6 Pilihan Gaya Hidup untuk Meningkatkan Kesihatan Otak Anda

Tulang patah dan jantung yang rosak sering dapat diubati dengan mudah dalam perubatan moden. Walau bagaimanapun, masalah kesihatan otak tidak begitu mudah.

Pada bulan November 2016, angka dari Pejabat Statistik Nasional menunjukkan bahawa demensia kini menjadi penyebab utama kematian di England dan Wales. Setakat ini, hanya menetapkan ubat untuk demensia telah gagal membuat perbezaan yang nyata dan berkekalan. Tetapi, penyelidikan di AS sebenarnya menunjukkan bahawa perubahan gaya hidup dapat mencegah (dan bahkan membalikkan) timbulnya demensia.

Di sini kita akan melihat tanda-tanda penurunan kesihatan otak dan perubahan gaya hidup apa yang dapat dilakukan untuk mencegah penurunan kognitif.

Kesihatan Otak Merosot

Walaupun demensia sering didiagnosis pada orang berumur 70 dan 80 tahun, proses yang akhirnya mengakibatkan demensia berlaku lebih awal – dari usia 30-an dan seterusnya. Oleh itu, menjaga struktur otak dalam keadaan fizikal yang baik adalah kunci untuk meningkatkan mood, ingatan, kognisi, fokus dan tumpuan.

Tanda-tanda amaran yang menunjukkan potensi risiko penurunan kognitif termasuk kabus otak, ingatan yang buruk, anxiety, suasana hati yang rendah, tekanan, penurunan kemampuan anda untuk berkonsentrasi atau mempunyai ahli keluarga yang telah didiagnosis dengan demensia. Berita baiknya, penyelidikan menunjukkan pilihan diet dan gaya hidup dapat disesuaikan untuk menyokong kesihatan otak dan mengekalkan fungsi kognitif yang sihat.

Untuk menunjukkan ini Bredesen Protocol ™ telah dikembangkan untuk menyediakan program komprehensif yang dirancang untuk meningkatkan kognisi dan membalikkan penurunan kognitif. Dalam penyelidikan dan pengujian, daripada 140 orang dengan Alzheimer tahap awal yang dirawat menggunakan intervensi gaya hidup, lebih dari 90% menunjukkan peningkatan dalam gejala mereka.

Bagaimanakah kita dapat mencegah penurunan kognitif?

Penting untuk diingat bahawa otak kita adalah organ yang dalam beberapa cara berkaitan dengan segala yang berlaku di dalam badan kita. Ramai di antara kita tidak menghubungkan perasaan kita dengan apa yang kita makan, berapa banyak kita berehat dan tidur, berapa banyak kita bersenam, atau berapa banyak masa yang kita buat untuk rakan dan aktiviti sosial.

Tetapi, setelah hubungan ini dibuat, kita dapat mengubah pendekatan kita terhadap faktor-faktor penting ini dan pilihan makanan dan gaya hidup harian yang kita buat. Otak tahan lasak dan dapat pulih dan sembuh apabila diberi keadaan yang betul.

6 Pilihan Gaya Hidup untuk Meningkatkan Kesihatan Otak Anda 1

Dengan ini, berikut adalah petua utama untuk mengekalkan kesihatan otak anda di masa hadapan.

1. Meningkatkan pemakanan secara amnya

Elemen utama diet untuk menyokong fungsi otak adalah:

  • Rendah gula dan sederhana karbohidrat berkanji. Ini menghalang perkembangan ketahanan insulin yang boleh membawa sejumlah kesan buruk pada fungsi kognitif.
  • Banyak sayur-sayuran kerana mengandungi vitamin, mineral dan nutrien antioksidan. Otak sangat rentan terhadap tekanan oksidatif oleh ‘radikal bebas’ dan antioksidan memberikan perlindungan dari ini.
  • Lemak sihat. Otak adalah 60% lemak jadi lemak makanan sihat yang mencukupi seperti asid lemak omega-3, EPA dan DHA adalah penting.

2. Meningkatkan kesihatan usus

Terdapat hubungan intrinsik antara kesihatan usus dan kesihatan otak. Kesihatan usus yang buruk meningkatkan keradangan dan ini adalah salah satu ciri banyak keadaan kesihatan kronik termasuk penurunan kognitif.

Untuk meningkatkan kesihatan usus, keluarkan makanan tertentu dari diet anda yang dapat memicu gejala usus, tambah nutrien dan serat untuk menyokong kesihatan usus dan menyediakan usus dengan bakteria baik. Makanan yang baik untuk kesihatan usus termasuk sayur-sayuran berdaun hijau gelap, chicory, epal, minyak zaitun dan juga 70% coklat gelap!

3. Mengurangkan tekanan

Tahap kortisol (hormon stres) yang meningkat secara berterusan dapat membunuh sel-sel otak dan mempengaruhi fungsi otak secara negatif. Cari aktiviti mengurangkan tekanan yang sesuai untuk anda. Ini termasuk yoga, meditasi, urutan, teknik bernafas, berkebun, membaca, mendengar muzik atau menyimpan jurnal kebahagiaan dan kesyukuran.

4. Meningkatkan kualiti tidur

Tidur sangat penting untuk kesihatan otak yang optimum kerana semasa tidur sel-sel otak kita menyahtoksin dan membersihkan. Cari strategi tidur yang sesuai untuk anda. Contohnya, jaga kitaran tidur yang teratur, buat rutin tidur yang santai, makan dengan baik dan lakukan senaman secara teratur dan elakkan skrin dan pencahayaan pendarfluor sebelum tidur.

Penting untuk memberi diri anda peluang tidur 8 jam setiap malam – jadi, sebagai contoh, jika anda perlu bangun pada pukul 7 pagi, matikan lampu pada pukul 11 ​​malam.

5. Latihan

Senaman aerobik melindungi otak daripada kerosakan dan membantu menghasilkan sel baru di bahagian otak yang bertanggungjawab untuk ingatan dan emosi – yang biasanya menjadi rosak kerana usia dan penyakit. Latihan meningkatkan aliran darah dan penghantaran oksigen dan nutrien ke otak, yang penting untuk fungsi otak termasuk tumpuan dan fokus mental.

Lakukan apa sahaja yang terasa baik untuk anda. Sekiranya anda suka berlari, hebat, tetapi jika anda lebih suka sesuatu yang berimpak rendah, itu juga baik. Anda boleh mencuba berjalan kaki, berbasikal, berenang, aerobik air, tai chi, dan juga jenis latihan lain. Sebagai permulaan, berhasrat untuk melakukan sesuatu yang meningkatkan kadar denyutan jantung anda antara 15 hingga 30 minit pada satu masa.

6. Latih otak anda

Mencabar dan meregangkan otak membolehkan hubungan baru dibuat dan dijaga. Semakin besar rangkaian aktiviti yang anda gunakan untuk mencabar otak anda, semakin banyak anda akan merangsang otak anda dengan cara yang berbeza. Sebagai contoh, anda boleh membaca, menulis, melakukan silang kata atau teka-teki, bermain permainan, menggunakan tangan yang tidak dominan untuk aktiviti seharian seperti menggosok gigi, bersosial dengan rakan, pergi ke teater atau mengambil hobi baru.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Remaja Kemurungan: Bagaimana Ibu Bapa Dapat Menawarkan Sokongan

Remaja kemurungan memperlihatkan dirinya dengan lebih banyak cara daripada satu dan mudah bagi ibu bapa untuk menyalah anggapnya sebagai perubahan mood yang normal.Walau bagaimanapun, jika anak anda menunjukkan tanda-tanda yang membimbangkan seperti mood buruk yang berterusan, perubahan selera makan, penurunan prestasi sekolah, pengasingan sosial, perubahan corak tidur, dan sakit tanpa sebab yang mendasarinya, dll., Berlangsung

Kaunseling dan Psikoterapi – Bagaimana Ia Membantu Anda

Tugas seorang kaunselor, seperti namanya adalah menawarkan khidmat nasihat mengenai bidang kepakarannya. Seorang kaunselor akan membantu klien untuk mengenali masalah mereka dan akhirnya menolong mereka untuk mengatasinya dengan berkesan. Sesi biasanya akan berlangsung di lokasi persendirian dan akan dimulakan dengan kaunselor mendengar dengan teliti masalah klien, yang membolehkan mereka memahami masalah dari perspektif mereka. Kaunseling

Apakah Perbezaan Antara Neurotik Dan Psikotik?

Dua istilah penyakit mental yang sering digunakan adalah neurotik dan psikotik. Walaupun kata-kata ini cenderung disebutkan, terdapat sedikit kekeliruan mengenai maksudnya. Ini adalah tujuan artikel ini untuk membersihkan beberapa kekeliruan dalam hal ini. Apa maksud Neurotik? Untuk mengatakan bahawa seseorang itu neurotik bermaksud bahawa mereka bertindak balas dengan kuat terhadap perkara yang berlaku dalam hidup

Cara Menguruskan Sindrom Raynaud Secara Semula Jadi

Sindrom Raynaud, keadaan yang sering disalahpahami, berlaku apabila terdapat gangguan aliran darah ke terutamanya jari dan jari kaki (juga telinga dan hidung), apabila terdedah kepada tekanan sejuk atau emosi, kerana penyempitan saluran darah. Biasanya, kawasan yang terjejas berubah menjadi putih, biru, kemudian merah terang sepanjang serangan, yang mungkin berlangsung dari beberapa minit hingga beberapa jam.

Leave a Comment