January 29

Kafein – Ada Manfaatnya ?

0  comments

Kebanyakan kita, idea untuk menghabiskan waktu petang di tempat kerja tanpa secawan kopi tidak perlu dipertikaikan – tetapi adakah kebiasaan kopi kita merosakkan kesihatan kita? Bagi 80% orang dewasa Malaysia yang menikmati secawan teh atau kopi setiap hari, sudah tentu ia merupakan persoalan yang perlu dipertimbangkan.

Terdapat banyak pendapat berbeza mengenai penggunaan kafein, tetapi tema utama adalah, secara sederhana, tidak masalah. Sebenarnya, jika anda berpegang pada garis panduan yang disyorkan, malah ia boleh memberi kebaikan kepada anda.

Kebaikannya

Kira-kira 45 minit selepas menghirup kopi pertama anda, kafein akan diserap oleh usus kecil anda dan akan mula memasuki aliran darah. Dari sini, sebahagian kafein masuk ke hati untuk dimetabolisme menjadi bahan kimia lain dan selebihnya tetap tidak berubah dalam darah anda. Bersama dengan bahan kimia yang dihasilkan oleh hati anda, kafein ini menuju ke otak anda.

Fungsi utama kafein adalah untuk menyekat bahan kimia yang disebut adenosin, yang pada dasarnya berfungsi untuk melambatkan dan melemahkan aktiviti otak. Kafein menghentikan ini daripada terjadi, menghasilkan peningkatan positif proses mempromosikan tenaga yang menghasilkan adrenalin dan meningkatkan metabolisme.

Sebaik sahaja anda menghabiskan cawan anda, kafein akan membuat anda merasa lebih terjaga, lebih bersiap sedia, dan lebih fokus Kesan ini akan berlangsung dari tiga hingga lima jam.

Selain meningkatkan kekuatan mental, kafein juga meningkatkan prestasi fizikal. Salah satu bahan kimia aktif yang dihasilkan ketika hati memetabolisme kafein disebut paraxantine, dan ini membantu tubuh anda memecah lemak dalam proses yang disebut lipolisis. Ini mengakibatkan tubuh anda menggunakan lebih banyak lemak untuk tenaga, memelihara simpanan glikogen untuk otot anda.

Bila ia menjadi berbahaya?

Garis panduan semasa menasihati orang untuk tidak melebihi 400mg kafein sehari, ini sama dengan sekitar empat cawan kopi segera. Wanita hamil adalah pengecualian namun, mereka hanya dapat setengahnya sehari. Sebaik sahaja anda mula melebihi jumlah ini, anda mungkin menghadapi masalah. Bergantung pada jumlah yang anda habiskan, terlalu banyak kafein boleh menyebabkan anda membuang air kecil lebih kerap, memberi anda palpitasi jantung, meningkatkan tekanan darah anda atau bahkan mengalami gegaran.

Kafein secara berlebihan boleh mengakibatkan ketoksikan kafein, yang boleh menyebabkan insomnia dan kelainan jantung.

Petua untuk memantau penggunaan anda

Perhatikan semua kafein yang anda ambil, ini termasuk teh, kopi, coklat, Coca-Cola dan juga ubat penahan sakit. Sekiranya anda hampir mencapai tanda 400mg, tukar kopi seterusnya kepada teh herba.Baca Juga

Apa yang Menyebabkan Batu Karang Ginjal ?

Apa yang Vitamin A Lakukan dan Mengapa kita Memerlukannya?

9 Khasiat Kesihatan Saffron yang Kuat untuk tahun 2021

12 Khasiat Alpukat (Avocado) Untuk Kesihatan yang Menakjubkan

Daun Salam : Potensi Manfaat Kesihatan, Pemakanan, dan Kesan Sampingan

10 Makanan Terbaik Untuk Meningkatkan Testosteron

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>