5 Cara Turunkan Kolesterol dengan Perubahan Gaya Hidup

Berapa lama masa yang diperlukan untuk menurunkan kolesterol? Sekiranya jumlah kolesterol anda meningkat, dan doktor anda membuat bising ketika mereka memeriksa hasil makmal anda, adalah wajar untuk bertanya-tanya seberapa cepat anda dapat menurunkan nombor tersebut. Nasib baik, ada beberapa strategi terbukti yang boleh anda gunakan yang boleh membantu jumlah kolesterol anda beralih ke arah yang betul.

5 Cara Turunkan Kolesterol dengan Perubahan Gaya Hidup 1

Berapa lama masa yang diperlukan untuk menurunkan kolesterol?

Menurut Healthline, orang dengan kolesterol tinggi sering dapat menurunan jumlah kolesterol mereka dengan hanya gaya hidup dan perubahan diet. Ramai yang dapat melihat hasilnya dalam beberapa minggu. Orang lain mungkin memerlukan beberapa bulan. Seperti kebanyakan trend berdasarkan diet, lelaki pada umumnya akan melihat hasilnya lebih cepat daripada wanita. Bagaimana dengan orang yang menggunakan ubat untuk membantu menurunkan jumlah kolesterol mereka? Berapa lama masa yang diperlukan untuk menurunkan kolesterol dengan ubat? Sekali lagi, hasilnya akan terlihat dalam beberapa minggu.

Apa itu kolesterol?

Kolesterol adalah bahan berlilin dan berlemak yang dihasilkan oleh hati. Ia bergerak melalui aliran darah dengan lipoprotein dan memainkan peranan penting dalam pembentukan sel dan pemecahan beberapa jenis asid lemak. Ia juga terdapat dalam makanan tertentu, termasuk daging, telur, dan produk tenusu.

Seperti yang dijelaskan oleh WebMD, sebenarnya ada dua jenis kolesterol yang biasa diukur oleh doktor ketika mereka memeriksa darah anda. Lipoprotein berketumpatan rendah, atau LDL, sering dijuluki kolesterol jahat. Apabila kolesterol jenis ini terlalu tinggi, ia mempunyai kecenderungan yang tidak menyenangkan untuk membentuk deposit di sepanjang saluran darah badan. Ini dapat meningkatkan risiko serangan jantung dan strok. Oleh itu, sebilangan besar kolesterol LDL adalah penyebab yang serius untuk dibimbangkan. Ini benar terutamanya jika trigliserida anda, yang merupakan jenis lemak lain yang boleh menyebabkan masalah berlebihan, juga tinggi. Sementara itu, lipoprotein berketumpatan tinggi, atau HDL, adalah kolesterol putih. Dikatakan sebagai kolesterol baik, ia menyapu untuk mengawal kelebihan kolesterol dari tisu dan saluran darah ke hati, di mana ia dapat dipecah dan dibuang dengan selamat. Tahap HDL yang tinggi tidak menjadi masalah. Sebenarnya, mereka mungkin mempunyai sifat pelindung.

Bagaimana anda boleh menurunkan kolesterol anda?

Apa yang boleh anda lakukan untuk menurunkan kolesterol anda? Walaupun penting untuk membincangkan keadaan khusus anda dengan doktor anda, Mayo Clinic menawarkan beberapa cadangan berguna:

  • Makan makanan yang sihat untuk jantung. Seperti apa diet sihat jantung? Kurangkan lemak tepu, yang sering terdapat dalam daging merah dan tenusu penuh lemak. Menghilangkan lemak trans. Sebaliknya, makan makanan yang kaya dengan asid lemak omega-3. Diet yang sihat untuk jantung juga merangkumi banyak serat larut kerana serat membantu mencegah kolesterol memasuki aliran darah. Sekiranya anda ingin menambahkan lebih banyak protein ke dalam pinggan, pertimbangkan untuk menggunakan protein whey. Kajian menunjukkan bahawa menurunkan kolesterol LDL, kolesterol total, dan tekanan darah sekaligus memberikan banyak manfaat yang berkaitan dengan produk tenusu.
  • Berhenti merokok. Berhenti merokok menurunkan kadar kolesterol dan tekanan darah anda. Ia juga meningkatkan fungsi paru-paru anda dan mengurangkan risiko kardiovaskular anda.
  • Mengekalkan berat badan yang sihat. Berat badan yang meningkat sedikit pun dapat meningkatkan jumlah kolesterol anda, jadi menurunkan berat badan yang berlebihan dapat membantu menjadikan angka anda sesuai.
  • Senaman. Berolahraga untuk mencapai dan menjaga berat badan yang sihat dapat membantu anda meningkatkan jumlah HDL anda, meningkatkan simpanan kolesterol baik pelindung anda.
  • Minum alkohol secara sederhana. Beberapa kajian mengaitkan minum alkohol dengan kadar HDL yang lebih tinggi, tetapi hasilnya tidak mencukupi untuk mengatasi risiko tekanan darah tinggi dan masalah kardiovaskular yang sepadan. Sekiranya anda memilih untuk minum alkohol, lakukan secara sederhana.
  • Ambil ubat kolesterol, jika diresepkan oleh doktor anda. Walaupun perubahan diet dan gaya hidup akan cukup bagi banyak orang, mereka tidak akan berjaya untuk semua orang. Sekiranya ubat diperlukan untuk menjinakkan kolesterol anda, ambil seperti yang diarahkan. Menggabungkan ubat dengan gaya hidup yang sihat akan membolehkan anda mengekalkan bilangan kolesterol dan dos ubat anda rendah.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Tips Dan Cara Terbaik Untuk Menghilangkan Batuk Dengan Cepat

Batuk, demam dan kesakitan boleh menyebabkan banyak kerengsaan dan merosakkan hari anda. Semasa tidur pada waktu malam, dalam mesyuarat, semasa panggilan telefon, semua ini boleh menjadi sangat menjengkelkan sehingga anda ingin melegakan batuk anda secepat mungkin. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan pelbagai ubat dan rawatan di rumah untuk menghilangkan batuk dengan cepat. Batuk sebenarnya

Bolehkah Anda Makan Selepas Tampal Gigi? Tips Mengunyah Selepas Menampal Gigi

Menampal gigi adalah prosedur biasa dalam pergigian. Selepas gigi anda ditampal, anda mungkin merasakan sensitiviti dan kesakitan selama beberapa hari yang boleh mengganggu tabiat makan biasa anda. (1) Kadang-kadang tampalan boleh tercabut atau patah semasa mengunyah. Ianya penting bagi anda untuk mengetahui apa yang harus dimakan dan membetulkan prosedur mengunyah selepas menampal gigi untuk mengelakkan

Apa itu Kunyit Hitam dan kegunaannya ?

Kunyit hitam (Curcuma caesia) juga dikenal sebagai Black zedoary atau Kali haldi adalah ramuan perennial dengan rimpang ungu kebiruan. Ditemui di wilayah Timur Laut India dan Madya Pradesh, ini adalah tumbuhan herba yang kuat dengan beberapa manfaat kesihatan yang luar biasa. Biasanya dijual dalam bentuk segar dan kering, sayangnya ia ‘rare‘ dan mahal. Berita baik

Cara Menjaga Kebersihan Diri Agar Kekal Sihat

Kesihatan adalah perkara yang sangat dititikberatkan hari ini, terutamanya dengan pandemik covid-19. Oleh kerana orang mencari cara untuk menjaga keselamatan diri dan orang tersayang daripada bakteria dan kuman, fokus pada kebersihan diri adalah yang terpenting.Selain itu, bukan sahaja kebersihan diri baik untuk tubuh anda, tetapi juga bagus untuk harga diri anda. Artikel ini memperincikan tentang

Leave a Comment