Goji Berry: Kebaikan pada Kesihatan dan Maklumat Lanjut

Anda mungkin pernah mendengar tentang goji berry sebelum ini, tetapi adakah anda pernah mencubanya? Saya boleh mengatakan bahawa saya telah mendengar tentang goji berry banyak sebelum ini tetapi tidak pernah mengambil masa untuk mencuba mereka untuk diri saya sendiri sehingga baru-baru ini.

Terdapat sejarah yang didokumenkan panjang tentang manfaat kesihatan goji berry dan bagaimana ia dibandingkan dengan fountain of youth(keremajaan).

Apa sebenarnya manfaat buah ini kepada kesihatan?

Adakah maklumat lain yang perlu anda ketahui tentang kesihatan sebelum anda mula memakannya?

Tidak lama lagi anda akan mendapat semua jawapan yang anda perlu ketahui tentang goji berry supaya anda boleh memutuskan sama ada ia sesuai untuk anda atau tidak.

Apa itu Goji Berry?

Apa itu goji berry

Goji berry adalah buah beri kecil yang cenderung mempunyai rasa manis dan sedikit masam.

Anda lebih berkemungkinan akan mengambil buah goji sebagai buah kering. Apabila anda melihat buah ini di kedai atau pasar, kebanyakkan dari mereka dijual kering.

Anda tidak seharusnya memakannya kering, cuma ia biasanya disedia begitu untuk dimakan.

Mereka juga dikenali sebagai wolfberry, atau buah goji, dan akan mempunyai banyak kebaikan kesihatan yang semua orang perlu memanfaatkannya.

Manfaat Kesihatan Goji Berry

Sekiranya anda memakan goji berry buat kali pertama anda perlu bersiap sedia untuk meningkatkan kesihatan anda dengan serta-merta. Anda akan dapat merasakan badan anda semakin sihat.

Saya tahu itu berbunyi aneh dan tidak masuk akal tetapi anda akan dapat melihat perubahan dalam masa yang singkat.

Terdapat sebab mengapa buah ini dirujuk sebagai fountain of youth. Ini kerana manfaat goji berry membolehkan tubuh anda tetap muda dan merasa muda selama mungkin.

Meningkatkan Sistem Imunisi Anda

Sistem imunisi anda tidak hanya akan dirangsang, tetapi anda juga akan mempunyai lebih banyak perlindungan terhadap selesema.

Ini tidak bermakna anda harus mengelakkan suntikan flu(Vaksin influenza) anda, tetapi jika anda tidak mempunyainya, badan anda akan lebih bersedia untuk melawannya jika perlu.

Vitamin yang disediakan oleh goji berry juga akan meningkatkan sistem imunisi anda. Ini akan melindungi anda daripada penyakit lain juga. Anda akan lebih berkemungkinan dapat melawan penyakit dengan lebih baik jika ia berlaku dan merayap ke dalam badan anda.

Sumber Antioksidan yang Baik

Kebaikan Goji Berry

Setiap orang memerlukan antioksidan dalam kehidupan mereka. Kepentingannya tidak perlu dipersoalkan lagi.

Apabila badan anda berlimpah dengan banyak antioksidan, anda akan mendapat lebih banyak perlindungan untuk sel anda. Mereka akan mempunyai masa yang sukar untuk pecah dan ini adalah sesuatu yang anda mahu. Sekiranya anda boleh menghalang sel-sel anda daripada pernah pecah maka itu adalah positif untuk hidup anda.

Antioksidan dalam goji berry akan lebih banyak membantu bagi kulit dan mata anda. Kerana sel-sel anda tidak akan memecahkan hampir sama banyak, anda akan terlihat lebih muda untuk masa yang lebih lama.

Ini adalah salah satu sebab mengapa goji berry dibandingkan dengan fountain of youth. Anda akan mempunyai masalah yang sedikit dengan mata anda juga.

Mereka akan tetap baik dan putih tanpa sebarang garisan kuning merayap.

Meningkatkan Testosteron

Goji berry juga mempunyai sejarah yang panjang dalam kesuburan seksual.

Apa yang saya maksudkan di sini ialah goji berry boleh digunakan sebagai alternatif kepada Viagra. Ia telah dibuktikan untuk meningkatkan keupayaan seksual dan kuantiti sperma.

Ini mungkin membuatkan anda ingin menanam buah goji sendiri.

Mudah-mudahan, kebanyakan dari anda tidak mempunyai masalah seksual, tetapi jika andai anda mempunyai masalah, hanya tahu bahawa goji berry boleh menjadi penyelesaian kepada masalah anda.

Membantu Mengekalkan Tahap Gula dalam Darah

Jika anda seorang yang menyukai manis manisan seperti saya, goji berry mungkin bukan satu masalah kerana rasa manis mereka.

Ini juga berita baik untuk orang yang mempunyai masalah gula darah tetapi ingin juga menikmati sesuatu yang manis.

Mempunyai goji berry dapat meningkatkan toleransi gula anda sambil juga mengurangkan kerintangan insulin anda.

Selain itu, goji berry dapat memperbaiki dan memulihkan sel-sel yang membantu tubuh menghasilkan insulin.

Kesemua manfaat ini adalah sesuatu yang anda tidak boleh terlepas pandang.

Membantu Masalah Berat Badan

Memakan goji beryy haruslah menjadi sesuatu yang digalakkan dalam setiap diet yang baik. Kebanyakan dari kita cuba menurunkan berat badan pada satu ketika dan lebih lebih lagi dalam kehidupan dewasa kita, jadi mengapa tidak menambah sesuatu yang anda tahu akan membantu diet anda.

Goji berry buah yang hebat kerana ia membantu anda melekat dalam perjalanan pemakanan yang sihat. Walaupun ia tidak seperti sesuatu yang akan membantu anda mengurangkan berat badan, tapi anda harus tahu bahawa ia sihat untuk anda.

Ia juga mempunyai serat yang tinggi yang akan memainkan peranan yang besar apabila anda mahu menurunkan berat badan, tetapi kita akan membahas nutrisi goji berry sebentar lagi.

Patutkah Anda Makan Goji Berry?

Berdasarkan semua perkara yang telah disebutkan di atas, saya fikir setiap orang perlu menambah buah goji pada diet mereka.

Anda tidak semestinya perlu mengurangkan berat badan anda untuk menambah buah ini pada diet anda. Walau bagaimanapun, ini adalah sesuatu yang dapat meningkatkan kesihatan anda tanpa perlu berbuat banyak.

Makanlah ikut cara anda untuk sihat. Anda boleh mulakan dengan berry goji.

Buah-buahan ini menghasilkan begitu banyak untuk mencegah benda buruk daripada berlaku kepada badan anda oleh itu anda perlu memanfaatkannya secepat mungkin.

Buah goji bukanlah sesuatu yang harus anda abaikan.

Nutrisi Goji Berry

Nutrisi pemakanan goji berry

Semua buah goji akan menjadi sumber vitamin dan mineral yang baik. Mungkin lebih daripada buah-buahan lain di luar sana.

Apabila anda memakan buah goji, anda akan mendapat sejumlah besar:

  • Vitamin A dan C
  • Iron (besi)
  • Zink
  • Serat

Semua ini adalah penting untuk memastikan badan kita berfungsi seperti yang kita perlukan sekarang untuk berfungsi. Tanpa mereka, anda perlu pergi ke hospital kerana badan kita tidak dapat bertahan tanpa vitamin dan mineral ini.

Bagi asid amino pula, goji berry mempunyai 8 daripadanya. Jika anda tidak tahu, asid amino adalah protein yang terdapat di dalam badan dan apabila digabungkan dengan protein lain, ia adalah blok kehidupan.

Mereka membantu badan anda memecahkan makanan dengan betul.

Bercakap mengenai protein, satu hidangan goji berry akan memberikan anda sekitar 10% dari jumlah protein harian yang disyorkan. Sekiranya anda ingin tahu berapa gram protein yang anda perlukan, anda perlu melakukan carian sedikit kerana nombor ini berbeza-beza untuk semua orang.

Tidak banyak buah-buahan di luar sana boleh memberi anda banyak protein ini, terutama dari hidangan kecil seperti itu.

Akhir kata

Memakan goji berry akan menjadi sangat baik untuk anda. Anda boleh mendapatkan satu tan manfaat kesihatan serta mengetahui tubuh anda akan menjadi lebih baik ketika menghadapi penyakit.

Terdapat banyak cara anda boleh memakan buah goji. Seperti yang saya nyatakan sebelum ini, anda lebih cenderung akan memilikinya apabila ia kering. Ini membolehkan anda mempunyai satu tan serba serban dengan cara anda memakannya.

Goji berry kering boleh diambil hampir dengan apa sahaja. Anda boleh menambahnya pada yogurt atau bijirin anda. Mereka juga bagus apabila ditambah pada resipi lain.

Terdapat juga ekstrak goji berry di luar sana yang membolehkan anda memiliki semua manfaat kesihatan goji berry tanpa perlu memakan buah goji.

Hanya kerana anda tidak pernah mencuba buah goji sebelum ini, tidak bermakna anda perlu terus menjauhinya. Ini adalah buah yang sebenarnya boleh mengubah hidup anda.

Ambil keberanian dan tambah goji berry untuk hidup anda supaya anda dapat mengalami sesuatu yang bukan sahaja baru, tetapi juga mengubah kehidupan.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Tips Dan Cara Terbaik Untuk Menghilangkan Batuk Dengan Cepat

Batuk, demam dan kesakitan boleh menyebabkan banyak kerengsaan dan merosakkan hari anda. Semasa tidur pada waktu malam, dalam mesyuarat, semasa panggilan telefon, semua ini boleh menjadi sangat menjengkelkan sehingga anda ingin melegakan batuk anda secepat mungkin. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan pelbagai ubat dan rawatan di rumah untuk menghilangkan batuk dengan cepat. Batuk sebenarnya

Bolehkah Anda Makan Selepas Tampal Gigi? Tips Mengunyah Selepas Menampal Gigi

Menampal gigi adalah prosedur biasa dalam pergigian. Selepas gigi anda ditampal, anda mungkin merasakan sensitiviti dan kesakitan selama beberapa hari yang boleh mengganggu tabiat makan biasa anda. (1) Kadang-kadang tampalan boleh tercabut atau patah semasa mengunyah. Ianya penting bagi anda untuk mengetahui apa yang harus dimakan dan membetulkan prosedur mengunyah selepas menampal gigi untuk mengelakkan

Apa itu Kunyit Hitam dan kegunaannya ?

Kunyit hitam (Curcuma caesia) juga dikenal sebagai Black zedoary atau Kali haldi adalah ramuan perennial dengan rimpang ungu kebiruan. Ditemui di wilayah Timur Laut India dan Madya Pradesh, ini adalah tumbuhan herba yang kuat dengan beberapa manfaat kesihatan yang luar biasa. Biasanya dijual dalam bentuk segar dan kering, sayangnya ia ‘rare‘ dan mahal. Berita baik

20 Buah dan Sayur-Sayuran Paling Sihat yang Harus Anda Makan Setiap Hari, Menurut Ahli Diet

Tidak ada perkara seperti buah atau sayur yang tidak sihat. Makan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran akan membantu anda menjalani kehidupan yang lebih lama dan sihat. Tetapi apa sayur-sayuran yang paling sihat? Apa buah yang paling berkhasiat? Penyelidikan menunjukkan bahawa sebilangan buah-buahan dan sayur-sayuran sangat kaya dengan khasiatnya, mereka boleh dianggap sebagai makanan yang paling

Leave a Comment