April 4

Apa itu Probiotik dan Apa Kebaikan Probiotik?

1  comments

Sekiranya anda”kaki kesihatan” atau terpaksa mempelajari lebih lanjut mengenai topik kesihatan kerana kesihatan anda sendiri kurang, maka saya pasti anda telah menemui topik probiotik.

Probiotik adalah satu perkara yang akan membantu kesihatan anda, terutamanya dalam usus anda.

Tetapi apa sebenarnya probiotik? Apa yang baik tentang mereka? Adakah mereka mempunyai apa-apa kesan sampingan yang perlu anda bimbang?

Soalan-soalan ini akan dijawab dan anda akan mempunyai pemahaman yang lebih baik tentang probiotik dan bagaimana ia akan menjejaskan kesihatan anda.

Apa Itu Probiotik ?

Apa itu Probiotik

Ini mungkin merupakan persoalan yang paling penting sekarang. Apa itu probiotik? Anda mungkin telah diberitahu bahawa anda perlu mengambil lebih banyak atau memasukkan lebih banyak probiotik ke dalam diet anda.

Walau bagaimanapun, agak sukar untuk menambahkan sesuatu kepada badan anda apabila anda tidak tahu apa itu.

Ringkasnya, probiotik adalah bakteria dan ragi yang baik untuk anda. Apabila ditelan, mereka akan hidup dalam usus anda dan membantu anda dengan tugas harian seperti pencernaan.

Usus anda penuh dengan bakteria baik dan buruk dan mereka semua menyumbang kepada kesihatan usus anda dalam beberapa cara atau yang lain. Mempunyai probiotik akan menambah lebih banyak bakteria yang baik ke sistem anda.

Apabila anda menambah bakteria yang baik, kesihatan usus anda akan mula berkembang dengan cara yang mungkin tidak pernah dilakukan sebelum ini.

Jenis Probiotik

Terdapat banyak jenis bakteria yang tinggal di usus anda. Sebenarnya, terdapat berjuta-juta bakteria yang menetap di usus anda.

Mereka semua mempunyai tujuan yang berbeza untuk badan anda, tetapi mereka semua boleh dikelaskan dalam dua kategori yang berbeza, Lactobacillus dan Bifidobacterium.

Ini adalah dua kategori bakteria yang akan dibicarakan oleh doktor jika anda bertanya kepada mereka. Mereka berdua mempunyai tujuan umum yang berbeza apabila melibatkan kesihatan usus dan kesuluruhan kesihatan.

1. Lactobacillus

Lactobacillus adalah jenis yang paling biasa dari probiotik. Ini adalah jenis probiotik yang akan anda dapati dalam makanan yang ditapai. Makanan seperti yogurt mengandungi jenis probiotik ini.

Bagi orang yang mungkin mempunyai intoleransi laktosa, ini adalah jenis probiotik yang anda perlu ambil lebih banyak.

Bakteria ini akan membantu perut anda mencerna laktosa sedikit lebih baik. Ia mungkin tidak sepenuhnya membetulkan intoleransi laktosa anda tetapi ia pasti akan membantu. Lactobacillus juga akan membantu jika anda mula mengalami sesuatu seperti cirit-birit.

2. Bifidobacterium

Probiotik ini adalah salah satu yang boleh didapati di beberapa produk tenusu. Ia sangat bermanfaat kerana ia dikenali untuk meringankan simptom IBS atau sindrom rengsa usus.

Walau bagaimanapun, anda perlu berhati-hati dengan produk tenusu. Kebanyakan jenis produk tenusu mempunyai laktosa di dalamnya jadi orang-orang yang intoleransi laktosa perlu berhati-hati.

Ya, anda akan menyediakan diri anda dengan satu bakteria yang baik, tetapi anda hanya membahayakan kesihatan kerana usus anda tidak boleh mengendalikan laktosa dengan baik.

Perlu ada keseimbangan dengan bakteria baik yang anda berikan kepada tubuh anda. Anda tidak mahu memberikan terlalu banyak satu atau yang lain. Ya, mencari keseimbangan yang betul boleh menjadi sukar, tetapi apabila anda melakukannya, anda akan bersyukur dan usus anda akan menyukainya setiap saat.

Apakah Kebaikan Probiotik?

Apa itu Probiotik

Terdapat beberapa perkara yang yang telah disebut mengenai kebaikan probiotik.

Mengambil probiotik membantu kesihatan usus anda. Khususnya, mereka membantu menghantar makanan melalui usus anda. Mereka membolehkan badan anda untuk mencerna makanan lebih mudah dengan membantu otot dalam kontrak pencernaan dengan cara yang sepatutnya sepanjang masa.

Ia boleh menjadi sangat mudah untuk otot pencernaan anda untuk keluar dari memukul apabila bakteria buruk anda berkembang.

Kerana probiotik membantu kesihatan usus anda, ini bermakna ia akan membantu kesihatan anda dengan cara yang anda tidak mungkin bayangkan.

Sebagai contoh, kesihatan usus yang lemah boleh membawa kepada keadaan kulit seperti ekzema, masalah saluran kencing, masalah usus, dan juga mempunyai kesan ke atas kesihatan mulut anda.

Mengambil probiotik akan membolehkan anda memperbaiki semua keadaan ini jika anda mengalaminya. Mereka juga boleh membantu mencegah perkara seperti ini daripada berlaku.

Cara terbaik untuk mengelakkan daripada sebarang keadaan yang disebabkan oleh kesihatan usus yang buruk ialah dengan mengambil probiotik secara bertanggungjawab kerana kemungkinan pengambilan yang banyak membawa padah.

Kesan Sampingan Probiotik

Ya, probiotik adalah baik dan anda harus mengambilnya jika anda ingin memperbaiki kesihatan usus anda. Walau bagaimanapun, ia mungkin mempunyai terlalu banyak perkara yang baik dan tidak semuanya sempurna, jadi akan ada beberapa kesan sampingan kepada probiotik juga.

Anda boleh mengalami beberapa masalah pencernaan yang tidak menyenangkan. Anda boleh mempunyai lebih banyak gas daripada biasa atau bahkan menjadi sembelit kerana probiotik.

Ada kemungkinan bahawa anda boleh mengalami lebih banyak sakit kepala dari probiotik juga. Makanan yang kaya dengan probiotik mengandungi amina, yang merupakan bahan yang boleh menyebabkan pencetus dalam sistem saraf pusat anda yang akan menyebabkan lebih banyak sakit kepala.

Sesetengah probiotik boleh menjadi masalah bagi orang yang intoleransi makanan. Ini bermakna bahawa sesetengah probiotik ada dalam makanan yang orang akan mempunyai reaksi jika dimakan. Inilah sebab mengapa membaca label makanan sangat penting.

Salah satu perkara yang paling penting untuk diperhatikan ketika melibatkan probiotik ialah apabila anda sudah mempunyai sistem imunisi yang lemah atau sekurang-kurangnya satu yang telah dikompromi dengan serius. Apabila ini berlaku, probiotik boleh meningkatkan risiko jangkitan anda.

Sesetengah probiotik boleh memasuki aliran darah anda dan ini adalah apabila masalah mula berlaku. Walau bagaimanapun, ini biasanya hanya berlaku apabila anda sudah mempunyai sesuatu yang salah dengan usus anda dan ia sangat terancam.

Ia boleh sedikit sukar untuk memberitahu sama ada atau tidak jangkitan adalah disebabkan oleh probiotik atau daripada masalah yang wujud sebelum ini.

Probiotik Boleh Menjadi yang Terbaik Atau Terburuk

Apabila anda mengambil probiotik, mereka sepatutnya membantu anda. Mereka sepatutnya membantu kesihatan usus anda dan, seterusnya, kesihatan anda secara keseluruhan.

Ambil probiotik dengan cara yang betul dan anda tidak perlu risau. Anda akan mempunyai probiotik dalam sistem anda dan mereka akan melakukan apa yang sepatutnya dilakukan.

Jika anda mengambil lebih banyak probiotik, anda mungkin akan mengalami beberapa masalah. Terlalu banyak bakteria baik dengan mudah membawa kepada sesuatu yang buruk. Anda tidak mahu ini berlaku.

Terdapat sedikit perasaan lebih teruk daripada mengetahui bahawa anda mengambil sesuatu yang akan membantu kesihatan anda tetapi mengambil terlalu banyak membahayakan kesihatan anda akhirnya.

Terdapat segelintir orang di luar sana yang benar-benar perlu memberi perhatian kepada probiotik tidak kira apa jenis kesihatan mereka. Sebilangan probiotik akan membahayakan anda walaupun mereka sepatutnya membantu hanya kerana makanan yang mereka ada. Tubuh setiap orang adalah berbeza dan akan bertindak balas dengan cara yang berbeza.

Perkara terbaik yang boleh anda lakukan ialah membaca label pada segala-galanya sebelum anda mengambilnya jika anda mempunyai apa-apa jenis kebimbangan tentang probiotik. Ia satu perkara yang mudah dilakukan. Walau bagaimanapun, anda akan terkejut dengan berapa ramai orang yang benar-benar mengabaikannya dan mengabaikan semua label.Baca Juga

Mempunyai Masalah Perut ? Ini Adalah Makanan Terbaik Untuk Kesihatan Usus anda.

Manfaat Minyak Aromaterapi yang Menakjubkan

Cara Mengurangkan Tahap Kolesterol Anda Secara Semula Jadi

Asid Folik: Nutrien Yang Dapat Meningkatkan Pertumbuhan Rambut Anda

5 Cara Merawat Tumit Merekah

Cara Menghilangkan Jerawat Di Telinga

Tinggalkan Komen Anda

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}