February 13

Cara Gunakan Minyak kelapa untuk Kelemumur.

0  comments

Kelemumur adalah keadaan kulit kepala yang biasa dihadapi dari semua peringkat umur, di seluruh dunia. Ini pada dasarnya ia adalah penyingkiran kulit mati yang berlebihan dari kulit kepala anda dan disebabkan oleh kulit kepala yang sangat berminyak, kering, atau dijangkiti. Penyelidikan belum dapat menentukan penyebab kelemumur yang tepat, dan tidak ada penyembuhan kekal untuk penyakit ini. Namun, ada cara untuk mengawal dan mengurangkan masalah ini.

Minyak kelapa, yang diekstrak dari isi kelapa matang, kaya dengan vitamin dan asid lemak. Ini menyuburkan kulit kepala dan menghilangkan penumpukan sebum. Sifat antimikroba, digabungkan dengan sifat penembusan dan berkhasiat, menjadikannya salah satu penyelesaian penjagaan rambut terbaik. Dalam artikel ini, kita akan mengetahui cara menggunakan minyak kelapa untuk kelemumur.

Apakah Punca Kelemumur?

Terdapat banyak penyebab kelemumur. Persekitaran yang kering dapat mendorong kulit kepala anda menjadi terlalu banyak, menjadikannya menghasilkan sebum berlebihan, minyak semula jadi di kulit kepala anda. Terlalu banyak sebum cenderung menyumbat liang dan menarik mikroba, menyebabkan jangkitan yang menyebabkan kelemumur. Punca lain untuk keadaan ini adalah kepekaan terhadap kulat Malassezia.

Walaupun secara semula jadi terjadi pada kulit kepala setiap orang, ia menyebabkan kerengsaan pada beberapa orang dengan tumbuh di luar kawalan dan memakan sebum.

Kepekaan ragi, kulit kering, tidak cukup syampu, dan diet anda juga merupakan faktor yang boleh menyebabkan kelemumur.

Adakah Minyak Kelapa Baik Untuk Kelemumur: Apa Kata Sains?

Minyak kelapa diperkaya dengan vitamin E dan K penting, protein, asid laurik, asid kaprik, dan lain-lain. Ia mudah menembus ke batang rambut dan kulit kepala dan memberikan kesan pelembab, penghidratan, dan penyaman yang mendalam (1).

Minyak kelapa mempunyai sifat antimikroba dan antijamur (2), (3). Sifat-sifat ini dapat membantu mengurangkan dan mencegah kelemumur. Minyak kelapa dara dapat menembusi batang rambut dan menguraikan sel-sel kulat (4). Ini dapat membantu mengelakkan kelemumur sama sekali.

Ia juga membaiki kerosakan pada hujung rambut, kerosakan rambut, rambut gugur, dan kebotakan. Minyak kelapa membantu meningkatkan pigmen warna rambut semula jadi (5). Ia juga berfungsi sebagai perapi, menjaga kelembapan rambut anda. Kulit kepala kering adalah salah satu faktor penyebab kelemumur. Menggunakan minyak kelapa akan melembapkan kulit kepala dan mengelakkan kelemumur.

Satu kajian menunjukkan bahawa minyak kelapa dapat mengurangkan kehilangan protein dari rambut (1). Protein adalah sebahagian besar dari rambut anda. Mengurangkan kehilangan protein pada rambut anda akan menjadikannya kuat.

Anda boleh menggunakan minyak kelapa pada rambut anda. Walau bagaimanapun, ada kaedah yang dapat membantu anda meraih faedah maksimum minyak kelapa. Ikuti arahan di bawah untuk merawat kelemumur secara semula jadi menggunakan minyak kelapa.

Cara Menggunakan Minyak Kelapa Untuk Kelemumur

Deep Kondisioner Dengan Minyak Kelapa

Oleh kerana minyak kelapa dapat menembusi batang rambut, ini adalah salah satu ubat terbaik untuk merawat rambut kering, rosak, dan terlalu banyak diproses. Rawatan deep konsidioner akan melembapkan rambut anda sambil menghilangkan kelemumur. Lakukan ini sekurang-kurangnya seminggu sekali untuk mengawal masalahnya.

Bahan-bahan

 • 2-3 sudu minyak kelapa (bergantung pada panjang rambut anda)
 • Tudung mandi / Tuala hangat
 • Sikat bergigi lebar

Prosedur

 1. Basuh rambut anda dengan syampu. Bukan Kondisioner (perapi).
 2. Dengan menggunakan sisir bergigi lebar, potong rambut anda ketika masih lembap. Gosokkan sedikit minyak kelapa di antara kedua telapak tangan anda dan mulailah letak ke rambut anda.
 3. Pastikan anda mengenakan kulit kepala dan seluruh rambut anda, dari akar hingga hujungnya.
 4. Letakkan rambut anda dan tutup dengan topi mandi atau bungkus dengan tuala hangat (anda boleh memanaskan tuala dengan pengering rambut). Suasana hangat di dalam topi mandi atau tuala akan memungkinkan penembusan maksimum.
 5. Biarkan selama sekurang-kurangnya 30 minit. Anda juga boleh meninggalkan minyak semalaman dan mencucinya pada waktu pagi.
 6. Basuh rambut anda dengan syampu dan pastikan tidak ada sisa minyak yang tertinggal.

Urut Minyak Panas Dengan Minyak Kelapa

Serpihan kelemumur boleh terbentuk ketika kulit kepala terlalu kering. Mengurut rambut anda dengan minyak kelapa tidak hanya mengedarkan minyak secara merata tetapi juga melembapkan kulit kepala dan membantu meningkatkan peredaran darah juga (6). Kesan ini seterusnya mengurangkan kelemumur. Urutan juga akan membersihkan minyak atau kotoran.

Bahan-bahan

 • 2-3 sudu minyak kelapa (bergantung pada panjang rambut anda).

Prosedur

 1. Panaskan minyak kelapa di atas dapur. Jangan terlalu panas; anda seharusnya dapat menyentuhnya setelah anda panaskan.
 2. Celupkan jari anda ke dalam minyak dan gunakan untuk mengurut ke kulit kepala anda.
 3. Urut kulit kepala anda selama 10-15 minit sehingga anda menutupi setiap bahagian.
 4. Gunakan sisa minyak untuk melapisi rambut anda.
 5. Biarkan selama 30 minit dan kemudian basuh dengan syampu yang baik.

Minyak Kelapa Dan Jus Lemon

Kulit kepala memiliki tingkat pH 5,5, sementara rambut memiliki tingkat pH asid 3.46, dan rambut harus dijaga agar kulit kepala dan rambut Anda tetap segar (7), (8). Syampu dan perapi mengandungi bahan yang dapat meningkatkan tahap pH anda, yang boleh menyebabkan jangkitan pada kulit kepala seperti kelemumur.

Asid sitrik dalam jus lemon dapat membantu mengekalkan tahap pH rambut (7). Vitamin C dalam lemon mempunyai sifat antioksidan, yang dapat membantu melindungi kulit kepala dari jangkitan (9). Ini, dengan kombinasi minyak kelapa, adalah penyelesaian yang baik untuk kelemumur.

Bahan-bahan

 • 2 sudu besar minyak kelapa
 • 1 sudu teh jus lemon

Prosedur

 1. Campurkan bahan-bahan yang disebutkan di atas dan sapukan campuran tersebut ke kulit kepala dan rambut anda.
 2. Urut selama beberapa minit dan biarkan selama 20-30 minit.
 3. Basuh dengan syampu.

Catatan: Asid sitrik dalam lemon mungkin terlalu berasid untuk rambut anda dan harus digunakan bersama dengan minyak atau air, dan bukan dalam bentuk pekat.

Minyak Kelapa Dan Minyak Jojoba

Jojoba adalah ester lilin semula jadi yang membantu memperbaiki kulit yang rosak dari jangkitan kulat seperti dermatitis seborrheic, yang merupakan bentuk kelemumur yang lebih berat (10). Ia serupa dengan sebum yang dihasilkan oleh kulit kepala anda dan membantu menghidrat rambut kering dan merangsang pertumbuhan rambut (11). Ia mempunyai sifat anti-radang yang menenangkan kulit kepala (12), (13). Sekiranya anda mempunyai kulit kepala kering, kombinasi minyak kelapa dan jojoba ini sangat sesuai untuk merawat kelemumur anda.

Bahan-bahan

 • 1 bahagian minyak kelapa
 • 1 bahagian minyak jojoba

Prosedur

 1. Campurkan minyak ke dalam bekas dan sapukan campuran ke kulit kepala dan rambut anda.
 2. Urut minyak ke kulit kepala anda untuk melarutkan semua sebum. Urut selama beberapa minit sehingga anda menutup seluruh kawasan kulit kepala anda.
 3. Tutup rambut anda dengan topi mandi atau tuala hangat.
 4. Biarkan minyak duduk di rambut anda sekurang-kurangnya 30 minit.
 5. Basuh dengan syampu yang baik. Sekiranya anda mempunyai kulit kepala berminyak, jangan guna kondisioner.

Minyak Kelapa Dan Minyak Rosemary

Minyak rosemary mempunyai sifat antijamur yang dilaporkan dapat membantu mengurangkan kelemumur (14). Ia juga mempunyai sifat antioksidan dan anti-radang (15). Sifat ini dapat melindungi kulit kepala anda dari kerosakan dan melegakan gatal. Dalam kombinasi dengan minyak kelapa, ia adalah penyelesaian yang tepat untuk merawat kelemumur yang menyebabkan kegatalan dan keradangan akibat calar.

Bahan-bahan

 • 2-3 sudu minyak kelapa
 • 3-5 titis minyak pati rosemary

Prosedur

 1. Masukkan beberapa titis minyak pati rosemary ke minyak kelapa.
 2. Sapukan campuran tersebut ke kulit kepala dan rambut anda, urut kulit kepala anda seperti yang anda lakukan.
 3. Tutup rambut anda dengan topi mandi atau tuala hangat dan biarkan selama sekurang-kurangnya 30 minit.
 4. Basuh rambut anda dengan syampu.

Ada lima kesemuanya – lima cara berbeza di mana anda boleh menggunakan minyak kelapa untuk mengawal masalah kelemumur anda. Namun, ada perkara-perkara tertentu yang perlu diingat.

Kesan Sampingan Minyak Kelapa

Walaupun tidak ada banyak kesan sampingan dari penggunaan minyak kelapa topikal, anda perlu memastikan bahawa anda tidak alah terhadapnya. Sekiranya ya, menggunakan minyak kelapa pada rambut anda boleh memberi kesan buruk. Terdapat banyak kesan sampingan lain dari minyak kelapa komersial yang boleh anda periksa di sini.

Cubalah penyelesaian DIY yang mudah ini menggunakan minyak kelapa untuk merawat kelemumur. Sekiranya kelemumur anda degil, sila berjumpa dengan pakar dermatologi untuk mendapatkan rawatan yang sesuai.

Rujukan


Baca Juga

Mempunyai Masalah Perut ? Ini Adalah Makanan Terbaik Untuk Kesihatan Usus anda.

Manfaat Minyak Aromaterapi yang Menakjubkan

Cara Mengurangkan Tahap Kolesterol Anda Secara Semula Jadi

Asid Folik: Nutrien Yang Dapat Meningkatkan Pertumbuhan Rambut Anda

5 Cara Merawat Tumit Merekah

Cara Menghilangkan Jerawat Di Telinga

Tinggalkan Komen Anda

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}