Bolehkah Anda Makan Selepas Tampal Gigi? Tips Mengunyah Selepas Menampal Gigi

Menampal gigi adalah prosedur biasa dalam pergigian. Selepas gigi anda ditampal, anda mungkin merasakan sensitiviti dan kesakitan selama beberapa hari yang boleh mengganggu tabiat makan biasa anda. (1)

Kadang-kadang tampalan boleh tercabut atau patah semasa mengunyah. Ianya penting bagi anda untuk mengetahui apa yang harus dimakan dan membetulkan prosedur mengunyah selepas menampal gigi untuk mengelakkan penggantian tampalan dan jenis ketidakselesaan yang lain. (2)

Biasanya, anda harus berhati-hati selama dua hingga tiga minggu pertama selepas penampalan gigi. Elakkan makan makanan yang keras, renyah, kenyal dan melekit. Juga, elakkan makanan panas atau sejuk terlalu banyak.

Anda harus menggigit dengan lembut dan mengunyah perlahan. Cuba makan dengan mulut tertutup.

Bolehkah Anda Makan Selepas Tampal Gigi? Tips Mengunyah Selepas Menampal Gigi 1
A woman is smiling while being at the dentist

Sensitiviti selepas penampalan semula

Perkara yang biasa berlaku adalah mengalami sensitiviti terhadap makanan dan minuman panas atau sejuk sehingga beberapa minggu selepas penampalan gigi. Anda juga mungkin mengalami peningkatan sensiviti dari tekanan menggigit pada tampalan gigi baru, biasa berlaku jika tampalan gigi berada di rongga dalam.

Semasa mengunyah, tampalan memberi tekanan pada dentin dan pulpa sehingga menyebabkan sensasi kesakitan dan sensitiviti. Untuk mengelakkan gigi sensitif setelah ditampal, elakkan makan makanan yang terlalu panas atau sejuk.

Anda juga boleh cuba menggunakan ubat gigi yang disediakan khas untuk gigi sensitif.

Tampalan Pecah

Kadang-kadang tampalan boleh terkeluar atau pecah kerana pelbagai sebab seperti mengunyah yang berlebihan, kerosakan gigi di bawah tampalan anda atau perubahan dalam diet atau ubat.

Tekanan mengunyah yang berat dapat melemahkan bahan tampalan perak atau putih dari masa ke masa yang menyebabkan tampalan pecah.

Sebilangan orang mempunyai kebiasaan mengiling atau mengepal semasa tidur atau terjaga yang boleh menyebabkan perpindahan dan kerosakan bahan tampalan.

Untuk meningkatkan daya tahan tampalan pada gigi anda, elakkan mengunyah atau menggiling. (3)

Tips untuk mengunyah selepas menampal gigi

Doktor gigi anda mungkin memberi anda arahan rawatan operasi selepas menampal. Mengikuti arahan ini dapat membantu anda menangani kesensitiviti dan kesakitan yang mungkin anda alami setelah menerima tampalan gigi.

Arahan ini juga akan mencegah tampalan pecah kerana tekanan mengunyah yang berlebihan. Berikut adalah beberapa tips makan dan mengunyah yang boleh anda ikuti untuk mengelakkan ketidakselesaan atau masalah setelah menampal –

Gigit dengan lembut dan kunyah perlahan

Menggigit dengan keras boleh memberi tekanan yang kuat pada gigi anda yang boleh menyebabkan rasa sakit pada gigi anda ketika ditampal. Mengunyah atau menggigit dengan tekanan yang berlebihan juga boleh menyebabkan patahnya tampalan gigi.

Perlahankan rahang anda dan kunyah makanan anda dengan lembut, elakkan menggigit dengan tekanan tinggi untuk mengelakkan gigi atas dan bawah anda tersentuh sakit.

Kunyah dengan mulut tertutup

Sebilangan orang mungkin mengalami kesensitiviti walaupun dengan udara sejuk setelah menampal gigi. Mengunyah dengan mulut tertutup dianggap kebiasaan yang baik.

Ia juga dapat mencegah udara dingin memasuki mulut semasa makan, mengurangkan kemungkinan mengalami kesensitiviti akibat udara sejuk.

Makan makanan lembut

Makan makanan lembut sehingga bahan tampalan diatur dengan betul dan mengelakkan tampalannya pecah. Anda boleh makan makanan seperti sup tanpa zat, kentang hancur, puding, milkshake, jus buah atau makaroni.

Elakkan makanan keras dan rangup

Elakkan makanan keras dan rangup setelah menampal gigi sehingga dua hingga tiga minggu. Mengunyah makanan keras dapat menggantikan tampalan segar yang belum mengeras dengan baik, terutama jika terdapat tampalan perak atau amalgam, kerana ia memerlukan lebih lama daripada tampalan komposit.

Elakkan minuman atau makanan yang terlalu panas atau sejuk

Suhu yang melampau boleh mencetuskan kesensitiviti pada gigi yang menerima tampalan. Cuba mengunyah makanan anda dari sebelah mulut anda. Sensitiviti hilang setelah dua minggu, dan jika berlanjutan, jumpa doktor gigi anda untuk pemeriksaan.

Jauhkan diri anda dari gula-gula atau makanan bergula

Sebilangan orang mengalami kesensitiviti dengan makanan bergula dan minuman ringan. Gula-gula dan makanan bergula juga dapat mendorong pertumbuhan bakteria di sekitar pinggir atau bawah, tampalan baru dan menyebabkan karies sekunder.

Elakkan makanan melekit

Beberapa jenis bahan tampalan tidak cepat digunakan seperti tampalan amalgam dan memerlukan sedikit masa untuk mengeras. Memakan makanan yang melekit atau kenyal segera setelah tampalan dapat menghilangkan tampalan baru, jadi lebih baik mengelakkan makanan melekit dalam jangka pendek.

Kesimpulannya

Penampalan gigi adalah salah satu prosedur pergigian yang paling biasa untuk menghilangkan karies dan sakit rongga. Kesensitiviti gigi terhadap item makanan panas dan sejuk selepas menampal gigi adalah perkara biasa. Sensitiviti dan kesakitan hilang dalam masa tiga minggu. Tetapi jika rasa sakit atau kesensitiviti tetap ada walaupun setelah beberapa minggu menampal gigi, sila rujuk dengan doktor gigi anda untuk.

Teknik mengunyah dan menggigit yang betul membantu untuk mengelakkan tampalan pecah dan meningkatkan umur tampalan. Elakkan makanan keras yang boleh pecah atau menggantikan bahan tampalan.

Jangan lupa memberus dan floss gigi secara berkala dan makan diet gigi yang sihat untuk mengelakkan berlakunya karies gigi.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Tips Dan Cara Terbaik Untuk Menghilangkan Batuk Dengan Cepat

Batuk, demam dan kesakitan boleh menyebabkan banyak kerengsaan dan merosakkan hari anda. Semasa tidur pada waktu malam, dalam mesyuarat, semasa panggilan telefon, semua ini boleh menjadi sangat menjengkelkan sehingga anda ingin melegakan batuk anda secepat mungkin. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan pelbagai ubat dan rawatan di rumah untuk menghilangkan batuk dengan cepat. Batuk sebenarnya

Apa itu Kunyit Hitam dan kegunaannya ?

Kunyit hitam (Curcuma caesia) juga dikenal sebagai Black zedoary atau Kali haldi adalah ramuan perennial dengan rimpang ungu kebiruan. Ditemui di wilayah Timur Laut India dan Madya Pradesh, ini adalah tumbuhan herba yang kuat dengan beberapa manfaat kesihatan yang luar biasa. Biasanya dijual dalam bentuk segar dan kering, sayangnya ia ‘rare‘ dan mahal. Berita baik

20 Buah dan Sayur-Sayuran Paling Sihat yang Harus Anda Makan Setiap Hari, Menurut Ahli Diet

Tidak ada perkara seperti buah atau sayur yang tidak sihat. Makan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran akan membantu anda menjalani kehidupan yang lebih lama dan sihat. Tetapi apa sayur-sayuran yang paling sihat? Apa buah yang paling berkhasiat? Penyelidikan menunjukkan bahawa sebilangan buah-buahan dan sayur-sayuran sangat kaya dengan khasiatnya, mereka boleh dianggap sebagai makanan yang paling

10 Makanan Yang Membakar Lemak Semasa Anda Tidur

Entri ini adalah mengenai makanan yang membakar lemak semasa anda tidur sehingga anda dapat menurunkan berat badan dengan lebih cepat. Sekiranya anda tertanya-tanya apa yang harus dimakan pada waktu malam untuk menurunkan berat badan, teruskan membaca! Mahu cepat dan ingin mengetahui cadangan nombor 1 makanan terbaik untuk dimakan pada waktu malam yang menurunkan berat badan?

Leave a Comment