Cara Menjaga Kebersihan Diri Agar Kekal Sihat

Kesihatan adalah perkara yang sangat dititikberatkan hari ini, terutamanya dengan pandemik covid-19. Oleh kerana orang mencari cara untuk menjaga keselamatan diri dan orang tersayang daripada bakteria dan kuman, fokus pada kebersihan diri adalah yang terpenting.Selain itu, bukan sahaja kebersihan diri baik untuk tubuh anda, tetapi juga bagus untuk harga diri anda. Artikel ini memperincikan tentang jenis kebersihan diri, cara menjaga kebersihan diri dan mengapa penting untuk melakukannya.

Apa itu Kebersihan Diri & Mengapa Penting?

Kebersihan diri didefinisikan sebagai cara anda menjaga tubuh anda. Ini termasuk mandi biasa, menggosok gigi, mencuci pakaian dan menjaga kebersihan diri.Setiap hari, badan anda dihujani oleh kuman luar, virus dan bakteria. Ini boleh memasuki badan anda melalui tangan atau mulut yang kotor dan membuat anda sakit. Kebersihan diri yang asas dapat mengurangkan kemungkinan anda diserang oleh patogen luar. Pada masa yang penting untuk menjaga kesihatan anda, kebersihan diri memainkan peranan penting dalam melakukannya.

Jenis Kebersihan Diri & Bagaimana Menjaganya?

Cara Menjaga Kebersihan Diri Agar Kekal Sihat 1

1. Kebersihan mulut

Menjaga mulut anda bersih dan bebas dari penyakit menjadi asas kebersihan mulut. Kebersihan mulut yang baik melibatkan lebih daripada sekadar menggosok gigi. Rutin yang sihat juga akan menjauhkan anda dari masalah seperti penyakit gusi dan rongga. Ia juga dapat mengelakkan bau mulut. [1]

Cara Menjaga Kebersihan Mulut

 • Berus gigi pada waktu pagi dan juga sebelum tidur.
 • Gunakan pembersih lidah sekurang-kurangnya sekali sehari.
 • Gunakan benang/flos untuk membersihkan di antara gigi.
 • Cuba gunakan ubat kumur selepas anda makan apa-apa.
 • Dapatkan pemeriksaan gigi secara berkala.

2. Kebersihan Badan [2]

Terdapat banyak kelenjar peluh di badan anda. Apabila bakteria luar bercampur dengan peluh, ia menimbulkan bau badan yang tidak sedap. Mencuci badan bukan sahaja dapat membantu menghilangkan bau tetapi juga menghilangkan pencemaran dari kulit anda.

Mandi setiap hari akan memastikan kulit anda dilindungi dari bakteria luar. Ia juga akan mengurangkan kemungkinan kegatalan pada kulit. Juga, menggosok bahagian badan anda akan menghilangkan sel kulit mati, menjadikan kulit anda licin dan glowing.

Cara Menjaga Kebersihan Badan

 • Mandi dengan sabun atau gel pembersih setiap.
 • Gosok bahagian badan anda seperti muka, kaki, punggung, lengan sekurang-kurangnya sekali seminggu.
 • Bersihkan rambut anda dengan syampu sekurang-kurangnya sekali seminggu.
 • Pakai pakaian bersih setiap hari.
 • Bilas muka, tangan dan kaki setiap kali anda pulang dari luar.

3. Mencuci Tangan

Kita menggunakan tangan untuk menyentuh pelbagai permukaan, dan juga wajah dan mulut kita. Ini membolehkan bakteria, virus, dan kuman memasuki badan kita dengan mudah. Oleh itu, mencuci tangan adalah salah satu aspek terpenting dalam kebersihan diri, terutama pada zaman sekarang. Mencuci tangan dengan sederhana dapat mengelakkan anda dari penyakit utama. [3]

Cara Menjaga Kebersihan Tangan

 • Basuh tangan anda sebelum dan selepas memasak makanan.
 • Bersihkan tangan anda sebelum anda makan apa-apa.
 • Gunakan sabun untuk mencuci tangan anda selepas menggunakan tandas.
 • Sekiranya anda merawat orang yang muntah, mengalami cirit-birit atau sakit, pastikan membersihkan tangan anda. dengan betul.
 • Sentiasa basuh tangan anda setelah anda mengendalikan haiwan kesayangan anda.
 • Sekiranya anda menukar lampin bayi anda, jangan lupa membersihkan tangan anda. Ini akan membantu anda dan bayi anda.
 • Oleh kerana berlakunya wabak penyakit, cuba basuh tangan anda setiap kali anda menyentuh objek seperti bungkusan, sayur-sayuran dan paket makanan yang berasal dari luar.
Cara Menjaga Kebersihan Diri Agar Kekal Sihat 2

4. Kuku

Kuku yang kotor dapat menyebarkan kuman dengan mudah. Orang yang mempunyai kuku panjang lebih mudah dijangkiti. Apabila anda menggaru jerawat atau lebam dengan kuku anda, kuman dari kuku anda berpindah ke kulit anda. Ini boleh memburukkan lagi jerawat atau lebam. Walaupun luka atau luka kecil boleh menjadi septik kerana kuku. Oleh itu, sangat penting untuk menjaga kebersihan kuku anda.

Cara Menjaga Kuku Bersih

 • Kerap potong kuku jari anda dan jaga agar tetap pendek.
 • Basuh kuku dengan sabun dan air. Anda juga boleh menggunakan sikat kuku untuk membersihkannya.
 • Bersihkan alat pembersih kuku anda dengan air sabun suam selepas setiap penggunaan.

5. Kebersihan Kemaluan

Alat kelamin anda adalah bahagian tubuh anda yang halus dan memerlukan perhatian khusus. Sekiranya anda tidak membersihkan kawasan ini, anda mungkin akan mengalami keadaan serius seperti jangkitan saluran kencing.

Cara Menjaga Kebersihan Kemaluan

 • Basuh alat kelamin anda setiap kali anda pergi ke tandas.
 • Keringkan kawasan itu dengan tuala lembut kerana kulit lembap boleh menjadi mudah iritasi.
 • Cuba elakkan tandas awam sebanyak mungkin.
 • Tukar pakaian anda setiap hari.

Kebersihan Semasa Haid

Kebersihan semasa haid [4] sangat penting bagi setiap wanita. Semasa kitaran haid, setiap wanita perlu mengikuti rutin untuk menjaga kebersihan diri dan selamat dari jangkitan dan banyak penyakit mematikan.

Cara Menjaga Kebersihan Haid

 • Gunakan pembalut bukan kain.
 • Jangan gunakan pembalut yang sama selama lebih dari 4 hingga 5 jam.
 • Basuh tangan anda sebelum dan selepas menukar tuala wanita atau tampon.
 • Selalu bungkus pembalut bekas anda sebelum membuangnya.

Kesalahan Kebersihan Diri yang Perlu Anda Hentikan Segera

 1. Menggigit kuku boleh membahayakan. Ini secara langsung memindahkan kuman dari kuku ke mulut anda.
 2. Menggunakan penutup telinga kapas untuk membersihkan kotoran telinga anda juga merupakan kesalahan. Anda mungkin berfikir bahawa ini membersihkan telinga anda, tetapi penutup telinga hanya mendorong kotoran ke dalam. [5]
 3. Ramai orang lupa mencuci tangan setelah menggunakan bilik mandi. Ini memudahkan bakteria dan virus menyerang badan anda.
 4. Menggunakan berus gigi yang sama untuk masa yang lama boleh membahayakan. Berus gigi lama menjadi tempat tinggal bakteria dan kuman. Ini akan menyebabkan lebih banyak kemudaratan daripada kebaikan pada gigi anda.
 5. Tidak membersihkan objek dari penggunaan seharian boleh menimbulkan masalah. Perkara biasa seperti cadar, sarung bantal, langsir, pakaian, dan tuala anda perlu dibersihkan secara berkala.

Penyakit Mana Yang Boleh Dihasilkan Dari Kebersihan Yang Tidak Baik?

Menjaga kebersihan diri yang baik akan meningkatkan kesihatan keseluruhan anda. Orang dengan kebersihan yang buruk mungkin mengalami keadaan kesihatan yang kecil hingga utama. Kesan sampingan kecil adalah bau badan, bau mulut dan kulit kusam.

Masalah kesihatan yang besar boleh mengancam nyawa, kerana anda mungkin terkena banyak bakteria dan virus. Anda juga mungkin mengalami sakit perut yang teruk, mata merah jambu atau masalah kesihatan lain dari tangan yang kotor.

Kurangnya kebersihan mulut, akan menyebabkan gigi anda membina plak dan mewujudkan pelbagai masalah kesihatan termasuk penyakit jantung. Keadaan kesihatan lain yang berkaitan dengan kebersihan yang buruk adalah:

 1. Kaki atlet
 2. Kurap
 3. Ruam kulit
 4. Cacing kremi
 5. Kudis
 6. Kutu badan & rambut
 7. Cirit-birit kronik
 8. Kerosakan gigi

Bagaimana Membuat Rutin Kebersihan Diri Anda?

 1. Usahakan kebiasaan menjaga kebersihan diri secara berkala. Dengan cara itu ia akan menjadi bahagian rutin anda. Berlatih sehingga kebersihan diri menjadi perkara kedua anda.
 2. Sekiranya anda pelupa, tetapkan peringatan pada telefon anda.
 3. Simpan ganjaran untuk diri sendiri kerana menjaga tugas kebersihan diri. Kaedah ini dapat membantu anak-anak anda belajar kebersihan diri dengan lebih bersemangat.
 4. Melabur dalam produk kebersihan diri, Beli produk yang dapat memberikan faedah besar dan juga membuat anda merasa dan berbau harum.

Akhir Kata

Menjaga kebersihan diri bukan sahaja membuat anda selamat dari bakteria dan kuman tetapi juga meningkatkan harga diri anda. Penampilan yang bersih mempengaruhi keperibadian, kehidupan sosial dan kesihatan mental anda. Kebersihan diri sangat mudah jika anda menjadikannya kebiasaan. Petua dan cadangan di atas akan membantu anda dalam mengembangkan dan menjaga rutin kebersihan diri.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

10 Makanan Yang Membakar Lemak Semasa Anda Tidur

Entri ini adalah mengenai makanan yang membakar lemak semasa anda tidur sehingga anda dapat menurunkan berat badan dengan lebih cepat. Sekiranya anda tertanya-tanya apa yang harus dimakan pada waktu malam untuk menurunkan berat badan, teruskan membaca! Mahu cepat dan ingin mengetahui cadangan nombor 1 makanan terbaik untuk dimakan pada waktu malam yang menurunkan berat badan?

5 Petua Menjaga Bibir Anda Agar Sihat dan Merah Jambu

Tidak kira sama ada perempuan atau lelaki, siapa yang tidak menginginkan bibir cantik yang berwarna merah jambu dan licin. Sebilangan orang cukup bernasib baik untuk mewarisi dari ibu bapa mereka atau rahmat Tuhan tetapi bagi sesetengah orang, ia masih menjadi mimpi. Tetapi ini tidak lagi berlaku; dalam artikel ini, saya akan mendedahkan cara menjaga bibir

5 Cara Turunkan Kolesterol dengan Perubahan Gaya Hidup

Berapa lama masa yang diperlukan untuk menurunkan kolesterol? Sekiranya jumlah kolesterol anda meningkat, dan doktor anda membuat bising ketika mereka memeriksa hasil makmal anda, adalah wajar untuk bertanya-tanya seberapa cepat anda dapat menurunkan nombor tersebut. Nasib baik, ada beberapa strategi terbukti yang boleh anda gunakan yang boleh membantu jumlah kolesterol anda beralih ke arah yang

6 Makanan Organik & Manfaatnya yang disenaraikan oleh Pakar Pemakanan untuk Kesihatan yang Baik

Terdapat kaedah pertanian dan penternakan yang berbeza. Pertanian Organik adalah pendekatan revolusioner terhadap pertanian. Pertanian organik melibatkan kurang atau tiada bahan kimia, sebatian sintetik, baja, racun perosak, bahaya kesihatan, bahan tambahan berbahaya dll. Pendekatan organik dianggap sihat, kerana menggunakan kotoran binatang, baja bio, sisa tanaman dan dll. Dan produk dari pendekatan revolusioner ini adalah ‘Makanan

Leave a Comment