Kurap-Gejala,Punca dan Pencegahan

Kurap adalah ruam yang disebabkan oleh jangkitan kulat. Kurap adalah jangkitan kulit yang biasa dengan ruam melingkar dan biasanya berwarna merah dan gatal. Ia juga dipanggil sebagai kurap, tinea, atau dermatofitosis.

Kurap adalah keadaan kulat berjangkit. Ia merebak dari kulit ke kulit dengan haiwan atau orang yang dijangkiti. Kurap ringan biasanya bertindak balas terhadap ubat antijamur yang boleh anda gunakan ke kawasan yang terjejas. Untuk kes kurap yang teruk, mereka mungkin memberi ubat antikulat kepada anda.

Gejala

Kurap boleh mempengaruhi bahagian kulit anda serta kuku kaki dan kuku. Gejala kurap bergantung pada lokasi jangkitan. Gejala khas kurap adalah: –

 • Kawasan berbentuk cincin bersisik dengan kulit retak.
 • Kulit gatal.
 • Kawasan yang jelas di dalam gelang yang mungkin berisi beberapa lebam.
 • Patch yang ditinggikan ditentukan dengan cincin yang mengembang.
 • Cincin bertindih.

Jenis kurap yang berbeza adalah: –

 • Tinea korporat adalah jenis Kurap yang paling biasa dan mempengaruhi kulit pada badan.
 • Tinea capitis adalah jangkitan kulat pada kulit kepala. Jangkitannya menyerupai tempat botak. Ukuran jangkitan mungkin tumbuh, atau anda mungkin mempunyai beberapa bintik botak ketika jangkitan merebak. Tinea capitis lebih kerap berlaku pada kanak-kanak daripada pada orang dewasa.
 • Tinea pedis atau kaki atlet adalah jangkitan pada kaki. Gejala kaki Athlet adalah merah, bengkak, mengelupas, dan kulit gatal di antara jari kaki. Tumit dan tumit juga boleh dijangkiti. Kami melihat lepuh adalah kes yang teruk.
 • Tinea Curtis atau jock gatal adalah jangkitan kulat pada pangkal paha. Ruam kelihatan seperti bintik-bintik bersisik, gatal, dan merah di bahagian dalam lipatan paha.
 • Tinea barbae adalah jangkitan kulat pada janggut dan termasuk bintik-bintik bersisik, gatal, dan merah di pipi, dagu, dan leher atas. Bintik-bintik boleh keluar dari nanah dan rambut yang terkena boleh gugur.

Punca

Kurap adalah keadaan kulat berjangkit yang disebabkan oleh parasit seperti jamur yang hidup pada sel-sel di lapisan luar kulit anda. Jangkitan boleh merebak dalam keadaan berikut: –

 • Hubungan antara manusia dengan manusia: Kurap boleh merebak apabila anda bersentuhan langsung dengan kulit dengan orang yang dijangkiti.
 • Hubungan manusia dengan haiwan: Anda boleh mendapat kurap ketika anda menyentuh haiwan dengan jangkitan kurap.
 • Objek kontak manusia: Kurap dapat menyebarkan anda menggunakan objek yang disentuh oleh orang atau haiwan yang dijangkiti. Cth. sikat, tuala, peralatan tempat tidur, dll.
 • Kenalan persekitaran: Kurap boleh merebak ketika anda menggunakan pancuran mandian awam atau bilik persalinan.

Diagnosis

Ahli dermatologi akan mendiagnosis keadaan dengan melihat kulit anda yang dijangkiti. Mereka mungkin mengambil sekerap dari kulit anda untuk memerhatikannya di bawah mikroskop untuk culture kulat.

Rawatan

Ahli dermatologi mungkin memberikan krim, losyen, atau salap antijamur yang lebih kuat. Sekiranya jangkitannya sangat teruk, mereka mungkin memberi ubat anti-kulat.

Pencegahan

Kita boleh mencegah kurap jika kita: –

 • Pastikan kulit kita bersih dan kering.
 • Pakai kasut yang membolehkan udara beredar dengan bebas di sekitar kaki kita.
 • Jangan berjalan kaki tanpa alas kaki ke tempat mandi umum.
 • Pastikan kuku jari kaki dan kuku kaki kita tetap pendek dan bersih.
 • Elakkan berkongsi tuala, pakaian atau barang peribadi lain.
 • Basuh tangan dan kaki kita dengan bersih setelah bermain dengan haiwan peliharaan. Bawa haiwan kesayangan ke doktor haiwan jika kita mengesyaki haiwan itu dijangkiti kurap.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Cara Menjaga Kebersihan Diri Agar Kekal Sihat

Kesihatan adalah perkara yang sangat dititikberatkan hari ini, terutamanya dengan pandemik covid-19. Oleh kerana orang mencari cara untuk menjaga keselamatan diri dan orang tersayang daripada bakteria dan kuman, fokus pada kebersihan diri adalah yang terpenting.Selain itu, bukan sahaja kebersihan diri baik untuk tubuh anda, tetapi juga bagus untuk harga diri anda. Artikel ini memperincikan tentang

10 Makanan Yang Membakar Lemak Semasa Anda Tidur

Entri ini adalah mengenai makanan yang membakar lemak semasa anda tidur sehingga anda dapat menurunkan berat badan dengan lebih cepat. Sekiranya anda tertanya-tanya apa yang harus dimakan pada waktu malam untuk menurunkan berat badan, teruskan membaca! Mahu cepat dan ingin mengetahui cadangan nombor 1 makanan terbaik untuk dimakan pada waktu malam yang menurunkan berat badan?

5 Petua Menjaga Bibir Anda Agar Sihat dan Merah Jambu

Tidak kira sama ada perempuan atau lelaki, siapa yang tidak menginginkan bibir cantik yang berwarna merah jambu dan licin. Sebilangan orang cukup bernasib baik untuk mewarisi dari ibu bapa mereka atau rahmat Tuhan tetapi bagi sesetengah orang, ia masih menjadi mimpi. Tetapi ini tidak lagi berlaku; dalam artikel ini, saya akan mendedahkan cara menjaga bibir

5 Cara Turunkan Kolesterol dengan Perubahan Gaya Hidup

Berapa lama masa yang diperlukan untuk menurunkan kolesterol? Sekiranya jumlah kolesterol anda meningkat, dan doktor anda membuat bising ketika mereka memeriksa hasil makmal anda, adalah wajar untuk bertanya-tanya seberapa cepat anda dapat menurunkan nombor tersebut. Nasib baik, ada beberapa strategi terbukti yang boleh anda gunakan yang boleh membantu jumlah kolesterol anda beralih ke arah yang

Leave a Comment