7 Cara Semulajadi Untuk Turunkan Tekanan Darah Tinggi

Tekanan darah tinggi sering dikenali sebagai ‘pembunuh senyap’. Dan untuk alasan yang baik

Ia mencetuskan risiko utama untuk strok dan penyakit jantung (salah satu penyebab utama kematian di Malaysia), tetapi selalunya tidak mempunyai gejala.

Jika anda telah didiagnosis dengan tekanan darah tinggi, ini adalah masa untuk mengambil kesihatan anda dengan serius.

Ia mungkin untuk mengurangkan tekanan darah anda melalui perubahan gaya hidup. Akan ada keadaan dimana walaupun membuat perubahan ini, anda juga masih memerlukan ubat.

Sama ada cara – langkah pertama yang anda ambil adalah membuat perubahan yang sihat kepada rutin harian anda.

Bahaya Tekanan Darah Tinggi

7 Cara Semulajadi Untuk Turunkan Tekanan Darah Tinggi 1

Tekanan Darah Tinggi (hipertensi) boleh merosakkan badan anda secara diam-diam sebelum anda melihat sebarang gejala tertentu. Inilah sebabnya mengapa ia sangat penting;

  • Periksa tekanan darah anda dengan kerap
  • Buat gaya hidup yang membuatkan anda sihat (yang seterusnya akan membantu mengekalkan tekanan darah anda)

Tekanan darah tinggi boleh menyebabkan pelbagai komplikasi, dan boleh menyebabkan kematian jika tidak dijaga dengan baik.

Kerosakan Arteri

Apabila arteri anda sihat, mereka fleksibel dan elastik, dan kuat. Darah mengalir secara bebas melalui mereka untuk membekalkan organ dan tisu penting anda dengan nutrien dan oksigen yang mereka perlukan.

Tekanan darah tinggi meningkatkan tekanan darah yang mengalir melalui arteri anda. Ia kemudian boleh merosakkan sel lapisan dalaman arteri anda.

Lemak dari diet anda boleh berkumpul di arteri yang rosak ini. Ini membawa kepada arteri anda menjadi kurang elastik, dan menghadkan aliran darah melalui badan anda.

Aneurisme juga boleh membentuk, apabila dinding arteri yang melemahkan membesar dan membentuk bonjol.

Kerosakan Jantung Anda

Tekanan darah tinggi yang tidak terkawal boleh menyebabkan penyakit jantung koronari, jantung membengkak (enlarged left heart), dan kegagalan jantung.

Arteri yang sempit tidak membenarkan darah mengalir dengan bebas. Jantung juga perlu bekerja keras untuk mengepam darah melalui badan anda, dan dapat membawa kepada jantung membengkak. Ini akhirnya boleh mengakibatkan serangan jantung, kegagalan jantung, dan kematian jantung secara tiba-tiba.

Kegagalan jantung boleh berlaku apabila otot jantung anda mula haus, dan akhirnya gagal. Ia adalah dari tekanan yang berpanjangan kerana tekanan darah tinggi.

Kerosakan Otak Anda

7 Cara Semulajadi Untuk Turunkan Tekanan Darah Tinggi 2

Otak anda – seperti jantung anda – memerlukan aliran darah yang teratur secara berkala supaya fungsi berfungsi secara optimum.

Tekanan darah tinggi boleh menyebabkan Transient Iskemia Attack (TIA, atau ‘mini strokes’), serta pukulan keras penuh.

TIA terjadi apabila bekalan darah ke otak terganggu secara ringkas. Strok, disamping, ketika bahagian otak anda dilucutkan nutrien dan oksigen. Gangguan ini boleh datang dari saluran darah sempit, pecah atau lemah, atau dari bekuan darah yang membentuk arteri.

Dementia dan kerosakan kognitif ringan juga disebabkan oleh tekanan darah tinggi. Demensia vaskular berlaku dari penyempitan dan penyekatan arteri. Dementia dan gangguan kognitif ringan juga boleh berlaku selepas strok, apabila aliran darah ke otak terganggu.

Lain-lain bahaya tekanan darah tinggi

  • Kerosakan pada buah pinggang anda – termasuk kegagalan, parut, aneurisme arteri buah pinggang.
  • Kerosakan pada mata anda – termasuk kerosakan saluran darah mata, pembentukan cecair di bawah retina, dan kerosakan saraf.
  • Disfungsi seksual – untuk lelaki dan wanita
  • Apnea tidur obstruktif
  • Kehilangan ketumpatan tulang

Cara Semulajadi Menurunkan Tekanan Darah

Relakskan Stres Anda dan Bersantai

Mempunyai stres dalam kehidupan seharian pasti berlaku, ia hanya sebahagian daripada kehidupan.

Tetapi stres yang berpanjangan yang tidak hilang atau kurang, boleh menyebabkan peningkatan tekanan darah anda, dan menyebabkan ia tetap lebih tinggi untuk lebih lama daripada yang sihat.

Mengurangkan stres dalam hidup anda akan dapat membantu mengurangkan tekanan darah anda.

Solusi ringkas, menghapuskan bidang kehidupan anda yang menyebabkan anda banyak stres.

Ia tidak semestinya dihapuskan – contohnya, jika anda menghadapi masa yang sukar dalam keluarga anda. Jadi dalam kes-kes tersebut, anda boleh mengubah cara anda menangani stres.

Menggabungkan meditasi kesedaran dan beberapa yoga asas ke dalam rutin harian anda akan membantu menenangkan tubuh dan minda anda.

Ia juga akan membantu anda menghadapi situasi yang menimbulkan stress yang mungkin timbul pada masa akan datang, kerana tubuh anda akan dapat mengatasi tekanan, dan bukannya ‘tetap tinggi’.

Membelanjakan sedikit masa di bawah matahari untuk beberapa minit meningkatkan endorfin dan juga mengurangkan tekanan darah anda.

Dan jangan lupa untuk bergantung pada rangkaian sokongan keluarga dan rakan anda apabila merasa resah.

Gerak, Gerak, Gerak

Dalam kes-kes tertentu, aktiviti fizikal boleh memberi manfaat kepada jantung anda sebagai ubat.

Senaman yang kerap melambatkan kadar degupan jantung anda dan mengurangkan tekanan darah anda. Saya lebih suka menambah beberapa latihan dalam rutin harian saya daripada perlu mengambil ubat untuk sepanjang hayat saya!

Ini tidak bermakna anda perlu menjalani sesi latihan berat di gym, atau berjalan sejauh 5 Km.

Malah berjalan kaki setiap hari, atau yoga, boleh memberi kesan positif untuk menurunkan tekanan darah anda.

Apa yang lebih penting dari keamatan, adalah konsisten.

Target selama 30 minit setiap kali, selama 5 hari seminggu. Sekiranya anda struggle untuk bergerak, pertimbangkan untuk menyertai kumpulan gim atau senaman, supaya anda dapat bersenam dengan orang lain dan memotivasi satu sama lain.

Menggabungkan beberapa bentuk senaman ke dalam kehidupan harian anda (idealnya sesuatu yang mendapat kadar denyutan jantung anda meningkat), boleh menurunkan tekanan darah anda antara 4 hingga 9 mata!

Kurangkan Berat Badan

7 Cara Semulajadi Untuk Turunkan Tekanan Darah Tinggi 3

Sekiranya berat badan anda tinggi, kehilangan beberapa lemak yang berlebihan boleh membantu menurunkan tekanan darah anda.

Walaupun terdapat banyak sebab kesihatan lain untuk menurunkan berat badan, kehilangan sedikit sebanyak 3 kilo dapat menurunkan tekanan darah anda.

Tambah Probiotik Dalam Makanan Anda

Kajian telah menunjukkan bahawa makan secara kerap dengan probiotik dikaitkan dengan tekanan darah yang lebih sihat.

Probiotik adalah bakteria hidup yang boleh dibuang. Makanan yang mempunyai bakteria yang bermanfaat ini termasuk makanan yang ditapai, yogurt, susu dan keju yang difermentasi dan masam. Anda juga boleh mengambil suplemen probiotik.

Mengimbangi Nutrien Anda

Kurangkan natrium anda dan meningkatkan kalium anda.

Orang Malaysia sering makan hingga tiga kali jumlah yang disyorkan natrium (iaitu 1,500 mg sehari).

Jumlah natrium yang disyorkan didapati hanya dalam satu sudu garam.

Untuk mengurangkan natrium anda di bawah 1,500 mg sehari akan memerlukan anda membiasakan diri untuk membaca label. Garam sentiasa mencari jalan masuk ke dalam pelbagai jenis makanan.

Jika mungkin, cuba menyediakan makanan anda dari awal. Ini akan membantu anda mengelakkan bukan sahaja garam berlebihan, tetapi juga pengawet dan aditif yang tidak perlu.

Perhatikan secara khusus untuk jumlah natrium dalam roti dan roti, potongan sejuk dan daging sembuh, pizza, ayam, dan sup.

Menambah lebih banyak kalium untuk diet anda membantu mengurangkan tekanan darah dengan mengalihkan natrium keluar dari badan anda. Anda boleh mencari kalium dalam makanan seperti susu, kismis, tuna dan pisang.

Hadkan Pengambilan Alkohol Anda

Minum terlalu banyak, dan terlalu kerap, boleh menyebabkan tekanan darah tinggi. Mengamalkan kesederhanaan apabila datang kepada alkohol, dan berpegang kepada tidak lebih daripada satu minuman setiap hari.

Berhenti merokok

Setiap kali anda merokok, tekanan darah anda naik.

Berhenti merokok bukan sahaja akan mengurangkan tekanan darah anda, tetapi akan membantu memanjangkan umur anda pada umumnya.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Cara Menjaga Kebersihan Diri Agar Kekal Sihat

Kesihatan adalah perkara yang sangat dititikberatkan hari ini, terutamanya dengan pandemik covid-19. Oleh kerana orang mencari cara untuk menjaga keselamatan diri dan orang tersayang daripada bakteria dan kuman, fokus pada kebersihan diri adalah yang terpenting.Selain itu, bukan sahaja kebersihan diri baik untuk tubuh anda, tetapi juga bagus untuk harga diri anda. Artikel ini memperincikan tentang

10 Makanan Yang Membakar Lemak Semasa Anda Tidur

Entri ini adalah mengenai makanan yang membakar lemak semasa anda tidur sehingga anda dapat menurunkan berat badan dengan lebih cepat. Sekiranya anda tertanya-tanya apa yang harus dimakan pada waktu malam untuk menurunkan berat badan, teruskan membaca! Mahu cepat dan ingin mengetahui cadangan nombor 1 makanan terbaik untuk dimakan pada waktu malam yang menurunkan berat badan?

5 Petua Menjaga Bibir Anda Agar Sihat dan Merah Jambu

Tidak kira sama ada perempuan atau lelaki, siapa yang tidak menginginkan bibir cantik yang berwarna merah jambu dan licin. Sebilangan orang cukup bernasib baik untuk mewarisi dari ibu bapa mereka atau rahmat Tuhan tetapi bagi sesetengah orang, ia masih menjadi mimpi. Tetapi ini tidak lagi berlaku; dalam artikel ini, saya akan mendedahkan cara menjaga bibir

5 Cara Turunkan Kolesterol dengan Perubahan Gaya Hidup

Berapa lama masa yang diperlukan untuk menurunkan kolesterol? Sekiranya jumlah kolesterol anda meningkat, dan doktor anda membuat bising ketika mereka memeriksa hasil makmal anda, adalah wajar untuk bertanya-tanya seberapa cepat anda dapat menurunkan nombor tersebut. Nasib baik, ada beberapa strategi terbukti yang boleh anda gunakan yang boleh membantu jumlah kolesterol anda beralih ke arah yang

Leave a Comment