Berat Badan Bertambah, Tetapi Kurang Makan ? Periksa Tiroid anda

Orang sering bertanya, mengapa berat badan saya tidak menurun, walaupun saya makan tidak terlalu banyak?

Sekiranya ini berlaku kepada anda, mungkin tiroid anda, kelenjar di leher anda yang menghasilkan hormon yang mengawal metabolisme anda, tidak berfungsi dengan baik.

Ini boleh berlaku jika anda menjalani diet yo-yo, atau makan diet rendah kalori, atau mengalami stress. Masalah ini boleh menyebabkan anda menjadi kekurangan nutrien penting yang diperlukan untuk membuat tiroid anda berfungsi dengan baik. Sekiranya ia tidak berfungsi dengan betul, metabolisme anda akan melambat dan berat badan anda bertambah. Tidak adil hei?

Sekiranya anda mengesyaki ini berlaku, lawati doktor anda dan minta pemeriksaan tiroid.

Gejala lain dari tiroid yang tidak aktif termasuk sembelit dan kemurungan, sukar bangun pada waktu pagi; keguguran rambut; kaki dan tangan sejuk; keletihan. Anda tidak perlu hadir dengan semua ini untuk menghidap tiroid yang lembap.

Walaupun fungsi tiroid anda tidak cukup perlahan untuk positif ujian hipotiroidisme (tiroid lambat) melalui ujian doktor, ​​anda mungkin masih mempunyai tiroid yang tidak berfungsi dengan baik untuk diri anda.

Julat rujukan doktor untuk Hormon Stimulasi Tiroid (TSH) biasanya membuat diagnosis tiroid perlahan pada kadar 5+ mU / L. (Catatan: semakin tinggi bilangannya, semakin lambat tiroid). Namun, di beberapa negara, rentang diagnosis untuk diagnosis bermula pada hanya 2.5 mU / L. Sekiranya anda berada di atas 2.5 mU / L, tetapi di bawah 5 mU / L, anda mungkin perlu memeriksa diet anda dan mula masukkan nutrien yang betul yang diperlukan agar tiroid anda berfungsi dengan baik, dan membantu menurunkan berat badan.

Nutrien untuk disertakan untuk tiroid yang sihat:

  • Asid lemak Omega 3 (lemak baik yang terdapat dalam kacang dan biji seperti walnut, biji chia, rami, dan ikan berminyak seperti salmon).
  • Vitamin B terdapat pada biji-bijian coklat (misalnya beras perang, quinoa) dan sayur-sayuran berdaun hijau seperti kangkung.
  • Iodin dari ikan putih seperti ikan kod.
  • Selenium (mis. Beberapa kacang Brazil setiap hari).
  • Zat besi – cara paling mudah untuk mendapatkan zat besi yang mencukupi adalah melalui daging merah. Untuk penyerapan zat besi yang terbaik, konsumsilah dengan sebahagian makanan yang mengandungi vitamin C. Sebagai contoh, potong sebilangan lada merah kaya vitamin C dengan stik tanpa lemak.

Ingat, penurunan berat badan jauh lebih kompleks daripada kalori masuk dan keluar. Bertentangan dengan kepercayaan popular, sains terkini menunjukkan bahawa anda perlu menyuburkan dalaman – jangan abaikan – diri anda sendiri, untuk menguruskan berat badan untuk jangka masa panjang.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Apa itu Kunyit Hitam dan kegunaannya ?

Kunyit hitam (Curcuma caesia) juga dikenal sebagai Black zedoary atau Kali haldi adalah ramuan perennial dengan rimpang ungu kebiruan. Ditemui di wilayah Timur Laut India dan Madya Pradesh, ini adalah tumbuhan herba yang kuat dengan beberapa manfaat kesihatan yang luar biasa. Biasanya dijual dalam bentuk segar dan kering, sayangnya ia ‘rare‘ dan mahal. Berita baik

20 Buah dan Sayur-Sayuran Paling Sihat yang Harus Anda Makan Setiap Hari, Menurut Ahli Diet

Tidak ada perkara seperti buah atau sayur yang tidak sihat. Makan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran akan membantu anda menjalani kehidupan yang lebih lama dan sihat. Tetapi apa sayur-sayuran yang paling sihat? Apa buah yang paling berkhasiat? Penyelidikan menunjukkan bahawa sebilangan buah-buahan dan sayur-sayuran sangat kaya dengan khasiatnya, mereka boleh dianggap sebagai makanan yang paling

10 Makanan Yang Membakar Lemak Semasa Anda Tidur

Entri ini adalah mengenai makanan yang membakar lemak semasa anda tidur sehingga anda dapat menurunkan berat badan dengan lebih cepat. Sekiranya anda tertanya-tanya apa yang harus dimakan pada waktu malam untuk menurunkan berat badan, teruskan membaca! Mahu cepat dan ingin mengetahui cadangan nombor 1 makanan terbaik untuk dimakan pada waktu malam yang menurunkan berat badan?

5 Petua Menjaga Bibir Anda Agar Sihat dan Merah Jambu

Tidak kira sama ada perempuan atau lelaki, siapa yang tidak menginginkan bibir cantik yang berwarna merah jambu dan licin. Sebilangan orang cukup bernasib baik untuk mewarisi dari ibu bapa mereka atau rahmat Tuhan tetapi bagi sesetengah orang, ia masih menjadi mimpi. Tetapi ini tidak lagi berlaku; dalam artikel ini, saya akan mendedahkan cara menjaga bibir

Leave a Comment