November 10

Dehidrasi – Gejala, Punca dan Pencegahan

0  comments

Air adalah kunci kehidup. Tubuh manusia perlu mengambil sejumlah besar air untuk melakukan banyak fungsi penting dan menjaga kesihatan yang baik setiap hari.

Tulang rawan pada sendi dan cakera badan terdiri daripada 80% air dan memerlukan air yang kerap untuk melumasi.

Air menghantar oksigen ke seluruh badan kerana lebih dari 90% darah manusia terdiri dari air.

Suhu badan memerlukan air untuk disederhanakan, sel-sel otak memerlukan bekalan air yang kerap untuk menumpukan pada tugas dan menyelesaikannya dengan berkesan.

Tabiat minum air yang kerap melambatkan proses penuaan.

Air juga membantu pencernaan dan detoksifikasi badan.

Tubuh terdiri daripada air

Sekitar 60% manusia dewasa terdiri daripada air. 78% badan bayi terdiri daripada air.

Darah manusia adalah 90% air. Otak dan jantung terdiri daripada 73% air, kulit mengandungi 84% air, 79% untuk otot dan ginjal, dan tulang adalah 31% air.

Berat Air

Hasil daripada komposisi air badan, badan kadang-kadang dapat menahan lebih banyak air (unsur air) daripada yang sepatutnya.

Berat air biasanya disebabkan oleh kehamilan, kekurangan zat makanan, gaya hidup tidak aktif, pil kontraseptif, keadaan jantung dan buah pinggang, pilihan makanan dan kitaran haid.

Air tambahan dalam badan ini menyebabkan kembung dan berat badan tambahan. Oleh itu, hilangkan air dalam badan ialah, fasa pertama menurunankan berat badan.

Mengurangkan berat air dalam badan dapat dicapai dengan mengurangkan pengambilan karbohidrat, mengurangkan pengambilan garam, bersenam dan minum pil air.

Kesan Dehidrasi

Dehidrasi berlaku apabila badan kehilangan atau menggunakan lebih banyak cecair daripada yang diperlukan.

Badan kita sentiasa kehilangan air. Kita kehilangan air ketika kita bernafas, kita kehilangan air ketika kita berpeluh dan kita kehilangan air dari sisa badan.

Dalam keadaan melampau, orang dewasa boleh kehilangan 1 hingga 1.5 liter peluh per jam.

Apabila seseorang mengalami dehidrasi, tubuhnya tidak berfungsi dengan optimum dan semakin lama dehidrasi memanjang, semakin buruk akibatnya. Dehidrasi boleh menyebabkan kecederaan panas, masalah kencing dan ginjal, sawan, kejutan volume darah rendah yang mengancam nyawa dan akhirnya mati.

Bagi banyak orang, masa yang tepat untuk minum air adalah ketika mereka kehausan. Tetapi dahaga tidak selalu menjadi tanda yang boleh dipercayai bahawa korang memerlukan air, korang mungkin memerlukan air sebelum kehausan tiba.

Bagaimana saya minum lebih banyak air?

Banyak orang sudah memahami pentingnya minum air secukupnya setiap hari (kira-kira 91 auns air sehari disyorkan untuk wanita sementara lelaki harus mendapat 125 ons sehari), tetapi cabaran besarnya adalah bagaimana mendorong mereka untuk minum lebih banyak air walaupun ketika mereka tidak haus.

  • Korang boleh minum lebih banyak air dengan mendapatkan botol air yang boleh digunakan semula yang korang bawa dan terus mengganti air.
  • Korang juga boleh menetapkan peringatan pada selang waktu tertentu untuk minum air. Sebagai contoh, korang mengambil beberapa teguk setiap 30 minit atau setiap satu jam di tempat kerja.
  • Gantikan jus soda dan buah dengan air.
  • Biasakan minum satu gelas air sebelum setiap makan.
  • Sebab lain mengapa ramai orang tidak minum air dengan cukup adalah sifat air yang tidak sedap dan hambar menjadikan air minum membosankan. Penyelesaian untuk ini adalah dengan perisa air korang. Masukkan hirisan buah, timun, lemon dan strawberi ke dalam air korang.
  • Makan lebih banyak makanan yang kaya dengan air seperti timun, nanas, zucchini, kubis, tembikai dan banyak lagi.
  • Minum segelas air sebelum tidur dan selepas korang bangun.

Bagaimana korang tahu bila anda mengalami dehidrasi? Kongsi di komen.Baca Juga

Manfaat Minyak Aromaterapi yang Menakjubkan

Cara Mengurangkan Tahap Kolesterol Anda Secara Semula Jadi

5 Cara Merawat Tumit Merekah

Cara Menghilangkan Jerawat Di Telinga

5 Vitamin Penting Untuk Kesihatan Dan Kulit Glowing

8 Tips Untuk Tingkatkan Tahap Oksigen Dalam Darah

Tinggalkan Komen Anda

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}