Daun Salam : Potensi Manfaat Kesihatan, Pemakanan, dan Kesan Sampingan

Daun salam (secara ilmiah dikenal sebagai Laurus nobilis), adalah ramuan yang biasanya terkenal dengan haruman dan rasanya. Daun aromatik ini kaya dengan nutrien. Mereka digunakan terutamanya untuk tujuan masakan dan dikeluarkan dari makanan yang dimasak sebelum makan.

Daunnya berasal dari wilayah Mediterranean dan didapati mempunyai sifat anti-kanser, anti-radang, dan antibakteria. Beberapa penyelidikan menyatakan bahawa daun ini juga dapat membantu menguruskan diabetes, melawan keradangan dan jangkitan kulat, dan mengurangkan risiko kanser.

Dalam artikel ini, kami telah membincangkan potensi manfaat kesihatan, profil pemakanan, dan kesan sampingan daun salam.

Apa itu Daun Salam ?

Daun Salam : Potensi Manfaat Kesihatan, Pemakanan, dan Kesan Sampingan 1

Daun salam adalah daun aromatik yang berasal dari beberapa tanaman, termasuk laurel bay, tanaman daun bay India, laurel Indonesia, dan pokok salam India Barat.

Daunnya mempunyai rasa tajam dan pahit. Ia digunakan terutamanya untuk harumannya daripada rasanya. Namun, selain wangian, daun ini juga mempunyai beberapa manfaat penting.

Apakah Manfaat Daun Salam?

1. Dapat Membantu Rawatan Diabetes

Kajian menunjukkan bahawa daun salam dapat membantu penghidap diabetes jenis 2. Selain memberikan rasa pada makanan, daun salam juga ditemukan berperanan dalam metabolisme glukosa (1).

Daun salam juga mengurangkan kadar kolesterol jahat dan peningkatan kadar HDL (kolesterol baik) pada pesakit diabetes jenis 2 (2).

Daun salam boleh mengurangkan keinginan makanan, sehingga mengurangkan berat badan. Walau bagaimanapun, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk memahami mekanisme daun salam mengenai penurunan berat badan.

2. Boleh Melawan Keradangan

Dalam kajian di Australia, daun salam, di antara beberapa daun lain, didapati menghalang aktiviti enzim COX-21. COX-21 diketahui mencetuskan keradangan (3).

Daun salam mengandungi lakton sesquiterpene, yang diketahui dapat melawan keradangan dengan menghalang pengeluaran oksida nitrat (4). Kajian menunjukkan bahawa oksida nitrat, dalam kepekatan yang lebih tinggi, boleh menyebabkan keradangan. Nitric oxide inhibitor berfungsi sebagai pilihan rawatan berpotensi untuk penyakit radang (5).

Cineole, sebatian utama dalam daun salam, juga didapati melawan keradangan. Ini dapat dicapai dengan menghalang pengaktifan inflammasome, sebatian lain yang bertanggungjawab untuk pengaktifan tindak balas keradangan (6).

3. Boleh Membantu Mengurangkan Risiko Kanser

Satu kajian yang dilakukan pada garis sel kanser manusia menyimpulkan bahawa ekstrak daun salam menunjukkan hasil yang menjanjikan sebagai agen antikanker (7). Cineole, sebatian utama dalam daun salam, didapati menekan pertumbuhan barisan sel kanser leukemia (8).

Daun salam juga didapati berkesan dalam terapi kanser payudara. Satu kajian mendapati bahawa ekstrak daun menyebabkan kematian sel pada barisan sel kanser payudara (9).

Dalam kajian di Australia, memasukkan bahan (termasuk daun salam) ke dalam makanan menunjukkan hasil positif dalam pencegahan kanser usus besar (10).

4. Boleh Membantu Melawan Jangkitan Kulat

Kajian menunjukkan sifat antijamur daun salam, terutamanya terhadap jangkitan Candida. Daun ini dapat mencegah lekatan Candida ke dinding sel, sehingga mencegahnya menembus membran (11). Lebih banyak kajian diperlukan untuk lebih memahami bagaimana daun salam dapat berfungsi untuk melawan jangkitan kulat.

5. Boleh Membantu dalam Penyembuhan Luka

Dalam kajian tikus, daun salam didapati menyumbang kepada penyembuhan luka yang lebih baik daripada kawalannya. Walaupun ia tidak lebih baik daripada Allamanda (semak abadi yang digunakan dalam perubatan tradisional) dari segi penyembuhan luka, ia menunjukkan kesan yang baik (12).

6. Boleh Merawat Masalah Pernafasan

Ekstrak daun salam boleh digunakan untuk merawat masalah pernafasan. Satu kajian menunjukkan aktiviti antibakteria ekstrak daun terhadap beberapa organisma, seperti Staphylococcus aureus. Ekstrak daun ini kuat terhadap Staphylococcus aureus yang tahan methicillin (13).

7. Boleh Meningkatkan Kesihatan Kulit

Berdasarkan satu kajian, daun salam dapat bertindak terhadap ruam kulit (14). Daun ini juga dapat membantu mencegah kerutan dan menghilangkan kulit dari tekanan. Walau bagaimanapun, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk memahami manfaat yang dapat dimiliki oleh daun salam pada kulit manusia.

8. Boleh Membantu Rawatan Kelemumur

Bukti anekdot menunjukkan bahawa daun salam dapat merawat kelemumur dan mengurangkan keguguran rambut. Minyak daun salam dan air bilasan yang dibuat dari daun ini didapati berkesan untuk merawat rambut gugur dan kelemumur.

Daun ini juga digunakan untuk merawat kutu kepala dengan berkesan. Walau bagaimanapun, lebih banyak penyelidikan saintifik diperlukan untuk memahami penggunaan daun salam dalam hal ini.

Pada bahagian berikut, kita akan melihat profil pemakanan daun salam yang kaya dan bervariasi.

Apakah Profil Pemakanan Daun Salam?

Menurut Jabatan Pertanian Amerika Syarikat, satu sudu daun salam yang hancur (1.8 g) mengandungi:

  • 63 kalori tenaga
  • 35 g karbohidrat
  • 137 g protein
  • 4733 g serat makanan, vitamin, dan mineral (15).

Sebelum anda mula memasukkan daun salam dalam makanan anda, penting juga untuk mengetahui kesan sampingannya.

Apakah Kesan Sampingan Daun Salam?

Daun salam mungkin selamat apabila dimakan dalam jumlah yang disyorkan dalam jangka pendek. Penggunaan daun ini secara berlebihan boleh menyebabkan kesan buruk pada sesetengah orang. Ini mungkin termasuk masalah semasa kehamilan, penyusuan, dan pembedahan, dan interaksi dengan ubat kawalan gula darah. Juga, daun salam boleh menyebabkan alahan pada sesetengah orang.

  • Kemungkinan Masalah Semasa Kehamilan Dan Penyusuan

Terdapat maklumat terhad mengenai keselamatan pengambilan daun salam semasa mengandung atau menyusu. Sila berjumpa dengan doktor anda sebelum memasukkannya ke dalam makanan anda.

  • Boleh Berinteraksi Dengan Pengawalan Gula Darah

Daun salam dapat memainkan peranan yang baik dalam metabolisme glukosa (1). Sifat bermanfaat ini juga dapat membuatnya berinteraksi dengan ubat gula darah. Oleh itu, jika anda menggunakan ubat untuk gula darah tinggi, berjumpa dengan doktor anda sebelum mengambil daun salam. Oleh kerana terdapat kekurangan kajian konkrit di kawasan ini, lebih baik mengambil langkah berjaga-jaga.

  • Kemungkinan Masalah Semasa Pembedahan

Bukti anekdot menunjukkan bahawa daun salam boleh menyebabkan masalah semasa operasi. Ia mungkin melambatkan sistem saraf pusat. Oleh itu, hentikan penggunaan daun salam sekurang-kurangnya dua minggu sebelum pembedahan yang dijadualkan.

Kesimpulannya

Daun salam mempunyai beberapa kebaikan. Rempah ini telah digunakan dalam memasak sebagai agen perasa selama berabad-abad. Daun salam menjadikan makanan anda bukan sahaja beraroma tetapi juga menyihatkan. Tambahkan ke makanan anda seboleh-bolehnya untuk menuai manfaatnya.

Daunnya umumnya sihat, dan maklumat mengenai kemungkinan kesan sampingannya kurang. Sekiranya anda mengalami kesan buruk, hentikan pengambilan dan berjumpa doktor.

Q&A

Adakah menelan daun salam berbahaya?

Menelan daun salam tidak berbahaya kerana ia tidak mengandungi racun. Tetapi daunnya kaku walaupun sudah masak. Mereka mempunyai tepi tajam. Menelannya boleh mengikis saluran pencernaan dan menyebabkan tersedak.

Adakah daun salam beracun kepada haiwan peliharaan?

Satu-satunya cara yang diketahui bahawa daun boleh membahayakan haiwan peliharaan adalah tersedak. Jauhkan haiwan kesayangan anda dari daun ini.

Apa pembakaran daun salam lakukan?

Membakar daun salam dipercayai dapat menghilangkan anxiety. Asap yang dihasilkan mengandungi bahan penting, seperti linalool, yang membantu mengurangkan anxiety. Walau bagaimanapun, tidak ada bukti saintifik yang menyokong tuntutan tersebut.

Apa bentuk lain yang terdapat dalam daun salam?

Anda juga dapat memanfaatkan faedah daun salam dalam bentuk teh, minyak, kapsul, dan serbuk.

Apa yang disebut daun salam dalam bahasa yang berbeza?

Daun salam disebut hoja de laurel dalam bahasa Sepanyol, feuille de laurier dalam bahasa Perancis, dan tej patta dalam bahasa Hindi.

Adakah teh daun salam menurunkan tekanan darah?

Penyelidikan terhad tersedia dalam hal ini. Beberapa bukti anekdot menunjukkan bahawa teh daun salam dapat menurunkan kadar tekanan darah.

Adakah daun salam diuretik?

Ya. Daun salam adalah diuretik (16). Ini mendorong berpeluh dan dapat membantu membuang toksin dari badan.

Adakah daun salam mengusir serangga?

Daun salam dapat mengusir kutu dan membunuh larva kutu dalam sebuah penelitian (17). Bau daun salam yang menyengat dapat menjauhkan kutu.

Adakah daun salam membantu anda tidur?

Daun salam boleh membantu dalam tidur. Daun ini mempunyai sifat menenangkan yang dapat membantu tidur. Mereka mungkin mempunyai kesan penenang pada sistem saraf pusat. Walau bagaimanapun, penyelidikan tidak mencukupi.

Bagaimana mereka yang menghidap diabetes boleh menggunakan daun salam?

Individu yang menghidap diabetes boleh menggunakan daun salam dalam bentuk serbuk. Mereka juga boleh menambahkan keseluruhan daun dalam sup dan kari.

Rujukan

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Tips Dan Cara Terbaik Untuk Menghilangkan Batuk Dengan Cepat

Batuk, demam dan kesakitan boleh menyebabkan banyak kerengsaan dan merosakkan hari anda. Semasa tidur pada waktu malam, dalam mesyuarat, semasa panggilan telefon, semua ini boleh menjadi sangat menjengkelkan sehingga anda ingin melegakan batuk anda secepat mungkin. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan pelbagai ubat dan rawatan di rumah untuk menghilangkan batuk dengan cepat. Batuk sebenarnya

Bolehkah Anda Makan Selepas Tampal Gigi? Tips Mengunyah Selepas Menampal Gigi

Menampal gigi adalah prosedur biasa dalam pergigian. Selepas gigi anda ditampal, anda mungkin merasakan sensitiviti dan kesakitan selama beberapa hari yang boleh mengganggu tabiat makan biasa anda. (1) Kadang-kadang tampalan boleh tercabut atau patah semasa mengunyah. Ianya penting bagi anda untuk mengetahui apa yang harus dimakan dan membetulkan prosedur mengunyah selepas menampal gigi untuk mengelakkan

Apa itu Kunyit Hitam dan kegunaannya ?

Kunyit hitam (Curcuma caesia) juga dikenal sebagai Black zedoary atau Kali haldi adalah ramuan perennial dengan rimpang ungu kebiruan. Ditemui di wilayah Timur Laut India dan Madya Pradesh, ini adalah tumbuhan herba yang kuat dengan beberapa manfaat kesihatan yang luar biasa. Biasanya dijual dalam bentuk segar dan kering, sayangnya ia ‘rare‘ dan mahal. Berita baik

20 Buah dan Sayur-Sayuran Paling Sihat yang Harus Anda Makan Setiap Hari, Menurut Ahli Diet

Tidak ada perkara seperti buah atau sayur yang tidak sihat. Makan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran akan membantu anda menjalani kehidupan yang lebih lama dan sihat. Tetapi apa sayur-sayuran yang paling sihat? Apa buah yang paling berkhasiat? Penyelidikan menunjukkan bahawa sebilangan buah-buahan dan sayur-sayuran sangat kaya dengan khasiatnya, mereka boleh dianggap sebagai makanan yang paling

Leave a Comment