E-rokok : Sebagaimana Bahayanya ?

Adakah rokok elektronik (e-rokok) dan produk vaping berbahaya?

Terdapat banyak jenis e-rokok. E-rokok adalah bentuk sistem penghantaran nikotin elektronik (ENDS) dan sistem penghantaran bukan nikotin elektronik (ENNDS) yang paling biasa. ENDS mengandungi jumlah nikotin dan pengeluaran berbahaya.

Pengeluaran rokok elektronik biasanya mengandungi nikotin dan bahan toksik lain yang berbahaya bagi pengguna, dan bukan pengguna yang terdedah kepada bekas aerosol. Beberapa produk yang mendakwa bebas nikotin didapati mengandungi nikotin.

Bukti menunjukkan bahawa produk ini berbahaya bagi kesihatan dan tidak selamat. Namun, masih terlalu awal untuk memberikan jawapan yang jelas mengenai kesan jangka panjang menggunakannya atau terdedah kepadanya.

Ia sangat berisiko apabila digunakan oleh kanak-kanak dan remaja. Nikotin cepat ketagih dan otak anak muda berkembang hingga usia pertengahan dua puluhan. Pendedahan kepada nikotin kanak-kanak dan remaja boleh memberi kesan buruk kepada perkembangan otak yang berpanjangan, dan terdapat risiko ketagihan nikotin.

Tambahan pula, terdapat banyak bukti di beberapa tempat bahawa remaja bawah umur yang tidak pernah merokok yang menggunakan ENDS sekurang-kurangnya menggandakan peluang mereka untuk mula menghisap rokok tembakau konvensional di kemudian hari.

Penggunaan ENDS meningkatkan risiko penyakit jantung dan gangguan paru-paru. Ia juga menimbulkan risiko yang besar bagi wanita hamil yang menggunakannya, kerana dapat merosakkan janin yang sedang tumbuh.

ENDS juga mendedahkan orang yang tidak merokok dan orang sekeliling bahan kimia berbahaya yang lain.

Pendedahan kanak-kanak kepada cecair ENDS terus menimbulkan risiko serius. Terdapat risiko alat bocor, atau kanak-kanak menelan cecair, dan ENDS diketahui menyebabkan kecederaan serius, termasuk luka bakar, akibat kebakaran dan letupan.

Adakah e-rokok (ENDS) menyebabkan Kecederaan paru-paru?

Terdapat bukti yang semakin meningkat bahawa ENDS boleh dikaitkan dengan kecederaan paru-paru dan sejak kebelakangan ini e-rokok dan vaping dikaitkan dengan wabaknya kecederaan paru-paru di AS. Ini digambarkan oleh Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat (Disease Control and Prevention-CDC) sebagai ‘e-rokok atau kecederaan paru-paru yang berkaitan’ (EVALI), yang menyebabkan CDC mengaktifkan siasatan kecemasan terhadap EVALI pada 17 September 2019

CDC mengatakan “pada 14 Januari 2020, terdapat sejumlah 2.688 kes EVALI yang dilaporkan dari semua 50 negeri, Daerah Columbia, Puerto Rico, dan Kepulauan Virgin AS, termasuk 60 kematian yang disahkan di 27 negeri dan Daerah dari Columbia. Di antara 2.022 kes yang dimasukkan ke hospital dengan maklumat mengenai bahan yang digunakan, 1.650 (82%) dilaporkan menggunakan produk yang mengandungi THC, dan 1,162 (57%) dilaporkan menggunakan produk yang mengandungi nikotin; 669 (33%) melaporkan penggunaan produk yang mengandungi THC eksklusif, dan 274 (14%) melaporkan penggunaan produk yang mengandungi nikotin eksklusif. ” Maklumat lebih lanjut mengenai kejadian ini, wabak EVALI dengan Vitamin E Asetat dan laporan terkini, boleh didapati di https://www.cdc.gov/tobacco/ yang dikemas kini setiap minggu, kerana bukti tidak mencukupi untuk mengecualikan sumbangan bahan kimia lain.

Sekurang-kurangnya lima negara lain telah memulakan siasatan untuk mengenal pasti kes kecederaan paru-paru yang berkaitan dengan kes EVALI yang dilaporkan di AS.

E-rokok : Sebagaimana Bahayanya ? 1

Adakah e-rokok lebih kurang berbahaya daripada rokok tembakau konvensional

Sukar untuk menggeneralisasi risiko kesihatan ENDS berbanding dengan rokok atau produk tembakau lain, kerana ini bergantung pada pelbagai faktor.

Kedua-dua produk tembakau dan ENDS menimbulkan risiko kepada kesihatan. Pendekatan paling selamat adalah tidak menggunakannya.

Tahap risiko yang berkaitan dengan penggunaan ENDS dan / atau produk tembakau cenderung bergantung pada pelbagai faktor, ada yang berkaitan dengan produk yang digunakan dan beberapa untuk pengguna individu. Faktor merangkumi: jenis dan ciri produk, bagaimana produk digunakan, termasuk kekerapan penggunaan, bagaimana produk dihasilkan, siapa yang menggunakan produk, dan sama ada ciri produk dimanipulasi selepas penjualan.

Ketoksikan bukan satu-satunya faktor dalam mempertimbangkan risiko kepada individu atau penduduk daripada pendedahan kepada pengeluaran ENDS. Faktor-faktor ini mungkin termasuk potensi penyalahgunaan atau manipulasi produk, penggunaan oleh kanak-kanak dan remaja yang sebaliknya tidak merokok, penggunaan serentak dengan produk tembakau lain (penggunaan dua) dan kanak-kanak dan remaja akan menggunakan produk merokok setelah mencuba ENDS. Selanjutnya, tidak semua ENDS sama dan risiko untuk kesihatan mungkin berbeza dari satu produk ke produk yang lain, dan dari pengguna ke pengguna.

Adakah ENDS Ketagih?

ENDS mengandungi nikotin, yang sangat cepat menimbulkan ketagihan, dan penggunaan ENDS melibatkan penyedutan aerosol yang disuntikkan dengan nikotin.

Adakah Pengeluaran ENDS terpakai berbahaya?

Aerosol yang dihasilkan oleh ENDS biasanya mengandungi bahan toksik. ENDS menimbulkan risiko kepada pengguna dan bukan pengguna.

Apakah pilihan dasar untuk mengatur ENDS?

Bagaimana negara mendekati ENDS akan bergantung pada faktor-faktor tertentu untuk keadaannya. ENDS kini dilarang di lebih 30 negara di seluruh dunia. Pada yang lain mereka diatur sebagai produk pengguna, sebagai produk farmasi, sebagai produk tembakau, kategori lain atau sama sekali tidak diatur.

Di mana mereka tidak dilarang, World Health Organization (WHO) mengesyorkan agar ENDS diatur.

Objektif peraturan merangkumi:

  • Mencegah permulaan penggunaan ENDS oleh bukan perokok dan anak-anak, seperti dengan mencegah atau menyekat iklan, promosi dan penajaan, dan menyekat rasa yang menarik bagi anak-anak
  • Meminimumkan sejauh mungkin potensi kesihatan dan / atau risiko kepada pengguna ENDS, seperti dengan mengatur ciri produk
  • Melindungi bukan pengguna dari pendedahan kepada pengeluaran asap, seperti dengan melarang penggunaan ENDS di ruang tertutup di mana merokok tidak dibenarkan
  • Mencegah tuntutan kesihatan yang tidak terbukti
  • Melindungi dasar kesihatan awam dari kepentingan komersial dan lain-lain

Apakah peranan ENDS dalam berhenti merokok?

Bukti saintifik mengenai keberkesanan ENDS sebagai alat berhenti merokok masih diperdebatkan. Sehingga kini, sebahagiannya disebabkan oleh kepelbagaian produk ENDS dan kepastian rendah di sekitar banyak kajian, potensi untuk ENDS memainkan peranan sebagai intervensi penghentian tembakau peringkat populasi tidak jelas.

Untuk benar-benar membantu pengguna tembakau berhenti dan untuk memperkuat kawalan tembakau global, pemerintah perlu meningkatkan dasar dan intervensi yang kita tahu berfungsi. Intervensi yang dicuba dan diuji, seperti nasihat ringkas dari profesional kesihatan, talian berhenti bebas tol nasional dan intervensi berhenti yang dihantar melalui pesanan teks mudah alih adalah disyorkan. Sekiranya dapat dilaksanakan secara ekonomi, pemerintah juga harus mempertimbangkan untuk mempromosikan terapi penggantian nikotin dan farmakoterapi bukan nikotin untuk pemberhentian.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Tips Dan Cara Terbaik Untuk Menghilangkan Batuk Dengan Cepat

Batuk, demam dan kesakitan boleh menyebabkan banyak kerengsaan dan merosakkan hari anda. Semasa tidur pada waktu malam, dalam mesyuarat, semasa panggilan telefon, semua ini boleh menjadi sangat menjengkelkan sehingga anda ingin melegakan batuk anda secepat mungkin. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan pelbagai ubat dan rawatan di rumah untuk menghilangkan batuk dengan cepat. Batuk sebenarnya

Bolehkah Anda Makan Selepas Tampal Gigi? Tips Mengunyah Selepas Menampal Gigi

Menampal gigi adalah prosedur biasa dalam pergigian. Selepas gigi anda ditampal, anda mungkin merasakan sensitiviti dan kesakitan selama beberapa hari yang boleh mengganggu tabiat makan biasa anda. (1) Kadang-kadang tampalan boleh tercabut atau patah semasa mengunyah. Ianya penting bagi anda untuk mengetahui apa yang harus dimakan dan membetulkan prosedur mengunyah selepas menampal gigi untuk mengelakkan

Apa itu Kunyit Hitam dan kegunaannya ?

Kunyit hitam (Curcuma caesia) juga dikenal sebagai Black zedoary atau Kali haldi adalah ramuan perennial dengan rimpang ungu kebiruan. Ditemui di wilayah Timur Laut India dan Madya Pradesh, ini adalah tumbuhan herba yang kuat dengan beberapa manfaat kesihatan yang luar biasa. Biasanya dijual dalam bentuk segar dan kering, sayangnya ia ‘rare‘ dan mahal. Berita baik

20 Buah dan Sayur-Sayuran Paling Sihat yang Harus Anda Makan Setiap Hari, Menurut Ahli Diet

Tidak ada perkara seperti buah atau sayur yang tidak sihat. Makan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran akan membantu anda menjalani kehidupan yang lebih lama dan sihat. Tetapi apa sayur-sayuran yang paling sihat? Apa buah yang paling berkhasiat? Penyelidikan menunjukkan bahawa sebilangan buah-buahan dan sayur-sayuran sangat kaya dengan khasiatnya, mereka boleh dianggap sebagai makanan yang paling

Leave a Comment