Apa yang Menyebabkan Batu Karang Ginjal ?

Kira-kira 9% orang dewasa Malaysia akan mengalami batu karang sepanjang hayatnya. Sekiranya salah satu dari batu tersebut melewati sistem anda, anda akhirnya akan melihat pelbagai sensasi yang tidak menyenangkan, termasuk rasa sakit semasa buang air kecil.

Namun, batu karang terbentuk di ginjal. Oleh kerana itu, anda mungkin mengalami ketidakselesaan di kawasan lain, seperti bawah punggung, perut dan pangkal paha, ketika batu bergerak ke bawah.

Berikut adalah beberapa gejala lain yang perlu diperhatikan:

  • Urin mendung
  • Sentiasa perlu membuang air kecil
  • Mual
  • Urin yang berwarna tidak biasa, seperti merah, merah jambu atau coklat
  • Muntah

Batu karang juga boleh menyebabkan jangkitan. Sekiranya demikian, anda akan mula demam atau menggigil.

Apa yang Menyebabkan Batu Karang ?

Mengapa badan anda menghasilkan sesuatu yang menyakitkan seperti batu karang?

Dehidrasi adalah penyebabnya. Minum 2 hingga 2.5 liter cecair setiap hari akan mengurangkan risiko batu karang anda. Sekiranya anda sangat aktif atau jika cuaca lebih panas, anda harus minum lebih daripada itu.

Beberapa faktor lain juga berperanan dalam pembentukan batu karang. Sebagai contoh, jika ahli keluarga anda yang lain mempunyai sejarah menghidap batu karang, anda juga lebih berisiko. Sekiranya anda pernah mempunyai batu karang pada masa lalu, anda berisiko lebih tinggi untuk membentuk lebih banyak batu.

Apa yang anda makan dan berapa banyak yang anda makan juga dapat meningkatkan risiko batu karang anda. Terlalu banyak natrium, protein atau gula dalam makanan anda boleh menyebabkan pembentukan batu-batu ini. Orang yang gemuk juga berisiko tinggi terkena batu karang.

Masalah kesihatan tertentu serta beberapa ubat dan prosedur perubatan juga menjadikan batu akan terbentuk.

Ketahui Jenis Batu Karang

Kira-kira 80% batu karang adalah batu kalsium oksalat, yang disebabkan oleh terlalu banyak kalsium dalam air kencing anda. Tetapi ada beberapa jenis lain juga. Masing-masing boleh terbentuk akibat keadaan kesihatan tertentu.

Contohnya, batu struvite, yang terbentuk secara tiba-tiba, boleh berkembang semasa jangkitan saluran kencing. Sebaliknya, batu cysteine ​​terbentuk kerana gangguan yang disebut cystinuria, penyakit yang diwarisi. Batu asid urik adalah jenis batu karang yang lain. Mereka boleh terbentuk kerana masalah seperti diabetes Jenis 2, gout, obesiti atau protein haiwan yang berlebihan dalam makanan anda.

Ketahui Pilihan Rawatan Anda

Ukuran batu karang akan menentukan pilihan rawatan anda. Sekiranya batu kecil, anda boleh menyelesaikan masalah dengan minum lebih banyak air dan mengambil ubat penghilang rasa sakit semasa anda menunggu batu itu berlalu. Seorang doktor juga mungkin mencadangkan untuk membuat perubahan gaya hidup yang lain, seperti mengurangkan pengambilan garam anda atau mengelakkan makanan tertentu.

Batu yang lebih besar mungkin memerlukan rawatan yang lebih kompleks. Contohnya, doktor boleh menggunakan gelombang bunyi untuk memecahkan batu. Pembedahan untuk membuang batu karang juga merupakan pilihan jika batu terlalu besar untuk dilalui. Dengan batu karang yang lebih besar, taktik pengurusan kesakitan yang lebih kuat mungkin diperlukan juga.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Tips Dan Cara Terbaik Untuk Menghilangkan Batuk Dengan Cepat

Batuk, demam dan kesakitan boleh menyebabkan banyak kerengsaan dan merosakkan hari anda. Semasa tidur pada waktu malam, dalam mesyuarat, semasa panggilan telefon, semua ini boleh menjadi sangat menjengkelkan sehingga anda ingin melegakan batuk anda secepat mungkin. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan pelbagai ubat dan rawatan di rumah untuk menghilangkan batuk dengan cepat. Batuk sebenarnya

Bolehkah Anda Makan Selepas Tampal Gigi? Tips Mengunyah Selepas Menampal Gigi

Menampal gigi adalah prosedur biasa dalam pergigian. Selepas gigi anda ditampal, anda mungkin merasakan sensitiviti dan kesakitan selama beberapa hari yang boleh mengganggu tabiat makan biasa anda. (1) Kadang-kadang tampalan boleh tercabut atau patah semasa mengunyah. Ianya penting bagi anda untuk mengetahui apa yang harus dimakan dan membetulkan prosedur mengunyah selepas menampal gigi untuk mengelakkan

Apa itu Kunyit Hitam dan kegunaannya ?

Kunyit hitam (Curcuma caesia) juga dikenal sebagai Black zedoary atau Kali haldi adalah ramuan perennial dengan rimpang ungu kebiruan. Ditemui di wilayah Timur Laut India dan Madya Pradesh, ini adalah tumbuhan herba yang kuat dengan beberapa manfaat kesihatan yang luar biasa. Biasanya dijual dalam bentuk segar dan kering, sayangnya ia ‘rare‘ dan mahal. Berita baik

20 Buah dan Sayur-Sayuran Paling Sihat yang Harus Anda Makan Setiap Hari, Menurut Ahli Diet

Tidak ada perkara seperti buah atau sayur yang tidak sihat. Makan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran akan membantu anda menjalani kehidupan yang lebih lama dan sihat. Tetapi apa sayur-sayuran yang paling sihat? Apa buah yang paling berkhasiat? Penyelidikan menunjukkan bahawa sebilangan buah-buahan dan sayur-sayuran sangat kaya dengan khasiatnya, mereka boleh dianggap sebagai makanan yang paling

Leave a Comment