Kafein – Ada Manfaatnya ?

Kebanyakan kita, idea untuk menghabiskan waktu petang di tempat kerja tanpa secawan kopi tidak perlu dipertikaikan – tetapi adakah kebiasaan kopi kita merosakkan kesihatan kita? Bagi 80% orang dewasa Malaysia yang menikmati secawan teh atau kopi setiap hari, sudah tentu ia merupakan persoalan yang perlu dipertimbangkan.

Terdapat banyak pendapat berbeza mengenai penggunaan kafein, tetapi tema utama adalah, secara sederhana, tidak masalah. Sebenarnya, jika anda berpegang pada garis panduan yang disyorkan, malah ia boleh memberi kebaikan kepada anda.

Kebaikannya

Kira-kira 45 minit selepas menghirup kopi pertama anda, kafein akan diserap oleh usus kecil anda dan akan mula memasuki aliran darah. Dari sini, sebahagian kafein masuk ke hati untuk dimetabolisme menjadi bahan kimia lain dan selebihnya tetap tidak berubah dalam darah anda. Bersama dengan bahan kimia yang dihasilkan oleh hati anda, kafein ini menuju ke otak anda.

Fungsi utama kafein adalah untuk menyekat bahan kimia yang disebut adenosin, yang pada dasarnya berfungsi untuk melambatkan dan melemahkan aktiviti otak. Kafein menghentikan ini daripada terjadi, menghasilkan peningkatan positif proses mempromosikan tenaga yang menghasilkan adrenalin dan meningkatkan metabolisme.

Sebaik sahaja anda menghabiskan cawan anda, kafein akan membuat anda merasa lebih terjaga, lebih bersiap sedia, dan lebih fokus Kesan ini akan berlangsung dari tiga hingga lima jam.

Selain meningkatkan kekuatan mental, kafein juga meningkatkan prestasi fizikal. Salah satu bahan kimia aktif yang dihasilkan ketika hati memetabolisme kafein disebut paraxantine, dan ini membantu tubuh anda memecah lemak dalam proses yang disebut lipolisis. Ini mengakibatkan tubuh anda menggunakan lebih banyak lemak untuk tenaga, memelihara simpanan glikogen untuk otot anda.

Bila ia menjadi berbahaya?

Garis panduan semasa menasihati orang untuk tidak melebihi 400mg kafein sehari, ini sama dengan sekitar empat cawan kopi segera. Wanita hamil adalah pengecualian namun, mereka hanya dapat setengahnya sehari. Sebaik sahaja anda mula melebihi jumlah ini, anda mungkin menghadapi masalah. Bergantung pada jumlah yang anda habiskan, terlalu banyak kafein boleh menyebabkan anda membuang air kecil lebih kerap, memberi anda palpitasi jantung, meningkatkan tekanan darah anda atau bahkan mengalami gegaran.

Kafein secara berlebihan boleh mengakibatkan ketoksikan kafein, yang boleh menyebabkan insomnia dan kelainan jantung.

Petua untuk memantau penggunaan anda

Perhatikan semua kafein yang anda ambil, ini termasuk teh, kopi, coklat, Coca-Cola dan juga ubat penahan sakit. Sekiranya anda hampir mencapai tanda 400mg, tukar kopi seterusnya kepada teh herba.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Tips Dan Cara Terbaik Untuk Menghilangkan Batuk Dengan Cepat

Batuk, demam dan kesakitan boleh menyebabkan banyak kerengsaan dan merosakkan hari anda. Semasa tidur pada waktu malam, dalam mesyuarat, semasa panggilan telefon, semua ini boleh menjadi sangat menjengkelkan sehingga anda ingin melegakan batuk anda secepat mungkin. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan pelbagai ubat dan rawatan di rumah untuk menghilangkan batuk dengan cepat. Batuk sebenarnya

Bolehkah Anda Makan Selepas Tampal Gigi? Tips Mengunyah Selepas Menampal Gigi

Menampal gigi adalah prosedur biasa dalam pergigian. Selepas gigi anda ditampal, anda mungkin merasakan sensitiviti dan kesakitan selama beberapa hari yang boleh mengganggu tabiat makan biasa anda. (1) Kadang-kadang tampalan boleh tercabut atau patah semasa mengunyah. Ianya penting bagi anda untuk mengetahui apa yang harus dimakan dan membetulkan prosedur mengunyah selepas menampal gigi untuk mengelakkan

Apa itu Kunyit Hitam dan kegunaannya ?

Kunyit hitam (Curcuma caesia) juga dikenal sebagai Black zedoary atau Kali haldi adalah ramuan perennial dengan rimpang ungu kebiruan. Ditemui di wilayah Timur Laut India dan Madya Pradesh, ini adalah tumbuhan herba yang kuat dengan beberapa manfaat kesihatan yang luar biasa. Biasanya dijual dalam bentuk segar dan kering, sayangnya ia ‘rare‘ dan mahal. Berita baik

20 Buah dan Sayur-Sayuran Paling Sihat yang Harus Anda Makan Setiap Hari, Menurut Ahli Diet

Tidak ada perkara seperti buah atau sayur yang tidak sihat. Makan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran akan membantu anda menjalani kehidupan yang lebih lama dan sihat. Tetapi apa sayur-sayuran yang paling sihat? Apa buah yang paling berkhasiat? Penyelidikan menunjukkan bahawa sebilangan buah-buahan dan sayur-sayuran sangat kaya dengan khasiatnya, mereka boleh dianggap sebagai makanan yang paling

Leave a Comment