July 4

1 comments

4 Jenis Sakit Kepala dan Cara Mengatasinya


Ada sebab mengapa orang menggunakan perkataan “sakit kepala” sebagai gambaran tentang sesuatu yang sangat menjengkelkan – sakit kepala boleh membuat frustrasi dan menjengkelkan.

Mereka boleh berkisar dari sedikit menjengkelkan hingga melemahkan sepenuhnya. Ini adalah empat jenis sakit kepala yang paling biasa dan cara mengatasinya.

4 Jenis Sakit Kepala dan Cara Mengatasinya 1

Tension

Ini adalah jenis sakit kepala yang paling biasa, dan kemungkinan besar, anda mungkin pernah mengalami sakit kepala jenis ini. Anda mungkin meneka ini dari namanya, tetapi sakit kepala tension datang dari stress. Tension biasanya menimbulkan rasa sakit atau tekanan di dahi atau belakang leher anda. Tidak ada satu perkara yang menyebabkannya, kerana stress datang dari pelbagai sumber.

Untuk menguruskannya:

Belajar untuk berehat. Anda mungkin lebih mengenali badan anda daripada orang lain, jadi dengarkan apa yang diperlukannya. Cuba yoga. Regangan membantu postur badan yang lemah, yang boleh menjadi penyebab tension, dan yoga juga merupakan kaedah relaksasi yang baik.

Ambil ubat penahan sakit ringan. Sekiranya semuanya gagal, anda mungkin memerlukan ubat penahan sakit seperti ibuprofen. Sila berjumpa doktor terlebih dahulu jika anda mengambil pengencer darah (mis. Aspirin, naproxen). Luangkan masa untuk diri sendiri. Rendam dalam mandi air panas yang santai atau gunakan pek ais pada otot belakang yang sakit.

Migrain

Para saintis tidak tahu dengan tepat apa yang menyebabkan migrain, tetapi ini sebahagiannya adalah genetik dan sebahagiannya faktor persekitaran. Migrain sering disertakan dengan tanda amaran sebelum rasa sakit di kepala anda melanda. Menurut Intermountain Healthcare, ini boleh berkisar dari penglihatan kabur atau kabur hingga mual, hingga sensitif terhadap cahaya.

Ciri khas migrain adalah rasa sakit yang berdenyut di bahagian kepala anda, sering disertai dengan loya dan sensitif cahaya.

Untuk menguruskan migrain:

Intermountain Healthcare mengesyorkan senaman yang kerap dan jadual yang konsisten (seperti makan makanan anda pada waktu yang sama setiap hari) untuk membantu mengurangkan sakit kepala ini. Dan kerana wanita lebih cenderung mengalami migrain, mereka juga mengesyorkan agar wanita yang mengambil suplemen estrogen berbincang dengan doktor mereka mengenai pengurangan jumlah atau kekerapan, jika mungkin.

Sakit kepala Sinus

Sekiranya anda pernah mengalami sakit di bahagian depan kepala, tulang pipi, atau hidung atas, kemungkinan jangkitan sinus. Biasanya, ini berlaku apabila anda mempunyai simptom selesema lain seperti hidung berair atau demam. Mereka disebabkan oleh jangkitan sinus, dan lendir yang keluar dari hidung anda akan berwarna kuning atau hijau. Selsema boleh menjadi penyebab sakit kepala sinus yang jelas, tetapi menurut WebMD, sakit kepala sinus juga dapat dipicu oleh tekanan, bau kuat, dan asap rokok.

Untuk menguruskan ini:

Sekiranya anda sakit, berehat dengan kerap. Letakkan tuala suam dan lembap di wajah anda untuk menghilangkan sedikit tekanan dengan meningkatkan kelembapan.

Sebilangan besar sakit kepala tidak membimbangkan, tetapi jika anda tiba-tiba mengalami sakit kepala yang menyebabkan kesakitan mendadak atau gejala lain yang tidak biasa, segera dapatkan rawatan. Ini mungkin merupakan gejala sesuatu yang lebih serius.

Cluster

Beberapa simptom umum sakit kepala cluster adalah sakit menikam atau terbakar yang berpusat pada satu mata atau kuil, sakit teruk atau luar biasa yang berlangsung dari beberapa minit hingga beberapa jam, mata yang merah dan menyiram, kelopak mata yang bengkak atau lebam atau hidung berair, mengecut atau mengecil pupil mata atau berpeluh.

Untuk menguruskannya:

Sakit kepala cluster sering berlaku pada waktu malam dan cenderung berulang pada waktu yang sama setiap hari. Mereka biasanya berlangsung antara 15 minit dan tiga jam, tetapi boleh menjadi kerap dan diketahui sebagai salah satu sakit kepala paling menyakitkan yang dapat anda alami.

Sekiranya anda fikir anda mengalami sakit kepala cluster, anda harus segera mendapatkan rawatan perubatan. Ini akan membolehkan doktor anda mengetahui sebab-sebabnya dan memberikan diagnosis yang tepat.

Sayangnya, tidak ada penawar yang diketahui untuk sakit kepala cluster, tetapi mungkin menghindarinya dengan menghadkan pendedahan anda kepada pencetus yang diketahui seperti rokok, atau bahan kimia yang berbau kuat dalam minyak wangi dan cat.

Baca juga

Tinggalkan Komen Anda

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}