Cara Menghentikan Cravings Makanan Bergula

Saya pasti ramai di antara kita tahu cabaran keinginan yang kuat untuk makan makanan tertentu apabila anda tahu anda tidak lapar. Biasanya, untuk sesuatu yang kita anggap “buruk”, kita rasa kita “tidak boleh makan terlalu banyak”.

Terdapat beberapa sebab mengapa ini berlaku, dan dalam artikel ini, saya akan kongsikan kepada anda lapan petua utama saya untuk membantu mengatasi cravings.

1 – Jadilah spesifik dan jejak corak

Bolehkah anda memilih corak tertentu? Sebagai contoh, jika coklat, jenis coklat apa? Menamakan jenama dan rasa, dan mengenal pasti masa-masa yang paling sukar bagi anda mungkin berguna dalam beberapa perenggan berikutnya. Sekiranya anda tidak pasti, anda boleh mencuba sedikit jurnal untuk mengenal pasti corak.

2 – Selaras dengan rasa lapar anda

Saya sering mendengar bahawa cravings untuk makanan tertentu berlaku pada jam 3-4 petang pada waktu petang . Apabila saya mendengar sejarah apa yang dimakan oleh pelanggan pada hari itu (mungkin bijirin / bubur untuk sarapan pagi, dan salad untuk makan tengah hari) mereka sering tidak cukup makan, dan tidak hairanlah mereka hanya lapar. Periksa apa yang anda makan sepanjang hari dan biarkan makanan ringan yang betul. Itu mungkin beberapa biskut dan yoghurt, atau sedikit roti bakar Nutella dengan pisang jika anda mencari gula. Menggabungkan sedikit gula dengan makanan yang lebih berkhasiat boleh menjadi keseimbangan yang baik. Melarang diri anda daripada makan makanan bergula hanya akan membangkitkan lagi keinginan.

Sebaliknya, terdapat pelbagai jenis rasa lapar yang kita hadapi. Kadang-kadang kelaparan perut, dan kadang-kadang kelaparan mulut (di mana kita hanya memerlukan sedikit tambahan untuk menyelesaikan makanan). Tidak mengapa menghabiskan makanan anda dengan sesuatu yang manis. Manis, yoghurt, buah, secawan teh, atau coklat yang direbus mungkin sesuai dengan keperluan anda untuk merasa puas dan menjauhkan diri dari makanan selama beberapa jam lagi. Ini mungkin mengelakkan anda terjun ke dalam biskut sejam selepas makan tengah hari.

3 – Berhenti melarang makanan dan beri kebenaran kepada diri sendiri

Ianya sukar untuk menjual idea ‘makan apa yang anda mahukan’ ketika anda mungkin berfikir – “itulah yang membawa saya ke sini sejak awal”. Walau bagaimanapun, pendekatan alternatif untuk sekatan dan kekurangan mungkin juga tidak berjaya. Selawat adalah reaksi semula jadi terhadap kekurangan / sekatan. Makanan tidak baik atau buruk. Anda bukan orang yang baik jika anda makan selada dan orang yang tidak baik jika anda makan coklat. Mereka semua hanya makanan. Meneutralkan bahasa dapat menghilangkan tekanan.

Tulis senarai makanan yang anda haramkan makan dan mulailah bereksperimen dengannya. Ambil satu demi satu beberapa hari. Semasa anda memakan makanan terlarang anda, perlahankan, nikmati dan sesuaikan dengan seberapa banyak anda perlu merasa puas.

Apabila anda menjadi lebih selesa dengan amalan memakan makanan ‘terlarang’ anda, makanan menjadi lebih biasa dan terasa tiada sekatan.

Ini adalah proses yang disebut habituasi. Makanan itu tidak lagi mempunyai nilai moral dan tidak dapat mengawal anda.

4 – Kenal pasti pencetus emosi

Setelah anda menolak rasa lapar dan sekatan sebagai alasan cravings, sering kali apa yang dianggap masalah makan beremosi turut hilang. Sekiranya anda masih ingin menyelam ke dalam ais krim secara berkala apabila anda tahu anda cukup berisi mungkin badan anda cuba memberitahu anda bahawa ia memerlukan sesuatu yang lain.

Selaraskan emosi anda. Menggunakan roda perasaan emosi dapat membantu mengenal pasti emosi apa yang anda rasakan. Setelah dikenal pasti, membuat tiga hingga lima strategi alternatif untuk menenangkan emosi ini dapat membantu. Menyimpannya di skrin telefon anda atau menulisnya di suatu tempat, anda akan melihatnya juga dapat membantu. Walau bagaimanapun, penting untuk diingat bahawa makan beremosi adalah normal dan menjadi sebahagian daripada manusia. Masalahnya hanya jika anda bergantung pada makanan untuk menenangkan emosi anda secara berkala dan tidak mempunyai mekanisme mengatasi yang lain. di tambah sepanjang hari. Teh, kopi, ramuan

5 – Menyingkirkan rasa dahaga

Ianya sangat biasa untuk tersilap yang kita lapar tetapi realitinya kita hanya haus, jadi pastikan anda mendapat penambahan sepanjang hari. Teh, kopi, teh herba, air berkilau dan hampir semua cecair kecuali alkohol bergantung kepada pengambilan cecair kita.

6 – Elakkan jurang yang panjang antara makan

Meninggalkan jurang yang panjang antara makanan menimbulkan risiko terlalu lapar. Ini adalah ketika cravings boleh berada di tahap paling kuat dan kemungkinan anda ingin makan makanan di lokasi tanpa mengira apa itu. Makan setiap tiga hingga empat jam, dengan tiga kali makan dan dua hingga tiga makanan ringan dalam sehari adalah apa yang didapati oleh banyak orang untuk mereka. Penting untuk mengenali apa yang paling sesuai untuk anda dan menyesuaikan dengan rasa lapar anda sendiri.

7 – Bungkus makanan ringan anda

Sudah tentu, coklat pejabat atau mesin layan diri kelihatan lebih menarik daripada pisang hancurbatau lebam epal di bahagian bawah beg anda. Bungkus makanan ringan yang enak yang anda teringin makan. Dengan cara ini anda mungkin kurang cravings makanan lain. Salah satu kegemaran saya adalah kuih gandum dengan mentega kacang dan buah beri atau pisang.

8 – Tidur dengan cukup

Keletihan menjadikan cravings anda lebih kuat, terutamanya untuk makanan berlemak dan bergula. Tubuh anda cenderung tidak memberikan isyarat lapar yang tepat, jadi tetap makan secara teratur, dan tidurlah lebih awal!

Dan akhir sekali …

Cravings boleh menjadi cara badan anda memberitahu anda bahawa ia memerlukan sesuatu. Ia mungkin lapar, terlalu terikat, merasakan emosi yang kuat, tidak diberi makan / minum atau cukup tidur. Mungkin memerlukan sedikit cinta diri. Selaraskan isyarat tubuh anda, renungkan dan cuba pelajari daripadanya sehingga anda dapat memberikan tubuh anda apa yang sebenarnya diinginkannya.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Cara Menjaga Kebersihan Diri Agar Kekal Sihat

Kesihatan adalah perkara yang sangat dititikberatkan hari ini, terutamanya dengan pandemik covid-19. Oleh kerana orang mencari cara untuk menjaga keselamatan diri dan orang tersayang daripada bakteria dan kuman, fokus pada kebersihan diri adalah yang terpenting.Selain itu, bukan sahaja kebersihan diri baik untuk tubuh anda, tetapi juga bagus untuk harga diri anda. Artikel ini memperincikan tentang

10 Makanan Yang Membakar Lemak Semasa Anda Tidur

Entri ini adalah mengenai makanan yang membakar lemak semasa anda tidur sehingga anda dapat menurunkan berat badan dengan lebih cepat. Sekiranya anda tertanya-tanya apa yang harus dimakan pada waktu malam untuk menurunkan berat badan, teruskan membaca! Mahu cepat dan ingin mengetahui cadangan nombor 1 makanan terbaik untuk dimakan pada waktu malam yang menurunkan berat badan?

5 Petua Menjaga Bibir Anda Agar Sihat dan Merah Jambu

Tidak kira sama ada perempuan atau lelaki, siapa yang tidak menginginkan bibir cantik yang berwarna merah jambu dan licin. Sebilangan orang cukup bernasib baik untuk mewarisi dari ibu bapa mereka atau rahmat Tuhan tetapi bagi sesetengah orang, ia masih menjadi mimpi. Tetapi ini tidak lagi berlaku; dalam artikel ini, saya akan mendedahkan cara menjaga bibir

5 Cara Turunkan Kolesterol dengan Perubahan Gaya Hidup

Berapa lama masa yang diperlukan untuk menurunkan kolesterol? Sekiranya jumlah kolesterol anda meningkat, dan doktor anda membuat bising ketika mereka memeriksa hasil makmal anda, adalah wajar untuk bertanya-tanya seberapa cepat anda dapat menurunkan nombor tersebut. Nasib baik, ada beberapa strategi terbukti yang boleh anda gunakan yang boleh membantu jumlah kolesterol anda beralih ke arah yang

Leave a Comment