Bolehkah Diabetes Disembuhkan ?

Anda melihatnya di mana-mana sahaja. Di majalah dan di dalam berapa mesej folder SPAM e-mel anda.

Tajuk-tajuk yang mendakwa cara mudah untuk membalikkan atau mengubati diabetes (kencing manis). Tetapi adakah ia mungkin? Bolehkah kencing manis sembuh atau dibalikkan?

Dipendekkan cerita – tidak.

Tetapi seperti kebanyakan perkara berkaitan diabetes, lebih banyak lagi yang boleh dibahaskan mengenai topik ini.

Bolehkah Diabetes Disembuhkan ? 1

Perkara Pertama Dahulu

Pertama, penting untuk mengetahui terdapat pelbagai jenis diabetes, dan perbezaan antara jenis 1 dan jenis 2 adalah penting untuk artikel ini. Secara ringkas, diabetes jenis 1 adalah keadaan autoimun dan insulin diperlukan. Noktah.

Dengan diabetes jenis 2, sekurang-kurangnya pada mulanya, insulin sedang dihasilkan tetapi tubuh tidak boleh menggunakannya dengan betul.

Punca-punca untuk kedua-duanya belum difahami dengan baik. Tidak semua orang dengan genetik / antibodi untuk diabetes jenis 1 benar-benar mengembangkan diabetes jenis 1. Jadi apa yang mencetuskan serangan autoimun dalam diabetes jenis 1? Tiada siapa yang pasti.

Begitu juga, pendapat popular mengatakan bahawa diabetes jenis 2 adalah mengenai gaya hidup dan berat badan. Itulah sebahagian daripada teka-teki, tetapi ia lebih rumit daripada itu. Jika tidak, setiap orang yang berlebihan berat badan juga akan mempunyai diabetes jenis 2, dan itu bukan kes itu.

Definisi Ringkas

Bagi ramai, diabetes jenis 2 boleh diuruskan dengan diet dan senaman. Kadang-kadang ia berfungsi cukup baik untuk menghapuskan ubat tambahan atau rawatan lain. Tetapi adakah itu penawar?

Apa yang berlaku jika latihan berhenti atau diet kembali kepada apa yang berlaku sebelum ini? Dalam hampir semua kes, gula darah akan tinggi lagi dan sesuatu perlu dilakukan. Kita tidak boleh panggil itu penawar.

Bagaimana dengan membalikkan diabetes? Atau menghidap kencing manis anda? Kata-kata itu masih terasa aneh kepada saya entah bagaimana.

Titik diabetes yang diurus dengan baik adalah nombor gula darah yang hebat. Jika anda memeriksa gula darah anda atau dapatkan hasil makmal biasa, anda melakukan kerja yang baik! Anda membuat pilihan untuk menguruskan berat badan anda dan / atau gula darah – yang merupakan satu bentuk rawatan, kan?

Dengan nasib, anda akan mencapai titik di mana pilihan tersebut menjadi tabiat yang kukuh dan anda tidak memikirkannya lagi.

Menggali Lebih Dalam

Joslin Diabetes Centre menyerang isu ini.

Tiada ubat untuk diabetes. Kencing manis jenis 1 atau diabetes jenis 2 tidak pernah hilang.

dan

Pesakit yang didiagnosis dengan diabetes jenis 2 mungkin mendapati bahawa jika mereka berlebihan berat badan pada diagnosis dan kemudian menurunkan berat badan dan memulakan aktiviti fizikal secara tetap, glukosa darah mereka kembali normal. Adakah ini bermakna kencing manis telah hilang? Tidak. Pengembangan kencing manis jenis 2 adalah proses beransur-ansur, juga, di mana tubuh menjadi tidak dapat menghasilkan insulin yang mencukupi untuk keperluannya dan / atau sel tubuh menjadi tahan terhadap efek insulin. Secara beransur-ansur pesakit akan mengalami “toleransi glukosa yang merosot” – yang berkurangan namun masih cukup keupayaan untuk mengubah makanan menjadi tenaga – untuk mempunyai “diabetes.” Sekiranya pesakit mendapat berat badan atau menurunkan semula program aktiviti fizikal mereka, glukosa darah tinggi akan kembali. Sekiranya mereka makan terlalu banyak semasa makan, glukosa darah mereka mungkin akan lebih tinggi daripada seseorang tanpa diabetes. Juga, pengeluaran insulin yang menurun dan / atau peningkatan ketahanan insulin yang membawa kepada diagnosis kencing manis awal akan beransur-ansur beransur-ansur selama bertahun-tahun dan semasa tempoh tekanan. Pada masa yang sama, pesakit yang boleh mengekalkan glukosa darah biasa dengan diet dan senaman sahaja mungkin mendapati bahawa dia perlu menambah ubat diabetes oral – atau mungkin juga suntikan insulin – untuk menjaga glukosa darah dalam lingkungan yang sihat.

Diabetes Daily juga mempunyai artikel hebat yang dipanggil “Is there a diabetes cure?” penuh dengan maklumat dan perspektif yang menarik.

Bahagian pembedahan penurunan berat badan dan kemudian bahagian diet, senaman, dan penurunan berat badan adalah bacaan yang menarik dan layak. Perhatikan bahawa artikel itu menggunakan beberapa istilah yang saya tidak setuju (remission, relapse, dll.) Tetapi memilih untuk melihat lalu dalam kes ini.

Bagaimana Pula Dengan Transplant Dan Sebagainya?

Sesetengah orang yang menghidap diabetes (biasanya jenis 1) mempunyai rawatan jenis transplant (pemindahan salur sel kecil atau transplantasi pankreas) yang boleh menjadi sangat berkesan dalam menguruskan gula darah untuk jangka masa yang panjang. Walau bagaimanapun, rawatan ini membawa risiko dan kelemahan mereka sendiri, seperti keperluan untuk mengambil ubat imunosupresan untuk pemindahan.

Ramai orang memilih rawatan ini kerana mereka menghadapi komplikasi yang mengganggu dari diabetes. Oleh itu, bagi mereka, kelemahan melakukan beberapa jenis pemindahan adalah kurang daripada gangguan tidak melakukannya.

Tetapi itu tidak selalunya berlaku untuk kebanyakan orang yang hidup dengan diabetes. Seperti perkataan, belum cuba belum tahu. Belum lagi bekalan bekalan pankreas dan sel islet yang terhad.

Juga, sesetengah orang yang menghidap kencing manis yang memerlukan pemindahan buah pinggang memilih untuk memasukkan pankreas juga (jika organ penderma yang sesuai dapat dijumpai). Itu masuk akal – keperluan untuk medan imunosupresan tidak berubah dan pembedahan sudah berlaku, jadi mengapa tidak?

Apa Jua Rawatan Anda

Sekiranya anda mendapati cara untuk menguruskan gula darah anda, itulah perkara yang paling penting. Jangan ubah apa yang tidak rosak! Panggil apa sahaja yang anda mahu pada masa itu selagi anda berada di landasan yang betul.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Tips Dan Cara Terbaik Untuk Menghilangkan Batuk Dengan Cepat

Batuk, demam dan kesakitan boleh menyebabkan banyak kerengsaan dan merosakkan hari anda. Semasa tidur pada waktu malam, dalam mesyuarat, semasa panggilan telefon, semua ini boleh menjadi sangat menjengkelkan sehingga anda ingin melegakan batuk anda secepat mungkin. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan pelbagai ubat dan rawatan di rumah untuk menghilangkan batuk dengan cepat. Batuk sebenarnya

Bolehkah Anda Makan Selepas Tampal Gigi? Tips Mengunyah Selepas Menampal Gigi

Menampal gigi adalah prosedur biasa dalam pergigian. Selepas gigi anda ditampal, anda mungkin merasakan sensitiviti dan kesakitan selama beberapa hari yang boleh mengganggu tabiat makan biasa anda. (1) Kadang-kadang tampalan boleh tercabut atau patah semasa mengunyah. Ianya penting bagi anda untuk mengetahui apa yang harus dimakan dan membetulkan prosedur mengunyah selepas menampal gigi untuk mengelakkan

Apa itu Kunyit Hitam dan kegunaannya ?

Kunyit hitam (Curcuma caesia) juga dikenal sebagai Black zedoary atau Kali haldi adalah ramuan perennial dengan rimpang ungu kebiruan. Ditemui di wilayah Timur Laut India dan Madya Pradesh, ini adalah tumbuhan herba yang kuat dengan beberapa manfaat kesihatan yang luar biasa. Biasanya dijual dalam bentuk segar dan kering, sayangnya ia ‘rare‘ dan mahal. Berita baik

20 Buah dan Sayur-Sayuran Paling Sihat yang Harus Anda Makan Setiap Hari, Menurut Ahli Diet

Tidak ada perkara seperti buah atau sayur yang tidak sihat. Makan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran akan membantu anda menjalani kehidupan yang lebih lama dan sihat. Tetapi apa sayur-sayuran yang paling sihat? Apa buah yang paling berkhasiat? Penyelidikan menunjukkan bahawa sebilangan buah-buahan dan sayur-sayuran sangat kaya dengan khasiatnya, mereka boleh dianggap sebagai makanan yang paling

Leave a Comment