January 1

0 comments

Intoleransi gluten? Seliak? Apa perbezaannya?


Sebilangan besar orang tidak dapat mencerna gluten dengan betul yang menyebabkan pelbagai masalah dalam usus. Apabila makanan yang mengandungi gluten sampai ke usus anda, enzim yang dihasilkan dalam gliadin dan glutenin.

Semasa peptida (gliadin dan glutenin) berjalan melalui sistem pencernaan anda, sistem imun di usus anda, gut-associated lymphoid tissue (GALT) mengkaji mereka untuk bahan-bahan yang berpotensi berbahaya.

Apabila seseorang tidak mempunyai masalah dengan gluten, protein diserap dengan cekap. Walau bagaimanapun, pada mereka yang mempunyai kepekaan atau intoleransi, GALT mengenal pasti peptida gluten sebagai bahan yang berpotensi berbahaya, dan oleh itu antibodi dihasilkan oleh badan untuk menyerangnya.

Masalah Mencerna Gluten

Apabila badan anda menghasilkan antibodi untuk mempertahankan dirinya daripada peptida gluten, penghalang usus juga boleh terganggu, mengurangkan kemampuan anda untuk menyerap nutrien dan membuat dinding usus anda ‘bocor’, yang membolehkan lebih banyak zat masuk. Ini dapat menampakkan diri dalam gejala pencernaan, termasuk kembung, sembelit, cirit-birit dan berat badan.

Gluten juga menyebabkan sel usus melepaskan protein yang disebut zonulin. Peranan Zonulin adalah untuk membuka ruang antara sel-sel lapisan usus dan ini adalah proses yang penting untuk penyerapan nutrien yang cekap. Walau bagaimanapun, pada mereka yang mempunyai kepekaan gluten, sel-sel usus tetap terbuka sehingga molekul protein yang jauh lebih besar (yang berpotensi berbahaya) diserap ke dalam aliran darah.

Apabila persimpangan ketat ini tetap terbuka, anda mempunyai usus yang bocor. Apabila usus anda bocor, benda berbahaya seperti bakteria, racun, logam berat dan zarah makanan yang tidak dicerna dapat bocor melalui usus anda ke dalam aliran darah anda. Sebaik sahaja mereka masuk ke aliran darah anda, mereka dibawa ke hati. Ini memberi tekanan pada fungsi hati anda dan kebanyakan orang yang mengalami usus bocor untuk beberapa waktu akhirnya mengembangkan kesihatan hati yang buruk.

Walaupun sebilangan orang tidak merasa buruk atau tidak selesa ketika memakannya, itu tidak berlaku. maksudnya ia tidak menimbulkan masalah kepada mereka. Kadang kala tindak balas imun telah berlaku untuk beberapa waktu sebelum gejala sebenar diperhatikan.

Intoleransi gluten? Seliak? Apa perbezaannya? 1

Apa itu Penyakit Seliak?

Pada satu hujung skala adalah penyakit seliak – alergi terhadap gluten yang boleh menyebabkan cirit-birit yang teruk, keletihan yang melampau dan penyerapan nutrien yang lemah. Walau bagaimanapun, tidak semua orang mempunyai semua gejala ini. Seliak biasanya didiagnosis melalui ujian darah untuk mencari antibodi terhadap protein gluten, tetapi beberapa ujian darah kembali jelas walaupun terdapat kerosakan usus yang dapat dilihat jika disiasat dengan endoskopi.

Mereka dengan penyakit seliak harus sangat berhati-hati untuk elakkan walaupun sedikit gluten, kerana ini boleh mencetuskan tindak balas alergi yang cukup cepat.

Apa itu Intoleransi Gluten?

Intoleransi gluten boleh menjadi spektrum kesukaran dalam mencerna gluten. Ini boleh muncul sebagai kembung, sembelit atau najis longgar, sakit perut, sakit usus besar, kabut otak, sakit sendi, sakit kepala dan tenaga rendah. Masalah dengan intoleransi gluten adalah bahawa tidak seperti alergi yang cepat ditunjukkan, intoleransi boleh mempunyai reaksi yang tertunda dari beberapa jam hingga tiga hari.

Walaupun terdapat ujian yang mengukur jika anda menghasilkan antibodi terhadap gluten walaupun anda tidak mempunyai penyakit seliak, cara terbaik adalah membuang gluten selama 10 hari dan kemudian memperkenalkannya semula, untuk reaksi baru. Sekiranya anda mempunyai najis yang lebih baik, pemikiran yang lebih jelas, kurang kembung dan lebih banyak tenaga, anda mungkin patutbmemilih untuk bebas gluten.

Tidak seperti penyakit seliak, ini tidak bermakna anda perlu mengimbas setiap label untuk setiap jejak gluten, tetapi elakkan semua sumber yang jelas dengan beralih ke roti bebas gluten, pasta bebas gluten dan memeriksa sup dan sos. Ini tidak bermakna bahawa membeli banyak produk dari pasar raya ‘Bebas Dari’ adalah sihat, kerana banyak barangan seperti kek bebas gluten mempunyai banyak gula dan bahan pengawet. Mudah untuk bebas secara semula jadi dengan menukar beberapa produk bebas gluten untuk sayur-sayuran akar, beras, ubi jalar dan buah segar.

Sekiranya anda mengalami gangguan pencernaan atau masalah dengan tenaga, anda mungkin ingin mencuba tanpa gluten selama 10 hari dan lihat apakah ia bertambah baik, walaupun, dengan masalah pencernaan, sokongan usus lebih kerap diperlukan.

Baca juga

Tinggalkan Komen Anda

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}