Coronavirus: Sejarah, Kini dan Masa Depan

Coronavirus ditakrifkan sebagai sekumpulan virus yang menyebabkan penyakit pernafasan pada burung dan mamalia. Pada manusia, jangkitan dari virus ini boleh menyebabkan simptom seperti selesema termasuk demam, sejuk, batuk dan cirit-birit. Coronaviruses dicirikan oleh pancang seperti kelab yang projek dari permukaan mereka [1] dan diberi nama selepas perkataan latin Corona yang bermaksud ‘mahkota’ atau ‘halo’.

Coronavirus: Sejarah, Kini dan Masa Depan 1
Coronavirus dengan ‘mahkota’ atau ‘halo’ di permukaan luar

Terdapat tujuh jenis coronavirus manusia (HCov) yang diketahui: HCov-229E, HCoV-OC43, HCoV-NL63, HKU-1, SARS-CoV, MERS-CoV dan 2019-nCov. Keempat strain pertama bertanggungjawab untuk selesema biasa dan mengakibatkan jangkitan pernafasan ringan hingga sederhana yang mengedarkan penduduk manusia di seluruh dunia [2]. Coronavirus manusia boleh menyebabkan penyakit saluran pernafasan yang rendah pada orang yang lemah sistem imun, bayi dan orang tua, yang membawa kepada pneumonia atau bronkitis [3].

SARS

SARS-CoV, strain coronavirus kelima, adalah patogen yang terlibat dalam wabak global SARS 2002-2003 yang menjangkiti 8,437 orang di seluruh dunia dengan 813 kematian. SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) adalah penyakit pernafasan yang berjangkit dengan morbiditi dan mortaliti yang ketara [4]. Ketegangan pertama kali dilaporkan di Wilayah Guangdong, tetapi cepat merebak ke negara-negara di Amerika Utara, Amerika Selatan, Eropah dan Asia [5] . Pesakit yang terjejas memberikan simptom seperti selesema termasuk demam, menggigil, batuk dan malaise [6]. Kira-kira 70% pesakit kemudian mengalami sesak nafas dan demam yang berulang atau berterusan [7].

Semua strain coronavirus, termasuk SARS-CoV, tersebar melalui cara yang dibawa oleh udara melalui hubungan antara haiwan ke manusia atau orang yang berhubungan dengan individu. Zarah virus telah terisolasi dalam sampel dahak, rembesan hidung, dan pembersihan bronkial [8, 9] yang menunjukkan bahawa SARS-CoV disampaikan melalui hubungan rapat dan / atau titisan [10, 11]. Kini telah diterima secara meluas bahawa SARS-CoV berasal dari kelawar kuda kuda Cina. Apabila dikaji, kelawar ini mengandungi urutan keterangan COV yang berkaitan dengan SARS dan bukti serologi untuk jangkitan terdahulu dengan CoV yang berkaitan [12, 13].

MERS

Middle Eastern Respiratory Virus, atau MERS-CoV untuk singkatan, adalah sejenis coronavirus yang merupakan agen penyebab penyakit pernafasan akut yang teruk dan sering menyerupai SARS-CoV [15]. Strain ini berasal dari Semenanjung Arab dan penduduk di Timur Tengah, Afrika dan Asia Selatan yang terjejas pada tahun 2012. Gejala awalnya sering tidak spesifik dan pesakit melaporkan malaise umum dengan demam rendah, menggigil, sakit kepala, batuk, dyspnea dan myalgia [ 16, 17]. Terdapat bukti bahawa MERS-CoV berpunca daripada unta dromedary (Camelus dromedari); Hubungan manusia secara langsung atau tidak langsung dengan unta mengakibatkan virus menyebar ke dalam populasi manusia [18]. MERS sangat menular dengan kadar kematian yang tinggi (~ 35%). Wabak MERS 2012 berjangkit 2,494 orang dan membunuh 858 [19].

nCoV-2019

Coronavirus terkini, nCoV-2019 atau Wuhan Coronavirus, adalah agen penyebab penyakit pernafasan akut dan Wabak Wuhan Coronavirus 2019-2020 yang berterusan. Virus ini mula dikesan (dan dipercayai berasal) di Wuhan, China tetapi kini telah merebak ke Eropah, Amerika Syarikat, Asia dan Australia. Simptom yang menunjukkan pesakit termasuk demam, batuk, cirit-birit, dyspnea dan sakit tekak dengan lebih separuh penderitaan dengan sesak nafas dan pneumonia [27].

Kes-kes awal telah dikaitkan dengan ikan tempatan dan pasaran haiwan hidup, dan kerana coronavirus adalah zoonosis, mereka dapat dengan mudah tersebar dari haiwan ke manusia dan kemudian orang-orang [28]. Ular atau kelawar adalah tuan rumah haiwan nCoV-2019, yang menjangkiti haiwan lain yang kemudian memindahkan virus kepada populasi manusia [29]. Strain nCoV-2019 membolehkan penghantaran tanpa gejala melalui kanak-kanak dan orang muda, tidak seperti SARS. Transmisi ini akan menjadi sangat sukar untuk dikesan kerana pegawai kesihatan mengenal pasti individu dengan gejala yang terlihat. Menurut Suruhanjaya Kesihatan Negara Republik Rakyat China, pada 31 Januari, bilangan kes yang disahkan adalah 11,791 dan 259 kematian [30].

Parameter Penyakit

Kawalan wabak bergantung sebahagiannya pada mengenal pasti apa parameter penyakit dan bagaimana setiap parameter boleh membantu mengawal virus. Tiga parameter penting ialah bilangan Reproduktif (R0), Kadar Kematian (CFR) dan tempoh Inkubasi.

 • R0 adalah bilangan purata kes menengah yang dihasilkan oleh kes utama dan jika R0> 1, epidemik biasanya berlaku [20].
 1. Nombor pembiakan SARS-CoV dianggarkan antara 2 dan 3 tetapi berdasarkan lokasi yang terjadi wabak, R0 adalah kira-kira 3. [21].
 2. R0 untuk MERS-CoV mula-mula dianggap sebagai <1 [22] tetapi berdasarkan penemuan baru-baru ini, R0 untuk jangkitan nosokomial di Arab Saudi dan Korea (jumlah korban paling banyak) adalah antara 2 dan 5 [23].
 3. Penemuan awal yang dikira R0 untuk nCoV-2019 menjadi antara 2.0 dan 3.1 [31, 32].
 • Kadar kes kematian, yang mengukur kemungkinan bahawa penyakit akan membunuh tuan rumahnya, merupakan petunjuk penting mengenai keparahan penyakit [24].
 1. CFR untuk SARS-CoV adalah antara 14-15% mengikut Pertubuhan Kesihatan Sedunia.
 2. CFR untuk MERS-CoV dianggarkan 34.4% menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia.
 3. CFR untuk nCoV-2019 adalah antara 2-3% [33].
 • Tempoh inkubasi adalah masa dari pendedahan kepada agen penyebab kepada permulaan penyakit. Parameter ini penting kerana ia membentuk asas bagi banyak langkah kawalan yang disyorkan termasuk pengesanan kenalan, tempoh pengasingan rumah untuk pesakit yang mungkin dan diagnosis doktor [24].
 1. Penemuan semasa dan sebelumnya menyokong kesimpulan bahawa tempoh inkubasi maksimum untuk SARS-CoV adalah 10 hari.
 2. Pusat Kawalan Penyakit menunjukkan tempoh inkubasi untuk MERS-CoV adalah 5 hari [25].
 3. Pengarah Suruhanjaya Kesihatan Negara China menunjukkan tempoh inkubasi nCoV-2019 sebagai 10-14 hari bagaimanapun, Pusat Kawalan Penyakit Amerika menganggarkan inkubasi antara 2-14 hari [34].

Status dan Analisis Punca Coronavirus

Coronavirus: Sejarah, Kini dan Masa Depan 2
Grafik Bar menunjukkan setiap negara terjejas dengan bilangan individu yang dijangkiti dan angka kematian untuk SARS-CoV
Coronavirus: Sejarah, Kini dan Masa Depan 3
Scatterplot yang menunjukkan Jangkitan dan Garis Masa Kematian untuk SARS-CoV

Grafik pertama (graf bar) dan graf kedua (scatterplot) di atas menunjukkan data virus SARS-CoV dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia. Grafik bar terperinci setiap negara terjejas, bilangan orang yang dijangkiti dan jumlah kematian di setiap negara secara keseluruhan. China mempunyai bilangan jangkitan terbesar (5,327 orang) dan (348) kematian. Penyebaran menunjukkan jangkitan dan kadar kematian bagi SARS-CoV dari kejadian pertama yang direkodkan pada bulan Mac 2003 (21 dijangkiti, 1 kematian) hingga puncak pada bulan Jun 2003 (8403 dijangkiti, 775 kematian) dan berakhir pada Julai 2003.

Coronavirus: Sejarah, Kini dan Masa Depan 4
Grafik Bar menunjukkan setiap negara terjejas dengan bilangan individu yang dijangkiti untuk MERS-CoV
Coronavirus: Sejarah, Kini dan Masa Depan 5
Scatterplot menunjukkan Jangkitan dan Kematian untuk MERS-CoV

Grafik ketiga (graf bar) dan graf keempat (scatterplot) di atas menunjukkan data virus MERS-CoV dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia. Grafik bar terperinci setiap negara terjejas dan bilangan orang yang dijangkiti dari tahun 2012 hingga tahun 2019. Arab Saudi mempunyai bilangan jangkitan terbesar, 2111 orang. Penyebaran menunjukkan jangkitan dan kadar kematian bagi MERS-CoV dari kejadian pertama yang direkodkan pada September 2012 (1 dijangkiti, 0 kematian) dan terkini Disember 2019 (2494 dijangkiti, 858 kematian).

Coronavirus: Sejarah, Kini dan Masa Depan 6
Graf Bar yang menunjukkan setiap negara terjejas dengan bilangan individu yang dijangkiti dan angka kematian untuk nCoV-2019
Coronavirus: Sejarah, Kini dan Masa Depan 7
Scatterplot yang menunjukkan Jangkitan dan Garis Masa Kematian untuk nCoV-2019

Kelima (graf bar) dan graf keenam (scatterplot) di atas menunjukkan data Coronavirus nCoV-2019 dari Suruhanjaya Kesihatan Negara Republik Rakyat China. Grafik bar terperinci setiap negara yang terjejas setakat ini, jumlah orang yang dijangkiti dan angka kematian di setiap negara keseluruhannya. China mempunyai bilangan jangkitan terbesar (11901 orang) dan (259) kematian. Penyebaran menunjukkan jangkitan dan jangka masa kadar kematian untuk nCoV-2019 dari kejadian pertama yang direkodkan pada 31 Dis 2019 (41 dijangkiti, 0 kematian) dan terkini Jan 31, 2020 (~ 12,000 dijangkiti, 259 kematian).

Oleh kerana bentuk graf garis masa untuk SARS, MERS dan nCoV-2019 sangat berbeza, kita tidak boleh menyimpulkan corak jangkitan untuk n-CoV berdasarkan SARS atau MERS. Kita hanya boleh membuat ramalan menggunakan data nCoV-2019.

Coronavirus: Sejarah, Kini dan Masa Depan 8
Scatterplot meramalkan bilangan individu yang terjejas pada pertengahan Februari 2020

Grafik ketujuh (scatterplot) mengambil kira tarikh dan bilangan individu yang dijangkiti. Bentuk graf ini dicirikan oleh kelengkungan yang kuat dan paling sesuai menggunakan kurva polinomial tertib ketiga. R2 graf ini adalah 0.977 yang menunjukkan bahawa data itu sesuai dengan model tersebut. Ekstrapolasi model ini untuk 10 hari tambahan, yang mana pakar percaya bahawa virus itu akan menjadi puncak, mendedahkan bahawa kira-kira 43,000 individu akan dijangkiti pada 10 Februari 2020. Oleh kerana Kadar Kematian Kes adalah antara 2-3% mengikut Pertubuhan Kesihatan Sedunia, julat kematian adalah antara 860-1290 berdasarkan model ini. Kemudian, bilangan orang yang dijangkiti dan meninggal dunia sehari mungkin akan stabil dan kemudian tirus.

Model ini dicipta dalam Microsoft Excel untuk menganalisa, tetapi dengan lebih banyak algoritma pembelajaran mesin data akan sama efektif dalam pengenalan pola. Pembelajaran mesin juga boleh digunakan dengan baik dalam meramalkan wabak penyakit berjangkit sebelum ia berlaku; BlueDot AI melakukan ini untuk wabak n-CoV 2019 seminggu sebelum Pusat Penyakit Penyakit telah dilakukan. Kamran Khan, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif BlueDot AI yang merupakan platform pemantauan kesihatan dari Kanada, mengatakan dalam sebuah pernyataan bahawa BlueDot mengangkat ‘berita tentang wabak yang mungkin, sedikit murmur atau forum atau blog atau tanda-tanda beberapa jenis peristiwa yang luar biasa berlaku’ [38].

Algoritma mereka menggunakan pembelajaran mesin dan pemprosesan bahasa semulajadi untuk mengesan tanda-tanda penyakit berpotensi penyakit dari maklumat yang dikumpulkan, yang kemudiannya disahkan oleh ahli epidemiologi.

Langkah berjaga-jaga dan pengawalan Coronavirus

SARS terkandung dalam populasi manusia pada tahun 2003 dan MERS pada tahun 2013 terutamanya oleh penggunaan agresif intervensi kesihatan awam yang biasa seperti mencari kes & pengasingan, kuarantin hubungan rapat dan langkah-langkah kawalan jangkitan dipertingkat [26].

Banyak usaha sedang dilakukan untuk memerangi kesan nCoV-2019. Lapangan terbang di seluruh dunia menyaring penumpang untuk gejala-gejala coronavirus seperti demam, batuk dan malaise. Beberapa pembawa penerbangan domestik dan antarabangsa termasuk Delta, American Airlines, British Airways, Air India dan Lufthansa telah mengurangkan atau membatalkan penerbangan ke dan dari China dan Hong Kong. Para saintis di seluruh dunia cuba membuat vaksin untuk virus baru yang akan memasuki ujian percubaan klinikal dalam beberapa bulan, dengan harapan dapat mencegah wabak seperti ini pada masa akan datang. Di China, pihak berkuasa mempunyai pengangkutan di lockdown, dikarantina berjuta-juta orang dan sekolah / tempat kerja tertutup. Orang perseorangan perlu mengambil langkah berjaga-jaga; jangan bepergian ke China atau kawasan yang terjejas, elakkan hubungan rapat dengan sesiapa yang mempunyai batuk atau demam, elakkan terus berhubung dengan haiwan hidup jika anda pergi ke pasaran langsung, jangan gunakan produk haiwan mentah atau kurang masak.

Terima kasih kerana membaca!

Rujukan

 1. A. R. Fehr and S. Perlman, “Coronaviruses: an overview of their replication and pathogenesis,” Methods in molecular biology (Clifton, N.J.), 2015. [Online]. Available: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4369385/. [Accessed: 01-Feb-2020].
 2. Corman VM, Muth D, Niemeyer D, Drosten C (2018). “Hosts and Sources of Endemic Human Coronaviruses”. Advances in Virus Research100: 163–188. doi:10.1016/bs.aivir.2018.01.001. ISBN 978–0–12–815201–0. PMID 29551135.
 3. “Coronavirus,” Centers for Disease Control and Prevention, 06-Aug-2019. [Online]. Available: https://www.cdc.gov/coronavirus/about/symptoms.html. [Accessed: 01-Feb-2020].
 4. H. Chan, “Severe acute respiratory syndrome (SARS): epidemiology and clinical features,” Postgraduate Medical Journal, 01-Jul-2004. [Online]. Available: https://pmj.bmj.com/content/80/945/373.full. [Accessed: 02-Feb-2020].
 5. A. R. Fehr and S. Perlman, “Coronaviruses: an overview of their replication and pathogenesis,” Methods in molecular biology (Clifton, N.J.), 2015. [Online]. Available: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4369385/. [Accessed: 01-Feb-2020].
 6. C. A. Donnelly, A. C. Ghani, G. M. Leung, A. J. Hedley, C. Fraser, S. Riley, L. J. Abu-Raddad, L.-M. Ho, T.-Q. Thach, P. Chau, K.-P. Chan, T.-H. Lam, L.-Y. Tse, T. Tsang, S.-H. Liu, J. H. Kong, E. M. Lau, N. M. Ferguson, and R. M. Anderson, “Epidemiological determinants of spread of causal agent of severe acute respiratory syndrome in Hong Kong,” The Lancet, vol. 361, no. 9371, pp. 1761–1766, 2003.
 7. J. S. Peiris, K. Y. Yuen, A. D. Osterhaus, and K. Stöhr, “The Severe Acute Respiratory Syndrome,” New England Journal of Medicine, vol. 349, no. 25, pp. 2431–2441, 2003.
 8. Drosten, K. V. Holmes, R. P. Wenzel, M. B. Edmond, Li, N. Zhu, V. J. Munster, and Bernhard Nocht Institute for Tropical Medicine, “Identification of a Novel Coronavirus in Patients with Severe Acute Respiratory Syndrome: NEJM,” New England Journal of Medicine, 15-May-2003. [Online]. Available: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa030747. [Accessed: 01-Feb-2020].
 9. J. Peiris, C. Chu, V. Cheng, K. Chan, I. Hung, L. Poon, K. Law, B. Tang, T. Hon, C. Chan, K. Chan, J. Ng, B. Zheng, W. Ng, R. Lai, Y. Guan, and K. Yuen, “Clinical progression and viral load in a community outbreak of coronavirus-associated SARS pneumonia: a prospective study,” The Lancet, vol. 361, no. 9371, pp. 1767–1772, 2003.
 10. P. Jsm, L. St, P. Llm, G. Yakan, Y. Lyc, and L. W, “Coronavirus as a Possible Cause of Severe Acute Respiratory Syndrome,” The Journal of Tepecik Education and Research Hospital, vol. 13, no. 1, pp. 55–56, 2003.
 11. “Update: Severe Acute Respiratory Syndrome — Toronto, Canada, 2003,” Jama, vol. 290, no. 4, p. 457, 2003.
 12. S. K. P. Lau, P. C. Y. Woo, K. S. M. Li, Y. Huang, H.-W. Tsoi, B. H. L. Wong, S. S. Y. Wong, S.-Y. Leung, K.-H. Chan, and K.-Y. Yuen, “Severe acute respiratory syndrome coronavirus-like virus in Chinese horseshoe bats,” Proceedings of the National Academy of Sciences, vol. 102, no. 39, pp. 14040–14045, 2005.
 13. W. Li, “Bats Are Natural Reservoirs of SARS-Like Coronaviruses,” Science, vol. 310, no. 5748, pp. 676–679, 2005.
 14. B. Guery, J. Poissy, L. E. Mansouf, C. Séjourné, N. Ettahar, X. Lemaire, F. Vuotto, A. Goffard, S. Behillil, V. Enouf, V. Caro, A. Mailles, D. Che, J.-C. Manuguerra, D. Mathieu, A. Fontanet, and S. V. D. Werf, “Clinical features and viral diagnosis of two cases of infection with Middle East Respiratory Syndrome coronavirus: a report of nosocomial transmission,” The Lancet, vol. 381, no. 9885, pp. 2265–2272, 2013.
 15. M. Kapoor, K. Pringle, A. Kumar, S. Dearth, L. Liu, J. Lovchik, O. Perez, P. Pontones, S. Richards, J. Yeadon-Fagbohun, L. Breakwell, N. Chea, N. J. Cohen, E. Schneider, D. Erdman, L. Haynes, M. Pallansch, Y. Tao, S. Tong, S. Gerber, D. Swerdlow, and D. R. Feikin, “Clinical and Laboratory Findings of the First Imported Case of Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus to the United States,” Clinical Infectious Diseases, vol. 59, no. 11, pp. 1511–1518, Jun. 2014.
 16. G. Dudas, L. M. Carvalho, A. Rambaut, and T. Bedford, “MERS-CoV spillover at the camel-human interface,” eLife, vol. 7, 2018.
 17. “Update: Severe Respiratory Illness Associated With Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus (MERS-CoV)-Worldwide, 2012–2013,” American Journal of Transplantation, vol. 13, no. 9, pp. 2492–2495, 2013.
 18. C. I. Paules, “Coronavirus Infections-More Than Just the Common Cold,” JAMA, 23-Jan-2020. [Online]. Available: https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2759815. [Accessed: 01-Feb-2020].
 19. G. Chowell, C. Castillo-Chavez, P. W. Fenimore, C. M. Kribs-Zaleta, L. Arriola, and J. M. Hyman, “Model parameters and outbreak control for SARS,” Emerging infectious diseases, Jul-2004. [Online]. Available: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3323341/. [Accessed: 01-Feb-2020].
 20. C. T. Bauch, J. O. Lloyd-Smith, M. P. Coffee, and A. P. Galvani, “Dynamically Modeling SARS and Other Newly Emerging Respiratory Illnesses,” Epidemiology, vol. 16, no. 6, pp. 791–801, 2005.
 21. “WHO MERS Global Summary and Assessment of Risk,” WHO MERS Global Summary and Assessment of Risk, Aug-2018. [Online]. Available: https://www.who.int/csr/disease/coronavirus_infections/risk-assessment-august-2018.pdf
 22. M. S. Majumder, C. Rivers, E. Lofgren, and D. Fisman, “Estimation of MERS-Coronavirus Reproductive Number and Case Fatality Rate for the Spring 2014 Saudi Arabia Outbreak: Insights from Publicly Available Data,” PLoS currents, 18-Dec-2014. [Online]. Available: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4322060/. [Accessed: 01-Feb-2020].
 23. S. Choi, E. Jung, B. Y. Choi, Y. J. Hur, and M. Ki, “High reproduction number of Middle East respiratory syndrome coronavirus in nosocomial outbreaks: mathematical modelling in Saudi Arabia and South Korea,” The Journal of hospital infection, Jun-2018. [Online]. Available: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28958834. [Accessed: 01-Feb-2020].
 24. “Update 49 — SARS case fatality ratio, incubation period,” World Health Organization, 24-Jul-2015. [Online]. Available: https://www.who.int/csr/sars/archive/2003_05_07a/en/. [Accessed: 01-Feb-2020].
 25. “MERS Clinical Features,” Centers for Disease Control and Prevention, 02-Aug-2019. [Online]. Available: https://www.cdc.gov/coronavirus/mers/clinical-features.html. [Accessed: 01-Feb-2020].
 26. D. M. Bell and World Health Organization Working Group on International and Community Transmission of SARS, “Public health interventions and SARS spread, 2003,” Emerging infectious diseases, Nov-2004. [Online]. Available: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3329045/. [Accessed: 01-Feb-2020].
 27. C. Huang, Y. Wang, X. Li, L. Ren, J. Zhao, Y. Hu, L. Zhang, G. Fan, J. Xu, X. Gu, Z. Cheng, T. Yu, J. Xia, Y. Wei, W. Wu, X. Xie, W. Yin, H. Li, M. Liu, Y. Xiao, H. Gao, L. Guo, J. Xie, G. Wang, R. Jiang, Z. Gao, Q. Jin, J. Wang, and B. Cao, “Clinical features of patients infected with 2019 novel coronavirus in Wuhan, China,” The Lancet, 2020.
 28. C. M. Coleman and M. B. Frieman, “Coronaviruses: Important Emerging Human Pathogens,” Journal of Virology, 15-May-2014. [Online]. Available: https://jvi.asm.org/content/88/10/5209. [Accessed: 01-Feb-2020].
 29. H. Guo, “Snakes Could Be the Original Source of the New Coronavirus Outbreak in China,” Scientific American, 22-Jan-2020. [Online]. Available: https://www.scientificamerican.com/article/snakes-could-be-the-original-source-of-the-new-coronavirus-outbreak-in-china/. [Accessed: 01-Feb-2020].
 30. http://www.nhc.gov.cn/xcs/yqtb/list_gzbd.shtml
 31. J. M. Read, J. R. Bridgen, D. A. Cummings, A. Ho, and C. P. Jewell, “Novel coronavirus 2019-nCoV: early estimation of epidemiological parameters and epidemic predictions,” 2020.
 32. M. Majumder and K. D. Mandl, “Early Transmissibility Assessment of a Novel Coronavirus in Wuhan, China,” SSRN Electronic Journal, 2020.
 33. C. Wang, P. W. Horby, F. G. Hayden, and G. F. Gao, “A novel coronavirus outbreak of global health concern,” The Lancet, 2020.
 34. “Symptoms of Novel Coronavirus (2019-nCoV),” Centers for Disease Control and Prevention, 28-Jan-2020. [Online]. Available: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/about/symptoms.html. [Accessed: 01-Feb-2020].
 35. C.-Y. Hou, “When will the Wuhan coronavirus outbreak reach its peak?,” The Hill, 29-Jan-2020. [Online]. Available: https://thehill.com/changing-america/well-being/prevention-cures/480482-when-will-the-wuhan-coronavirus-outbreak-reach.
 36. “Draconian measures urged as research estimates 44,000 virus cases in Wuhan,” South China Morning Post, 27-Jan-2020. [Online]. Available: https://www.scmp.com/news/hong-kong/health-environment/article/3047813/china-coronavirus-hong-kong-medical-experts-call. [Accessed: 01-Feb-2020].
 37. “Advice for public,” World Health Organization. [Online]. Available: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public. [Accessed: 01-Feb-2020].
 38. A. Park, “An AI algorithm detected the coronavirus outbreak a week before the CDC: Six days before the CDC’s Jan. 6 alert of a flulike outbreak in China, and nine days before the World Health Organization’s Jan. 9 notice, an artificial intelligence-powered platform had already detected and sent warning of the coronavirus outbreak, Wired reports.,” Becker’s Hospital Review. [Online]. Available: https://www.beckershospitalreview.com/artificial-intelligence/an-ai-algorithm-detected-the-coronavirus-outbreak-a-week-before-the-cdc.html. [Accessed: 01-Feb-2020].

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Tips Dan Cara Terbaik Untuk Menghilangkan Batuk Dengan Cepat

Batuk, demam dan kesakitan boleh menyebabkan banyak kerengsaan dan merosakkan hari anda. Semasa tidur pada waktu malam, dalam mesyuarat, semasa panggilan telefon, semua ini boleh menjadi sangat menjengkelkan sehingga anda ingin melegakan batuk anda secepat mungkin. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan pelbagai ubat dan rawatan di rumah untuk menghilangkan batuk dengan cepat. Batuk sebenarnya

Bolehkah Anda Makan Selepas Tampal Gigi? Tips Mengunyah Selepas Menampal Gigi

Menampal gigi adalah prosedur biasa dalam pergigian. Selepas gigi anda ditampal, anda mungkin merasakan sensitiviti dan kesakitan selama beberapa hari yang boleh mengganggu tabiat makan biasa anda. (1) Kadang-kadang tampalan boleh tercabut atau patah semasa mengunyah. Ianya penting bagi anda untuk mengetahui apa yang harus dimakan dan membetulkan prosedur mengunyah selepas menampal gigi untuk mengelakkan

Apa itu Kunyit Hitam dan kegunaannya ?

Kunyit hitam (Curcuma caesia) juga dikenal sebagai Black zedoary atau Kali haldi adalah ramuan perennial dengan rimpang ungu kebiruan. Ditemui di wilayah Timur Laut India dan Madya Pradesh, ini adalah tumbuhan herba yang kuat dengan beberapa manfaat kesihatan yang luar biasa. Biasanya dijual dalam bentuk segar dan kering, sayangnya ia ‘rare‘ dan mahal. Berita baik

20 Buah dan Sayur-Sayuran Paling Sihat yang Harus Anda Makan Setiap Hari, Menurut Ahli Diet

Tidak ada perkara seperti buah atau sayur yang tidak sihat. Makan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran akan membantu anda menjalani kehidupan yang lebih lama dan sihat. Tetapi apa sayur-sayuran yang paling sihat? Apa buah yang paling berkhasiat? Penyelidikan menunjukkan bahawa sebilangan buah-buahan dan sayur-sayuran sangat kaya dengan khasiatnya, mereka boleh dianggap sebagai makanan yang paling

Leave a Comment