November 10

Apa itu Elektrolit? Dan Apa Sumber Terbaik?

0  comments

Pernah tak korang terfikir mengapa semua orang kata korang perlu untuk mengisi semula badan korang dengan elektrolit, terutama selepas bersenam? Ini kerana elektrolit sangat penting dalam menjaga tubuh sentiasa terhidrasi, serta fungsi saraf dan otot. Ringkasnya, tanpa elektrolit, sistem saraf korang tidak akan berfungsi dengan baik.

Apa itu Elektrolit?

Elektrolit adalah zat terkecil yang membolehkan sel berfungsi. Bahan ini pada dasarnya adalah mineral yang membawa muatan elektrik, dan datang dalam bentuk natrium, kalium, magnesium, klorida, kalsium, dan fosfor. Dan banyak mineral ini hilang akibat berpeluh, terutama ketika kita bersenam, dan juga melalui fungsi biasa seperti buang air kecil.

Tidak semua elektrolit diciptakan sama.

Sudah tentu, seperti yang korang duga, setiap jenis elektrolit mempunyai fungsi tersendiri, dan ada yang lebih penting daripada yang lain.

Berikut adalah beberapa elektrolit yang paling banyak dan mengapa badan kita memerlukannya

Kalsium

Kalsium adalah elektrolit paling banyak dalam tubuh manusia. Kita sering mengaitkan kalsium dengan tulang yang kuat dan gigi yang sihat, tetapi kalsium juga membantu sistem saraf, fungsi otot, dan kesihatan jantung.

Sumber yang baik: tenusu, telur, sayur collar, buah ara

Kalium

Sekiranya korang menonton sukan, korang akan melihat atlet sepertinya selalu mempunyai pisang bersama mereka. Ini kerana pisang tinggi dalam salah satu elektrolit asas: kalium.

Kalium sangat penting untuk fungsi jantung, pengecutan otot, dan pertumbuhan rangka.

Sumber yang baik: air kelapa, pisang, kacang, alpukat(avocado)

Magnesium

Magnesium diperlukan oleh setiap organ dalam tubuh manusia. Ia membantu mengekalkan fungsi otot dan saraf, dan menguatkan tulang. Ia juga berfungsi rapat dengan kalium untuk menurunkan tekanan darah.

Sumber yang baik: kacang, kacang, sayuran hijau, biji-bijian

Natrium / Klorida

Kita selalu diingatkan untuk tidak mengonsumsi terlalu banyak natrium, tetapi badan kita memerlukan sejumlah besar natrium, kerana ia membantu mengatur tekanan darah. Walaupun natrium klorida pada dasarnya adalah garam meja, lebih baik mendapatkan natrium dan klorida dari sumber makanan.

Sumber natrium yang baik: saderi, susu

Sumber yang baik untuk klorida: rumput laut, tomato, saderi, zaitun

Fosforus

Fosforus mempunyai peranan yang serupa dengan kalsium kerana ia membantu menjaga kesihatan tulang dan gigi. Tetapi ia juga membantu mencegah dan memperbaiki kerosakan sel dan mengubah karbohidrat dan lemak menjadi tenaga.

Sebilangan besar sayur-sayuran dan buah-buahan sangat rendah fosforus, jadi jika korang adalah pemakan sayuran(vegan), pastikan korang mendapat fosforus yang mencukupi!

Sumber yang baik: daging, tenusu, kacang, kacang

Sentiasa Terhidrat.

Kekurangan elektrolit boleh menyebabkan pelbagai masalah, termasuk keletihan, insomnia, mati rasa, sakit kepala, masalah pencernaan, dan degupan jantung yang tidak teratur. Oleh itu, pastikan anda terhidrat! Air selalu menjadi taruhan yang selamat, tetapi jika ada, pilihlah air kelapa sebagai gantinya.

Air kelapa adalah sumber elektrolit tertinggi, kerana ia menawarkan semua kalsium, fosforus, natrium, magnesium, dan kalium – kandungan kaliumnya bahkan lebih tinggi daripada pisang.Baca Juga

Mempunyai Masalah Perut ? Ini Adalah Makanan Terbaik Untuk Kesihatan Usus anda.

5 Vitamin Penting Untuk Kesihatan Dan Kulit Glowing

Cara Gunakan Minyak kelapa untuk Kelemumur.

Adakah Nanas Efektif Untuk Perut Yang Meragam ?

Patutkah Anda Mencuba Refleksologi ?

6 Sebab kita Suka Alpukat

Tinggalkan Komen Anda

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}