3 Petua Untuk Kurangkan Kembung Perut

Merasa kembung adalah salah satu kebimbangan yang paling biasa bagi kesihatan usus. Berita baiknya, walaupun ini boleh menjadi tanda tidak bertoleransi atau alergi, kembung adalah tindak balas badan anda yang normal terhadap makanan besar, perubahan hormon dengan tempoh atau tahap tekanan atau anxiety yang tinggi. Punca lain ialah makan terlalu cepat atau makan makanan dan minuman tertentu.

pensive grandmother with granddaughter having interesting conversation while cooking together in light modern kitchen
Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

Untuk membantu mengatasi kembung, cuba ikuti petua berikut.

Langkah 1

Lihat bagaimana anda makan sebelum melihat apa yang anda makan. Makan dengan cepat, menarik nafas semasa anda menggigit, atau menggunakan jerami semuanya boleh bermakna anda memakan lebih banyak udara daripada yang anda perlukan, yang boleh menyebabkan kembung. Pastikan anda makan sambil duduk dan tegak di meja, tanpa skrin untuk mengalihkan perhatian anda. Makan perlahan-lahan dan berhati-hati, kunyah sedapat mungkin – cuba sampai 20-30 kunyah setiap suapan. Meletakkan pisau dan garpu di antara gigitan juga dapat membantu.

Pilihan lain ialah makan lebih kecil lebih kerap sepanjang hari dan bukannya tiga makanan lebih besar. Memakai seluar yang lebih longgar juga boleh membantu, baik dengan mengurangkan kembung dan membuat anda merasa lebih selesa jika anda sudah kembung.

Ia kelihatan mudah, tetapi selalu cuba langkah ini terlebih dahulu, kerana banyak kes kembung dapat diatasi hanya dengan memperlahankan.

Langkah 2

Pantau makanan dan minuman yang ‘berangin’. Sebilangan makanan menyebabkan kembung lebih banyak daripada yang lain. Yang utama adalah kacang, lentil, brokoli, kembang kol dan kubis, serta makanan yang ditapai. Kembung tidak bermaksud anda harus menghindarinya! Mereka adalah sumber serat yang sangat baik, yang sangat penting untuk kesihatan usus secara keseluruhan. Cukup mengurangkan sedikit bahagian untuk melihat bagaimana kesannya kepada anda.

Idea lain adalah menyebarkan pengambilan buah anda sepanjang hari sehingga anda hanya mempunyai satu bahagian buah dalam satu sesi. Walaupun buah-buahan adalah sumber mikronutrien dan serat yang baik, terlalu banyak buah sekaligus boleh menyebabkan kembung, jadi cubalah menjauhkannya dan memakannya sepenuhnya dan bukannya dalam bentuk smoothie atau jus.

Langkah 3

Begitu juga, minuman berkarbonat boleh menyebabkan kembung kerana udara yang berlebihan di dalamnya, dan gula gula getah dapat memerangkap gas sehingga menyebabkan anda lebih banyak kembung. Sekiranya anda cenderung minum banyak minuman bersoda atau mempunyai banyak gula-gula getah, cubalah menghindarinya sepenuhnya selama dua minggu untuk melihat apakah ia dapat membantu kembung anda.

Bila hendak meminta pertolongan

Kebanyakan kembung adalah perkara biasa dan dapat diatasi dengan makan dengan lebih berhati-hati dan mengurangkan makanan dan minuman yang disebutkan di atas. Kembung juga boleh menjadi pertanda baik, kerana ini bermaksud mikroba yang bermanfaat di usus anda diberi makan dengan baik – mereka menghasilkan gas ketika mereka memanaskan makanan berserat tinggi.

Sekiranya kembung anda berterusan setelah mengikuti petua ini, atau berlebihan dan / atau menyakitkan, pergi berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu, yang boleh memberi nasihat lebih lanjut. Sekiranya tidak ada yang lebih serius yang berlaku, ahli diet atau pakar pemakanan berdaftar dapat membantu anda dengan lebih banyak strategi untuk menguruskan kembung anda.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Tips Dan Cara Terbaik Untuk Menghilangkan Batuk Dengan Cepat

Batuk, demam dan kesakitan boleh menyebabkan banyak kerengsaan dan merosakkan hari anda. Semasa tidur pada waktu malam, dalam mesyuarat, semasa panggilan telefon, semua ini boleh menjadi sangat menjengkelkan sehingga anda ingin melegakan batuk anda secepat mungkin. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan pelbagai ubat dan rawatan di rumah untuk menghilangkan batuk dengan cepat. Batuk sebenarnya

Bolehkah Anda Makan Selepas Tampal Gigi? Tips Mengunyah Selepas Menampal Gigi

Menampal gigi adalah prosedur biasa dalam pergigian. Selepas gigi anda ditampal, anda mungkin merasakan sensitiviti dan kesakitan selama beberapa hari yang boleh mengganggu tabiat makan biasa anda. (1) Kadang-kadang tampalan boleh tercabut atau patah semasa mengunyah. Ianya penting bagi anda untuk mengetahui apa yang harus dimakan dan membetulkan prosedur mengunyah selepas menampal gigi untuk mengelakkan

Apa itu Kunyit Hitam dan kegunaannya ?

Kunyit hitam (Curcuma caesia) juga dikenal sebagai Black zedoary atau Kali haldi adalah ramuan perennial dengan rimpang ungu kebiruan. Ditemui di wilayah Timur Laut India dan Madya Pradesh, ini adalah tumbuhan herba yang kuat dengan beberapa manfaat kesihatan yang luar biasa. Biasanya dijual dalam bentuk segar dan kering, sayangnya ia ‘rare‘ dan mahal. Berita baik

20 Buah dan Sayur-Sayuran Paling Sihat yang Harus Anda Makan Setiap Hari, Menurut Ahli Diet

Tidak ada perkara seperti buah atau sayur yang tidak sihat. Makan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran akan membantu anda menjalani kehidupan yang lebih lama dan sihat. Tetapi apa sayur-sayuran yang paling sihat? Apa buah yang paling berkhasiat? Penyelidikan menunjukkan bahawa sebilangan buah-buahan dan sayur-sayuran sangat kaya dengan khasiatnya, mereka boleh dianggap sebagai makanan yang paling

Leave a Comment