Adakah diet Rendah Karbohidrat (aka ketogenik), Diet yang Sesuai untuk anda?

Diet ketogenik pertama kali diperkenalkan sebagai rawatan untuk epilepsi. Satu teori mengapa diet ini berkesan dalam merawat epilepsi adalah bahawa ia mengubah metabolisme tenaga di otak. Otak hanya menggunakan glukosa sebagai sumber tenaga; ia yang paling memerlukan tenaga dari semua organ menggunakan 20% tenaga yang berasal dari glukosa.

Jadi mengapa saya memberitahu anda ini? Nah, diet ini menjadi semakin popular untuk penurunan berat badan. Saya selalu melihat di internet suplemen / shakes / rejim agar orang ramai mengamalkan diet ini tanpa mengetahui banyak tentang diet keto, dan bagaimana ini boleh mempengaruhi anda dalam jangka pendek dan jangka panjang.

Setelah beberapa hari menjalani diet karbohidrat yang sangat rendah, simpanan glukosa anda menjadi tidak mencukupi sebagai sumber tenaga untuk badan anda; ini mencetuskan pembebasan badan keton oleh hati.

Bukti

Terdapat sejumlah kajian haiwan dan manusia untuk menilai kesan diet ini terhadap berat badan, diabetes jenis 2 dan penyakit kardiovaskular.

Satu kajian pada haiwan menunjukkan bahawa ketika diberi diet keto, lebih banyak penurunan berat badan secara keseluruhan diperhatikan dibandingkan dengan diet barat yang biasa, namun, diet keto juga menunjukkan bahawa jisim tanpa lemak hilang dan juga jisim lemak.

Satu lagi kajian pada penderita diabetes jenis 2 menunjukkan tidak ada perbezaan dalam penurunan berat badan antara diet rendah karbohidrat, tinggi lemak dan diet tinggi karbohidrat, rendah lemak, dan pada 52 minggu kumpulan karbohidrat rendah mendapat lebih banyak berat daripada kumpulan diet lain.

Kajian juga telah mengkaji kesan diet ketogenik terhadap kadar glukosa darah pada mereka yang didiagnosis dengan diabetes jenis 2.

Satu kajian menunjukkan kepekaan insulin yang lebih baik pada enam bulan ketika menggunakan diet ketogenik, tetapi setelah satu tahun ini tidak lagi berlaku.

Bukti dicampurkan untuk menyokong faedah diet ketogenik di luar rawatan epilepsi. Nampaknya ada manfaat jangka pendek untuk penurunan berat badan dan kepekaan insulin tetapi tidak jangka panjang, dan dengan kos berapa? Apa kesan diet ini pada otak dan akhirnya aspek psikologi?

Satu kajian menunjukkan kesejahteraan psikologi meningkat ketika menjalani diet rendah karbohidrat dalam dua minggu awal. Namun, mood peserta kembali ke tahap yang sama seperti ketika mereka memulakan kajian ketika diperhatikan pada minggu dan bulan berikutnya. Sekali lagi, ketika membandingkan dua diet diet rendah lemak tinggi karbohidrat dan diet tinggi lemak rendah karbohidrat, menunjukkan bahawa mereka yang menjalani diet rendah lemak karbohidrat mengalami peningkatan yang lebih baik setelah satu tahun dalam anxiety, kemurungan dan kekeliruan / kebingungan antara bidang psikologi lain.

Peranan karbohidrat untuk otak anda

Karbohidrat adalah sumber utama untuk memberi anda tenaga, dan ini membantu anda bergerak dan berfikir dengan jelas untuk menyelesaikan tugas harian anda.

Karbohidrat termasuk beras, roti, pasta dan kentang, antara lain, dan ini memecah menjadi glukosa dan diedarkan ke seluruh badan. Apabila glukosa digunakan oleh otak, ini memastikan fungsi otak yang betul dengan menjaga neuron dan menghasilkan neurotransmitter antara neuron. Sekiranya metabolisme glukosa terganggu di dalam otak, ini boleh menyebabkan tekanan psikologi dan jika berlanjutan boleh menjadi faktor yang mendasari beberapa penyakit.

Sekiranya Anda Memilih Diet Rendah Karbohidrat / Ketogenik?

Akhirnya keputusan ini terpulang kepada anda. Diet karbohidrat yang rendah sukar untuk dipakai dalam jangka panjang, dan ini boleh mendorong diet yo-yo – yang ingin anda hindari.

Pada pendapat profesional saya, saya akan mengesyorkan mencari jalan lain untuk menurunkan berat badan, dengan sokongan daripada pakar pemakanan anda. Tetapi jika anda telah mempertimbangkan diet ketogenik dengan teliti dan anda merasakan bahawa ini adalah sesuatu yang ingin anda mulakan, saya akan melakukannya dengan berhati-hati dan di bawah nasihat pakar pemakanan atau pakar diet anda.

Perlu diingat terdapat pelbagai jenis diet ketogenik, walaupun semuanya berdasarkan karbohidrat yang sangat rendah; terdapat diet ketogenik yang lebih sihat di luar sana yang boleh memberi kesan yang baik.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

10 Makanan Yang Membakar Lemak Semasa Anda Tidur

Entri ini adalah mengenai makanan yang membakar lemak semasa anda tidur sehingga anda dapat menurunkan berat badan dengan lebih cepat. Sekiranya anda tertanya-tanya apa yang harus dimakan pada waktu malam untuk menurunkan berat badan, teruskan membaca! Mahu cepat dan ingin mengetahui cadangan nombor 1 makanan terbaik untuk dimakan pada waktu malam yang menurunkan berat badan?

Diet Atkins : Pelan Makanan Rendah Karbohidrat yang Sihat

Diet Atkins juga dikenali sebagai diet Keto yang asli. Ini adalah pelan makanan rendah karbohidrat sihat yang tinggi kandungan protein dan lemak. Ia menyekat makanan yang kaya dengan karbohidrat. Pelan diet Atkins adalah salah satu pelan diet rendah karbohidrat tertua dan terkenal. Ia pada asalnya dirancang untuk orang yang berlebihan berat badan dan gemuk untuk

Cara Mengurangkan Tahap Kolesterol Anda Secara Semula Jadi

BMI anda mungkin tepat, anda mungkin tidak berlebihan berat badan, dan anda mungkin sama sekali tidak menunjukkan gejala mempunyai kolesterol yang tinggi. Sehingga anda diuji atau menjadi mangsa strok atau penyakit jantung. Oleh itu, sebelum anda menghadapi komplikasi, berikut adalah beberapa kaedah rawatan semula jadi yang akan membantu menurunkan kadar kolesterol anda. Teruskan membaca! Apa

Empat Prinsip Pemakanan Sihat

Kunci untuk pemakanan yang sihat adalah bukan diet atau memotong makanan dan minuman kegemaran anda. Pakar bersetuju bahawa mencapai dan menjaga berat badan yang sihat pada dasarnya adalah dengan perubahan gaya hidup dan tabiat makan anda yang realistik dan mudah dipatuhi. Dengan cara ini, anda tidak akan merasa terbeban dengan harapan yang drastik dan matlamat

Leave a Comment