Semua Mengenai Ginjal Anda – Pembersih Semula Jadi

Bolehkah anda bayangkan rumah anda tidak dibersihkan selama sehari? Bayangkan tidak ada menyapu atau vakum, dan tidak ada penyapu yang mengumpul sampah. Rumah itu akan mula berbau, akan menjadi kuat, dan akhirnya akan ada kerosakan. Sama seperti rumah kita, badan juga perlu dibersihkan. Kerja penting dan tiada tandingan ini dilakukan oleh organ 10 inci – ginjal. Ginjal membantu dalam:

 • Membuang sisa dan cecair tambahan dari badan (Air kencing).
 • Mengekalkan keseimbangan garam, air dan mineral seperti natrium, kalsium, fosforus, dan kalium yang sihat dalam darah. Ia juga menghilangkan asid! Mereka juga membuat hormon yang membantu mengawal tekanan darah, membuat sel darah merah dan menjaga tulang kuat dan sihat.

Menurut Perubatan Tradisional Cina, ginjal adalah pusat kekuatan tubuh, yang membekalkan tenaga simpanan kepada organ yang kekuranan Qi. Organ rakannya adalah pundi kencing.

Semua Mengenai Ginjal Anda - Pembersih Semula Jadi 1

Profil Pekerjaan Ginjal

Setiap ginjal terdiri daripada sekitar sejuta unit penyaringan yang disebut nefron. Setiap nefron termasuk penapis yang disebut glomerulus dan tubulus. Nefron berfungsi melalui proses dua langkah:

Glomerulus menyaring darah dan tubulus mengembalikan bahan yang diperlukan ke dalam darah dan membuang sisa.

Saluran darah mengalir di sepanjang tubulus. Semasa cairan yang disaring bergerak di sepanjang tubul, saluran darah menyerap hampir semua air bersama dengan mineral dan nutrien yang diperlukan oleh tubuh anda. Tubul membantu mengeluarkan lebihan asid dari darah. Cecair dan sisa yang tersisa di tubulus menjadi air kencing.

Darah beredar melalui ginjal berkali-kali sehari. Dalam satu hari, ginjal menapis sekitar 150 liter darah. Sebilangan besar air dan bahan lain yang menyaring glomeruli dikembalikan ke darah oleh tubulus. Hanya 1 hingga 2 liter menjadi air kencing.

Semua Mengenai Ginjal Anda - Pembersih Semula Jadi 2

Setiap ginjal melakukan proses penyerapan semula dengan tepat. Daripada 180 liter cecair yang memasuki tubulus, 99% cecair diserap semula secara selektif dan hanya 1% baki yang dikeluarkan dikeluarkan dalam bentuk air kencing.

Dengan proses yang cerdas dan tepat ini, semua bahan penting dan 178 liter cecair diserap kembali ke dalam tubulus, sedangkan 1-2 liter cecair, produk buangan, dan bahan berbahaya lain dikeluarkan.

Urin yang terbentuk oleh ginjal mengalir ke ureter, dan melewati pundi kencing dan akhirnya dikeluarkan melalui uretra.

Tahukah anda bahawa setiap minit, 1200 ml darah memasuki ginjal untuk disaring, yang merupakan 20% daripada jumlah darah yang dipam oleh jantung? Jadi dalam satu hari, 1700 liter darah dibersihkan!

Inilah Cara Anda Merawat Ginjal Anda

 1. Minumlah! Ginjal menyeimbangkan kadar elektrolit dan cecair oleh itu penting untuk minum cecair yang tidak beralkohol dan tidak berkafein. Jus, air kelapa, air, smoothie, dan lain-lain adalah rakan anda.
 2. Periksa warna air kencing anda. Semestinya warna jerami. Mana-mana yang lebih gelap bermaksud anda perlu minum.
 3. Makanan berminyak dan berlemak terlalu banyak semestinya harus dielak! Ia memberi tekanan pada ginjal.Hijau adalah rakan anda!
 4. Pastikan anda mempunyai tekanan darah yang normal. Ia boleh memberi kesan kepada ginjal anda.
 5. Alkohol dan merokok juga harus dielak. Tidak ada dua cara mengenainya! Hentikan saja
 6. Ada diabetes? Sekiranya anda ada, bekerjasama dengan doktor anda untuk memastikan tahap gula darah anda tetap dalam keadaan terkawal. Sekiranya mereka tidak terkawal, itu boleh menyebabkan masalah pada ginjal anda dari masa ke masa. Seiring dengan hipertensi (tekanan darah tinggi), diabetes adalah salah satu kebimbangan terbesar untuk kesihatan ginjal.
 7. Gunakan ubat anda dengan betul. Ambilnya seperti yang disarankan oleh doktor anda, atau ikuti arahan pada bungkusan. Berhati-hatilah dengan ubat-ubatan yang boleh menyebabkan kerosakan ginjal apabila anda mengambilnya dalam jangka masa yang lama, termasuk ubat penahan sakit di kaunter seperti ibuprofen dan preskripsi seperti ubat litium dan HIV. (Ubat jalanan seperti kokain juga boleh menyebabkan penyakit ginjal).
 8. Periksa berat badan & senaman anda dengan kerap.
 9. Bersikap positif, bukan hanya untuk ginjal anda tetapi untuk kesihatan keseluruhan anda. Orang yang cenderung mempunyai pemikiran negatif terutama perasaan iri hati dengan kebencian cenderung mengalami gangguan ginjal berbanding dengan orang yang positif, kerana setiap emosi dikaitkan dengan organ.

Yoga dan Pranayama adalah rakan anda

Tidak ada yang mengalahkan latihan rutin terutama yoga dan pranayama. Ini bukan sahaja membantu ginjal, tetapi juga badan yang lengkap. Yoga asana membantu menguruskan pengekalan air di dalam badan yang membolehkan jadual tidur yang nyenyak dan dengan itu rehat yang lebih baik. Ia juga merupakan salah satu kaedah terbaik untuk mengekalkan keseimbangan dalam badan. Sedikit asana memudahkan pembersihan dalaman dan membuang toksin. Pranayam dikenali untuk menghilangkan tekanan.

Untuk memastikan bahawa buah pinggang melakukan JD mereka hingga ke tahap yang tepat, pastikan badan anda melakukan perkara berikut:

 • Setu Bandhasana merangsang organ perut, membantu mengawal tekanan darah tinggi dan melegakan tekanan badan.
 • Bhujangasana meregangkan dan menguatkan organ perut. Ia juga meningkatkan tahap imuniti badan.
 • Ardha Matsyendrasana merangsang ginjal dan hati; meningkatkan tahap imuniti badan.
 • Paschimottanasana merangsang buah pinggang, meningkatkan pencernaan, dan melegakan ketidakselesaan haid.
 • Naukasana meningkatkan pencernaan dan mengurangkan tekanan. Ia menguatkan dan merangsang organ perut.

Gembira dan semoga anda juga mempunyai buah pinggang yang bahagia!

Sumber: A simple guide on yoga for kidney health

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Tips Dan Cara Terbaik Untuk Menghilangkan Batuk Dengan Cepat

Batuk, demam dan kesakitan boleh menyebabkan banyak kerengsaan dan merosakkan hari anda. Semasa tidur pada waktu malam, dalam mesyuarat, semasa panggilan telefon, semua ini boleh menjadi sangat menjengkelkan sehingga anda ingin melegakan batuk anda secepat mungkin. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan pelbagai ubat dan rawatan di rumah untuk menghilangkan batuk dengan cepat. Batuk sebenarnya

Bolehkah Anda Makan Selepas Tampal Gigi? Tips Mengunyah Selepas Menampal Gigi

Menampal gigi adalah prosedur biasa dalam pergigian. Selepas gigi anda ditampal, anda mungkin merasakan sensitiviti dan kesakitan selama beberapa hari yang boleh mengganggu tabiat makan biasa anda. (1) Kadang-kadang tampalan boleh tercabut atau patah semasa mengunyah. Ianya penting bagi anda untuk mengetahui apa yang harus dimakan dan membetulkan prosedur mengunyah selepas menampal gigi untuk mengelakkan

Apa itu Kunyit Hitam dan kegunaannya ?

Kunyit hitam (Curcuma caesia) juga dikenal sebagai Black zedoary atau Kali haldi adalah ramuan perennial dengan rimpang ungu kebiruan. Ditemui di wilayah Timur Laut India dan Madya Pradesh, ini adalah tumbuhan herba yang kuat dengan beberapa manfaat kesihatan yang luar biasa. Biasanya dijual dalam bentuk segar dan kering, sayangnya ia ‘rare‘ dan mahal. Berita baik

20 Buah dan Sayur-Sayuran Paling Sihat yang Harus Anda Makan Setiap Hari, Menurut Ahli Diet

Tidak ada perkara seperti buah atau sayur yang tidak sihat. Makan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran akan membantu anda menjalani kehidupan yang lebih lama dan sihat. Tetapi apa sayur-sayuran yang paling sihat? Apa buah yang paling berkhasiat? Penyelidikan menunjukkan bahawa sebilangan buah-buahan dan sayur-sayuran sangat kaya dengan khasiatnya, mereka boleh dianggap sebagai makanan yang paling

Leave a Comment