Fakta Kencing Manis ( Diabetes Mellitus)

Apa itu Diabetes?

Definisi – Diabetes mellitus adalah keadaan kronik yang dicirikan oleh tahap gula (glukosa) yang tinggi dalam darah.

Diabetes mempengaruhi bagaimana tubuh mengawal dan menggunakan glukosa, dan orang yang menghidap diabetes mempunyai tahap glukosa darah tinggi yang kronik (hiperglikemia).

Diabetes Disebabkan oleh:

Ketidakupayaan untuk menghasilkan insulin, atau badan tidak dapat menggunakan insulin dengan effisien.

Diabetes boleh menyebabkan kesukaran yang berbahaya. Orang yang menghidap diabetes mempunyai risiko masalah mikrovaskular yang lebih besar.

Laporan World Health Organisation (WHO) baru-baru ini menetapkan bahawa terdapat 171 juta orang di dunia dengan diabetes pada tahun 2000 dan ini diramalkan meningkat menjadi 366 juta pada tahun 2030.

Fakta Kencing Manis ( Diabetes Mellitus) 1

Pengelasan

Istilah ‘jenis 1’ dan ‘jenis 2’ digunakan untuk membahagikan diabetes dengan beberapa subkumpulan seperti LADA dan diabetes monogenik.

Diabetes boleh dikelaskan kepada kategori umum berikut:

Diabetes Jenis 1

10% kes yang didiagnosis

Penyakit autoimun kronik yang berkembang apabila sistem imun merosakkan sel-sel penghasil insulin pankreas. Orang yang menghidap diabetes jenis 1 memerlukan penggantian insulin setiap hari. Jenis 1 biasanya berkembang pada masa muda, tetapi juga boleh berkembang pada masa dewasa.


Diabetes Jenis 2

80% kes yang didiagnosis

Biasanya disebabkan oleh faktor gaya hidup dan sering dicegah dengan menjaga gaya hidup sihat.

Diabetes jenis 2 berlaku apabila badan menjadi tahan terhadap insulin dan / atau badan tidak menghasilkan insulin yang mencukupi.

Diabetes Gestasi Mellitus

10% kes yang didiagnosis

Tahap glukosa darah yang meningkat berlaku untuk pertama kalinya semasa kehamilan, biasanya pada trimester kedua atau ketiga. Diabetes gestasi sering berlaku selepas kelahiran, namun ia dapat meningkatkan risiko diabetes di kemudian hari bagi ibu dan anak.


Diabetes di Peringkat Global

Penyebaran diabetes semakin meningkat. Di kebanyakan negara berpendapatan tinggi, ini adalah salah satu penyebab kematian tertinggi, dan epidemik(wabak) ini berkembang pesat di negara-negara membangun.

  • Di peringkat global, satu daripada 11 orang dewasa menghidap diabetes
  • Pada tahun 2015, lima juta orang mati kerana diabetes (satu setiap enam saat)
  • Tiga perempat orang yang menghidap diabetes tinggal di negara berpendapatan rendah dan sederhana
  • 12% daripada jumlah perbelanjaan kesihatan dunia adalah untuk diabetes.

Purata diabetes mellitus lebih tinggi pada orang tua dan di negara-negara tertentu. Semua bentuk diabetes boleh menyebabkan berlakunya komplikasi iaitu mikrovaskular dan makrovaskular.

Peningkatan kematian dan morbiditi yang berkaitan dengan diabetes sebahagian besarnya disebabkan oleh komplikasi vaskular ini.

Peluang untuk orang yang didiagnosis menderita diabetes mellitus telah meningkat dengan banyak sejak pertengahan 1980-an. Ini disebabkan oleh pemahaman yang lebih baik mengenai diabetes oleh doktor, jururawat, pakar diet dan, terutama sekali, pesakit itu sendiri. Pengenalan pemantauan diri glukosa darah yang meluas telah meningkatkan kemampuan orang yang termotivasi untuk menguruskan diabetes mereka dan meningkatkan metabolisme dan kualiti hidup mereka.

Fakta Kencing Manis ( Diabetes Mellitus) 2

Gejala Biasa

Gejala Kedua-dua Diabetes Jenis 1 & 2

Kelaparan dan keletihan: Kekurangan insulin atau daya tahan terhadap insulin bermaksud glukosa tidak dapat digunakan secara berkesan oleh tubuh, menyebabkan rasa lapar dan letih. Insulin membantu pengangkutan glukosa dari darah ke otot; Insulin yang tidak mencukupi atau tidak berkesan meninggalkan otot tanpa sumber tenaga dan dengan itu timbul rasa letih. Kelaparan dipicu oleh badan mencari sumber tenaga tambahan tetapi malangnya makan lebih banyak tanpa bantuan insulin untuk mengangkut makanan ke otot hanya meningkatkan kadar glukosa darah.

Lebih banyak membuang air kecil dan haus: Badan akan mengeluarkan lebih banyak cecair untuk mengeluarkan glukosa dan mengurangkan kadar glukosa darah. Ini seterusnya meningkatkan rasa dahaga, kemudian pengambilan cecair meningkat, yang seterusnya meningkatkan kencing.

Mulut kering dan kulit gatal: Kesan kekeringan akibat kencing berlebihan.

Penglihatan kabur: Banyak orang mengalami penglihatan kabur pada peringkat awal diabetes. Penglihatan kabur ini disebabkan oleh cairan yang meresap ke dalam lensa mata dan menyebabkan lensa membengkak, mengubah bentuknya dan mengubah kemampuannya untuk fokus dengan betul. Setelah rawatan diabetes dimulakan dan glukosa darah terkawal, lensa akan kembali normal dan penglihatannya bertambah baik.


Gejala Diabetes Jenis 2 Jangka Panjang

Jangkitan ragi: Ragi memakan glukosa. Jangkitan boleh tumbuh di lipatan kulit termasuk di antara jari dan jari kaki, di bawah payudara dan di sekitar organ seks.

Luka yang lambat sembuh: Gula darah tinggi mempengaruhi aliran darah dan juga kemampuan hemoglobin untuk membawa oksigen. Lama kelamaan diabetes menyebabkan kerosakan pada saraf yang juga menghalang penyembuhan luka.

Kesakitan dan kebas pada kaki: Disebabkan oleh kerosakan saraf.


Gejala diabetes jenis 1 sahaja

Penurunan berat badan yang tidak dapat dijelaskan: Apabila tubuh tidak dapat mengeluarkan tenaga dari makanan, ia akan menguraikan otot dan lemak.

Mual dan muntah: Hasil sampingan pemecahan lemak adalah keton. Apabila lemak dipecah untuk mengakses sumber tenaga alternatif, keton yang dilepaskan ke dalam darah dapat menjadi toksik dan menyebabkan ketoasidosis.

Ketoasidosis diabetes berlaku pada diabetes jenis 1 yang tidak stabil dan boleh membawa maut jika tidak dirawat. Mual adalah gejala ketoasidosis diabetes.


Fakta Kencing Manis ( Diabetes Mellitus) 3

Diabetes didiagnosis dengan ujian darah. Ujiannya mungkin:

  • ujian glukosa puasa (puasa 8 jam)
  • ujian glukosa rawak
  • ujian toleransi glukosa oral (OGTT) di mana pesakit yang berpuasa menjalani ujian darah kemudian minum minuman bergula dan menjalani ujian darah pada satu dan dua jam kemudian.
  • ujian HbA1c
  • ujian autoantibodi.

Hasil ujian positif, tanpa gula darah tinggi, harus diulang pada hari yang berbeza untuk mengesahkan diagnosis. Hemoglobin glikasi (ujian darah HbA1c) juga digunakan untuk mendiagnosis diabetes kerana kemudahannya.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Tips Dan Cara Terbaik Untuk Menghilangkan Batuk Dengan Cepat

Batuk, demam dan kesakitan boleh menyebabkan banyak kerengsaan dan merosakkan hari anda. Semasa tidur pada waktu malam, dalam mesyuarat, semasa panggilan telefon, semua ini boleh menjadi sangat menjengkelkan sehingga anda ingin melegakan batuk anda secepat mungkin. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan pelbagai ubat dan rawatan di rumah untuk menghilangkan batuk dengan cepat. Batuk sebenarnya

Bolehkah Anda Makan Selepas Tampal Gigi? Tips Mengunyah Selepas Menampal Gigi

Menampal gigi adalah prosedur biasa dalam pergigian. Selepas gigi anda ditampal, anda mungkin merasakan sensitiviti dan kesakitan selama beberapa hari yang boleh mengganggu tabiat makan biasa anda. (1) Kadang-kadang tampalan boleh tercabut atau patah semasa mengunyah. Ianya penting bagi anda untuk mengetahui apa yang harus dimakan dan membetulkan prosedur mengunyah selepas menampal gigi untuk mengelakkan

Apa itu Kunyit Hitam dan kegunaannya ?

Kunyit hitam (Curcuma caesia) juga dikenal sebagai Black zedoary atau Kali haldi adalah ramuan perennial dengan rimpang ungu kebiruan. Ditemui di wilayah Timur Laut India dan Madya Pradesh, ini adalah tumbuhan herba yang kuat dengan beberapa manfaat kesihatan yang luar biasa. Biasanya dijual dalam bentuk segar dan kering, sayangnya ia ‘rare‘ dan mahal. Berita baik

20 Buah dan Sayur-Sayuran Paling Sihat yang Harus Anda Makan Setiap Hari, Menurut Ahli Diet

Tidak ada perkara seperti buah atau sayur yang tidak sihat. Makan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran akan membantu anda menjalani kehidupan yang lebih lama dan sihat. Tetapi apa sayur-sayuran yang paling sihat? Apa buah yang paling berkhasiat? Penyelidikan menunjukkan bahawa sebilangan buah-buahan dan sayur-sayuran sangat kaya dengan khasiatnya, mereka boleh dianggap sebagai makanan yang paling

Leave a Comment