Apa yang Berlaku Jika Anda Percaya Anda Mengambil Steroid

Seramai 15 atlet bertaburan di sekeliling bilik. Semua orang melihat Gideon Ariel.

“Kami akan memberikan anda steroid,” dia berbohong.

Ia adalah tahun 1972 dan Ariel sedang menjalankan kajian mengenai prestasi atletik dengan rakan penyelidikannya, William Saville. Pada hari khusus ini, kedua-dua lelaki itu menawarkan kepada atlet satu cadangan yang menarik.

Ariel menjelaskan bahawa kajian itu akan berlangsung selama 11 minggu. Para atlet akan mengangkat berat untuk 7 minggu pertama dan mereka yang membuat peningkatan paling baik dalam tempoh itu akan diberi ganjaran dengan Dianabol, steroid anabolik, untuk latihan 4 minggu terakhir.

Apa yang tidak diketahui oleh atlet adalah bahawa penyelidik berbohong kepada mereka. Selepas tempoh latihan 7 minggu pertama, saintis memilih enam atlet sebagai pemenang secara rawak. Bagaimanapun, walaupun diberitahu mereka mendapat steroid sebenar, para atlet sebenarnya menerima pil placebo (pil kosong).

Apa yang berlaku seterusnya mengejutkan semua orang.

Empat minggu kemudian, apabila para penyelidik menjalankan ujian akhir, atlet menetapkan rekod peribadi sepanjang masa dalam setiap latihan yang diuji. Sebelum pil kosong, para pengangkat berat menambah rata-rata 2.6 kg ke jongkong (squad) mereka semasa latihan 7 minggu pertama. Selepas mereka percaya mereka mengambil steroid, mereka menambah purata 18.9 kg dalam hanya 4 minggu lagi latihan. Itu kenaikan 7x hampir separuh masa.

Adegan yang sama dimainkan dalam hampir setiap senaman. Dalam latihan 7 minggu pertama, para pengangkat berat meningkatkan bench press mereka dengan purata kira-kira 4.5 kg. Selepas 4 minggu menerima pil kosong yang mereka percaya steroid, para atlet menambah purata 13.3 kg ke nombor bench press mereka. Pada military press, mereka meningkat rata-rata 0.7 kg dalam tempoh 7 minggu pertama, tetapi menambah purata 7.6 kg selama 4 minggu dengan pil kosong.(1)

Bukti itu jelas. Setiap atlet semakin kuat kerana mereka percaya bahawa mereka menerima steroid. Mereka menjangka bertambah baik dan hasilnya begitu juga.

Kesan Placebo

Kesan plasebo (atau tindak balas plasebo) berlaku apabila rawatan palsu memperbaiki keadaan seseorang hanya kerana orang itu menjangka bahawa ia akan membantu.

Sebagai contoh, bayangkan kajian penurunan berat badan hipotetikal yang membahagikan peserta kepada dua kumpulan.

  • Kumpulan A diberitahu bahawa mereka mengambil pil penurunan berat badan, tetapi sebenarnya menerima pil gula sebagai plasebo.
  • Kumpulan B diberitahu mereka mengambil pil penurunan berat badan dan betul-betul menerimanya.

Jika Kumpulan A kehilangan berat badan, maka mereka dikatakan telah mengalami kesan plasebo (mereka kehilangan berat badan hanya kerana mereka menjangka menurunkan berat badan). Jika Kumpulan B kehilangan berat badan yang sama seperti Kumpulan A, maka pil berat badan dianggap tidak berkesan kerana ia tidak berfungsi dengan lebih baik daripada plasebo.

Kesan plasebo sering mendapat konotasi negatif kerana jika ubat baru tidak berfungsi lebih baik daripada plasebo, maka ia tidak berfungsi. Oleh itu, kita cenderung untuk mengaitkan kesan plasebo dengan perkara-perkara yang tidak berfungsi. Pemikiran ini berguna untuk menguji ubat baru, tetapi ia cenderung menyembunyikan mesej penting:

Peningkatan placebo masih peningkatan sebenar. Mereka bukanlah steroid sebenar yang diberikan oleh atlet, tetapi itu adalah keuntungan nyata yang mereka buat di gym. Sama ada mereka mengangkat berat yang lebih besar kerana mereka sebenarnya mengambil steroid atau kerana mereka hanya percaya mereka mengambil steroid, sama ada cara mereka mengangkat berat yang lebih besar.

Sekiranya anda percaya sesuatu berfungsi, maka ia mungkin berfungsi. Tetapi tidak semestinya dengan sebab yang anda fikirkan.

Jika Anda Berfikir Ia Berfungsi, Ia Berfungsi

Apabila kita percaya strategi tertentu berfungsi, kita mencari cara untuk menjadikannya berfungsi. Kuasa kesan plasebo -dan, secara umumnya, mempunyai jangkaan untuk kejayaan-ialah ia menarik perhatian anda ke dalam keadaan fokus di mana anda secara aktif mencari semua sebab-sebab yang anda akan berjaya.

Kita semua mempunyai tahap prestasi piawai. Kebanyakan hari kita dibelanjakan untuk mengisar pada kelajuan purata. Tetapi saya yakin bahawa terdapat lebih banyak potensi di dalam diri kita-bukan hanya sedikit, tetapi banyak lagi.

Bayangkan hasil yang dapat anda nikmati jika anda hanya boleh mendapatkan badan, minda, dan hati anda semua mendayung dalam arah yang sama. Bayangkan apa jenis persembahan yang sedang menunggu di dalam diri anda, jika anda hanya dapat mencari keberanian dan keyakinan untuk mempercayainya.

Bagaimanakah kita dapat merasakan diri kita seperti ini? Bagaimanakah kita dapat meyakinkan diri kita untuk percaya bahawa kita mampu lebih?

Secara jujur, saya tidak pasti. Mengimbangi psikologi anda dengan betul dan prestasi anda adalah perkara yang sukar dilakukan. Walau bagaimanapun, kesan plasebo membuat satu perkara yang sangat jelas: anda mempunyai potensi di dalam diri anda dan ia hanya menunggu untuk keluar.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Remaja Kemurungan: Bagaimana Ibu Bapa Dapat Menawarkan Sokongan

Remaja kemurungan memperlihatkan dirinya dengan lebih banyak cara daripada satu dan mudah bagi ibu bapa untuk menyalah anggapnya sebagai perubahan mood yang normal.Walau bagaimanapun, jika anak anda menunjukkan tanda-tanda yang membimbangkan seperti mood buruk yang berterusan, perubahan selera makan, penurunan prestasi sekolah, pengasingan sosial, perubahan corak tidur, dan sakit tanpa sebab yang mendasarinya, dll., Berlangsung

Kaunseling dan Psikoterapi – Bagaimana Ia Membantu Anda

Tugas seorang kaunselor, seperti namanya adalah menawarkan khidmat nasihat mengenai bidang kepakarannya. Seorang kaunselor akan membantu klien untuk mengenali masalah mereka dan akhirnya menolong mereka untuk mengatasinya dengan berkesan. Sesi biasanya akan berlangsung di lokasi persendirian dan akan dimulakan dengan kaunselor mendengar dengan teliti masalah klien, yang membolehkan mereka memahami masalah dari perspektif mereka. Kaunseling

Apakah Perbezaan Antara Neurotik Dan Psikotik?

Dua istilah penyakit mental yang sering digunakan adalah neurotik dan psikotik. Walaupun kata-kata ini cenderung disebutkan, terdapat sedikit kekeliruan mengenai maksudnya. Ini adalah tujuan artikel ini untuk membersihkan beberapa kekeliruan dalam hal ini. Apa maksud Neurotik? Untuk mengatakan bahawa seseorang itu neurotik bermaksud bahawa mereka bertindak balas dengan kuat terhadap perkara yang berlaku dalam hidup

Cara Menguruskan Sindrom Raynaud Secara Semula Jadi

Sindrom Raynaud, keadaan yang sering disalahpahami, berlaku apabila terdapat gangguan aliran darah ke terutamanya jari dan jari kaki (juga telinga dan hidung), apabila terdedah kepada tekanan sejuk atau emosi, kerana penyempitan saluran darah. Biasanya, kawasan yang terjejas berubah menjadi putih, biru, kemudian merah terang sepanjang serangan, yang mungkin berlangsung dari beberapa minit hingga beberapa jam.

Leave a Comment