Cara Makan Buah Naga dan Kebaikan Buah Naga

Buah naga bukan sahaja kedengaran hebat tetapi kelihatan cantik juga. Sekiranya anda belum melihatnya sebelum ini, anda perlu mengambil masa yang lama untuk melakukan carian Google dengan cepat.

Apa itu buah naga?

Buah naga adalah buah tropika yang menjadi semakin popular. Sudah tentu tidak dilihat di mana-mana, tetapi apabila anda dapat menemuinya, anda harus mengambil kesempatan daripada rasa dan penampilannya yang unik.

Apa itu Buah Naga?

Buah Naga

Buah naga berasal dari Mexico dan Amerika Tengah. Ia memerlukan iklim yang lebih tropika untuk berkembang.

Buah naga adalah pokok kaktus yang tidak seperti anda lihat sebelumnya.

Dua jenis buah naga yang biasa mempunyai kulit berwarna merah jambu dengan skala hijau. Ini memberikan ia persamaan naga, dengan itu nama, buah naga.

Apabila dipotong terbuka, anda akan melihat pulpa putih dengan biji hitam. Terdapat pelbagai jenis buah naga dengan warna pulpa yang berlainan, tetapi pulpa putih akan menjadi jenis paling biasa yang anda lihat.

Bagaimana Rasa Buah Naga?

Anda tahu bagaimana kadang-kadang anda boleh melihat sesuatu dan tahu adakah itu akan menjadi manis atau masam?

Dengan buah naga, anda tidak boleh terlalu yakin bagaimana rasanya dengan hanya memandangnya.

Ia adalah buah yang sangat eksotik. Ini adalah buah yang kebanyakan kita tidak pernah lihat semasa kanak-kanak. Buah naga mungkin sesuatu yang anda tidak pernah rasa sebelum ini.

Jadi, apa rasa rasa buah naga?

Anda boleh mengatakan bahawa rasa buah naga seperti campuran antara kiwi dan pear. Jadi, anda dapat membayangkan bagaimana rasa buah ini mungkin sesuatu yang manis tetapi mungkin mempunyai sedikit rasa masam juga.

Kebaikan Buah Naga

Cara Makan Buah Naga

Seperti mana-mana buah, anda mengharapkan ia mempunyai kebaikan untuk kesihatan anda. Begitu juga untuk buah naga. Apa kebaikan buah naga?

Sebelum kita pergi ke spesifik, penting untuk melihat beberapa fakta nutrisi yang dapat diberikan buah naga.

Anda sebenarnya boleh mendapat 1.2 gram protein, 13 gram karbohidrat, dan 3 gram serat. Mempunyai buah yang tidak semestinya rendah karbohidrat tetapi mempunyai banyak serat adalah baik untuk anda. Selain itu, ia sentiasa bagus untuk mempunyai beberapa protein juga.

Anda boleh hidup lebih lama jika anda terperangkap di sebuah pulau terpencil yang hanya mempunyai buah naga bukan kelapa.

Okey, sekarang kita telah tahu fakta nutrisi, tiba masa untuk beberapa kebaikan buah naga.

Buah Naga Menyediakan Antioksidan

Mempunyai buah naga akan menjadi hebat jika anda memerlukan antioksidan.

Antioksidan sangat baik ketika anda ingin memberikan sel-sel dalam tubuh anda sedikit perlindungan. Mereka bagus untuk mencegah kerosakan sel di seluruh badan anda.

Antioksidan yang berbeza memberikan perlindungan yang berlainan.

Antioksidan tertentu dalam buah naga adalah betalains, hydroxycinnamates, dan flavonoids.

Antioksidan-antioksidan ini banyak melakukan pekerjaan apabila ia melibatkan keseluruhan kesihatan hati anda. Mereka memberikan sedikit perlindungan untuk hati anda.

Buah Naga Mengurangkan Kerintangan Insulin

Tumbuhan Buah Naga

Buah naga adalah baik untuk mengurangkan kerintangan insulin. Ini mungkin boleh dikaitkan dengan serat yang diberikan kepada anda.

Apabila anda mempunyai karbohidrat, adalah penting untuk mempunyai serat dalam karbohidrat itu supaya ia tidak begitu teruk untuk tubuh anda. Karbohidrat ditukarkan menjadi gula apabila diproses oleh badan anda.

Oleh itu, apabila anda mempunyai terlalu banyak gula dalam badan anda, penting untuk menyedari bahawa ini akan memberi kesan besar kepada insulin anda.

Kebaikan Buah Naga Kepada Kesihatan Usus

Serat yang ada dalam buah naga juga prebiotik. Ini bermakna bahawa mereka boleh memberi rangsangan kepada kesihatan usus anda.

Mempunyai usus yang sihat adalah baik untuk kesihatan anda secara keseluruhan. Kebanyakan orang yang mempunyai usus yang sihat akan dianggap sihat.

Prebiotik membenarkan bakteria baik di dalam perut anda berkembang maju, lebih-lebih lagi, menjadikannya lebih sukar bagi bakteria buruk untuk terus hidup di dalam usus anda.

Kesan Sampingan Buah Naga

Manfaat buah naga

Satu-satunya kesan sampingan buah naga yang telah diketahui adalah bagi orang yang mempunyai reaksi alergi terhadapnya.

Buah naga adalah sesuatu yang majoriti orang tidak pernah mempunyai masalah terhadapnya sehingga sesuatu berlaku baru mereka mendapat tahu bahawa mereka mempunyai alergi.

Ini sangat jarang berlaku kerana terdapat sedikit kes dilaporkan mengenai reaksi alergi terhadap buah naga.

Cara Makan Buah Naga

Buah naga adalah buah yang anda perlu lihat ketika pertama kali melihatnya. Ia tidak seperti epal di mana anda boleh menyerang dan memakannya begitu sahaja.

Bagaimana anda makan buah naga?

Saya amat mengesyorkan agar anda tidak langsung makan buah naga. Jangan makan seperti epal. Itu mungkin sedikit menyakitkan untuk mulut anda jika anda memutuskan untuk berbuat demikian.

Cara terbaik ialah membelahnya separuh, dan skop pulpa yang ada di dalamnya. Adalah penting anda mengupas kulit dengan beberapa cara. Anda mungkin mahu menjauhkan diri daripada kulit buah naga.

Ini membawa anda berfikir tentang cara memotong buah naga kan?

Itu mudah. Tidak ada biji gergasi di tengah-tengah yang anda perlu berhati hati apabila memotongnya. Kerana itu, anda boleh merebut pisau dan memotongnya ke tengah. Arah yang anda potong tidak begitu penting.

Selagi anda masih nampak pulpa yang ada di tengah-tengahnya, anda baik baik sahaja. Ini menjadikannya lebih mudah untuk memisahkan kulit daripada isi buah naga. Di samping itu, menjadikannya lebih mudah untuk dimakan.

Cara yang baik untuk menghidangkan buah naga adalah dalam salad. Bayangkan mengenainya. Anda menganjurkan majlis makan malam dan menyajikan salad dengan buah naga sebagai sebahagian daripada pembuka selera.

Bayangkan betapa fancy orang akan berfikir tentang anda. Pada masa yang sama, anda akan menunjukkan kepada orang sesuatu yang baru dan mengembangkan cakrawala mereka. (metafora)

Mereka mungkin mengucapkan terima kasih kerana memperkenalkan mereka kepada dunia buah naga

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Tips Dan Cara Terbaik Untuk Menghilangkan Batuk Dengan Cepat

Batuk, demam dan kesakitan boleh menyebabkan banyak kerengsaan dan merosakkan hari anda. Semasa tidur pada waktu malam, dalam mesyuarat, semasa panggilan telefon, semua ini boleh menjadi sangat menjengkelkan sehingga anda ingin melegakan batuk anda secepat mungkin. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan pelbagai ubat dan rawatan di rumah untuk menghilangkan batuk dengan cepat. Batuk sebenarnya

Bolehkah Anda Makan Selepas Tampal Gigi? Tips Mengunyah Selepas Menampal Gigi

Menampal gigi adalah prosedur biasa dalam pergigian. Selepas gigi anda ditampal, anda mungkin merasakan sensitiviti dan kesakitan selama beberapa hari yang boleh mengganggu tabiat makan biasa anda. (1) Kadang-kadang tampalan boleh tercabut atau patah semasa mengunyah. Ianya penting bagi anda untuk mengetahui apa yang harus dimakan dan membetulkan prosedur mengunyah selepas menampal gigi untuk mengelakkan

Apa itu Kunyit Hitam dan kegunaannya ?

Kunyit hitam (Curcuma caesia) juga dikenal sebagai Black zedoary atau Kali haldi adalah ramuan perennial dengan rimpang ungu kebiruan. Ditemui di wilayah Timur Laut India dan Madya Pradesh, ini adalah tumbuhan herba yang kuat dengan beberapa manfaat kesihatan yang luar biasa. Biasanya dijual dalam bentuk segar dan kering, sayangnya ia ‘rare‘ dan mahal. Berita baik

20 Buah dan Sayur-Sayuran Paling Sihat yang Harus Anda Makan Setiap Hari, Menurut Ahli Diet

Tidak ada perkara seperti buah atau sayur yang tidak sihat. Makan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran akan membantu anda menjalani kehidupan yang lebih lama dan sihat. Tetapi apa sayur-sayuran yang paling sihat? Apa buah yang paling berkhasiat? Penyelidikan menunjukkan bahawa sebilangan buah-buahan dan sayur-sayuran sangat kaya dengan khasiatnya, mereka boleh dianggap sebagai makanan yang paling

Leave a Comment