5 langkah Mudah Elak daripada Influenza

Gejala influenza (flu-selesema) yang paling biasa termasuk demam, batuk kering, sakit kepala, sakit otot dan sendi, sakit tekak dan hidung berair.

Setiap tahun, berjuta-juta orang terkena influenza. Sebilangan besar pulih dalam masa seminggu, tetapi bagi sebilangan kecil yang tidak bernasib baik, influenza boleh membawa maut.

Musim wabak influenza biasanya berlaku pada akhir musim sejuk iaitu pada November hingga Mac di Hemisfera Utara dan dari April hingga September di Hemisfera Selatan.

Di kawasan tropika, influenza dapat terjadi sepanjang tahun, menyebabkan wabah lebih tidak teratur, tetapi pencegahan masih penting.

Inilah cara anda dapat melindungi diri anda dan orang di sekeliling anda.

Dapatkan vaksin

Vaksinas tahunan adalah kaedah paling berkesan untuk melindungi diri daripada influenza dan komplikasi serius.

Vaksinasi sangat penting bagi wanita hamil, pada peringkat kehamilan apa pun.

Ia juga penting bagi kanak-kanak berumur 6 bulan hingga 5 tahun, orang tua, mereka yang menderita keadaan perubatan kronik, dan untuk pekerja penjagaan kesihatan.

Ingat: vaksin influenza tidak memberikan anda influenza. Merasa sakit atau demam selepas vaksinasi adalah reaksi normal dan semula jadi, dan biasanya hanya berlangsung satu atau dua hari.

Basuh Tangan dengan kerap

Tangan yang bersih melindungi daripada banyak jangkitan, termasuk influenza. Menjaga kebersihan tangan adalah cara mudah untuk menjaga kesihatan diri dan keluarga anda.

Basuh tangan anda dengan sabun dan air mengalir secara berkala dan keringkan dengan teliti dengan tuala sekali pakai. Anda juga boleh menggunakan handrub berasaskan alkohol jika tidak dapat menggunakan sabun dan air.

Ingat – Basuh tangan anda dengan betul.

5 langkah Mudah Elak daripada Influenza 1

Elakkan menyentuh Mata, Hidung dan Mulut anda

Kuman kemungkinan besar memasuki badan anda melalui mata, hidung dan mulut.

Anda tidak dapat mengawal semua yang anda hirup, tetapi anda dapat mengurangkan risiko jangkitan dengan menjauhkan tangan dari wajah anda.

Sekiranya anda mesti menyentuh mata, hidung atau mulut, lakukan dengan tisu bersih, atau basuh tangan anda terlebih dahulu.

Elakkan berada di sekitar orang sakit

Influenza berjangkit. Ia menyebar dengan mudah di tempat-tempat yang sesak, seperti di pengangkutan awam, di sekolah dan rumah jagaan dan semasa acara awam.

Apabila orang yang dijangkiti batuk atau bersin, tetesan yang mengandung virus dapat menyebar sejauh satu meter, dan menjangkiti orang lain yang menghirupnya.
Sekiranya anda tidak berasa sihat, tinggal di rumah

Sekiranya anda sakit selesema, berada di sekitar orang lain akan membahayakan mereka.

Perkara ini berlaku terutamanya bagi orang yang mempunyai keadaan perubatan kronik seperti barah, penyakit jantung dan HIV.

Mengasingkan diri dengan cepat dapat mengelakkan penyebaran selesema dan menyelamatkan nyawa.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Tips Dan Cara Terbaik Untuk Menghilangkan Batuk Dengan Cepat

Batuk, demam dan kesakitan boleh menyebabkan banyak kerengsaan dan merosakkan hari anda. Semasa tidur pada waktu malam, dalam mesyuarat, semasa panggilan telefon, semua ini boleh menjadi sangat menjengkelkan sehingga anda ingin melegakan batuk anda secepat mungkin. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan pelbagai ubat dan rawatan di rumah untuk menghilangkan batuk dengan cepat. Batuk sebenarnya

Bolehkah Anda Makan Selepas Tampal Gigi? Tips Mengunyah Selepas Menampal Gigi

Menampal gigi adalah prosedur biasa dalam pergigian. Selepas gigi anda ditampal, anda mungkin merasakan sensitiviti dan kesakitan selama beberapa hari yang boleh mengganggu tabiat makan biasa anda. (1) Kadang-kadang tampalan boleh tercabut atau patah semasa mengunyah. Ianya penting bagi anda untuk mengetahui apa yang harus dimakan dan membetulkan prosedur mengunyah selepas menampal gigi untuk mengelakkan

Apa itu Kunyit Hitam dan kegunaannya ?

Kunyit hitam (Curcuma caesia) juga dikenal sebagai Black zedoary atau Kali haldi adalah ramuan perennial dengan rimpang ungu kebiruan. Ditemui di wilayah Timur Laut India dan Madya Pradesh, ini adalah tumbuhan herba yang kuat dengan beberapa manfaat kesihatan yang luar biasa. Biasanya dijual dalam bentuk segar dan kering, sayangnya ia ‘rare‘ dan mahal. Berita baik

20 Buah dan Sayur-Sayuran Paling Sihat yang Harus Anda Makan Setiap Hari, Menurut Ahli Diet

Tidak ada perkara seperti buah atau sayur yang tidak sihat. Makan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran akan membantu anda menjalani kehidupan yang lebih lama dan sihat. Tetapi apa sayur-sayuran yang paling sihat? Apa buah yang paling berkhasiat? Penyelidikan menunjukkan bahawa sebilangan buah-buahan dan sayur-sayuran sangat kaya dengan khasiatnya, mereka boleh dianggap sebagai makanan yang paling

Leave a Comment