January 19

Asas Imuniti: Bagaimana Sistem Imun Berfungsi

0  comments

Ketika dunia perlahan-lahan bergerak ke arah membuka kembali industri, kedai, dan restoran dalam keadaan tertentu, kita harus ingat satu perkara: pandemik belum berakhir dan kita masih harus berhati-hati dengan langkah-langkah kesihatan dan kebersihan.

Kita harus menjaga langkah pencegahan praktikal, seperti menjaga kebersihan yang tepat, memakai topeng, dan menjaga jarak sosial. Oleh itu, sistem imuniti tubuh yang kuat lebih penting daripada sebelumnya, kerana sangat penting untuk pertahanan terhadap jangkitan virus.

Apa itu Imuniti?

Ringkasnya, imuniti atau kekebalan adalah perlindungan dari penyakit.

Sistem imuniti tubuh tidak wujud di satu bahagian tubuh, ia sebenarnya terdiri dari jaringan sel, molekul, tisu, dan organ yang bekerja sama untuk melindungi tubuh. Setiap komponen ini memainkan peranan penting dalam bagaimana sistem imuniti tubuh berfungsi dan fungsinya, yang sangat penting untuk mencegah jangkitan.

Terdapat dua kategori fungsi imun dalam tubuh setiap orang:

  1. Imuniti semula jadi, yang mencegah penyakit masuk ke dalam badan
  2. Imuniti adaptif, yang menghilangkan atau mencegah pertumbuhan patogen, seperti virus dan bakteria, di dalam badan kita.

Bagaimana Sistem Imun Berfungsi?

Sistem imun berfungsi untuk menghadkan akses mikroba ke badan dan mencegahnya daripada tumbuh dan menyebabkan penyakit.

Sekiranya sistem imuniti tubuh menemui virus, ia memberi tindak balas imun yang disebut – respon imun dan mempertahankan dirinya daripada bakteria, virus, dan bahan yang kelihatan asing dan berbahaya.

Meningkatkan imuniti badan tidak semudah yang didengar. Masih banyak mengenai sistem imuniti tubuh yang masih dikaji oleh para penyelidik, tetapi apa yang kita tahu adalah kaitan antara sistem imun dan pemakanan.

Mengapa Pemakanan Penting untuk Imuniti

Untuk memahami bagaimana pemakanan dan diet mempengaruhi sistem imun seseorang, kita perlu mempelajari peranan epigenetik dengan lebih mendalam: kajian mekanisme biologi yang menghidupkan dan mematikan gen kita.

Walaupun semua manusia adalah 99.9% identik secara genetik, epigenetik menjadikan kita unik dengan kombinasi gen yang berbeza yang menghidupkan dan mematikan – yang menjelaskan mengapa sebilangan daripada kita mempunyai rambut merah dan yang lain hitam, atau mengapa sebilangan daripada kita mempunyai kulit yang lebih gelap atau lebih terang, untuk contoh.

Apa yang kita makan, di mana kita tinggal, berapa banyak kita tidur, bagaimana kita bersenam, dan bahkan dengan siapa kita tinggal, semuanya menyebabkan reaksi kimia yang dapat mengubah status kesihatan kita. Yang ditambahkan ke dalam campuran adalah mikrobioma kita, yang merupakan mikroorganisma yang kita harapkan untuk melindungi kita daripada kuman, memecah makanan untuk tenaga, menghasilkan vitamin penting, dan meningkatkan sistem imun kita.

Bahagian terbesar sistem imun – kira-kira 70 peratus daripadanya – terletak berhampiran usus, yang memantau pengambilan makanan dan bagaimana tubuh menggunakannya. Ini menjadikan kita penting untuk mengonsumsi makanan seimbang dengan vitamin, mineral, dan nutrien yang tepat sambil mengekalkan gaya hidup sihat. Ini memerlukan lebih daripada sekadar mengubah pengambilan satu atau dua nutrien tetapi melibatkan menyeimbangkan keseluruhan diet untuk memastikan bahawa terdapat pengambilan nutrisi yang optimum pada tahap sel.

Terdapat empat kumpulan nutrien penting untuk membantu individu menguatkan sistem imun mereka:

Petua Tambahan untuk Menjaga Sistem Imuniti Anda

Mengekalkan sistem imun yang kuat melalui diet yang seimbang dan gaya hidup yang sihat adalah cara terbaik untuk melindungi diri anda dari risiko jangkitan. Di samping itu, anda boleh mengurangkan kemungkinan anda dijangkiti atau menyebarkan COVID-19 dengan mengambil beberapa langkah berjaga-jaga sederhana dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO):

  • Basuh tangan anda dengan sabun dan air sekurang-kurangnya selama 20 saat.
  • Sekiranya sabun dan air tidak tersedia, gunakan pembersih tangan berasaskan alkohol 60 peratus.
  • Elakkan menyentuh mata, hidung, dan mulut dengan tangan yang tidak dicuci.
  • Elakkan hubungan rapat dengan orang yang sakit.
  • Tinggal di rumah semasa anda sakit.
  • Tutup batuk atau bersin dengan tisu, kemudian buang tisu ke tong sampah.
  • Bersihkan dan buangkan objek dan permukaan yang sering disentuh.


Baca Juga

Keradangan dan Gula dalam Darah – Adakah Anda Tahu Kaitannya?

Apa yang Menyebabkan Batu Karang Ginjal ?

Apa yang Vitamin A Lakukan dan Mengapa kita Memerlukannya?

9 Khasiat Kesihatan Saffron yang Kuat untuk tahun 2021

12 Khasiat Alpukat (Avocado) Untuk Kesihatan yang Menakjubkan

Daun Salam : Potensi Manfaat Kesihatan, Pemakanan, dan Kesan Sampingan

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>