Untuk Tenang dan Hidup yang Gembira, Berhenti Mengambil Semua hal Serius

Do not take life too seriously. You will never get out of it alive

Elbert Hubbard

Orang merungut atas keputusan terkecil yang mereka buat. Mereka bimbang tentang interaksi harian dan kesan yang mereka buat pada orang lain. Dan kadang-kadang, mereka juga bergulat dengan setiap e-mel yang mudah.

Tom Robbins berkata:

Orang cenderung mengambil segalanya terlalu serius. Terutamanya mereka sendiri. Yep. Dan itulah yang membuatkan mereka takut dan sakit sepanjang masa. Kehidupan terlalu serius untuk mengambilnya dengan serius.

Keseriusan berlaku apabila kita melihat segala hal sebagai bukti keupayaan, nilai dan etika kita. Apabila ragu-ragu, tanya jika anda cuba membuktikan diri anda.

Setiap orang mempunyai tanggungjawab dan matlamat untuk dicapai. Terdapat kemungkinan banyak perkara yang perlu anda lakukan dan ramai orang bergantung kepada anda.

Keseriusan harus bergantung pada berat keadaan. Anda orang yang terbaik untuk menilai berat setiap masalah atau halangan untuk diatasi.

Keterlaluan pada keseriusan membawa kepada pandangan sempit tentang apa yang bernilai untuk masa dan perhatian anda. Anda boleh menjadi kurang produktif, membetulkan dan gementar tentang satu perkara.

Anda mungkin salah menyalahkan reaksi orang lain apabila anda terlalu serius terhadap segala-galanya. Sikap yang serius menjadikannya sukar untuk berhubung dengan orang lain. Apabila anda berhenti mengambil segala perkara dengan serius, anda membuat sambungan yang lebih tulen. Seseorang yang mempunyai pengaruh positif terhadap kehidupan anda. Keperibadian yang santai bukan merupakan petunjuk bahawa anda tidak bertanggungjawab.

Masalah dengan mengambil diri kita terlalu serius ialah kita mencari kelulusan – ketakutan terhadap penolakan menghalang kita daripada menjalani kehidupan terbaik kita. Kita membenarkan orang lain untuk menjadi hakim kita.

Ketakutan terhadap penolakan membuat kita mengatasi segala-galanya. Keperluan untuk kesesuaian – kesenangan, persembahan, dan penyempurnaan memakan diri kita.

Apabila anda meyakinkan diri anda bahawa dunia adalah pentas, anda menjadi seorang pelakon yang mesti melaksanakannya. Mindset ini boleh menjadikan seluruh kehidupan anda sengsara. Hidup kita sebagai prestasi yang tidak berkesudahan meletihkan – kita sentiasa memainkan peranan.

Seringkali orang yang mengambil perkara terlalu serius adalah perfeksionis dan tidak boleh bertolak ansur dengan ketidaksempurnaan dan kelemahan mereka.

Inilah : anda mula hidup apabila anda berhenti bimbang dan taksub dengan senario “kalau salah?”. Stress dan kebimbangan adalah cara yang tidak bertanggungjawab untuk menangani cabaran kehidupan.

Walaupun anda sibuk membimbangkan segala-galanya, anda terlepas perkara-perkara kecil yang penting. Anda terlepas saat-saat yang boleh membuat anda bahagia dan memenuhi erti dalam kehidupan. Anda terlepas menjalinkan hubungan dengan orang lebih mendalam.

Bayangkan dunia di mana setiap orang mengutamakan penjagaan diri dan kesejahteraan mereka terlebih dahulu sebelum menekankan segala yang salah dalam kehidupan mereka.

Berikut adalah kenyataan sebenar – sementara perkara-perkara tidak ada tempat sempurna – matahari masih naik dan jatuh setiap hari. Langit tidak jatuh. Ia tidak. Evolusi dan transformasi segala-galanya di sekeliling kita akan berterusan apabila kita pergi.

Ambil contoh hidup anda. Anda berubah tetapi terlalu sibuk dan tertekan dengan segala-galanya untuk melihat atau menikmati proses itu.

Tetapkan semula mindset anda. Semua yang dibimbangkan bukanlah kebajikan anda. Berhenti mengambil segalanya dengan sungguh-sungguh dan menyaksikan perbezaan yang dilakukan dalam hidup anda. Pergi untuk apa yang anda mahu, tetapi pastikan untuk berseronok dalam proses.

Membina dan meningkatkan kerjaya anda tetapi jangan membuat karier anda hidup anda. Kedua-duanya tidak sama. Dengan segala cara, belanjakan kewangan anda tetapi jangan menekankan tentang setiap sen yang anda belanjakan pada kopi. Luangkan masa bersama keluarga, rakan, dan rakan sekerja tanpa perlu risau tentang apa yang mereka fikirkan tentang anda.

Sebenarnya tiada siapa yang berfikir tentang anda atau menghakimi anda sebanyak yang anda menilai diri anda.

Santai dan Nikmati Hidup

Kewarasan kembali apabila anda memberi tumpuan kepada apa yang ada di tangan, memberikan yang terbaik, dan terus bergerak. Menghargai perjalanan anda dalam kehidupan seperti tujuan yang anda cari. Tiada siapa yang sempurna atau mempunyai semua jawapan. Saya tidak. Saya membuat sebahagian besar setiap hari.

Hanya hidup. Atau lebih baik lagi, belajar untuk menjalani kehidupan yang menantikan peluang hari ini.

Perkara boleh kelihatan seperti masalah besar dari plot kecil kewujudan kita. Segala-galanya dalam hidup anda boleh menjadi sangat penting. Itu boleh menegaskan anda. Apabila kehidupan menjadi sangat serius, anda berhenti hidup. Jangan memandu diri anda gila dengan segala perkara yang perlu dilakukan. Berhati-hati dengan apa yang anda katakan kepada diri anda supaya anda boleh mula menghargai apa yang anda boleh lakukan.

Tanya diri anda sendiri soalan mudah untuk menjaga perkara dalam perspektif. Apabila anda merasakan keseriusan yang sengit mula membusuk ke dalam, tanya diri anda soalan-soalan berikut:

  • Adakah ini berbaloi untuk marah?
  • Adakah ini sangat penting sekarang?
  • Adakah situasi ini tidak dapat dibaiki?
  • Adakah ini masalah saya sama sekali?

Ini dapat membantu anda menenangkan diri, berehat, dan memberi tumpuan untuk mengatasi halangan, atau mencari penyelesaian dengan cepat, dan teruskan.

Anda tidak mempunyai kawalan ke atas seberapa banyak perkara yang anda fikirkan. Tiada apa-apa yang anda boleh mengawal kecuali sekarang, masa ini, dan ketersediaan anda.

Tamatkan kitaran ganas ini dengan melakukan versi yang lebih cerah dan ringan. Tambah lebih banyak kelucuan untuk hidup anda – kelilingi diri anda dengan orang yang lucu, mematikan berita, dan menonton komedi sebaliknya.

Menjadi OK terdedah. Beralih dari pengukuran ke kemungkinan.

Dengan belajar bagaimana menyebarkan sedikit kesilapan ke dalam hidup anda, anda boleh berhenti terlalu serius dan menghabiskan lebih banyak masa untuk menikmati kehidupan.

Tidak, perkara tidak akan mudah. Tetapi kehidupan ini masih begitu baik – ketawa, ceria, terbuka, bebas. Senyum, ia terapi percuma !!! Hanya Hidup.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Remaja Kemurungan: Bagaimana Ibu Bapa Dapat Menawarkan Sokongan

Remaja kemurungan memperlihatkan dirinya dengan lebih banyak cara daripada satu dan mudah bagi ibu bapa untuk menyalah anggapnya sebagai perubahan mood yang normal.Walau bagaimanapun, jika anak anda menunjukkan tanda-tanda yang membimbangkan seperti mood buruk yang berterusan, perubahan selera makan, penurunan prestasi sekolah, pengasingan sosial, perubahan corak tidur, dan sakit tanpa sebab yang mendasarinya, dll., Berlangsung

Kaunseling dan Psikoterapi – Bagaimana Ia Membantu Anda

Tugas seorang kaunselor, seperti namanya adalah menawarkan khidmat nasihat mengenai bidang kepakarannya. Seorang kaunselor akan membantu klien untuk mengenali masalah mereka dan akhirnya menolong mereka untuk mengatasinya dengan berkesan. Sesi biasanya akan berlangsung di lokasi persendirian dan akan dimulakan dengan kaunselor mendengar dengan teliti masalah klien, yang membolehkan mereka memahami masalah dari perspektif mereka. Kaunseling

Apakah Perbezaan Antara Neurotik Dan Psikotik?

Dua istilah penyakit mental yang sering digunakan adalah neurotik dan psikotik. Walaupun kata-kata ini cenderung disebutkan, terdapat sedikit kekeliruan mengenai maksudnya. Ini adalah tujuan artikel ini untuk membersihkan beberapa kekeliruan dalam hal ini. Apa maksud Neurotik? Untuk mengatakan bahawa seseorang itu neurotik bermaksud bahawa mereka bertindak balas dengan kuat terhadap perkara yang berlaku dalam hidup

Cara Menguruskan Sindrom Raynaud Secara Semula Jadi

Sindrom Raynaud, keadaan yang sering disalahpahami, berlaku apabila terdapat gangguan aliran darah ke terutamanya jari dan jari kaki (juga telinga dan hidung), apabila terdedah kepada tekanan sejuk atau emosi, kerana penyempitan saluran darah. Biasanya, kawasan yang terjejas berubah menjadi putih, biru, kemudian merah terang sepanjang serangan, yang mungkin berlangsung dari beberapa minit hingga beberapa jam.

Leave a Comment