February 3

Bagaimana Sebenarnya Ibuprofen Berfungsi?

1  comments

Bagaimana Sebenarnya Ibuprofen Berfungsi? 1

Hangovers, otot yang ditarik, kekejangan haid, selesema: Ibuprofen adalah barisan pertahanan pertama untuk segala macam perkara. Anda tahu dadah berfungsi kerana ia merengsa rasa sakit atau meredahkan demam, tetapi apa yang sebenarnya berlaku?

Ibuprofen – nama jenama Advil, Motrin, dan banyak lagi – dimiliki oleh kelas ubat yang doktor panggil nonsteroidal ubat antiradang, atau NSAID. Dalam praktiknya, ini bermakna ibuprofen melegakan kesakitan dengan menghalang pengeluaran sel prostaglandin, salah satu daripada beberapa sebatian yang bertanggungjawab terhadap keradangan – yang merupakan tindak balas badan terhadap kecederaan.

Selepas kecederaan, sistem imun mempergiatkan untuk mencegah jangkitan. Sebagai sebahagian daripada tindak balas keradangan badan, sel-sel yang rosak mula melepaskan asid arakidonik, bahan kimia semulajadi yang mengunci ke siklooksigenase, enzim yang membantu menghasilkan sebatian yang diperlukan untuk aliran darah. Bersama-sama, mereka menghasilkan apa yang disebut sebagai prostaglandin H2 – sasaran utama ibuprofen.

Prostaglandin melakukan perkara yang berguna, seperti membentuk atau mengeluarkan darah beku, tetapi ia juga menyebabkan rasa sakit dalam proses. “Apabila anda mempunyai sesuatu seperti lebam atau sakit kepala atau luka, prostaglandin dicipta di kawasan tersebut dan pada asasnya menyebabkan perasaan berdarah dan kadang-kadang menjadi panas di sekitar kawasan itu,” kata seorang pakar biologi Viet Cai, pakar perubatan fakulti Harvard di Beth Israel Deaconess Medical Pusat di Boston.

Peranan Ibuprofen adalah untuk menghentikan penghasilan prostaglandin sebelum ia bermula. Ubat ini memasuki aliran darah, beredar melalui badan, dan menghalangi cyclooxygenase. Dengan enzim daripada komisen, terdapat lebih sedikit prostaglandin yang boleh menyebabkan kesakitan. “Itulah sebabnya orang ramai mengalami kesakitan dan kurang keradangan,” kata Cai.

Secara amnya, badan tidak melepaskan prostaglandin tambahan. Walau bagaimanapun, ketiadaan mereka boleh menyebabkan kesan sampingan. Ibuprofen tidak selektif; ia menyekat dua bentuk cyclooxygenase, salah satunya membantu dengan pencernaan dan fungsi badan lain, seperti aliran darah. Inilah sebabnya mengapa orang kadang-kadang melaporkan perasaan mual selepas mengambilnya. Secara keseluruhan, ubat itu dianggap selamat apabila diambil seperti yang diarahkan.Baca Juga

Keradangan dan Gula dalam Darah – Adakah Anda Tahu Kaitannya?

Apa yang Vitamin A Lakukan dan Mengapa kita Memerlukannya?

9 Khasiat Kesihatan Saffron yang Kuat untuk tahun 2021

12 Khasiat Alpukat (Avocado) Untuk Kesihatan yang Menakjubkan

Daun Salam : Potensi Manfaat Kesihatan, Pemakanan, dan Kesan Sampingan

10 Makanan Terbaik Untuk Meningkatkan Testosteron

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>