Cara Mengurangkan Selulit

Selulit sering menjadi tanda bahawa anda perlu menyahtoksin hati dan sistem limfa. Sistem limfa adalah bahagian sistem peredaran darah anda yang bertanggungjawab untuk membuang sisa, toksin dan semua bahan yang tidak diingini keluar dari sel dan tisu sehingga boleh dibuang dari badan. Limfa bergerak di dalam kapilari yang terletak sangat dekat dengan permukaan kulit. Apabila limfa tidak dapat mengalir dengan bebas, sisa terkumpul, sering muncul sebagai selulit.

Unsur yang paling penting dalam memastikan sistem limfatik membuang sisa dengan cekap, adalah pergerakan secara teratur melalui latihan. Oleh itu, jika anda tidak bersenam, getah bening anda tidak akan bergerak dan inilah selulit yang kelihatan ketika limfa menjadi lembap menyebabkan sel-sel lemak membengkak. Satu-satunya cara yang berkesan untuk menghilangkan selulit adalah dengan meningkatkan peredaran melalui senaman dan pemakanan yang baik.

Hilangkan lemak

Salah satu kaedah terbaik untuk menghilangkan lemak dan selulit yang berlebihan, adalah mengalihkan badan anda daripada membakar glukosa (gula) menjadi pembakar lemak sebagai bahan bakar utamanya. Makanan yang tinggi karbohidrat seperti gula dan kanji merangsang insulin yang dikenali sebagai hormon simpanan lemak. Sebenarnya, lemak badan yang paling tidak diingini dibuat dari gula dan kanji makanan. Hormon lain yang disebut glukagon diperlukan untuk menggerakkan simpanan lemak di dalam badan untuk dibakar untuk tenaga. Glucagon tidak beroperasi di hadapan insulin dan oleh itu lemak badan tidak dapat dibakar ketika insulin ada. Ada kesalahpahaman bahawa menjadi gemuk berasal dari makan lemak, padahal sebenarnya gemuk berasal dari ketidakmampuan membakar lemak, yang merupakan akibat langsung dari bergantung pada gula sebagai sumber bahan bakar utama.

Pemakanan

Anda dengan mudah dapat makan sebanyak yang anda mahu untuk puaskan selera makan anda sambil menurunkan berat badan dengan hanya mengganti gula berlebihan dan biji-bijian halus dengan lemak makanan yang bermanfaat. Tidak semua lemak baik untuk anda dan sumber terbaik terdapat dalam minyak kelapa, daging rumput organik, makanan laut liar, telur, tenusu, alpukat, zaitun, dan kacang-kacangan dan biji-bijian. Lemak sangat penting dalam diet anda kerana ia membekalkan anda tenaga dan omega-3. Mereka juga membantu anda menyerap vitamin A, D, E, dan K. yang larut dalam lemak dan lemak hidrogenasi yang terdapat dalam marjerin dan minyak sayuran halus tertentu harus dielakkan sepenuhnya kerana ia merupakan beban besar pada tubuh.

Tambahan lain

• Penting juga untuk diketahui bahawa sebilangan orang mungkin alergi terhadap makanan tertentu dan ujian kepekaan makanan mungkin merupakan alat yang berguna dalam pengurusan berat badan.

• Penghidratan yang mencukupi melalui air minuman berkualiti juga membantu membuang toksin.

• Garam halus harus diminimumkan kerana dapat menyumbang kepada kenaikan berat badan dan selulit dengan mendorong pengekalan air. Pilihlah garam celtic atau himalayan yang mengandungi unsur surih bermanfaat yang sering kekurangan tanah yang ditanam makanan kita.

• Sertakan dengan memberus kulit kering, urut dan ganti mandi panas dan sejuk sekerap mungkin kerana ia mampu meningkatkan peredaran dan mempercepat detoksifikasi, meningkatkan keupayaan pembakaran lemak badan anda.

Memilih jenis makanan dan senaman yang betul dapat membantu mengurangkan atau bahkan menghilangkan lemak dan selulit dari masa ke masa. Dengan sedikit perancangan yang teliti, sangat mudah untuk menurunkan berat badan berlebihan dan mengurangkan berat badan secara kekal.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Tips Dan Cara Terbaik Untuk Menghilangkan Batuk Dengan Cepat

Batuk, demam dan kesakitan boleh menyebabkan banyak kerengsaan dan merosakkan hari anda. Semasa tidur pada waktu malam, dalam mesyuarat, semasa panggilan telefon, semua ini boleh menjadi sangat menjengkelkan sehingga anda ingin melegakan batuk anda secepat mungkin. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan pelbagai ubat dan rawatan di rumah untuk menghilangkan batuk dengan cepat. Batuk sebenarnya

Bolehkah Anda Makan Selepas Tampal Gigi? Tips Mengunyah Selepas Menampal Gigi

Menampal gigi adalah prosedur biasa dalam pergigian. Selepas gigi anda ditampal, anda mungkin merasakan sensitiviti dan kesakitan selama beberapa hari yang boleh mengganggu tabiat makan biasa anda. (1) Kadang-kadang tampalan boleh tercabut atau patah semasa mengunyah. Ianya penting bagi anda untuk mengetahui apa yang harus dimakan dan membetulkan prosedur mengunyah selepas menampal gigi untuk mengelakkan

Apa itu Kunyit Hitam dan kegunaannya ?

Kunyit hitam (Curcuma caesia) juga dikenal sebagai Black zedoary atau Kali haldi adalah ramuan perennial dengan rimpang ungu kebiruan. Ditemui di wilayah Timur Laut India dan Madya Pradesh, ini adalah tumbuhan herba yang kuat dengan beberapa manfaat kesihatan yang luar biasa. Biasanya dijual dalam bentuk segar dan kering, sayangnya ia ‘rare‘ dan mahal. Berita baik

20 Buah dan Sayur-Sayuran Paling Sihat yang Harus Anda Makan Setiap Hari, Menurut Ahli Diet

Tidak ada perkara seperti buah atau sayur yang tidak sihat. Makan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran akan membantu anda menjalani kehidupan yang lebih lama dan sihat. Tetapi apa sayur-sayuran yang paling sihat? Apa buah yang paling berkhasiat? Penyelidikan menunjukkan bahawa sebilangan buah-buahan dan sayur-sayuran sangat kaya dengan khasiatnya, mereka boleh dianggap sebagai makanan yang paling

Leave a Comment