Apa itu Minimalisme? Mungkin ia Bukan Apa yang Anda Fikirkan

Anda mungkin berfikir minimalisme perlu melihat cara tertentu atau ia adalah hebat dan segak. Atau apabila anda berfikir tentang minimalism mungkin anda fikir anda hanya boleh memiliki beberapa item tertentu, atau anda perlu mengorbankan apa yang anda nikmati. Tiada satu pun perkara yang benar.

Minimalisme tidak begitu rumit.

Apa itu Minimalisme? Mungkin ia Bukan Apa yang Anda Fikirkan 1

Jadi Apa itu Minimalisme?

Minimalisme hanya menghapuskan perkara-perkara yang membuang anda dari hidup anda. Ini tidak bermaksud menghilangkan semua benda semalaman, dan apa yang anda pilih untuk dibuang akan berubah dari masa ke masa.

Saya mengeluarkan perkara-perkara ini yang menghilangkan saya dari hidup saya:

 • Kekacauan
 • Kesibukan
 • Hutang
 • Rasa bersalah
 • Drama
 • Rokok

Dan sekarang saya mempunyai ruang untuk:

 • Kesihatan yang baik
 • Tidur damai
 • Kasih sayang
 • Aliran kreatif
 • Ketawa hingga saya menangis
 • Melepaskannya pergi

Anda dapat menentukan apa arti minimalisme dalam hidup anda. Anda memutuskan apa yang anda keluarkan dan apa yang anda buat ruang. Jika anda suka membuat kek, ia akan menjadi konyol untuk menghilangkan tin muffin anda. Jika anda ingin menjahit, menyingkirkan benang anda tidak akan masuk akal sama sekali.

Bagaimana untuk Menikmati Kehidupan Anda

Jangan gunakan minimalisme untuk membandingkan dan bersaing atau menyekat perkara kegemaran anda. Gunakan minimalism untuk memberi ruang untuk perkara kegemaran anda (yang dalam kebanyakan kes tidak akan menjadi perkara sama sekali).

Sebagai contoh, dengan mempraktikkan minimalism, saya dapat mengurangkan dari sebuah rumah besar dengan banyak tanggungjawab dan kewajiban untuk sebuah apartmen kecil. Sekarang bukannya membersihkan halaman tiap hujung minggu atau memotong rumput, atau menggantikan pagar atau bumbung atau permaidani, saya boleh bangun dan pergi mendaki tanpa berfikir tentang senarai tugas lama yang menunggu saya ketika saya pulang ke rumah. Ini mengambil masa beberapa tahun untuk menafikan dan membayar hutang, tetapi terdapat kebaikan di sepanjang jalan.

Minimalisme membantu saya mengubah tempat saya tinggal dan bagaimana saya tinggal. Ia membantu saya mengubah perasaan saya juga. Ia membantu saya mengalih perhatian saya daripada memerlukan lebih banyak kekurangan. Sekarang saya bimbang dan kurang tertawa. Saya kurangkan dan membuat lebih banyak. Saya kurang tergesa-gesa dan berlama-lama lagi. Tertawa, mencipta dan berlarutan semuanya baik untuk perasaan dan jiwa saya.

Jika anda rasa tersesat, hilang atau terputus, izinkan minimalisme untuk membawa anda kembali dengan mengeluarkan perkara-perkara yang membuang anda dari hidup anda.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Cara Menjaga Kebersihan Diri Agar Kekal Sihat

Kesihatan adalah perkara yang sangat dititikberatkan hari ini, terutamanya dengan pandemik covid-19. Oleh kerana orang mencari cara untuk menjaga keselamatan diri dan orang tersayang daripada bakteria dan kuman, fokus pada kebersihan diri adalah yang terpenting.Selain itu, bukan sahaja kebersihan diri baik untuk tubuh anda, tetapi juga bagus untuk harga diri anda. Artikel ini memperincikan tentang

10 Makanan Yang Membakar Lemak Semasa Anda Tidur

Entri ini adalah mengenai makanan yang membakar lemak semasa anda tidur sehingga anda dapat menurunkan berat badan dengan lebih cepat. Sekiranya anda tertanya-tanya apa yang harus dimakan pada waktu malam untuk menurunkan berat badan, teruskan membaca! Mahu cepat dan ingin mengetahui cadangan nombor 1 makanan terbaik untuk dimakan pada waktu malam yang menurunkan berat badan?

5 Petua Menjaga Bibir Anda Agar Sihat dan Merah Jambu

Tidak kira sama ada perempuan atau lelaki, siapa yang tidak menginginkan bibir cantik yang berwarna merah jambu dan licin. Sebilangan orang cukup bernasib baik untuk mewarisi dari ibu bapa mereka atau rahmat Tuhan tetapi bagi sesetengah orang, ia masih menjadi mimpi. Tetapi ini tidak lagi berlaku; dalam artikel ini, saya akan mendedahkan cara menjaga bibir

5 Cara Turunkan Kolesterol dengan Perubahan Gaya Hidup

Berapa lama masa yang diperlukan untuk menurunkan kolesterol? Sekiranya jumlah kolesterol anda meningkat, dan doktor anda membuat bising ketika mereka memeriksa hasil makmal anda, adalah wajar untuk bertanya-tanya seberapa cepat anda dapat menurunkan nombor tersebut. Nasib baik, ada beberapa strategi terbukti yang boleh anda gunakan yang boleh membantu jumlah kolesterol anda beralih ke arah yang

Leave a Comment