Bagaimana Sebenarnya Ibuprofen Berfungsi?

Bagaimana Sebenarnya Ibuprofen Berfungsi? 1

Hangovers, otot yang ditarik, kekejangan haid, selesema: Ibuprofen adalah barisan pertahanan pertama untuk segala macam perkara. Anda tahu dadah berfungsi kerana ia merengsa rasa sakit atau meredahkan demam, tetapi apa yang sebenarnya berlaku?

Ibuprofen – nama jenama Advil, Motrin, dan banyak lagi – dimiliki oleh kelas ubat yang doktor panggil nonsteroidal ubat antiradang, atau NSAID. Dalam praktiknya, ini bermakna ibuprofen melegakan kesakitan dengan menghalang pengeluaran sel prostaglandin, salah satu daripada beberapa sebatian yang bertanggungjawab terhadap keradangan – yang merupakan tindak balas badan terhadap kecederaan.

Selepas kecederaan, sistem imun mempergiatkan untuk mencegah jangkitan. Sebagai sebahagian daripada tindak balas keradangan badan, sel-sel yang rosak mula melepaskan asid arakidonik, bahan kimia semulajadi yang mengunci ke siklooksigenase, enzim yang membantu menghasilkan sebatian yang diperlukan untuk aliran darah. Bersama-sama, mereka menghasilkan apa yang disebut sebagai prostaglandin H2 – sasaran utama ibuprofen.

Prostaglandin melakukan perkara yang berguna, seperti membentuk atau mengeluarkan darah beku, tetapi ia juga menyebabkan rasa sakit dalam proses. “Apabila anda mempunyai sesuatu seperti lebam atau sakit kepala atau luka, prostaglandin dicipta di kawasan tersebut dan pada asasnya menyebabkan perasaan berdarah dan kadang-kadang menjadi panas di sekitar kawasan itu,” kata seorang pakar biologi Viet Cai, pakar perubatan fakulti Harvard di Beth Israel Deaconess Medical Pusat di Boston.

Peranan Ibuprofen adalah untuk menghentikan penghasilan prostaglandin sebelum ia bermula. Ubat ini memasuki aliran darah, beredar melalui badan, dan menghalangi cyclooxygenase. Dengan enzim daripada komisen, terdapat lebih sedikit prostaglandin yang boleh menyebabkan kesakitan. “Itulah sebabnya orang ramai mengalami kesakitan dan kurang keradangan,” kata Cai.

Secara amnya, badan tidak melepaskan prostaglandin tambahan. Walau bagaimanapun, ketiadaan mereka boleh menyebabkan kesan sampingan. Ibuprofen tidak selektif; ia menyekat dua bentuk cyclooxygenase, salah satunya membantu dengan pencernaan dan fungsi badan lain, seperti aliran darah. Inilah sebabnya mengapa orang kadang-kadang melaporkan perasaan mual selepas mengambilnya. Secara keseluruhan, ubat itu dianggap selamat apabila diambil seperti yang diarahkan.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Apa itu Kunyit Hitam dan kegunaannya ?

Kunyit hitam (Curcuma caesia) juga dikenal sebagai Black zedoary atau Kali haldi adalah ramuan perennial dengan rimpang ungu kebiruan. Ditemui di wilayah Timur Laut India dan Madya Pradesh, ini adalah tumbuhan herba yang kuat dengan beberapa manfaat kesihatan yang luar biasa. Biasanya dijual dalam bentuk segar dan kering, sayangnya ia ‘rare‘ dan mahal. Berita baik

20 Buah dan Sayur-Sayuran Paling Sihat yang Harus Anda Makan Setiap Hari, Menurut Ahli Diet

Tidak ada perkara seperti buah atau sayur yang tidak sihat. Makan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran akan membantu anda menjalani kehidupan yang lebih lama dan sihat. Tetapi apa sayur-sayuran yang paling sihat? Apa buah yang paling berkhasiat? Penyelidikan menunjukkan bahawa sebilangan buah-buahan dan sayur-sayuran sangat kaya dengan khasiatnya, mereka boleh dianggap sebagai makanan yang paling

10 Makanan Yang Membakar Lemak Semasa Anda Tidur

Entri ini adalah mengenai makanan yang membakar lemak semasa anda tidur sehingga anda dapat menurunkan berat badan dengan lebih cepat. Sekiranya anda tertanya-tanya apa yang harus dimakan pada waktu malam untuk menurunkan berat badan, teruskan membaca! Mahu cepat dan ingin mengetahui cadangan nombor 1 makanan terbaik untuk dimakan pada waktu malam yang menurunkan berat badan?

5 Petua Menjaga Bibir Anda Agar Sihat dan Merah Jambu

Tidak kira sama ada perempuan atau lelaki, siapa yang tidak menginginkan bibir cantik yang berwarna merah jambu dan licin. Sebilangan orang cukup bernasib baik untuk mewarisi dari ibu bapa mereka atau rahmat Tuhan tetapi bagi sesetengah orang, ia masih menjadi mimpi. Tetapi ini tidak lagi berlaku; dalam artikel ini, saya akan mendedahkan cara menjaga bibir

Leave a Comment