Jadi Adakah Diet Keto Membantu Anda Jadi Sihat?

Jadi Adakah Diet Keto Membantu Anda Jadi Sihat? 1

Sekiranya anda tertanya-tanya apa itu diet keto, anda tidak bersendirian. Trend itu seolah-olah berada di mana-mana sahaja – Orang yang berpengaruh (Influencers) mencuba, atlet bersumpah dengannya. Tapi apa sebenarnya diet keto? Dan adakah ini sesuatu yang perlu kita cuba, atau trend yang perlu kita hindari? Untuk melengkapkan artikel ini, kami menjangkau ahli kesihatan kegemaran kami Dr. Mark Hyman,. Inilah yang dia katakan kepada kami.


Miow.my : Salah satu trend diet besar yang seolah-olah berada di mana-mana sekarang adalah keto. Tetapi ramai di antara kami yang tertanya-tanya … apakah diet keto? Bolehkah anda membantu memecahkannya untuk kami?

Dr. Mark Hyman: Diet ketogenik telah mengambil dunia seperti ribut dengan ramai orang yang mendakwa bahawa ia menggalakkan penurunan berat badan, panjang umur, dan fungsi kognitif yang dipertingkatkan. Anda mungkin tertanya-tanya jika gembar-gembur itu benar. Nah, pertama, penting untuk mengetahui bahawa diet ketogenik telah lama wujud. Kami menggunakannya untuk mengubati epilepsi yang sukar dikawal apabila ubat-ubatan gagal. Penyelidikan juga menunjukkan bahawa diet ini boleh berkesan apabila merawat diabetes jenis 2, Alzheimer, dan banyak lagi. Jadi apa itu diet ketogenik?

Berikut adalah sedikit latar belakang : Badan mempunyai sistem penyimpanan tenaga sandaran yang dapat digunakan ketika menghadapi kelaparan. Biasanya, kita membakar glukosa (karbohidrat) untuk tenaga, tetapi, sebagai pelan kontingensi, badan kita mempunyai keupayaan untuk membakar lemak juga. Kita mempunyai kira-kira 2,500 kalori karbohidrat (dalam bentuk glikogen) yang disimpan di dalam otot kita. Tetapi kita masing-masing mempunyai kira-kira 40,000 kalori lemak yang disimpan melalui badan kita (dan sesetengah orang mempunyai lebih banyak lagi). Apabila karbohidrat tidak mencukupi (kembali di dalam gua-gua dan hari cavewoman kita pada umumnya disebabkan oleh kekurangan makanan), lemak akan digerakkan sebagai keton, yang digunakan sebagai sumber bahan bakar alternatif. Mereka adalah bahan api pembakaran yang lebih bersih dan merangsang segala macam perkara yang baik dalam tubuh anda.

Oleh itu diet ketogenik pada dasarnya adalah lemak tinggi, cara makan karbohidrat yang rendah (kira-kira 70 peratus lemak, 20 peratus protein, dan 10 peratus karbohidrat). Pada diet ini, tubuh mendapat super cekap menggunakan keton dan bukannya glukosa untuk tenaga yang merupakan sebab mengapa banyak orang mendapati mereka merasa makan lebih banyak lemak dan kurang karbohidrat

Okey. Jadi apa yang dimaksudkan dengan diet ini?

Ia bergantung. Ada yang mengatakan sekitar 70% lemak, 20% protein, dan 10% karbohidrat atau kira-kira 75% lemak, 5% karbohidrat, dan 20% protein. Tetapi saya mendapati bahawa kebanyakan orang tidak menjejaki peratusan mereka, dan mereka kebanyakannya berpegang kepada makanan keto-friendly. Sebaiknya, ini bermakna memberi tumpuan kepada lemak sihat seperti zaitun dan minyak zaitun, alpukat, kacang dan biji; mendapat protein sederhana dari daging rumput yang bersih dan daging yang ditanam, ayam, dan telur serta makanan laut yang ditangkap liar; banyak sayuran berkarut rendah seperti sayur-sayuran berdaun, lada, dan cendawan; dan sedikit buah karbohidrat rendah seperti beri.

Adakah ia terbukti bermanfaat dalam apa jua cara? Adakah ia sihat?

Diet ketogenik telah ditunjukkan untuk mengurangkan saiz organ anda, meningkatkan pengeluaran sel stem, mengurangkan lemak perut yang mendalam atau berbahaya, meningkatkan ekspresi gen anda, meningkatkan saiz pusat memori otak anda (dikenali sebagai hippocampus), memperbaiki fungsi imun, meningkatkan fungsi mitokondria (pengeluaran tenaga anda), meningkatkan fungsi kognitif, dan mengurangkan keradangan dan tekanan oksidatif. Semua perkara baik yang menggalakkan kesihatan dan umur panjang. Malah, tikus hidup 13 peratus lebih lama pada diet ketogenik tanpa menyekat kalori. Itulah kira-kira sepuluh tahun lagi dalam istilah manusia.

Diet keto juga telah didapati mengurangkan trigliserida dan jumlah dan LDL kolesterol; meningkatkan HDL kolesterol; meningkatkan kepekaan insulin dan mengurangkan HbA1c, protein c-reaktif, dan tekanan darah dalam banyak orang. Ini bermakna ia boleh mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular, sindrom metabolik dan diabetes jenis 2, dan mengurangkan keradangan dan meningkatkan kognisi.

Jadi, saya katakan ya, ia pasti boleh menjadi sihat, tetapi penangkapan adalah bahawa tidak ada peluru ajaib untuk setiap orang. Saya mempunyai beberapa pesakit yang merasa hebat tentang diet ketogenik dan melihat manfaat seperti ini, tetapi saya juga mempunyai pesakit yang tidak merasa yang terbaik dan mendapat sekumpulan berat badan atau mempunyai lipid yang tidak normal. Kita semua perlu mendengarkan badan kita dan menilai keperluan kesihatan kita yang unik, itulah sebabnya saya mengesyorkan bekerja dengan pengamal Perubatan Fungsional atau pakar pemakanan.

Jika seseorang sedang mempertimbangkan untuk cuba keto, bagaimana anda menasihati mereka?

Diet ketogenik adalah diet terapeutik. Ia sangat ketat dan tidak dimaksudkan untuk digunakan oleh semua orang. Ini bermakna bahawa penting untuk bekerja dengan doktor atau ahli pemakanan jika anda memutuskan untuk mencuba diet ini. Anda mahu melihat makmal anda, berat badan anda, dan lain-lain … Juga, saya melihat banyak orang pergi pada diet keto dan makan sekumpulan keju, krim masam, dan daging. Ini bukan alasan untuk makan makanan yang tidak sihat.

Apabila orang memotong karbohidrat, mereka sering memotong serat kami. Jangan lupa makan banyak sayuran! Fokus pada lemak sihat seperti alpukat, kacang dan biji, daging rumput dan daging organik, dan makan sayur-sayuran bukan beralku seperti sayur-sayuran berdaun hijau, lada, pucuk brussels dan bok choy. Warna adalah kunci, jadi tumpuan untuk mendapatkan pelangi sayur-sayuran bukan berjauhan pada setiap hidangan bersama-sama dengan lemak dan protein yang sihat.

Adakah terdapat diet lain yang anda cadangkan kepada seseorang (yang secara teori tidak mempunyai sebarang risiko kesihatan untuk dipertimbangkan) cuba bukan keto?

Michael Pollan merumuskannya dengan sempurna apabila dia berkata: “Makan makanan. Tidak terlalu banyak. Kebanyakan tumbuhan. “Jika anda memberi tumpuan kepada makan makanan yang sebenar, anda tidak perlu diet. Walau bagaimanapun, saya faham bahawa orang memerlukan lebih banyak parameter mengenai apa yang dianggap sebagai makanan yang sihat. Itulah sebabnya saya buat Pegan Diet. Saya percaya bahawa makanan pintar mempunyai lebih banyak persamaan daripada perbezaan. Jadi saya mengambil yang terbaik daripada diet Paleo dan diet vegan, dan menggabungkannya menjadi cara makan yang inklusif yang berfungsi untuk sesiapa sahaja. Makanan Pegan terdiri daripada makan banyak sayur-sayuran berwarna-warni, buah-buahan rendah glisemik, daging dan makanan laut yang diperolehi secara sedar, beberapa bijirin bebas gluten rendah dan kacang-kacangan, dan banyak lemak yang sihat seperti kacang dan biji, minyak zaitun tambahan dara, dan lain-lain. Saya mendapati bahawa garis panduan Pegan adalah yang paling seimbang, nutrien-padat, dan realistik untuk mengekalkan jangka panjang untuk diri saya dan beribu-ribu pesakit saya, sambil mewujudkan tenaga, minda yang jelas, dan kesihatan yang meriah.

Dan akhirnya, kami benar-benar suka tahu: Kenapa keto begitu popular dengan pengangkat berat berat?

Ramai orang yang berminat untuk kecergasan telah berbondong-bondong untuk keto untuk manfaat komposisi badan, tetapi kajian bercampur. Banyak kajian menunjukkan manfaat untuk kehilangan lemak tetapi kurang daripada mereka menunjukkan faedah untuk mendapatkan jisim otot. Bukti ini menyokong penyelenggaraan jisim otot, jadi anda sekurang-kurangnya tidak perlu risau tentang kehilangan otot keras dengan pergi keto.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Cara Menjaga Kebersihan Diri Agar Kekal Sihat

Kesihatan adalah perkara yang sangat dititikberatkan hari ini, terutamanya dengan pandemik covid-19. Oleh kerana orang mencari cara untuk menjaga keselamatan diri dan orang tersayang daripada bakteria dan kuman, fokus pada kebersihan diri adalah yang terpenting.Selain itu, bukan sahaja kebersihan diri baik untuk tubuh anda, tetapi juga bagus untuk harga diri anda. Artikel ini memperincikan tentang

10 Makanan Yang Membakar Lemak Semasa Anda Tidur

Entri ini adalah mengenai makanan yang membakar lemak semasa anda tidur sehingga anda dapat menurunkan berat badan dengan lebih cepat. Sekiranya anda tertanya-tanya apa yang harus dimakan pada waktu malam untuk menurunkan berat badan, teruskan membaca! Mahu cepat dan ingin mengetahui cadangan nombor 1 makanan terbaik untuk dimakan pada waktu malam yang menurunkan berat badan?

5 Petua Menjaga Bibir Anda Agar Sihat dan Merah Jambu

Tidak kira sama ada perempuan atau lelaki, siapa yang tidak menginginkan bibir cantik yang berwarna merah jambu dan licin. Sebilangan orang cukup bernasib baik untuk mewarisi dari ibu bapa mereka atau rahmat Tuhan tetapi bagi sesetengah orang, ia masih menjadi mimpi. Tetapi ini tidak lagi berlaku; dalam artikel ini, saya akan mendedahkan cara menjaga bibir

5 Cara Turunkan Kolesterol dengan Perubahan Gaya Hidup

Berapa lama masa yang diperlukan untuk menurunkan kolesterol? Sekiranya jumlah kolesterol anda meningkat, dan doktor anda membuat bising ketika mereka memeriksa hasil makmal anda, adalah wajar untuk bertanya-tanya seberapa cepat anda dapat menurunkan nombor tersebut. Nasib baik, ada beberapa strategi terbukti yang boleh anda gunakan yang boleh membantu jumlah kolesterol anda beralih ke arah yang

Leave a Comment