January 29

Berat Badan Bertambah, Tetapi Kurang Makan ? Periksa Tiroid anda

0  comments

Orang sering bertanya, mengapa berat badan saya tidak menurun, walaupun saya makan tidak terlalu banyak?

Sekiranya ini berlaku kepada anda, mungkin tiroid anda, kelenjar di leher anda yang menghasilkan hormon yang mengawal metabolisme anda, tidak berfungsi dengan baik.

Ini boleh berlaku jika anda menjalani diet yo-yo, atau makan diet rendah kalori, atau mengalami stress. Masalah ini boleh menyebabkan anda menjadi kekurangan nutrien penting yang diperlukan untuk membuat tiroid anda berfungsi dengan baik. Sekiranya ia tidak berfungsi dengan betul, metabolisme anda akan melambat dan berat badan anda bertambah. Tidak adil hei?

Sekiranya anda mengesyaki ini berlaku, lawati doktor anda dan minta pemeriksaan tiroid.

Gejala lain dari tiroid yang tidak aktif termasuk sembelit dan kemurungan, sukar bangun pada waktu pagi; keguguran rambut; kaki dan tangan sejuk; keletihan. Anda tidak perlu hadir dengan semua ini untuk menghidap tiroid yang lembap.

Walaupun fungsi tiroid anda tidak cukup perlahan untuk positif ujian hipotiroidisme (tiroid lambat) melalui ujian doktor, ​​anda mungkin masih mempunyai tiroid yang tidak berfungsi dengan baik untuk diri anda.

Julat rujukan doktor untuk Hormon Stimulasi Tiroid (TSH) biasanya membuat diagnosis tiroid perlahan pada kadar 5+ mU / L. (Catatan: semakin tinggi bilangannya, semakin lambat tiroid). Namun, di beberapa negara, rentang diagnosis untuk diagnosis bermula pada hanya 2.5 mU / L. Sekiranya anda berada di atas 2.5 mU / L, tetapi di bawah 5 mU / L, anda mungkin perlu memeriksa diet anda dan mula masukkan nutrien yang betul yang diperlukan agar tiroid anda berfungsi dengan baik, dan membantu menurunkan berat badan.

Nutrien untuk disertakan untuk tiroid yang sihat:

  • Asid lemak Omega 3 (lemak baik yang terdapat dalam kacang dan biji seperti walnut, biji chia, rami, dan ikan berminyak seperti salmon).
  • Vitamin B terdapat pada biji-bijian coklat (misalnya beras perang, quinoa) dan sayur-sayuran berdaun hijau seperti kangkung.
  • Iodin dari ikan putih seperti ikan kod.
  • Selenium (mis. Beberapa kacang Brazil setiap hari).
  • Zat besi – cara paling mudah untuk mendapatkan zat besi yang mencukupi adalah melalui daging merah. Untuk penyerapan zat besi yang terbaik, konsumsilah dengan sebahagian makanan yang mengandungi vitamin C. Sebagai contoh, potong sebilangan lada merah kaya vitamin C dengan stik tanpa lemak.

Ingat, penurunan berat badan jauh lebih kompleks daripada kalori masuk dan keluar. Bertentangan dengan kepercayaan popular, sains terkini menunjukkan bahawa anda perlu menyuburkan dalaman – jangan abaikan – diri anda sendiri, untuk menguruskan berat badan untuk jangka masa panjang.Baca Juga

Keradangan dan Gula dalam Darah – Adakah Anda Tahu Kaitannya?

Apa yang Vitamin A Lakukan dan Mengapa kita Memerlukannya?

9 Khasiat Kesihatan Saffron yang Kuat untuk tahun 2021

12 Khasiat Alpukat (Avocado) Untuk Kesihatan yang Menakjubkan

Daun Salam : Potensi Manfaat Kesihatan, Pemakanan, dan Kesan Sampingan

10 Makanan Terbaik Untuk Meningkatkan Testosteron

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>