November 2

0 comments

5 langkah Mudah Elak daripada Influenza


Gejala influenza (flu-selesema) yang paling biasa termasuk demam, batuk kering, sakit kepala, sakit otot dan sendi, sakit tekak dan hidung berair.

Setiap tahun, berjuta-juta orang terkena influenza. Sebilangan besar pulih dalam masa seminggu, tetapi bagi sebilangan kecil yang tidak bernasib baik, influenza boleh membawa maut.

Musim wabak influenza biasanya berlaku pada akhir musim sejuk iaitu pada November hingga Mac di Hemisfera Utara dan dari April hingga September di Hemisfera Selatan.

Di kawasan tropika, influenza dapat terjadi sepanjang tahun, menyebabkan wabah lebih tidak teratur, tetapi pencegahan masih penting.

Inilah cara anda dapat melindungi diri anda dan orang di sekeliling anda.

Dapatkan vaksin

Vaksinas tahunan adalah kaedah paling berkesan untuk melindungi diri daripada influenza dan komplikasi serius.

Vaksinasi sangat penting bagi wanita hamil, pada peringkat kehamilan apa pun.

Ia juga penting bagi kanak-kanak berumur 6 bulan hingga 5 tahun, orang tua, mereka yang menderita keadaan perubatan kronik, dan untuk pekerja penjagaan kesihatan.

Ingat: vaksin influenza tidak memberikan anda influenza. Merasa sakit atau demam selepas vaksinasi adalah reaksi normal dan semula jadi, dan biasanya hanya berlangsung satu atau dua hari.

Basuh Tangan dengan kerap

Tangan yang bersih melindungi daripada banyak jangkitan, termasuk influenza. Menjaga kebersihan tangan adalah cara mudah untuk menjaga kesihatan diri dan keluarga anda.

Basuh tangan anda dengan sabun dan air mengalir secara berkala dan keringkan dengan teliti dengan tuala sekali pakai. Anda juga boleh menggunakan handrub berasaskan alkohol jika tidak dapat menggunakan sabun dan air.

Ingat – Basuh tangan anda dengan betul.

5 langkah Mudah Elak daripada Influenza 1

Elakkan menyentuh Mata, Hidung dan Mulut anda

Kuman kemungkinan besar memasuki badan anda melalui mata, hidung dan mulut.

Anda tidak dapat mengawal semua yang anda hirup, tetapi anda dapat mengurangkan risiko jangkitan dengan menjauhkan tangan dari wajah anda.

Sekiranya anda mesti menyentuh mata, hidung atau mulut, lakukan dengan tisu bersih, atau basuh tangan anda terlebih dahulu.

Elakkan berada di sekitar orang sakit

Influenza berjangkit. Ia menyebar dengan mudah di tempat-tempat yang sesak, seperti di pengangkutan awam, di sekolah dan rumah jagaan dan semasa acara awam.

Apabila orang yang dijangkiti batuk atau bersin, tetesan yang mengandung virus dapat menyebar sejauh satu meter, dan menjangkiti orang lain yang menghirupnya.
Sekiranya anda tidak berasa sihat, tinggal di rumah

Sekiranya anda sakit selesema, berada di sekitar orang lain akan membahayakan mereka.

Perkara ini berlaku terutamanya bagi orang yang mempunyai keadaan perubatan kronik seperti barah, penyakit jantung dan HIV.

Mengasingkan diri dengan cepat dapat mengelakkan penyebaran selesema dan menyelamatkan nyawa.

Baca juga

Tinggalkan Komen Anda

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}