5 Petua Menjaga Bibir Anda Agar Sihat dan Merah Jambu

Tidak kira sama ada perempuan atau lelaki, siapa yang tidak menginginkan bibir cantik yang berwarna merah jambu dan licin. Sebilangan orang cukup bernasib baik untuk mewarisi dari ibu bapa mereka atau rahmat Tuhan tetapi bagi sesetengah orang, ia masih menjadi mimpi. Tetapi ini tidak lagi berlaku; dalam artikel ini, saya akan mendedahkan cara menjaga bibir anda agar sihat, bebas dari kulit mati, kuman, dan bagaimana menjadikannya lembut, licin, dan merah jambu.

Memiliki kesihatan bibir yang buruk boleh disebabkan oleh beberapa tabiat seperti tidak menggunakan balsem bibir yang berkualiti atau tidak mengambil makanan yang sihat, atau mungkin anda menggunakan bahan-bahan tertentu yang sama sekali tidak sihat untuk bibir anda.

Di sini saya telah menyediakan senarai semak perkara-perkara yang TIDAK DILAKUKAN yang mesti anda perhatikan dan jika anda mempunyai kebiasaan melakukan perkara-perkara ini, hentikan segera:

  1. Menggigit bibir dengan gigi
  2. Menyentuh bibir dengan tangan kotor berulang kali
  3. Merobek bibir dengan kuku
  4. Menggunakan cara penjagaan bibir yang tidak sihat yang terdapat di internet
  5. Menjalankan diet yang tidak sihat

1. Diet yang Sihat

5 Petua Menjaga Bibir Anda Agar Sihat dan Merah Jambu 1

Mengambil makanan yang kaya dengan vitamin dan mineral adalah kaedah paling berkesan untuk menjaga bibir anda sihat dan lembut. Tidak seperti produk, makanan sihat menyihatkan bibir dari dalam dan luar yang sangat penting. Ia membantu memperbaiki sel-sel bibir mati dengan membekalkan nutrien tertentu dan makanan yang sihat juga berfungsi sebagai pengelupasan semula jadi.

2. Minum banyak air setiap hari

5 Petua Menjaga Bibir Anda Agar Sihat dan Merah Jambu 2

Ini adalah titik yang sangat umum yang setiap selebriti beritahu selalu, minum air tetap gembira dll, dan kebanyakan orang tidak merasakan apa-apa dalam hal ini, tetapi saya mempunyai peraturan yang saya dengarkan dari yang terbaik, berlaku dalam hidup saya untuk sebaik mungkin dan perhatikan hasilnya dan inilah yang saya perhatikan setelah minum banyak air setiap hari:

  • Bibir saya mula sembuh sendiri
  • Proses pengisian semula berlaku secara semula jadi dan lancar dan secara beransur-ansur dengan waktu yang lama bibir saya menjadi lembut dan berkilau.

Dan jika anda seorang gadis yang suka menggunakan gincu setiap hari, anda pasti akan memahami struggle betapa sukarnya memakai gincu untuk hari yang panjang, tetapi percayalah dengan menjadikan bibir anda lembut & licin, anda bukan sahaja dapat mengekalkan kesihatan bibir anda tetapi juga dapat menahan lipstik tahan lama anda untuk jangka masa yang sangat lama.

Petua: Cubalah sedikit kesabaran dalam diri anda kerana ini adalah proses semula jadi dan proses semula jadi memerlukan masa untuk memberikan hasil yang diinginkan dan percayalah hasilnya wajar ditunggu.

3. Mengelupas Bibir Anda

5 Petua Menjaga Bibir Anda Agar Sihat dan Merah Jambu 3

Menggunakan scrub bibir boleh menjadi kaedah pengelupasan bibir yang sangat baik, yang akan membantu anda menghilangkan semua kulit bibir yang mati, dan secara beransur-ansur bibir anda akan mula mengisi semula secara semula jadi, terdapat beberapa gosok bibir yang terdapat di pasaran, tetapi jika anda orang semula jadi, anda boleh pergi dengan cara semula jadi pengelupasan bibir, terdapat banyak cara untuk melakukannya.

4. Menggunakan Balsem Bibir

5 Petua Menjaga Bibir Anda Agar Sihat dan Merah Jambu 4

Balsem bibir adalah elemen yang sangat penting untuk menjadikan bibir anda sihat, merah jambu, lembut dan licin. Ia memberikan kelembapan pada bibir yang menjadikannya berkhasiat sepanjang hari.

Mari kita ambil contoh musim sejuk, kita semua mengalami bibir yang menjadi kering, dan mula mengalami keretakan di dalamnya dan mula kelihatan mengerikan, sekiranya menggunakan balsem bibir yang baik bukan sahaja memberikan kelembapan pada bibir anda tetapi juga akan menghentikannya dari menjadi kering dan retak, dan jika anda menggunakan balsem bibir premium yang berkualiti tinggi, ia bukan sahaja melindungi bibir anda daripada kering tetapi juga memberikan kilauan ke bibir anda.

5. Elakkan Menjilat dan Menggigit Bibir Anda

5 Petua Menjaga Bibir Anda Agar Sihat dan Merah Jambu 5

Sebagai orang yang memerhati, saya telah melihat banyak orang menggigit bibi, mereka mungkin melakukannya kerana anxiety atau mungkin itu adalah salah satu kebiasaan mereka untuk bermain dengan bibir mereka, tetapi percayalah ini boleh menjadi sangat buruk bagi bibir anda, kerana ia mengakibatkan kesihatan bibir yang buruk yang merekah kulit bibir, darah dari bibir, dll.

Untuk bibir yang lembut dan sihat, anda harus: menghentikan semua perkara buruk, anda perlu mengubah tabiat anda dengan ketat mulai hari ini, dan barulah anda dapat mengekalkan bibir yang sihat.

Akhirnya :

Mencapai bibir yang berkhasiat dan sihat bukanlah tugas besar, yang diinginkan adalah penjagaan yang betul. Jaga bibir anda siang dan malam, hormati mereka, dan manjakannya dan tidak lama lagi anda pasti akan berjaya mencapai bibir comel yang lembut.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Apa itu Kunyit Hitam dan kegunaannya ?

Kunyit hitam (Curcuma caesia) juga dikenal sebagai Black zedoary atau Kali haldi adalah ramuan perennial dengan rimpang ungu kebiruan. Ditemui di wilayah Timur Laut India dan Madya Pradesh, ini adalah tumbuhan herba yang kuat dengan beberapa manfaat kesihatan yang luar biasa. Biasanya dijual dalam bentuk segar dan kering, sayangnya ia ‘rare‘ dan mahal. Berita baik

Cara Menjaga Kebersihan Diri Agar Kekal Sihat

Kesihatan adalah perkara yang sangat dititikberatkan hari ini, terutamanya dengan pandemik covid-19. Oleh kerana orang mencari cara untuk menjaga keselamatan diri dan orang tersayang daripada bakteria dan kuman, fokus pada kebersihan diri adalah yang terpenting.Selain itu, bukan sahaja kebersihan diri baik untuk tubuh anda, tetapi juga bagus untuk harga diri anda. Artikel ini memperincikan tentang

20 Buah dan Sayur-Sayuran Paling Sihat yang Harus Anda Makan Setiap Hari, Menurut Ahli Diet

Tidak ada perkara seperti buah atau sayur yang tidak sihat. Makan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran akan membantu anda menjalani kehidupan yang lebih lama dan sihat. Tetapi apa sayur-sayuran yang paling sihat? Apa buah yang paling berkhasiat? Penyelidikan menunjukkan bahawa sebilangan buah-buahan dan sayur-sayuran sangat kaya dengan khasiatnya, mereka boleh dianggap sebagai makanan yang paling

10 Makanan Yang Membakar Lemak Semasa Anda Tidur

Entri ini adalah mengenai makanan yang membakar lemak semasa anda tidur sehingga anda dapat menurunkan berat badan dengan lebih cepat. Sekiranya anda tertanya-tanya apa yang harus dimakan pada waktu malam untuk menurunkan berat badan, teruskan membaca! Mahu cepat dan ingin mengetahui cadangan nombor 1 makanan terbaik untuk dimakan pada waktu malam yang menurunkan berat badan?

Leave a Comment