Apa itu Insomnia?

Mengenai Insomnia

Pernah mengalami masalah tertidur? Atau adakah anda mendapati diri anda bangun di tengah malam, tidak dapat tidur semula? Adakah ini sesuatu yang anda alami lebih dari 3 hari seminggu ?

Sekiranya demikian, anda mungkin menderita insomnia. Insomnia merujuk kepada kebiasaan tidur yang tidak biasa dan merupakan gangguan tidur yang paling biasa di dunia. Akibatnya, mempengaruhi sebilangan besar orang, daripada semua gangguan tidur.

Gejala

Gejala termasuk kesukaran untuk jatuh atau tidur, dan tidak berasa rehat.

Biasanya, keadaan itu dapat didiagnosis sendiri. Akibatnya, mereka yang terkena mengalami kekurangan tumpuan, kesukaran tidur, mengantuk pada waktu siang, kemurungan, sakit kepala, dan mudah marah.

Rawatan

Rawatan merangkumi meningkatkan tabiat tidur harian, terapi tingkah laku, dan mengenal pasti dan merawat kemungkinan penyebab yang mendasari. Pil tidur boleh membantu tetapi tidak disyorkan sebagai penyelesaian jangka panjang, dan harus dipantau untuk kesan sampingan.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Kesan Sampingan Tidur Berlebihan ( Dan Bagaimana Elak Tidur Berlebihan)?

Kita hidup di dunia di mana orang memuji diri mereka kerana terlalu tidur sikit. Tetapi adakah anda tahu bahawa tidur terlalu lama juga tidak bagus? Teruskan membaca untuk mengetahui kesan sampingan tidur berlebihan. Ia boleh mengubah hidup anda dari keselesaan tempat tidur anda tanpa anda sedari. Tidur malam yang buruk boleh menyebabkan pagi yang keletihan.

Patutkah Anda Mencuba Refleksologi ?

Sekiranya anda mengalami stress, sakit atau tension dan mencari cara yang holistik dan tidak invasif untuk meningkatkan rasa kesejahteraan anda secara keseluruhan, refleksologi mungkin dapat membantu. Bertujuan untuk mendorong penyembuhan, menghilangkan stress dan tension, refleksologi digunakan oleh banyak orang untuk meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan umum. Berdasarkan prinsip bahawa kawasan tertentu di kaki kita – yang

Rawat Dengkur: Cara Berhenti Berdengkur Segera dan Semestinya di Rumah

Ghrrr! Ghrrr! Ia bukan bunyi mesin kereta api, bukan juga dari mesin penggiling logam. Suara itu sebenarnya berasal dari manusia! Manusia yang sedang tidur. Sebilangan besar dari kita mengalami malam yang bergelora tidur di bilik yang sama dengan seseorang yang mempunyai masalah berdengkur. Artikel ini akan menunjukkan kepada anda rawatan berdengkur terbaik. Statistik menunjukkan bahawa

Tidur Nyenyak: Panduan Singkat Cara Tidur Lebih Baik Setiap Malam

Jika anda ingin belajar bagaimana untuk tidur dengan lebih baik, maka anda berada di tempat yang betul. Panduan ini akan membimbing anda mengenai semua yang anda perlu tahu jika anda ingin tidur yang lebih baik. Saya akan menerangkan tidur dari segi sains dan bagaimana ia berfungsi, membincangkan mengapa ramai orang mengalami kekurangan tidur tanpa mengetahui,

Leave a Comment