Apa itu Ketosis? Fahami Manfaat Ketosis

Sementara badan anda akan mendapat banyak manfaat apabila melakukan keto, salah satu manfaat utama yang menyebabkan telinga orang terkejut ialah apabila mereka mendengar tentang penurunan berat badan yang berlaku.

Asas di sebalik penurunan berat badan ini adalah keadaan metabolik tubuh anda yang dikenali sebagai ketosis.

Malah, tujuan keseluruhan diet ketogenik adalah untuk mencapai ketosis. Tanpa ketosis, tidak ada keto.

Tetapi apa itu ketosis? Inilah yang akan kita pelajari dalam post ini.

Apa itu Ketosis

Diet keto : Apa itu ketosis

Anda mungkin perlu memalingkan mata anda pada bahagian sains diet, penting untuk memahami mengapa sesuatu berfungsi dan mengapa ia tidak. Jadi dengan itu, mari teruskan.

Ketosis

Apabila anda menghalang karbohidrat badan anda, yang merupakan sumber bahan api utama bagi orang, anda juga menghalang keupayaan badan anda untuk menyimpan simpanan glycogen.

Apabila ini berlaku, ia perlu mencari sumber bahan api yang lain. Jadi badan anda mula beralih ke keadaan metabolik yang dikenali sebagai ketosis. Apabila badan anda berada dalam ketosis, ia mula mengubah lemak menjadi keton yang menjadi sumber bahan bakar baru badan anda.

Tetapi apa itu keton?

Keton, juga dikenali sebagai “badan keton”, adalah produk sampingan badan yang memecahkan lemak untuk tenaga. Bukankah ia simple ?

Terdapat 3 jenis keton:

  • Acetoacetate: ini dibuat daripada pecahan asid lemak dan sama ada ditukar kepada BHB atau aseton.
  • Beta-Hydroxybutyric Acid (BGB): dibentuk daripada acetoacetate dan secara teknikalnya bukan keton tetapi demi diet ketogenik kita menganggapnya satu.
  • Acetone: ini dibuat dari acetoacetate dan ia pecah dengan cepat. Jika anda tertanya-tanya mengapa anda mendapat nafas berbau pada permulaan keto itu kerana keton ini diusir melalui nafas dan sisa anda.

Kenapa Badan Kita Perlu Keton?

Kita dimanjakan di mana banyak dari kita mempunyai akses kepada makanan bila-bila masa yang kita mahukan. Orang-orang yang sihat, malangnya, tidak mempunyai kemewahan itu pada hari ini dan bahkan mungkin tidak ada pada masa lalu.

Sebab mengapa tubuh manusia dapat bertahan hidup selama berminggu-minggu tanpa makanan adalah kerana ia dibuat untuk menggunakan sumber-sumber yang tersedia dan bagi kebanyakan orang, sumber yang banyak adalah lemak.

Apabila anda pergi beberapa hari tanpa makan, simpanan glycogen anda akan cepat dihabiskan dan daripada badan anda melemah sebaliknya ia beralih gear supaya ia boleh menggunakan sumber tenaga yang berbeza iaitu keton.

Ujian Tahap Ketone

Terdapat beberapa cara yang berbeza untuk melihat jika badan anda berada dalam ketosis dan masing-masing mempunyai tahap kepercayaan.

Jalur Air Kencing Keton

Kaedah yang paling biasa untuk memeriksa tahap keton dalam badan adalah dengan menggunakan jalur air kencing. Mereka murah untuk dibeli dan mereka menunjukkan kepada anda tahap keton yang badan anda keluarkan dan inilah sebabnya mengapa mereka tidak tepat untuk menguji ketosis seperti orang mahu percaya.

Jika anda mengambil ujian di pagi hari, anda mungkin melihat hasil yang berbeza pada sebelah petang.

Ini bermakna anda mungkin mengambil satu ujian dan berfikir anda tidak ketosis dan mengambil masa beberapa jam kemudian dan berfikir bahawa anda ketosis.

Jalur adalah tanda yang baik badan anda menghasilkan lebih banyak keton daripada pembakaran tetapi tidak semestinya tanda ketosis.

Meter Glukosa Darah

Meter glukosa darah adalah alternatif yang lebih mahal untuk ujian melalui jalur air kencing tetapi lebih tepat kerana ia menguji kadar keton dalam darah anda.

Sekiranya anda ingin mengujinya dengan kerap, ia boleh menjadi mahal kerana setiap jalur berharga antara Rm 20 – 40.

Berapa lamakah masa yang diambil?

Apa itu ketosis

Jadi berapa lama masa sebelum badan anda masuk fasa ketosis dan mula menghasilkan keton?

Itu bergantung sepenuhnya kepada orang itu dan langkah-langkah yang mereka ambil.

Sesetengah orang memasuki ketosis lebih cepat daripada yang lain.

Ia bermula secepat satu hari, kemudian memakan makanan yang betul untuk memastikan anda menghilangkan stok glikogen badan. Matlamatnya adalah untuk membuang stok glikogen secepat mungkin untuk membantu badan anda masuk ketosis.

Faedah Ketosis

Terdapat beberapa faedah yang mengagumkan untuk ketosis yang melampaui penurunan berat badan. Berikut adalah seberapa.

Fokus Mental yang lebih baik

Faedah ketosis

Keton adalah sumber bahan api yang konsisten untuk badan anda, tidak seperti karbohidrat. Oleh sebab itu, otak anda mempunyai sumber tenaga yang konsisten yang membawa kepada tumpuan mental yang lebih baik.

Anda tidak dibiarkan dengan otak yang berkabus, jadi jika anda mendapati diri anda perlu mempunyai tumpuan mental yang lebih baik, keto adalah cara yang baik untuk melakukannya secara semulajadi.

Ketahanan fizikal

Faedah ketosis

Pernahkah anda melihat pelari jarak jauh memakan pek gel di tengah-tengah perlumbaan? Sebabnya adalah mereka perlu menambah stok glikogen mereka.

Pada keto, anda tidak bergantung pada glikogen jadi berbanding mengambil pek gel anda boleh teruskan dalam trak.

Pengecualian untuk ini adalah orang yang melakukan intensiti tinggi, latihan pecah pendek seperti body builders. Dalam kes mereka, mereka mungkin mempertimbangkan alternatif diet ketogenik di mana mereka mengambil karbohidrat sebelum melakukan senaman.

Epilepsi (Sawan)

Diet ketogenik telah terbukti membantu orang yang menghidap epilepsi.

Sebenarnya, ketogenik mula diperkenalkan sebagai rawatan untuk orang yang menghadapi epilepsi pada tahun 1920-an. Salah satu manfaat utama diet ketogenik untuk orang yang menderita epilepsi adalah mereka tidak perlu mengambil seberapa banyak ubat.

Kanser

Selama bertahun-tahun banyak kajian telah menunjukkan bahawa sel kanser menggunakan gula untuk berkembang. Mujurlah, sel-sel kanser tidak tahu bagaimana menggunakan keton sebagai bahan bakar jadi jika anda mengeluarkan gula dari diet anda, ia telah ditunjukkan dapat menghentikan pertumbuhan sel-sel kanser.

Walaupun keto sendiri tidak akan menyembuhkan kanser, ia boleh membantu merawatnya.

Ketosis optimum

Tubuh anda boleh masuk ketosis dengan mudah, tetapi terdapat tahap ketosis optimum.

Julat yang anda mahu untuk ketosis optimum adalah mana-mana di antara 1.5-3mmol / l.

Saya tahu ini tidak masuk akal untuk anda sekarang, tetapi jika anda menggunakan salah satu daripada tiga pilihan yang disenaraikan sebelum ini, anda akan memahami tahap keton anda.

Anda mungkin mempunyai terlalu banyak keton di dalam badan anda dan ini boleh menyebabkan beberapa masalah kesihatan. Ia dipanggil ketoasidosis.

Ini berlaku apabila tahap keton anda adalah 10 + mmol / l. Berita baiknya ialah ini adalah mustahil untuk dicapai melalui diet ketogenik biasa.

Jika anda ketoasidosis, dapatkan bantuan segera. Terdapat masalah yang teruk dengan tubuh anda. Anda akan mula mengalami rasa mual, sakit perut, dan ini akhirnya akan membawa kepada koma.

Seperti yang saya katakan, ini adalah kejadian yang jarang berlaku dan benar-benar tidak perlu dibimbangkan. Ini sepatutnya menjadi kebimbangan jika anda mempunyai diabetes jenis 1 kerana pankreas anda akan menghasilkan insulin pada tahap tertentu, walaupun tidak banyak.

Ketosis Adalah Fasa Tubuh Anda Mahu Berada

Seperti yang anda lihat sekarang, ketosis adalah keadaan badan semula jadi dan bukan sesuatu yang baru. Nenek moyang kita terselamat kerana ketosis dan dapat membantu mengubah kehidupan orang hari ini.

Walau bagaimanapun, tanpa pemahaman mengenai ketosis dan faedahnya, ramai orang akan tetap mengejek idea membataskan karbohidrat dalam diet mereka.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

10 Makanan Yang Membakar Lemak Semasa Anda Tidur

Entri ini adalah mengenai makanan yang membakar lemak semasa anda tidur sehingga anda dapat menurunkan berat badan dengan lebih cepat. Sekiranya anda tertanya-tanya apa yang harus dimakan pada waktu malam untuk menurunkan berat badan, teruskan membaca! Mahu cepat dan ingin mengetahui cadangan nombor 1 makanan terbaik untuk dimakan pada waktu malam yang menurunkan berat badan?

Diet Atkins : Pelan Makanan Rendah Karbohidrat yang Sihat

Diet Atkins juga dikenali sebagai diet Keto yang asli. Ini adalah pelan makanan rendah karbohidrat sihat yang tinggi kandungan protein dan lemak. Ia menyekat makanan yang kaya dengan karbohidrat. Pelan diet Atkins adalah salah satu pelan diet rendah karbohidrat tertua dan terkenal. Ia pada asalnya dirancang untuk orang yang berlebihan berat badan dan gemuk untuk

Cara Mengurangkan Tahap Kolesterol Anda Secara Semula Jadi

BMI anda mungkin tepat, anda mungkin tidak berlebihan berat badan, dan anda mungkin sama sekali tidak menunjukkan gejala mempunyai kolesterol yang tinggi. Sehingga anda diuji atau menjadi mangsa strok atau penyakit jantung. Oleh itu, sebelum anda menghadapi komplikasi, berikut adalah beberapa kaedah rawatan semula jadi yang akan membantu menurunkan kadar kolesterol anda. Teruskan membaca! Apa

Empat Prinsip Pemakanan Sihat

Kunci untuk pemakanan yang sihat adalah bukan diet atau memotong makanan dan minuman kegemaran anda. Pakar bersetuju bahawa mencapai dan menjaga berat badan yang sihat pada dasarnya adalah dengan perubahan gaya hidup dan tabiat makan anda yang realistik dan mudah dipatuhi. Dengan cara ini, anda tidak akan merasa terbeban dengan harapan yang drastik dan matlamat

Leave a Comment