Apa itu Prebiotik dan Bagaimana Mereka Mempengaruhi Anda?

Untuk menghilangkan kebingguan anda. Prebiotik dan Probiotik adalah dua perkara yang berasingan. Ya, mereka saling berkaitan tetapi mereka tidak sama.

Anda mungkin pernah mendengar tentang probiotik jauh lebih banyak daripada prebiotik atau anda mungkin tidak pernah mendengar tentang prebiotik.

Kerana ini, anda mungkin perlu bertanya kepada diri sendiri, “Apakah prebiotik?”

Di kesempatan ini, Mohd Fadli di sini untuk membantu dan menjawab soalan-soalan ini yang tiba-tiba membakar dalam diri anda. Apabila anda selesai dengan ini, anda akan dapat melihat apa yang menjadikan prebiotik berbeza daripada probiotik dan mengapa anda masih memerlukannya dalam hidup anda.

Apa itu Prebiotik?

Sekiranya anda mencari definisi prebiotik, jangan cari lagi. Prebiotik adalah serat yang tidak boleh dicerna melalui usus kecil anda dan ditapai oleh bakteria di usus anda.

Kewujudan prebiotik tidak boleh diabaikan. Anda boleh menganggap mereka orang di belakang tabir yang menetetapkan semua persediaan untuk probiotik supaya mereka boleh bersinar sebagai bintang.

Tanpa kehadiran prebiotik, probiotik akan menghadapi kesukaran untuk menjadi efektif.

Walaupun prebiotik dianggap serat, namun tidak semua serat adalah prebiotik. Ini adalah perkara penting untuk diingat. Anda tidak boleh mengambil apa apa serat dan mengandaikan ia prebiotik. Terdapat kriteria tertentu yang perlu dipenuhi oleh serat agar mereka dianggap sebagai prebiotik.

Makanan Prebiotik

Apa itu Prebiotik

Untuk mendapatkan prebiotik dalam hidup anda, anda boleh mendapatinya dengan pelbagai cara yang berbeza.

Anda boleh mengambil suplemen untuk mereka. Terdapat banyak suplemen di luar sana yang mengandungi prebiotik yang anda perlukan untuk memulakan proses meningkatkan kesihatan usus anda.

Cara paling popular untuk mendapatkan prebiotik adalah melalui diet harian anda. Prebiotik boleh didapati dalam banyak makanan yang berbeza.

Ingat, prebiotik adalah serat, iaitu sesuatu yang diperlukan oleh semua orang. Kebanyakan orang tidak pernah makan serat yang cukup setiap hari untuk membantu diri mereka sendiri.

Anda boleh mendapat prebiotik dalam makanan seperti avocado, bawang, biji-bijian, bawang putih, dan daun bawang. Ini adalah pelbagai makanan yang boleh dimasukkan ke dalam diet harian anda dan ianya pasti tidak terlalu sukar.

Anda juga boleh mendapat prebiotik dalam sayur dan buah-buahan. Tomato, kiwi, dan epal adalah contoh makanan yang baik yang memberikan anda prebiotik yang dicari.

Sesetengah makanan yang ditapai mengandungi prebiotik juga. Makanan seperti kubis mempunyai prebiotik, tetapi makanan ini juga mengandungi probiotik. Boleh diandaikan, membunuh dua burung dengan satu batu.

Kebaikan Prebiotik

Prebiotik adalah penting bagi anda ambil kerana mereka meletakkan badan anda dengan cara membolehkan probiotik berkembang dengan lebih baik.

Anda boleh mengandaikan prebiotik sebagai baja yang akan membolehkan probiotik berkembang menjadi bunga yang cantik.

Ini hanya bermakna bahawa walaupun ia bukan satu keperluan yang besar, prebiotik akan membantu anda pada kadar yang lebih cepat daripada biasa.

Mempunyai prebiotik akan membolehkan probiotik untuk memastikan usus anda sihat. Prebiotik membantu lebih banyak bakteria baik yang terdapat di usus kita. Ini membolehkan anda memanfaatkan probiotik yang anda ambil.

Kepentingan prebiotik tidak boleh diabaikan. Jika anda ingin mendapatkan hasil terbaik dari probiotik yang anda ambil, prebiotik adalah satu pilihan. Jika anda hanya mahu penggunaan purata probiotik, maka abaikan prebiotik. Kesihatan usus anda akan mengalami sedikit keperitan tetapi ia tidak benar-benar teruk.

Prebiotik juga memberi kolon anda sebagai jumpstart ke jalan yang sihat. Walau bagaimanapun, anda tidak semestinya perlu mengambil probiotik untuk membolehkan kesihatan kolon anda berkembang dengan cara yang sepatutnya.

Bolehkah Anda Mengambil Banyak Prebiotik?

Sekiranya prebiotik hanya hadir untuk membantu anda, maka anda tidak boleh mengambil terlalu banyak, kan? Ia adalah sesuatu di mana ia boleh membantu anda tidak kira kuantiti diambil. Ini tidak semestinya benar.

Ada perkara seperti terlalu banyak perkara yang baik boleh menjadi buruk. Ini adalah perkara yang berkaitan dengan prebiotik.

Tujuan prebiotik adalah untuk membantu anda bersandar ke arah kesihatan usus yang lebih baik. Walau bagaimanapun, apabila anda mengambil terlalu banyak prebiotik, sama ada dalam bentuk tambahan atau melalui makanan anda, anda akan mula mempunyai kesan terbalik. Anda akan melakukan kerosakan lebih daripada yang baik.

Anda mungkin mula mengalami banyak sakit perut, kembung, dan gas jika anda tidak mengehadkan pengambilan prebiotik anda.

Begitu juga dengan probiotik. Anda tidak mahu mengambil terlalu banyak. Pengambilan yang terlalu banyak hanya akan membuat keadaan bertambah buruk apabila mereka mula menjadi lebih baik untuk usus anda.

Adakah Anda Memerlukan Prebiotik ?

Apa itu prebiotik

Jawapan ringkas kepada soalan ini ialah tidak. Prebiotik bukan keperluan. Probiotik yang anda makan masih boleh melakukan pekerjaannya tanpa prebiotik.

Walau bagaimanapun, mempunyai prebiotik akan menetapkan diri anda untuk keberhasilan yang paling efektif apabila ia datang kepada probiotik anda. Anda mahu hasil yang paling efektif untuk probiotik anda, bukan?

Tidak ada gunanya mengambil probiotik jika anda tidak cuba mendapatkan hasil yang terbaik daripada mereka. Oleh itu, prebiotik sangat disyorkan.

Probiotik sudah membantu bakteria baik anda berkembang, tetapi prebiotik dapat membantu anda meningkatkan bakteria yang lebih baik. Banyak bakteria baik yang ada di dalam usus anda, lebih baik.

Ia bagus untuk mempunyai pelbagai bakteria dalam usus anda. Sesetengah akan menjadi buruk tetapi jika anda melakukan perkara yang betul, kebanyakan akan menjadi baik dan mengambil prebiotik hanya akan membantu ini.

Kesihatan usus anda boleh menjadi optimum jika anda mampu menggabungkan prebiotik dan probiotik dengan cara menjadikan badan anda paling sihat apabila ia melibatkan kesihatan.

Prebiotik Sedia Membantu

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, anda tidak memerlukan prebiotik untuk mempunyai kesihatan usus baik. Walau bagaimanapun, dengan mengambilnya akan membolehkan anda mempunyai peluang terbaik untuk mempunyai kesihatan usus yang lebih baik. Walaupun kesihatan usus anda sudah baik, mengapa tidak membuatnya lebih baik.

Jika anda boleh mengambil sesuatu dari yang baik pergi yang lebih baik, terutamanya apabila ia melibatkan kesihatan anda, tubuh anda akan mengucapkan terima kasih dalam banyak cara.

Anda akan berasa lebih bertenaga sepanjang hari. Sistem imunisi anda akan berada pada tahap tinggi sepanjang masa untuk memerangi sebarang penyakit.

Ingat, ada cara mudah untuk mendapatkan prebiotik di dalam sistem anda. Anda boleh mendapatkannya melalui diet biasa anda dengan menggabungkan makanan tertentu atau anda hanya boleh membeli makanan tambahan untuk mendapatkan prebiotik yang anda perlukan jika mengubah diet bukan satu pilihan buat anda.

Jika anda masih ragu-ragu mengenai prebiotik, cuba sedar bahawa mereka hanya ada untuk membantu probiotik. Mereka tidak akan berada di sana untuk menggantikan apa yang dilakukan oleh probiotik. Satu lagi cara untuk berfikir adalah untuk memikirkan prebiotik sebagai pemain bola sementara probiotik akan mencetak gol.

Prebiotik siap sedia untuk membantu. Mereka membantu probiotik. Ini hanya menetapkan tindak balas rantai yang akan membolehkan kesihatan usus anda bertambah baik dan ini akan membawa kepada kesihatan keseluruhan anda menjadi lebih baik pada akhirnya.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Tips Dan Cara Terbaik Untuk Menghilangkan Batuk Dengan Cepat

Batuk, demam dan kesakitan boleh menyebabkan banyak kerengsaan dan merosakkan hari anda. Semasa tidur pada waktu malam, dalam mesyuarat, semasa panggilan telefon, semua ini boleh menjadi sangat menjengkelkan sehingga anda ingin melegakan batuk anda secepat mungkin. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan pelbagai ubat dan rawatan di rumah untuk menghilangkan batuk dengan cepat. Batuk sebenarnya

Bolehkah Anda Makan Selepas Tampal Gigi? Tips Mengunyah Selepas Menampal Gigi

Menampal gigi adalah prosedur biasa dalam pergigian. Selepas gigi anda ditampal, anda mungkin merasakan sensitiviti dan kesakitan selama beberapa hari yang boleh mengganggu tabiat makan biasa anda. (1) Kadang-kadang tampalan boleh tercabut atau patah semasa mengunyah. Ianya penting bagi anda untuk mengetahui apa yang harus dimakan dan membetulkan prosedur mengunyah selepas menampal gigi untuk mengelakkan

Apa itu Kunyit Hitam dan kegunaannya ?

Kunyit hitam (Curcuma caesia) juga dikenal sebagai Black zedoary atau Kali haldi adalah ramuan perennial dengan rimpang ungu kebiruan. Ditemui di wilayah Timur Laut India dan Madya Pradesh, ini adalah tumbuhan herba yang kuat dengan beberapa manfaat kesihatan yang luar biasa. Biasanya dijual dalam bentuk segar dan kering, sayangnya ia ‘rare‘ dan mahal. Berita baik

20 Buah dan Sayur-Sayuran Paling Sihat yang Harus Anda Makan Setiap Hari, Menurut Ahli Diet

Tidak ada perkara seperti buah atau sayur yang tidak sihat. Makan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran akan membantu anda menjalani kehidupan yang lebih lama dan sihat. Tetapi apa sayur-sayuran yang paling sihat? Apa buah yang paling berkhasiat? Penyelidikan menunjukkan bahawa sebilangan buah-buahan dan sayur-sayuran sangat kaya dengan khasiatnya, mereka boleh dianggap sebagai makanan yang paling

2 thoughts on “Apa itu Prebiotik dan Bagaimana Mereka Mempengaruhi Anda?”

Leave a Comment