Empat Prinsip Pemakanan Sihat

Kunci untuk pemakanan yang sihat adalah bukan diet atau memotong makanan dan minuman kegemaran anda.

Pakar bersetuju bahawa mencapai dan menjaga berat badan yang sihat pada dasarnya adalah dengan perubahan gaya hidup dan tabiat makan anda yang realistik dan mudah dipatuhi.

Dengan cara ini, anda tidak akan merasa terbeban dengan harapan yang drastik dan matlamat yang perlu anda capai dalam kehidupan anda.

Berikut adalah panduan mudah untuk makan dengan betul dan menjaga berat badan anda:

Jadi diri sendiri

Walaupun sebilangan orang mungkin menyukai idea memasak dari awal, yang lain akan menganggapnya menambah stress dan tidak realistik. Yang penting adalah mencari cara memasak yang sihat yang sesuai untuk anda. Sekiranya anda lebih suka makan makanan kecil / makanan ringan sepanjang hari daripada tiga makanan utama, teruskan melakukannya, tetapi pastikan anda merancang makanan apa yang anda makan. Ini mungkin melibatkan menyimpan buah di meja anda di tempat kerja untuk mengelakkan makanan ringan yang tidak sihat. Sebagai alternatif, jika anda mempunyai kelemahan untuk makanan ringan masin, jangan makan langsung dari bungkusan – keluarkan segenggam dan letakkan selebihnya untuk mengelakkan makan berlebihan.

Rendam sayur

Daripada meletakkan semua usaha memasak anda ke dalam daging hidangan anda, cubalah menyalurkan dedikasi yang sama ke dalam sayuran anda. Brokoli rebus sangat membosankan dengan stik berperisa enak, jadi tambah watak dengan memasak sayur-sayuran anda dengan bahan tambahan seperti mustard, bawang putih atau daging. Anda juga boleh menggunakan sayur-sayuran yang tersisa untuk menambah sup, kaserol dan risotto.

Pisahkan lemak anda

Lemak mempunyai lebih banyak kalori per gram daripada protein atau karbohidrat, jadi mengehadkan jumlah lemak dalam makanan anda sangat penting untuk menurunkan berat badan dan mengekalkan berat badan yang sihat. Walau bagaimanapun, penting untuk mengetahui perbezaan antara lemak ‘baik’ dan lemak ‘buruk’ untuk memastikan lemak yang anda makan lebih baik untuk anda. Lemak tak jenuh ganda dan tak jenuh tunggal adalah lemak ‘baik’ yang boleh didapati dalam kacang, ikan berminyak dan minyak sayuran. Lemak tepu dan lemak bagaimanapun adalah lemak ‘buruk’ yang biasanya terdapat dalam susu, daging lembu dan produk yang dibuat secara komersial seperti kerepek, biskut, dan biskut.

Makan daripada minum kalori anda

Lebihan kalori boleh didapati dalam sebilangan minuman yang diminum setiap hari, dan hanya dengan mengurangkannya dapat membantu menurunkan berat badan. Selain itu, kebanyakan minuman tidak menyumbang banyak nutrien untuk diet anda – terutamanya jika minuman bergula. Cuba hadkan jumlah gula yang anda minum selama seminggu dan gantikan minuman bergula dengan perisa air dengan sepotong lemon agar tetap terhidrasi sepanjang hari.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

10 Makanan Yang Membakar Lemak Semasa Anda Tidur

Entri ini adalah mengenai makanan yang membakar lemak semasa anda tidur sehingga anda dapat menurunkan berat badan dengan lebih cepat. Sekiranya anda tertanya-tanya apa yang harus dimakan pada waktu malam untuk menurunkan berat badan, teruskan membaca! Mahu cepat dan ingin mengetahui cadangan nombor 1 makanan terbaik untuk dimakan pada waktu malam yang menurunkan berat badan?

Diet Atkins : Pelan Makanan Rendah Karbohidrat yang Sihat

Diet Atkins juga dikenali sebagai diet Keto yang asli. Ini adalah pelan makanan rendah karbohidrat sihat yang tinggi kandungan protein dan lemak. Ia menyekat makanan yang kaya dengan karbohidrat. Pelan diet Atkins adalah salah satu pelan diet rendah karbohidrat tertua dan terkenal. Ia pada asalnya dirancang untuk orang yang berlebihan berat badan dan gemuk untuk

Cara Mengurangkan Tahap Kolesterol Anda Secara Semula Jadi

BMI anda mungkin tepat, anda mungkin tidak berlebihan berat badan, dan anda mungkin sama sekali tidak menunjukkan gejala mempunyai kolesterol yang tinggi. Sehingga anda diuji atau menjadi mangsa strok atau penyakit jantung. Oleh itu, sebelum anda menghadapi komplikasi, berikut adalah beberapa kaedah rawatan semula jadi yang akan membantu menurunkan kadar kolesterol anda. Teruskan membaca! Apa

Berat Badan Bertambah, Tetapi Kurang Makan ? Periksa Tiroid anda

Orang sering bertanya, mengapa berat badan saya tidak menurun, walaupun saya makan tidak terlalu banyak? Sekiranya ini berlaku kepada anda, mungkin tiroid anda, kelenjar di leher anda yang menghasilkan hormon yang mengawal metabolisme anda, tidak berfungsi dengan baik. Ini boleh berlaku jika anda menjalani diet yo-yo, atau makan diet rendah kalori, atau mengalami stress. Masalah

Leave a Comment