Intermittent Fasting: Apa itu? Apa manfaatnya?

Puasa berselang-seling (intermittent fasting) adalah satu bentuk puasa di mana anda tidak perlu hadapi seharian tanpa makan. Anda hanya mengurungkan makan anda ke tetingkap 8 jam dan anda tidak makan apa-apa lagi 16 jam selebihnya.

Bentuk puasa ini makin popular pada saat ini.

Mengapa? Secara kesuluruhan kerana terdapat begitu banyak manfaat yang diberikan dan anda tidak perlu berjuang untuk mencapainya.

Anda tidak perlu sentiasa mengisi perut anda sepanjang hari untuk mencapai gaya hidup yang sihat. Malah, mungkin lebih baik jika anda tidak mempunyai perut yang sentiasa penuh.

Intermittent Fasting

Untuk memahami intermittent fasting, anda perlu memahami bahawa ia bukan diet. Ia adalah satu pola makan tertentu yang akan mengubah tubuh anda menjadi lebih baik.

Apa yang anda makan terpulang kepada anda, tetapi bila anda makan akan berada dalam jadual tertentu.

Mengapa orang mula tertarik dengan pola pemakanan ini? Kebanyakan orang memilih intermittent fasting sebagai cara untuk menurunkan berat badan mereka. Ia adalah satu penyelesaian yang lebih mudah untuk mengurangkan berat badan tanpa perlu mengubah secara drastik diet anda.

Ia pasti membantu mengubah diet anda kepada yang lebih sihat jika anda mahu kehilangan lebih banyak berat badan, tetapi ini bukan satu keperluan.

Manfaat Intermittent Fasting

Walaupun intermittent fasting akan membolehkan anda menurunkan berat badan, ini bukan satu-satunya manfaat yang anda akan dapat alami.

Di bawah ini anda akan dapat melihat 11 manfaat intermittent fasting yang akan menunjukkan pola pemakanan ini jauh melebihi berat badan.

Membantu Tubuh Mengekalkan Tisu Otot tanpa Lemak

Intermittent Fasting: Apa itu? Apa manfaatnya? 1

Mengekalkan otot tanpa lemak adalah apa yang membolehkan anda mengekalkan kekuatan anda semasa kehilangan berat badan.

Kebanyakannya, apabila orang menurunkan berat badan, mereka kehilangan otot bersama-sama dengannya dan, seterusnya, menyebabkan mereka kehilangan kekuatan. Apabila anda mempunyai lebih banyak otot tanpa lemak, tubuh anda akan membakar lebih banyak kalori apabila ia sedang berehat juga.

Anda tidak perlu menjalani latihan sengit apabila anda mempunyai lebih banyak tisu otot yang kurus.

Menggabungkan intermittent fasting dan bersenam membolehkan anda membakar lebih banyak lemak daripada badan anda bakarkan jika anda tidak work out, tetapi itu bukan sesuatu yang perlu anda lakukan.

Membantu Membersihkan Kulit

Jika anda salah satu jenis orang yang selalu mengalami masalah kulit yang jelas, intermittent fasting dapat membantu ini.

Sel-sel kulit anda akan dapat menyingkirkan mana-mana sisa atau kotoran lebih cepat jika anda berpuasa. Ini membolehkan kulit anda tetap lebih jelas dan anda akan mendapat kurang jerawat kerana itu.

Anda juga boleh menjangkakan sel-sel kulit anda untuk meregenerasi lebih baik juga. Mempunyai aliran berterusan sel-sel segar di badan anda akan memastikan kulit anda bersinar seolah-olah ia tidak mempunyai sebarang kekurangan sama sekali.

Semua ini berlaku kerana badan anda tidak perlu menumpukan perhatian kepada pencernaan makanan. Ia boleh memberi tumpuan kepada proses lain yang perlu dilakukan. Menyembuhkan kulit anda adalah salah satu proses yang badan anda akan lebih fokus.

Meningkatkan Tahap Hormon Pertumbuhan

Intermittent Fasting: Apa itu? Apa manfaatnya? 2

Puasa boleh menyebabkan peningkatan hormon pertumbuhan manusia (HGH) dalam badan anda. Ini tidak bermakna anda akan berasa seperti anda menggunakan steroid atau apa sahaja. Ia hanya bermakna bahawa anda mungkin mula mengalami persembahan fizikal yang lebih baik.

HGH biasanya dilihat sebagai steroid kerana itulah yang anda dengar. Anda mendengar tentang atlet yang mengambil HGH untuk memperbaiki persembahan mereka dan mendapatkan satu pertandingan di pertandingan. Ia membantu atlet memulihkan, membina otot, dan melakukan lebih baik.

Puasa tidak akan memberi anda kenaikan besar dalam HGH berbanding jika anda mengambilnya sebagai suplemen, tetapi ia akan menyebabkan kenaikan di dalamnya. Badan anda akan mempunyai lebih banyak hormon pertumbuhan dan anda akan mula mengalami manfaat tetapi pada skala yang lebih kecil.

Meningkatkan Kepekaan Insulin

Memiliki badan yang lebih sensitif terhadap insulin dapat membiarkannya menyerap nutrien lebih baik apabila tubuh anda mulai mencerna makanan yang anda makan.

Apabila anda melakukan intermittent fasting, anda perlahan-lahan mula mengurangkan tahap insulin anda. Ini seterusnya akan membantu merangsang lipolisis yang mana membantu badan anda memecah lemak yang tidak diingini.

Mengekalkan paras insulin anda yang rendah akan membolehkan gula darah anda tetap lebih teratur. Mempunyai paras gula darah yang lebih terkawal akan meningkatkan kesihatan anda pada masa kini dan masa depan yang jauh.

Memperbaiki Sistem Imun

Intermittent fasting boleh membantu tubuh anda menjadi lebih kuat apabila menentang penyakit.

Kerana sel-sel anda sentiasa regenerasi dan menggantikan sel lama, sel-sel yang merupakan sebahagian daripada sistem imun anda akan diganti juga. Ini bermakna bahawa tubuh anda akan cuba untuk kekal mendekati 100% selama ia dapat dengan memastikan semuanya segar.

Jika badan anda tidak dapat menggantikan sel lama, sistem anda akan semakin lemah dan lebih mudah terserang penyakit.

Apabila anda dapat menggantikan sel lama dalam sistem imun anda, ia menjadi lebih kuat dan membantu menghentikan sebarang penyakit yang cuba menyerang tubuh anda.

Menurunkan Risiko Penyakit Maut

Jika anda mula melakukan intermittent fasting, anda akan mengurangkan risiko penyakit maut yang terlalu lazim di Malaysia. Sebagai contoh, penyakit kardiovaskular dan obesiti adalah beberapa penyakit yang paling lazim kepada rakyat Malaysia.

Ya, penyakit ini biasanya berkaitan dengan berat badan seseorang. Sekiranya anda mengalami masalah berat badan, anda lebih cenderung mempunyai penyakit ini.

Puasa akan membantu anda dengan berat badan anda. Apabila berat badan anda menjadi lebih terkawal, risiko anda mendapat beberapa jenis penyakit maut seperti penyakit kardiovaskular akan sangat menurun.

Walaupun hubungan antara intermittent fasting dan penyakit-penyakit ini tidak diketahui, pastinya ada hubungan antara orang yang melakukan puasa dan penyakit kardiovaskular atau obesiti.

Meningkatkan jangka hayat

Ini harus sedikit jelas setelah membaca manfaat lain intermittent fasting. Sekiranya anda dapat meningkatkan kesihatan anda secara keseluruhan, maka jangka hayat anda dijangka meningkat.

Sel-sel anda mengitar semula diri sendiri dan meningkatkan badan anda dengan lebih banyak cara daripada satu. Mereka memperbaiki sistem imun anda. Mereka meletakkan anda pada risiko yang lebih rendah untuk penyakit maut.

Semua ini ditambah bersama akan membawa kepada jangka masa panjang dan kebanyakan orang akan gembira dengan ini.

Meningkatkan Rintangan kepada Tekanan (Stress)

Intermittent Fasting: Apa itu? Apa manfaatnya? 3

Tekanan adalah sesuatu yang banyak orang menderita. Sesetengah menyembunyikannya lebih baik daripada yang lain tetapi sebahagian besar orang ditekankan pada banyak bahagian sepanjang hari.

Sebahagian daripada sebab yang kita tegaskan adalah badan kita menghasilkan radikal bebas, yang merupakan molekul yang tidak stabil yang membawa elektron reaktif. Ini boleh mengubah komposisi sel-sel tertentu dan menyebabkan lebih banyak tekanan.

Intermittent fasting membolehkan sel-sel anda mendapat tenaga dari sumber-sumber yang biasanya tidak dapat. Lama kelamaan, ini bermakna bahawa radikal bebas yang lebih sedikit akan terbentuk di dalam badan anda.

Lebih kurang radikal bebas bermakna anda tidak akan mengalami banyak tekanan seperti yang pernah anda lakukan.

Meningkatkan Fungsi Otak

Intermittent Fasting: Apa itu? Apa manfaatnya? 4

Otak anda perlu menggunakan beberapa makanan yang anda makan untuk berfungsi dengan cara tertentu.

Memiliki terlalu banyak makanan yang memberi makan otak anda boleh menyebabkan otak anda menjadi agak gila. Apabila otak anda terlalu banyak bahan bakar datang, ia akan mula menembak terlalu banyak.

Tidak ada tumpuan khusus pada satu perkara.

Intermittent fasting akan membolehkan otak anda lebih fokus pada perkara-perkara tertentu selain daripada cuba menumpukan perhatian kepada segala-galanya di sekeliling anda.

Boleh Membantu Mencegah Kanser

Apabila anda melakukan intermittent fasting, tubuh anda menjadi lebih cekap untuk menghilangkan toksin.

Walaupun ia tidak semestinya membuat anda tahan kanser, ia dapat memperlahankan pertumbuhan tumor dalam tubuh anda dengan ketara.

Ia juga boleh membantu mengurangkan kesan sampingan kemoterapi.

Penting untuk diperhatikan sekali lagi bahawa intermittent fasting bukanlah penyembuhan untuk kanser, tetapi ia dapat membantu anda dengan ketara ketika datang ke kanser di mana saja di tubuh anda.

Membantu Penurunan Berat Badan

Saya tahu saya cakap bahawa akan ada manfaat yang melampaui penurunan berat badan, tetapi saya perlu menyebutkan penurunan berat badan memandangkan ia adalah manfaat yang akan segera diketahui oleh orang ramai.

Semua manfaat lain yang intermittent fasting berikan akan menjadi perkara yang anda akan berterima kasih pada masa depan, tetapi anda tidak akan perasan.

Berat badan adalah sesuatu yang boleh dilihat secara fizikal apabila ia mula berlaku. Tambahan pula, ini adalah sebab utama mengapa orang mahu mencuba intermittent fasting.

Intermittent Fasting Menyediakan Hasil

Sekiranya anda ingin meningkatkan kesihatan anda secara keseluruhan dan pada masa yang sama tidak perlu memusatkan perhatian pada pemakanan anda, anda harus cuba intermittent fasting.

Puasa dan perubahan dalam diet anda hanya akan meningkatkan kesihatan anda lebih banyak, tetapi bermula dengan intermittent fasting adalah langkah yang baik dalam arah yang betul.

Jika anda dapat berpegang pada tingkap jam 8 jam di mana anda makan dan memberi badan anda 16 jam sehari untuk memberi tumpuan kepada proses lain yang perlu berlaku, tubuh anda akan berterima kasih kepada anda dengan cara yang anda tidak pernah mungkin fikirkan.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Cara Menjaga Kebersihan Diri Agar Kekal Sihat

Kesihatan adalah perkara yang sangat dititikberatkan hari ini, terutamanya dengan pandemik covid-19. Oleh kerana orang mencari cara untuk menjaga keselamatan diri dan orang tersayang daripada bakteria dan kuman, fokus pada kebersihan diri adalah yang terpenting.Selain itu, bukan sahaja kebersihan diri baik untuk tubuh anda, tetapi juga bagus untuk harga diri anda. Artikel ini memperincikan tentang

10 Makanan Yang Membakar Lemak Semasa Anda Tidur

Entri ini adalah mengenai makanan yang membakar lemak semasa anda tidur sehingga anda dapat menurunkan berat badan dengan lebih cepat. Sekiranya anda tertanya-tanya apa yang harus dimakan pada waktu malam untuk menurunkan berat badan, teruskan membaca! Mahu cepat dan ingin mengetahui cadangan nombor 1 makanan terbaik untuk dimakan pada waktu malam yang menurunkan berat badan?

5 Petua Menjaga Bibir Anda Agar Sihat dan Merah Jambu

Tidak kira sama ada perempuan atau lelaki, siapa yang tidak menginginkan bibir cantik yang berwarna merah jambu dan licin. Sebilangan orang cukup bernasib baik untuk mewarisi dari ibu bapa mereka atau rahmat Tuhan tetapi bagi sesetengah orang, ia masih menjadi mimpi. Tetapi ini tidak lagi berlaku; dalam artikel ini, saya akan mendedahkan cara menjaga bibir

5 Cara Turunkan Kolesterol dengan Perubahan Gaya Hidup

Berapa lama masa yang diperlukan untuk menurunkan kolesterol? Sekiranya jumlah kolesterol anda meningkat, dan doktor anda membuat bising ketika mereka memeriksa hasil makmal anda, adalah wajar untuk bertanya-tanya seberapa cepat anda dapat menurunkan nombor tersebut. Nasib baik, ada beberapa strategi terbukti yang boleh anda gunakan yang boleh membantu jumlah kolesterol anda beralih ke arah yang

Leave a Comment