6 Makanan Organik & Manfaatnya yang disenaraikan oleh Pakar Pemakanan untuk Kesihatan yang Baik

Terdapat kaedah pertanian dan penternakan yang berbeza. Pertanian Organik adalah pendekatan revolusioner terhadap pertanian.

Pertanian organik melibatkan kurang atau tiada bahan kimia, sebatian sintetik, baja, racun perosak, bahaya kesihatan, bahan tambahan berbahaya dll.

Pendekatan organik dianggap sihat, kerana menggunakan kotoran binatang, baja bio, sisa tanaman dan dll.

Dan produk dari pendekatan revolusioner ini adalah ‘Makanan Organik‘. Hasilnya, makanan organik mempunyai lebih banyak manfaat dan manfaat ini disebabkan oleh cara pertanian yang lebih baik.

Manfaat Makanan Organik:

 • Oleh kerana makanan organik mengandungi sedikit pengawet, makanan organik tetap segar untuk jangka masa yang lebih lama.
 • Makanan organik sihat kerana ia dihasilkan tanpa penggunaan racun perosak, baja dan bahan kimia berbahaya yang lain.
 • Makanan dari kaedah organik mempunyai lebih banyak manfaat dari antioksidan kerana antioksidan ini tidak mengalami reaksi kimia.
 • Makanan yang dihasilkan secara organik seperti sayur-sayuran organik, buah-buahan, susu dan lain-lain mempunyai lebih banyak rasa kerana penggunaan sumber semula jadi semasa bertani dan juga kerana lebih banyak masa yang diambil oleh tanaman untuk matang.
 • Makanan organik adalah produk eko mesra pertanian kerana pertanian organik tidak melibatkan penggunaan bahan kimia berbahaya, racun perosak, baja. Akibatnya, pengeluarannya melibatkan pencemaran persekitaran yang boleh diabaikan, hakisan tanah.
 • Hasil pertanian yang lebih baik kerana penggiliran tanaman.
 • Makanan organik meningkatkan kepelbagaian bio disebabkan oleh penggiliran tanaman, penggunaan baja ternakan dll.

6 Makanan Organik yang Disyorkan Pakar Pemakanan

Berikut adalah 5 makanan organik yang Disarankan pakar pemakanan yang mudah didapati.

Makanan dari sumber konvensional sering disertakan dengan racun perosak sedangkan, pendekatan organik menjadikan makanan ini bebas dari racun perosak dan bahan kimia lain.

Bahan kimia ini Penyelidikan ilmiah menunjukkan bahawa racun perosak boleh membahayakan sistem saraf manusia yang boleh menyebabkan kehilangan ingatan, mengurangkan kemampuan penglihatan, alergi dan gangguan hormon. [1]

1. Epal Organik

6 Makanan Organik & Manfaatnya yang disenaraikan oleh Pakar Pemakanan untuk Kesihatan yang Baik 1

Seperti kata-kata orang putih yang mengatakan an apple a day keeps the doctor away. Epal baik untuk mata, kulit dan kesihatan keseluruhan. Epal organik dilengkapi dengan manfaat kesihatan tambahan.

2. Cantaloupe Organik (Tembikai Wangi)

6 Makanan Organik & Manfaatnya yang disenaraikan oleh Pakar Pemakanan untuk Kesihatan yang Baik 2

Cantaloupes dilengkapi dengan kandungan air yang kaya dan sifat penyejukan. Cantaloupes seperti muskmelon mempunyai pelbagai kelebihan kesihatan seperti dehidrasi, tulang, otot, tekanan darah dan juga.

Kelebihan cantaloup organik terletak pada kenyataan bahawa cantaloupes ini lebih enak dan lebih sihat kerana penggunaan sumber semula jadi.

3. Kacang Buncis Organik

6 Makanan Organik & Manfaatnya yang disenaraikan oleh Pakar Pemakanan untuk Kesihatan yang Baik 3

Kacang buncis kaya dengan protein, serat, vitamin A, vitamin C, selenium dan nutrien penting lain. Kacang buncis organik mendapat faedah nutrien ini dengan tidak ditanam secara kimia.

4. Susu Organik

6 Makanan Organik & Manfaatnya yang disenaraikan oleh Pakar Pemakanan untuk Kesihatan yang Baik 4

Susu menyumbang kepada kesihatan manusia dengan membantu kulit, tulang, osteoporosis dan masalah kesihatan yang lain.

Susu organik berbeza dengan susu biasa dengan cara ia tetap segar kerana pengawet yang kurang ditambah.

5. Strawberi Organik

6 Makanan Organik & Manfaatnya yang disenaraikan oleh Pakar Pemakanan untuk Kesihatan yang Baik 5

Semua jenis beri termasuk strawberi mempunyai rasa yang baik tetapi strawberi organik hadir dengan rasa yang lebih baik kerana penggunaan sumber semula jadi semasa bercucuk tanam.

6. Tomato Organik

6 Makanan Organik & Manfaatnya yang disenaraikan oleh Pakar Pemakanan untuk Kesihatan yang Baik 6

Tomato adalah salah satu sayuran sihat yang dapat membantu mengatasi kerosakan anti penuaan dan radikal. Oleh kerana tomato organik bebas racun perosak memberi lebih banyak manfaat anti-penuaan.

6 Terbukti Manfaat Kesihatan Makanan Organik

1. Jantung yang stabil:

Kaedah pengeluaran makanan organik melibatkan binatang pemakan rumput. Dengan bantuan tenaga matahari dan fotosintesis, makanan mendapat kandungan Asid Linoleat Konjugasi (Conjugated Linoleic Acid-CLA) yang terdapat pada haiwan.

CLA adalah asid lemak yang baik untuk jantung dan melindungi faktor kardiovaskular. [2]

2. Meningkatkan Imun:

Cara pertanian organik tidak melibatkan pengubahsuaian genetik dan menjadikan makanan organik mengandungi kepekatan antioksidan yang lebih besar [3] dan dengan itu tidak menyebabkan penurunan sistem imun.

Rangsang sistem imun anda dengan teh penambah imun ini yang dipercayai mempunyai kesan meningkatkan imun.

3. Nutrisi yang Lebih Baik:

Berbeza dengan teknik pengeluaran makanan konvensional, makanan yang dihasilkan dengan kaedah organik tidak mengubah nutrien seperti vitamin, mineral, antioksidan dll,

kerana tidak ada kandungan kimia dan perubahan genetik. Oleh itu, kita dapat memanfaatkan nutrien ini dengan sebaik mungkin. Oleh itu, makanan organik meningkatkan dan meningkatkan kesihatan secara keseluruhan.

4. Sistem Saraf:

Oleh kerana makanan organik dihasilkan dalam persekitaran bebas racun perosak dan bebas bahan kimia, makanan ini baik untuk sistem saraf.

4. Masalah Dermatologi:

Makanan organik mempunyai lebih banyak antioksidan yang baik untuk merawat rambut, kulit dan gangguan dermatologi yang lain.

Video Disarankan:

5. Berat Badan:

Kajian oleh jurnal Britain yang terkenal mendedahkan bahawa susu organik, daging dan makanan lain dilengkapi dengan lebih banyak asid lemak Omega-3 yang bermanfaat untuk penurunan berat badan yang berkesan dan masalah berat badan yang lain.

Video Disarankan: Omega 3 Protein Shake

Adalah mudah untuk mengetahui fakta penting bahawa makanan organik sangat mesra alam dan mempunyai lebih banyak manfaat kesihatan dengan mengambil kira kualiti pemeliharaan tanah dan air, sisa berbahaya yang rendah.

Sekiranya perbelanjaan bertani sedikit memberi manfaat yang lebih besar, ia membuat keputusan yang bijak untuk memilih cara organik.

Soalan Lazim Mengenai Makanan Organik

1. Mengapa lebih baik membeli makanan organik?

Oleh kerana kaedah ini tidak menggunakan racun perosak kimia, baja dan produk berbahaya yang lain, makanan organik lebih baik untuk anda.

2. Apa kesan makanan organik terhadap badan anda?

Makanan organik dihasilkan dengan penggunaan sisa biologi, sisa tanaman dan unsur organik lain. Oleh itu, ia memberi nutrisi yang baik kepada tubuh anda dengan menolong pelbagai gangguan yang berkaitan dengan organ badan seperti mata, kulit, rambut, jantung, ginjal dan sebagainya.

3. Apakah kelebihan utama pertanian organik?

Pencemaran rendah, pemuliharaan air, kesuburan tanah, hasil pertanian yang tinggi, penggiliran tanaman, makanan bebas bahan kimia, bebas racun, adalah kelebihan utama pertanian organik.

4. Apakah kelemahan utama pertanian organik?

Satu kajian menunjukkan bahawa tidak jelas bahawa makanan organik mengandungi lebih banyak nutrien berbanding makanan yang dihasilkan dengan pertanian konvensional. Pertanian biasanya mahal. Makanan organik tidak bebas dari sisa dan racun perosak.

5. Makanan organik: Adakah mereka lebih selamat?

Oleh kerana makanan organik bebas racun, makanan ini lebih selamat daripada makanan yang dihasilkan secara konvensional.

6. Mengapa lebih baik membeli makanan organik?

5 Sebab untuk membeli makanan organik

 1. Mereka mengandungi lebih banyak nutrien.
 2. Mereka mengandungi jumlah atau jumlah minimum bahan kimia.
 3. Menanam makanan organik tidak merugikan persekitaran.
 4. ditanam dengan baja semula jadi seperti baja.
 5. Mereka tidak direkayasa secara genetik.

7. Adakah makan organik lebih baik untuk anda?

Ya. Dengan semua manfaat kesihatan yang disediakan oleh makanan organik, makan makanan organik selalu lebih baik.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Tips Dan Cara Terbaik Untuk Menghilangkan Batuk Dengan Cepat

Batuk, demam dan kesakitan boleh menyebabkan banyak kerengsaan dan merosakkan hari anda. Semasa tidur pada waktu malam, dalam mesyuarat, semasa panggilan telefon, semua ini boleh menjadi sangat menjengkelkan sehingga anda ingin melegakan batuk anda secepat mungkin. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan pelbagai ubat dan rawatan di rumah untuk menghilangkan batuk dengan cepat. Batuk sebenarnya

Apa itu Kunyit Hitam dan kegunaannya ?

Kunyit hitam (Curcuma caesia) juga dikenal sebagai Black zedoary atau Kali haldi adalah ramuan perennial dengan rimpang ungu kebiruan. Ditemui di wilayah Timur Laut India dan Madya Pradesh, ini adalah tumbuhan herba yang kuat dengan beberapa manfaat kesihatan yang luar biasa. Biasanya dijual dalam bentuk segar dan kering, sayangnya ia ‘rare‘ dan mahal. Berita baik

Cara Menjaga Kebersihan Diri Agar Kekal Sihat

Kesihatan adalah perkara yang sangat dititikberatkan hari ini, terutamanya dengan pandemik covid-19. Oleh kerana orang mencari cara untuk menjaga keselamatan diri dan orang tersayang daripada bakteria dan kuman, fokus pada kebersihan diri adalah yang terpenting.Selain itu, bukan sahaja kebersihan diri baik untuk tubuh anda, tetapi juga bagus untuk harga diri anda. Artikel ini memperincikan tentang

20 Buah dan Sayur-Sayuran Paling Sihat yang Harus Anda Makan Setiap Hari, Menurut Ahli Diet

Tidak ada perkara seperti buah atau sayur yang tidak sihat. Makan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran akan membantu anda menjalani kehidupan yang lebih lama dan sihat. Tetapi apa sayur-sayuran yang paling sihat? Apa buah yang paling berkhasiat? Penyelidikan menunjukkan bahawa sebilangan buah-buahan dan sayur-sayuran sangat kaya dengan khasiatnya, mereka boleh dianggap sebagai makanan yang paling

Leave a Comment