Apa itu Creatine? Apa yang dilakukan oleh Creatine?

Jika anda adalah salah satu daripada orang-orang yang mencari kerja atau masuk ke dalam rutin senaman. Anda mungkin mahu melihat suplemen untuk membantu anda bersama.

Salah satu suplemen paling popular yang digunakan ialah creatine.

Adakah anda tahu apa sebenarnya creatine lakukan? Bagaimanakah creatine memberi manfaat kepada anda? Apakah kesan creatine pada badan? Apa yang dilakukan oleh creatine?

Apa itu Creatine?

Creatine adalah suplemen nombor satu apabila mereka mahu meningkatkan prestasi mereka di gym.

Terdapat banyak lagi yang menggunakan creatine. Tambahan ia mempunyai lebih banyak kesan pada tubuh daripada sekadar membantu anda dengan senaman yang lebih baik.

Sesetengah orang mempunyai masalah dengan creatine yang menyatakan bahawa ia mempunyai kesan negatif pada badan mereka. Orang lain mengatakan bahawa ia menyediakan sekumpulan manfaat kesihatan.

Semua yang anda mahu dan perlu tahu mengenai creatine akan diberikan kepada anda di bawah.

Creatine dalam Tubuh

Creatine boleh didapati secara semulajadi dalam sel-sel otot anda. Ia ada di sana supaya otot anda boleh membantu menghasilkan tenaga lebih sedikit apabila anda mengangkat barang. Ini bermakna anda akan mendapat lebih banyak keupayaan apabila anda mula mengangkat perkara yang lebih berat.

Jadi, mengambil creatine sebagai suplemen bermakna otot anda akan mempunyai lebih banyak tenaga. Ini akan membolehkan badan anda mengangkat lebih banyak dan melakukan lebih baik apabila anda mengangkatnya.

Ia juga membantu apabila anda melakukan latihan yang berisiko tinggi. Pengangkat tetap berat biasanya tidak tinggi, tetapi apabila anda melakukan senaman intensiti tinggi, anda akan mempunyai prestasi yang lebih baik.

Kerana badan anda mampu membuat creatine nya sendiri daripada asid amino yang dapat dihasilkan, anda tidak perlu mengambil creatine sebagai suplemen.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang boleh menjejaskan bagaimana creatine dicipta dalam badan anda.

Tahap diet dan aktiviti anda memainkan peranan yang besar dalam bagaimana creatine dibuat dalam tubuh anda. Tahap hormon juga memainkan peranan yang besar.

Bagaimana Creatine Membantu Anda Membina Otot?

Apa itu Creatine? Apa yang dilakukan oleh Creatine? 1

Apabila anda meneliti creatine, anda akan melihat bahawa ia membantu anda dengan lebih banyak cara daripada satu. Anda akan mendapati bahawa prestasi anda di gym dan aktiviti fizikal tidak hanya akan meningkat, tetapi kesihatan keseluruhan anda akan sedikit meningkat juga.

Berikut adalah cara creatine membantu anda membina otot:

  • Isyarat Sel – Ini bermakna creatine akan dapat membantu anda apabila anda berada dalam mod pemulihan. Otot anda akan pulih pada kadar yang lebih cepat dan akhirnya akan berkembang lebih cepat juga.
  • Penghidratan Sel – Sel-sel dalam otot anda akan dapat memegang lebih banyak air yang boleh menyebabkan peningkatan pertumbuhan otot.
  • Kurang Kerosakan Protein – Otot anda tidak perlu menggunakan banyak protein kerana otot anda tidak akan dipecahkan hampir sama banyak. Jumlah creatine dalam tubuh anda akan memakan lebih banyak pengambilan otot anda semasa senaman yang ketat.
  • Tahap Myostatin – Myostatin adalah protein yang memperlahankan pertumbuhan otot baru dengan ketara. Creatine dapat menurunkan tahap ini untuk anda sehingga anda dapat mengalami lebih banyak pertumbuhan otot.
  • Hormon – Tahap hormon anda akan meningkat apabila anda menggunakan creatine sebagai suplemen.
  • Tambahan Keseluruhan Beban Kerja – Creatine akan membolehkan anda mempunyai lebih banyak tenaga untuk digunakan semasa latihan. Otot anda tidak akan menjadi hampir lelah dengan cepat membuat anda dapat melakukan lebih daripada yang biasanya anda lakukan semasa latihan purata.

Creatine Semasa Latihan

Bukan sahaja creatine dapat membantu anda meningkatkan kekuatan anda dalam tempoh yang singkat, ini akan meningkatkan prestasi keseluruhan anda semasa latihan, sama ada angkat berat atau latihan jarak intensitas tinggi (HIIT).

Terdapat kajian yang menunjukkan peningkatan prestasi yang ketara apabila anda mengambil creatine sebagai suplemen.

Creatine meningkatkan ATP anda. Ini pada dasarnya apa yang digunakan oleh otot anda sebagai tenaga. Oleh itu, apabila anda mempunyai lebih banyak ATP, anda akan mempunyai lebih banyak tenaga.

Mempunyai lebih banyak tenaga berarti anda dapat mendorong tubuh anda lebih dekat dengan batasnya tanpa terlalu menegangkan diri anda.

Creatine dan Otot

Kerana creatine sangat baik untuk menambah otot pada badan anda semasa latihan berat badan, anda akan mendapat manfaat dengan menambah jisim otot.

Tidak kira usia, creatine akan membantu meningkatkan kekuatan dan menambah otot pada badan anda.

Kajian telah dilakukan yang menunjukkan creatine adalah suplemen terbaik yang boleh anda gunakan apabila ingin menambah otot.

Jika anda benar-benar memikirkannya, ini masuk akal. Anda akan menjadi lebih kuat dan lebih baik di gym. Ini hanya boleh membawa kepada keuntungan dalam jisim otot tanpa mengira berat badan yang anda angkat.

Semakin berat anda mengangkat, semakin banyak otot anda akan dapatkan. Biasanya apabila orang mahu menambahkan kekuatan dan bukan jisim otot, mereka mengangkat berat yang lebih ringan untuk pengulangan lebih banyak. (Dumbbell)

Apabila anda mengambil creatine, walaupun melakukan lebih banyak pengulangan dengan berat yang lebih ringan akan menambah beberapa otot pada badan anda, walaupun ia tidak sebanyak mungkin.

Manfaat Lain Creatine

Selain meningkatkan kekuatan dan tenaga semasa senaman, creatine telah diketahui mempunyai manfaat kesihatan lain.

Ia boleh menurunkan paras gula darah, membantu merawat penyakit hati berlemak, dan fungsi otot pada orang tua.

Ini bermakna creatine dapat membantu mengarahkan badan anda jauh dari pelbagai penyakit yang akan memendekkan umur anda.

Manfaat lain dari creatine adalah untuk otak. Otak anda menggunakan banyak ATP jadi dapat menambah beberapa ATP boleh membantu.

Creatine telah dikenali untuk memperbaiki keadaan beberapa penyakit otak termasuk Alzheimer dan Parkinson. Anda juga boleh menggunakannya untuk memperbaiki keadaan dengan epilepsi juga.

Meningkatkan memori anda adalah sesuatu yang creatine boleh lakukan juga. Bagi orang yang tidak mendapat cukup creatine melalui diet mereka, suplemen creatine dapat meningkatkan fungsi otak keseluruhan mereka.

Kebimbangan Creatine

Apa itu Creatine? Apa yang dilakukan oleh Creatine? 2

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, ada orang di luar sana yang percaya creatine boleh menjadi sangat berbahaya kepada tubuh.

Walau bagaimanapun, tidak terdapat sebarang penyelidikan yang menunjukkan terdapat sebarang hasil negatif dari membekalkan creatine.

Jadi, jika anda mendengar orang mengatakan bahawa ia mempunyai kesan ke atas hati dan buah pinggang anda, anda boleh mengambil langkah mundur dan berhujah perkara ini kerana tiada penyelidikan sebenarnya mencadangkan ini.

Dengan itu, penting untuk tidak keterlaluan creatine. Ya, terlalu banyak perkara yang baik boleh menjadi perkara buruk bagi sesiapa.

Anda perlu memerhati dos anda. Adalah disyorkan bahawa anda mengambil sekitar 20 gram creatine sehari jika anda mahu melihat dan merasai manfaatnya. Mengambil alih jumlah creatine tidak perlu, tetapi semua orang berbeza.

Anda hanya perlu melihat bagaimana perasaan anda ketika melibatkan kepada jumlah yang anda ambil.

Berikan Creatine Percubaan

Sekiranya anda mempunyai sebarang keraguan tentang creatine, semoga artikel ini menunjukkan kepada anda bahawa tidak ada sesuatu yang boleh menyebabkan anda bimbang.

Creatine adalah sesuatu yang perlu diambil jika anda ingin memulakan rutin angkat berat dan ingin menambahkan jisim otot. Walaupun anda hanya mahu mendapatkan sedikit otot, creatine akan membantu anda.

Ini adalah suplemen yang dapat membantu anda mencapai matlamat tertentu dengan lebih cepat kerana semua manfaat yang ada.

Secara peribadi saya tidak akan mengesyorkan mengambilnya jika anda tidak berada pada tahap aktiviti yang tinggi, tetapi ia masih dapat membantu anda dalam cara lain yang melampaui membina otot.

Berikut adalah creatine yang anda akan dapat gunakan apabila anda ingin meraih manfaat creatine.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Tips Dan Cara Terbaik Untuk Menghilangkan Batuk Dengan Cepat

Batuk, demam dan kesakitan boleh menyebabkan banyak kerengsaan dan merosakkan hari anda. Semasa tidur pada waktu malam, dalam mesyuarat, semasa panggilan telefon, semua ini boleh menjadi sangat menjengkelkan sehingga anda ingin melegakan batuk anda secepat mungkin. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan pelbagai ubat dan rawatan di rumah untuk menghilangkan batuk dengan cepat. Batuk sebenarnya

Bolehkah Anda Makan Selepas Tampal Gigi? Tips Mengunyah Selepas Menampal Gigi

Menampal gigi adalah prosedur biasa dalam pergigian. Selepas gigi anda ditampal, anda mungkin merasakan sensitiviti dan kesakitan selama beberapa hari yang boleh mengganggu tabiat makan biasa anda. (1) Kadang-kadang tampalan boleh tercabut atau patah semasa mengunyah. Ianya penting bagi anda untuk mengetahui apa yang harus dimakan dan membetulkan prosedur mengunyah selepas menampal gigi untuk mengelakkan

Apa itu Kunyit Hitam dan kegunaannya ?

Kunyit hitam (Curcuma caesia) juga dikenal sebagai Black zedoary atau Kali haldi adalah ramuan perennial dengan rimpang ungu kebiruan. Ditemui di wilayah Timur Laut India dan Madya Pradesh, ini adalah tumbuhan herba yang kuat dengan beberapa manfaat kesihatan yang luar biasa. Biasanya dijual dalam bentuk segar dan kering, sayangnya ia ‘rare‘ dan mahal. Berita baik

20 Buah dan Sayur-Sayuran Paling Sihat yang Harus Anda Makan Setiap Hari, Menurut Ahli Diet

Tidak ada perkara seperti buah atau sayur yang tidak sihat. Makan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran akan membantu anda menjalani kehidupan yang lebih lama dan sihat. Tetapi apa sayur-sayuran yang paling sihat? Apa buah yang paling berkhasiat? Penyelidikan menunjukkan bahawa sebilangan buah-buahan dan sayur-sayuran sangat kaya dengan khasiatnya, mereka boleh dianggap sebagai makanan yang paling

Leave a Comment