologi ?

Sekiranya anda mengalami stress, sakit atau tension dan mencari cara yang holistik dan tidak invasif untuk meningkatkan rasa kesejahteraan anda secara keseluruhan, refleksologi mungkin dapat membantu. Bertujuan untuk mendorong penyembuhan, menghilangkan stress dan tension, refleksologi digunakan oleh banyak orang untuk meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan umum. Berdasarkan prinsip bahawa kawasan tertentu di kaki kita – yang

Leave a Comment