Asas Imuniti: Bagaimana Sistem Imun Berfungsi

Ketika dunia perlahan-lahan bergerak ke arah membuka kembali industri, kedai, dan restoran dalam keadaan tertentu, kita harus ingat satu perkara: pandemik belum berakhir dan kita masih harus berhati-hati dengan langkah-langkah kesihatan dan kebersihan.

Kita harus menjaga langkah pencegahan praktikal, seperti menjaga kebersihan yang tepat, memakai topeng, dan menjaga jarak sosial. Oleh itu, sistem imuniti tubuh yang kuat lebih penting daripada sebelumnya, kerana sangat penting untuk pertahanan terhadap jangkitan virus.

Apa itu Imuniti?

Ringkasnya, imuniti atau kekebalan adalah perlindungan dari penyakit.

Sistem imuniti tubuh tidak wujud di satu bahagian tubuh, ia sebenarnya terdiri dari jaringan sel, molekul, tisu, dan organ yang bekerja sama untuk melindungi tubuh. Setiap komponen ini memainkan peranan penting dalam bagaimana sistem imuniti tubuh berfungsi dan fungsinya, yang sangat penting untuk mencegah jangkitan.

Terdapat dua kategori fungsi imun dalam tubuh setiap orang:

  1. Imuniti semula jadi, yang mencegah penyakit masuk ke dalam badan
  2. Imuniti adaptif, yang menghilangkan atau mencegah pertumbuhan patogen, seperti virus dan bakteria, di dalam badan kita.

Bagaimana Sistem Imun Berfungsi?

Sistem imun berfungsi untuk menghadkan akses mikroba ke badan dan mencegahnya daripada tumbuh dan menyebabkan penyakit.

Sekiranya sistem imuniti tubuh menemui virus, ia memberi tindak balas imun yang disebut – respon imun dan mempertahankan dirinya daripada bakteria, virus, dan bahan yang kelihatan asing dan berbahaya.

Meningkatkan imuniti badan tidak semudah yang didengar. Masih banyak mengenai sistem imuniti tubuh yang masih dikaji oleh para penyelidik, tetapi apa yang kita tahu adalah kaitan antara sistem imun dan pemakanan.

Mengapa Pemakanan Penting untuk Imuniti

Untuk memahami bagaimana pemakanan dan diet mempengaruhi sistem imun seseorang, kita perlu mempelajari peranan epigenetik dengan lebih mendalam: kajian mekanisme biologi yang menghidupkan dan mematikan gen kita.

Walaupun semua manusia adalah 99.9% identik secara genetik, epigenetik menjadikan kita unik dengan kombinasi gen yang berbeza yang menghidupkan dan mematikan – yang menjelaskan mengapa sebilangan daripada kita mempunyai rambut merah dan yang lain hitam, atau mengapa sebilangan daripada kita mempunyai kulit yang lebih gelap atau lebih terang, untuk contoh.

Apa yang kita makan, di mana kita tinggal, berapa banyak kita tidur, bagaimana kita bersenam, dan bahkan dengan siapa kita tinggal, semuanya menyebabkan reaksi kimia yang dapat mengubah status kesihatan kita. Yang ditambahkan ke dalam campuran adalah mikrobioma kita, yang merupakan mikroorganisma yang kita harapkan untuk melindungi kita daripada kuman, memecah makanan untuk tenaga, menghasilkan vitamin penting, dan meningkatkan sistem imun kita.

Bahagian terbesar sistem imun – kira-kira 70 peratus daripadanya – terletak berhampiran usus, yang memantau pengambilan makanan dan bagaimana tubuh menggunakannya. Ini menjadikan kita penting untuk mengonsumsi makanan seimbang dengan vitamin, mineral, dan nutrien yang tepat sambil mengekalkan gaya hidup sihat. Ini memerlukan lebih daripada sekadar mengubah pengambilan satu atau dua nutrien tetapi melibatkan menyeimbangkan keseluruhan diet untuk memastikan bahawa terdapat pengambilan nutrisi yang optimum pada tahap sel.

Terdapat empat kumpulan nutrien penting untuk membantu individu menguatkan sistem imun mereka:

Petua Tambahan untuk Menjaga Sistem Imuniti Anda

Mengekalkan sistem imun yang kuat melalui diet yang seimbang dan gaya hidup yang sihat adalah cara terbaik untuk melindungi diri anda dari risiko jangkitan. Di samping itu, anda boleh mengurangkan kemungkinan anda dijangkiti atau menyebarkan COVID-19 dengan mengambil beberapa langkah berjaga-jaga sederhana dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO):

  • Basuh tangan anda dengan sabun dan air sekurang-kurangnya selama 20 saat.
  • Sekiranya sabun dan air tidak tersedia, gunakan pembersih tangan berasaskan alkohol 60 peratus.
  • Elakkan menyentuh mata, hidung, dan mulut dengan tangan yang tidak dicuci.
  • Elakkan hubungan rapat dengan orang yang sakit.
  • Tinggal di rumah semasa anda sakit.
  • Tutup batuk atau bersin dengan tisu, kemudian buang tisu ke tong sampah.
  • Bersihkan dan buangkan objek dan permukaan yang sering disentuh.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Tips Dan Cara Terbaik Untuk Menghilangkan Batuk Dengan Cepat

Batuk, demam dan kesakitan boleh menyebabkan banyak kerengsaan dan merosakkan hari anda. Semasa tidur pada waktu malam, dalam mesyuarat, semasa panggilan telefon, semua ini boleh menjadi sangat menjengkelkan sehingga anda ingin melegakan batuk anda secepat mungkin. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan pelbagai ubat dan rawatan di rumah untuk menghilangkan batuk dengan cepat. Batuk sebenarnya

Bolehkah Anda Makan Selepas Tampal Gigi? Tips Mengunyah Selepas Menampal Gigi

Menampal gigi adalah prosedur biasa dalam pergigian. Selepas gigi anda ditampal, anda mungkin merasakan sensitiviti dan kesakitan selama beberapa hari yang boleh mengganggu tabiat makan biasa anda. (1) Kadang-kadang tampalan boleh tercabut atau patah semasa mengunyah. Ianya penting bagi anda untuk mengetahui apa yang harus dimakan dan membetulkan prosedur mengunyah selepas menampal gigi untuk mengelakkan

Apa itu Kunyit Hitam dan kegunaannya ?

Kunyit hitam (Curcuma caesia) juga dikenal sebagai Black zedoary atau Kali haldi adalah ramuan perennial dengan rimpang ungu kebiruan. Ditemui di wilayah Timur Laut India dan Madya Pradesh, ini adalah tumbuhan herba yang kuat dengan beberapa manfaat kesihatan yang luar biasa. Biasanya dijual dalam bentuk segar dan kering, sayangnya ia ‘rare‘ dan mahal. Berita baik

20 Buah dan Sayur-Sayuran Paling Sihat yang Harus Anda Makan Setiap Hari, Menurut Ahli Diet

Tidak ada perkara seperti buah atau sayur yang tidak sihat. Makan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran akan membantu anda menjalani kehidupan yang lebih lama dan sihat. Tetapi apa sayur-sayuran yang paling sihat? Apa buah yang paling berkhasiat? Penyelidikan menunjukkan bahawa sebilangan buah-buahan dan sayur-sayuran sangat kaya dengan khasiatnya, mereka boleh dianggap sebagai makanan yang paling

Leave a Comment