March 2

Asid Folik: Nutrien Yang Dapat Meningkatkan Pertumbuhan Rambut Anda

0  comments

Adakah masalah rambut gugur membuat anda tidak tidur malam? Kami faham bagaimana keguguran rambut yang berlebihan boleh mencetuskan kerisauan. Tetapi kami juga dapat memberi jaminan bahawa masalah keguguran rambut dapat diatasi.

Ya, ada banyak cara untuk mengurangkan keguguran rambut serta meningkatkan pertumbuhan rambut. Dan salah satu penyelesaian yang paling diabaikan adalah asid folik. Vitamin ini menawarkan banyak manfaat, yang paling penting adalah meningkatkan pertumbuhan rambut.

Mari, bincangkan bagaimana anda boleh memasukkan asid folik dalam rutin penjagaan rambut anda untuk meningkatkan pertumbuhan rambut.

Apakah Asid Folik & Apa Fungsi Untuk Rambut Anda?

Bentuk sintetik folat, asid folik tergolong dalam keluarga Vitamin B. Ini adalah nutrien yang sangat penting membantu badan anda berfungsi dengan cekap. Ini adalah vitamin larut air yang membantu badan anda membuat sel baru. [1]

Beberapa bahagian badan sentiasa membuat sel baru secara berkala. Ini termasuk kulit, rambut dan kuku anda. Asid folik membantu meningkatkan pertumbuhan sel-sel ini dengan sihat. Ia juga menjaga kesihatan sel darah merah.

Kekurangan asid folik di dalam badan anda, boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan yang tidak diingini. Rambut gugur dan pertumbuhan rambut yang perlahan adalah kesan sampingan kekurangan asid folik. Menurut kajian prospektif yang dikendalikan secara analitik, [2] terbukti bahawa uban dan rambut gugur pramatang mempunyai kaitan dengan kekurangan asid folik.

Apakah Sumber Asid Folik Terbaik

Terdapat pelbagai sumber folat semula jadi yang boleh anda dapatkan melalui pengambilan makanan biasa. Banyak makanan terkenal seperti roti, bijirin, pasta, beras dan produk bijirin lain mempunyai jumlah asid folik yang mencukupi. Senarai sumber semula jadi asid folik merangkumi: [3]

 1. Kacang
 2. Kacang tanah
 3. Biji bunga matahari
 4. Biji-bijian penuh
 5. Telur
 6. Sayuran berdaun seperti selada, bayam, lobak dll
 7. Brokoli
 8. Cili
 9. Buah-buahan
 10. Makanan laut & hati ayam

Anda juga boleh mengambil supplemen asid folik bersama makanan biasa anda. Supplemen ini boleh didapati dalam bentuk pil dan cecair.

Dos Asid Folik yang Disyorkan

Jantina & UmurJumlah
Umur 19 ke atas (Lelaki dan Wanita) 400 MCG
Perempuan Mengandung600 MCG
Wanita Menyusu500 MCG

Apakah Manfaat Asid Folik?

1. Meningkatkan Pertumbuhan Rambut

Asid folik memainkan peranan penting dalam pertumbuhan rambut. Ia mempercepat pembahagian sel folikel rambut anda untuk meningkatkan pertumbuhan rambut anda.

Asid folik juga membantu keratinisasi rambut anda.

2. Menghentikan Pengubahan Rambut Pramatang

Seperti yang dimaklumkan sebelumnya, asid folik memastikan sel darah merah anda aktif dan sihat. Sel darah merah kaya dengan oksigen, yang mengekalkan pigmentasi rambut normal. Sekiranya badan anda kekurangan asid folik, sel darah merah ini akan mulai bertambah besar dan warna rambut anda akan berubah.

3. Mengurangkan Rambut Gugur

Apabila anda mengalami kekurangan asid folik, badan anda akan menghantar asid folik ke organ tubuh yang lebih penting dan bukannya folikel rambut anda. Secara semula jadi, rambut anda akan kehilangan salah satu nutrien yang paling penting dan semakin lemah.

Akhirnya, anda akan mengalami keguguran rambut. Ketika itulah anda perlu meningkatkan pengambilan asid folik anda melalui makanan atau supplemen. [4]

4. Menambah Jumlah & Sinar Pada Rambut

Kekurangan asid folik dikaitkan dengan penipisan rambut. Ini juga memainkan peranan penting dalam membuat sel baru yang dapat meningkatkan pertumbuhan rambut dan menambah jumlah. Apabila anda mempunyai rambut yang tebal dan sihat, rambut anda tentu akan lembut, lentur dan berkilau.

Asid Folik: Nutrien Yang Dapat Meningkatkan Pertumbuhan Rambut Anda 1

Apakah Gejala Kekurangan Asid Folik?

 1. Keletihan
 2. Uban Pramatang
 3. Ulser
 4. Lidah Bengkak
 5. Rambut gugur
 6. Lemah Otot
 7. Sakit kepala dan pening
 8. Masalah Pernafasan
 9. Berat Badan10
 10. Cirit-birit [5]

Bagaimana Menggunakan Asid Folik Untuk Pertumbuhan Rambut?

Asid Folik, Pengambilan Biotin & Zink

Selalunya kekurangan kedua-dua biotin dan asid folik banyak dikaitkan dengan keguguran rambut. Walaupun tidak ada kajian yang mencukupi untuk membuktikan kepercayaan di atas, beberapa kajian dan penyelidikan menunjukkan bahawa suplemen biotin telah membantu meningkatkan pertumbuhan rambut.

Beberapa laporan mengatakan bahawa orang dengan alopecia dirawat dengan biotin. Begitu juga, kekurangan zink berkaitan dengan keguguran rambut

Vitamin B kompleks, vitamin pranatal, tablet multivitamin sering disarankan sebagai supplemen untuk biotin, zink dan asid folik. Minum tablet setiap hari dan anda akan melihat peningkatan pertumbuhan dan kesihatan rambut anda dalam dua hingga tiga bulan.

Nota : Rujukk doktor anda sebelum mengambil sebarang supplemen vitamin

Pengambilan makanan

Pengambilan makanan biasa anda harus memberi anda jumlah asid folik yang mencukupi. Masukkan sayur sayuran hijau ke dalam diet biasa anda.

Makan buah segar dan minum jus buah sebanyak mungkin. Anda juga boleh menikmati ayam dan makanan laut jika anda bukan vegetarian. Kacang tanah, brokoli, dan kacang juga merupakan sumber asid folik yang hebat.

Apa Yang Berlaku Sekiranya Anda Mengambil Asid Folik Berlebihan

Sekiranya anda tidak kekurangan asid folik dalam badan anda, maka jangan mengambil supplemen asid folik. Jumlah pengambilan asid folik biasa untuk orang dewasa ialah 400 mcg / hari.

Pengambilan lebih daripada 400 mcg asid folik tidak selamat untuk orang dewasa muda. Dosis besar asid folik boleh menyebabkan sakit kepala, ruam, dan mual. Mengambil lebih daripada 1000 mcg sehari boleh menyebabkan kerosakan saraf yang teruk. [6]

Mengetahui kesihatan rambut anda dan berunding dengan doktor dapat membantu anda mengenal pasti masalah yang menyebabkan rambut anda gugur. Masalah rambut gugur anda kemudian dapat diatasi dengan sewajarnya.

Akhir Kata

Asid folik mempunyai nilai nutrien yang sangat tinggi. Kekurangan asid folik akan menyebabkan pelbagai masalah kesihatan termasuk keguguran rambut, pertumbuhan rambut yang perlahan dan rambut yang menipis. Menambah makanan dan supplemen yang diperkaya dengan asid folik untuk diet anda pasti akan menyelesaikan separuh daripada masalah anda. Tetapi pastikan bahawa badan anda juga mendapat nutrien lain. Menjaga kesihatan anda secara keseluruhan, juga akan menyuburkan rambut anda.Baca Juga

Mempunyai Masalah Perut ? Ini Adalah Makanan Terbaik Untuk Kesihatan Usus anda.

Manfaat Minyak Aromaterapi yang Menakjubkan

Cara Mengurangkan Tahap Kolesterol Anda Secara Semula Jadi

5 Cara Merawat Tumit Merekah

Cara Menghilangkan Jerawat Di Telinga

5 Vitamin Penting Untuk Kesihatan Dan Kulit Glowing

Tinggalkan Komen Anda

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}