Apa Antibiotik dan Pil Boleh Lakukan Kepada Badan Anda?

Antibiotik dan ubat yang diresepkan secara berlebihan dan salah membunuh ribuan orang di seluruh dunia setiap tahun. Bahkan dikatakan bahawa jumlah kematian yang disebabkan oleh penggunaan ubat-ubatan ini dalam jangka panjang dan tidak betul lebih tinggi daripada kematian akibat kemalangan jalan raya.

Apa Antibiotik dan Pil Boleh Lakukan Kepada Badan Anda? 1

Bukan hanya boleh menyebabkan sesuatu seperti kematian, tetapi masalah yang lebih besar adalah penggunaan antibiotik dan ubat-ubatan yang berlebihan menyebabkan bakteria kita menjadi lebih tahan terhadap ubat-ubatan ini, akhirnya mereka berhenti berfungsi, dan kemudian perlukan ubat yang lebih kuat yang lebih berbahaya.

Antibiotik, yang pertama kali digunakan pada tahun 1940-an, pastinya merupakan salah satu kemajuan perubatan yang hebat. Tetapi overkripsi yang berlebihan telah menyebabkan pengembangan bakteria tahan, yang tidak bertindak balas terhadap antibiotik yang mungkin telah berfungsi pada masa lalu. Selain itu, setiap kali kanak-kanak dan orang dewasa mengambil antibiotik, mereka menghadapi risiko kesan sampingan, seperti sakit perut dan cirit-birit atau bahkan reaksi alergi dan sistem imuniti tubuh menjadi lemah dan terganggu.

Kita perlu ingat bahawa antibiotik hanya dapat berfungsi untuk jangkitan dan penyakit bakteria dan bukan virus. Sistem imuniti tubuh dapat melawan beberapa virus sebelum menyebabkan penyakit, tetapi yang lain (selesema, misalnya) mesti berjalan lancar. Antibiotik tidak berfungsi melawan virus.

Oleh itu, jika anda mengambil antibiotik untuk selesema, batuk, virus, sangat salah dan berbahaya.

Setiap kali anda menelan antibiotik, anda membunuh bakteria baik di dalam usus anda. Apabila anda melakukannya, anda akan mengganggu keseimbangan kawasan usus anda. Ragi tumbuh tanpa kawalan menjadi koloni besar dan mengambil alih, dalam keadaan yang disebut dysbiosis.

Ragi adalah organisma oportunistik. Ini bermaksud, apabila bakteria usus mati, ragi berkembang, terutamanya apabila keperluan makanan mereka dipenuhi. Mereka boleh menggunakan tendril mereka, atau hyphae, untuk benar-benar mencucuk lubang melalui lapisan dinding usus anda.

Ini mengakibatkan sindrom yang disebut usus bocor. Ragi bukan satu-satunya kemungkinan penyebab sindrom ini. Beberapa saintis mengaitkan ubat-ubatan anti-radang bukan steroid (NSAIDS) seperti naproxen dan ibuprofen dengan masalah tersebut. Memandangkan kemampuan mereka untuk mengubah medan usus, antibiotik juga berkemungkinan menyumbang kepada sindrom usus bocor.

Selain mungkin menyebabkan sindrom usus bocor, saya percaya bahawa ragi parasit juga boleh menyebabkan anda mengubah apa yang anda makan kerana mereka mendorong anda untuk makan karbohidrat termasuk pasta, roti, gula, kentang, dll. Oleh itu, ia tidak mengejutkan bahawa kenaikan berat badan dianggap sebagai salah satu tanda kerosakan antibiotik dan pertumbuhan ragi berikutnya.

Dengan mengubah medan usus yang normal, antibiotik juga dapat membuat alahan makanan lebih cenderung. Pelbagai gangguan usus juga boleh berlaku. Malangnya, kebanyakan doktor mendakwa tidak tahu mengenai gangguan usus pesakit mereka dan bukannya mengakui bahawa ubat yang mereka sendiri sebenarnya menyebabkan gangguan itu bermula.

Banyak antibiotik diberikan kepada ternakan setiap hari, konon untuk mengimunkan terhadap bakteria. Amalan ini bukan sahaja dapat menyumbang kepada ketahanan antibiotik pada manusia – banyak pakar merasakan kenaikan berat badan, dan bukan pencegahan penyakit, adalah sebab sebenar antibiotik digunakan secara meluas. Lembu gemuk dijual lebih banyak daripada lembu kurus. Itu semua baik-baik saja, tetapi bayangkan apa yang boleh dilakukan oleh antibiotik dalam produk tenusu untuk kesihatan anak-anak kita.

Ingat, antibiotik adalah mikotoksin berbahaya – metabolit kulat. Sama pentingnya, pakar perubatan telah menulis artikel yang menyatakan bahawa ubat ini membunuh orang. Tetapi, pakar lain menegaskan untuk tetap skeptis terhadap masalah ini, walaupun para pakar yang sama ini dengan cepat menyedari kaitan antara sistem imunigi tubuh yang lemah dan kematian.

Juga, ingat kepentingan pasca-antibiotik untuk memulihkan kawasan usus dengan yogurt biasa dan probiotik. Sekiranya anda mengalami kembung, sendawa, gas, sembelit, cirit-birit, GERD, atau masalah usus lain, maka probiotik boleh memainkan peranan penting dalam memulihkan kawasan usus anda.

Bahawa generasi baru akan tumbuh mengetahui bahaya yang terdapat dalam pengambilan antibiotik adalah perkara yang baik. Bahawa doktor akan terus menetapkan toksin kulat secara rawak harus mengajar kita pentingnya mengetahui fakta perubatan sebelum secara tidak sengaja menerima sebarang preskripsi. Sila kaji faedah antimikroba dan perangsang sistem imun yang disediakan oleh alam semula jadi. Ketahui juga bahawa, dalam beberapa keadaan, antibiotik mungkin diperlukan.

Saya tidak cukup menekankan pentingnya memakan makanan yang kaya dengan probiotik semula jadi, terutamanya jika anda mempunyai jangkitan apa-apa. Usus anda berfungsi sebagai otak kedua anda, dan bahkan menghasilkan lebih banyak serotonin – yang diketahui mempunyai pengaruh yang baik terhadap mood anda – daripada otak anda. Ia juga merupakan rumah bagi bakteria yang tak terhitung jumlahnya, baik dan buruk.

Bakteria ini melebihi jumlah sel di dalam badan anda dengan anggaran 10 hingga satu, dan mengekalkan keseimbangan ideal bakteria baik dan buruk membentuk asas untuk kesihatan yang baik – fizikal, mental dan emosi. Sebilangan besar penyakit berasal dari sistem pencernaan anda. Ini merangkumi penyakit fizikal dan mental. Setelah anda menyembuhkan dan menutup lapisan usus anda, dan menjadikan sistem pencernaan anda kuat dan berfungsi dengan baik sekali lagi, gejala penyakit biasanya akan hilang.

Saya mendorong anda untuk menggunakan perubahan semula jadi dan gaya hidup untuk menyembuhkan diri sendiri dan anak-anak anda dan menggunakan antibiotik dan ubat hanya apabila anda benar-benar memerlukannya.

Seperti yang selalu saya katakan, ‘Tubuh manusia dirancang untuk menyembuhkan dirinya sendiri, jika kita memberi peluang’

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Tips Dan Cara Terbaik Untuk Menghilangkan Batuk Dengan Cepat

Batuk, demam dan kesakitan boleh menyebabkan banyak kerengsaan dan merosakkan hari anda. Semasa tidur pada waktu malam, dalam mesyuarat, semasa panggilan telefon, semua ini boleh menjadi sangat menjengkelkan sehingga anda ingin melegakan batuk anda secepat mungkin. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan pelbagai ubat dan rawatan di rumah untuk menghilangkan batuk dengan cepat. Batuk sebenarnya

Bolehkah Anda Makan Selepas Tampal Gigi? Tips Mengunyah Selepas Menampal Gigi

Menampal gigi adalah prosedur biasa dalam pergigian. Selepas gigi anda ditampal, anda mungkin merasakan sensitiviti dan kesakitan selama beberapa hari yang boleh mengganggu tabiat makan biasa anda. (1) Kadang-kadang tampalan boleh tercabut atau patah semasa mengunyah. Ianya penting bagi anda untuk mengetahui apa yang harus dimakan dan membetulkan prosedur mengunyah selepas menampal gigi untuk mengelakkan

Apa itu Kunyit Hitam dan kegunaannya ?

Kunyit hitam (Curcuma caesia) juga dikenal sebagai Black zedoary atau Kali haldi adalah ramuan perennial dengan rimpang ungu kebiruan. Ditemui di wilayah Timur Laut India dan Madya Pradesh, ini adalah tumbuhan herba yang kuat dengan beberapa manfaat kesihatan yang luar biasa. Biasanya dijual dalam bentuk segar dan kering, sayangnya ia ‘rare‘ dan mahal. Berita baik

20 Buah dan Sayur-Sayuran Paling Sihat yang Harus Anda Makan Setiap Hari, Menurut Ahli Diet

Tidak ada perkara seperti buah atau sayur yang tidak sihat. Makan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran akan membantu anda menjalani kehidupan yang lebih lama dan sihat. Tetapi apa sayur-sayuran yang paling sihat? Apa buah yang paling berkhasiat? Penyelidikan menunjukkan bahawa sebilangan buah-buahan dan sayur-sayuran sangat kaya dengan khasiatnya, mereka boleh dianggap sebagai makanan yang paling

Leave a Comment