January 3

0 comments

10 Tips untuk Mengatasi Anxiety


Anxiety memang susah nak kawal, tetapi kabar baiknya adalah terdapat banyak perkara yang dapat anda lakukan untuk menolong diri anda setiap hari. Apa sahaja yang dilakukan secara konsisten sebenarnya boleh mengubah kimia otak anda (neuroplasticity) yang merupakan sesuatu yang selalu saya promosikan.

Berikut adalah beberapa strategi yang boleh anda lakukan untuk menolong diri sendiri.

1. Dapatkan Kejelasan

Sebelum kita dapat mengubah apa-apa, kita harus membawanya ke dalam kesedaran sedar.

  • Apa yang menyebabkan anxiety anda?
  • Seseorang / situasi / pemikiran negatif secara amnya?
  • Apa yang anda ingin dapat lakukan / rasakan?

2. Rumuman

Faktor negatif terbesar dengan orang yang anxiety ialah mereka berkumandang; mereka selalu membayangkan perkara terburuk atau memisahkan sesuatu yang berlaku dan terus merenungnya berulang kali kemudian menyalahkan diri sendiri, atau orang lain.

Apabila sesuatu berlaku, cubalah dan katakan pada diri anda “berhenti“, hanya untuk mengganggu corak mental lama. Tanyakan pada diri sendiri, “adakah sesuatu yang dapat saya lakukan sekarang?” dl. panggilan telefon, bercakap dengan seseorang, jika tidak, (ataupun ianya adalah soalan ‘bagaimana kalau‘), beritahu diri anda dengan kuat; “Jika itu berlaku, saya akan tanganinya kemudian“, dan kemudian kembali ke sekarang; masa sekarang dan menghayatinya sepenuhnya.

Katakan pada diri anda bahawa tidak ada yang boleh anda lakukan. Sudah tentu, lima saat kemudian minda ego anda akan masuk dan memberitahu anda “ya tetapi macam mana kalau …”. Namun, amati saja pemikiran itu dan beritahu diri anda lagi (dengan lantang) “jika itu berlaku, saya akan tanganinya“, “tetapi sekarang saya akan lakukan ….”. Pilih untuk fokus pada pemikiran / tindakan baru, walaupun anda harus terus mengingatnya 20 kali dalam satu minit. Melakukan sesuatu yang sangat fizikal sangat membantu anxiety pada saat-saat seperti itu.

3. Bernafas

Tanya diri anda, dengan terus memikirkan keadaan – adakah itu akan membuat anda berasa lebih baik atau lebih teruk? Sekiranya lebih teruk, gantikan perasaan itu terlebih dahulu, jadi:

Tarik nafas, melalui hidung dan keluar melalui mulut dengan perlahan, menjadikan pernafasan anda lebih lama daripada penyedutan anda. Ini menenangkan sistem saraf simpatik anda. Jauhkan lidah anda di mulut anda.

4. Abaikan Masa Lalu

Orang yang dapat bergerak dengan cepat dari peristiwa / situasi yang menjengkelkan mengambil apa-apa pembelajaran / pandangan daripadanya dan meninggalkan ‘sampah’ (barang yang merendahkan diri) pada masa lalu. Fikirkan; “Saya telah belajar sesuatu, hebat, sekarang teruskan“.

5. Elakkan orang dalaman yang bodoh

Anda tahu, orang yang memberitahu bahawa itu semua salah anda, ini selalu berlaku kepada anda, kerana anda tidak cukup baik / layak / berharga. Kemudian anda mula mempercayainya dan menegakkannya semula.

Sebaliknya, pilih pemikiran alternatif yang ingin anda percayai mengenai diri anda. Nota, saya katakan bahawa anda ingin mempercayai, anda mungkin belum mempercayainya, tetapi anda harus memulakan sesuatu untuk meletakkan pemikiran baru ke dalam fikiran anda. Anda mungkin memilih, “Saya tidak sempurna, tidak ada, namun saya selalu berusaha yang terbaik“. Permulaan yang simple dan mudah.

6. Mencabar pemikiran negatif

Tanyakan pada diri anda 30 kali sehari “inilah yang saya rasa sedang berlaku ………., bagaimana saya tahu?“. Biasakan mencabar cakap negatif anda, di mana bukti kukuh bahawa tidak ada yang menyukai anda? Walaupun seluruh dunia tidak menyukai anda, jadi …?

Orang bekerja lebih keras untuk tidak kehilangan sesuatu daripada memperoleh sesuatu. Pada asasnya, itu bermakna tetap terjebak – baik, adakah itu memberi kekuatan dalam hidup anda? Mungkin tidak, jadi teruskan, walaupun hanya satu perubahan kecil, mis. memberitahu diri saya bahawa saya tidak perlu mendapat persetujuan semua orang, saya hanya perlu mula menyetujui diri saya sendiri. Anda harus meletakkan pekerjaan, memerlukan komitmen, ketekalan dan kepercayaan.

7. Kembali ke masa sekarang

Ketika kita merasa tidak yakin, iaitu. pertemuan itu, percutian, virus, mertua, dan lain-lain, kita melompat dari masa sekarang dan ke masa depan. Anxiety adalah emosi berdasarkan masa depan; kembali ke sekarang. Terus lakukan sehingga terkawal ke dalam sistem saraf anda dan menjadi kebiasaan.

8. Apa yang anda fokuskan kepada tumbuh

Saya katakan ini kepada hampir setiap kawan saya tanpa mengira apa masalahnya. Sekiranya anda menumpukan pada perkara yang tidak betul, atau kekurangan atau apa yang belum anda miliki, teka apa, ya, anda akan merasa tidak enak; jadi ubah fokus. Ia memang memerlukan kerja, tetapi anda boleh melakukannya!

9. Nikmati keselesaan tanpa zon

Ingatlah, melakukan salah satu strategi di atas akan membawa anda keluar dari zon selesa anda, memerlukan kerja dan tenaga mental yang berbeza, otak kita malas dan akan selalu mencari jalan pintas, jadi anda harus benar-benar komited terhadap hal ini. Pertumbuhan peribadi berada di pinggir zon selesa anda, jadi apa-apa ketidakselesaan, ini bermaksud anda berkembang dan berkembang!

10. Pilihan

Anda selalu mempunyai pilihan. Adakah anda benar-benar ingin terus mengulangi pola anxiety tentang dinilai negatif atau sesuatu yang mengerikan yang boleh berlaku? Ini adalah persepsi anda terhadap apa-apa peristiwa, situasi atau pemikiran, yang sangat penting kerana anda kemudian akan memberi makna kepadanya, negatif atau positif atau neutral. Oleh itu, pilihlah dengan teliti, ini akan memberitahu bagaimana perasaan anda dan bagaimana anda bertindak balas.

Sebilangan besar orang yang anxiety risau memikirkan apa yang orang fikirkannya, keperluan untuk persetujuan sangat kuat, padahal sebenarnya, satu-satunya persetujuan yang semestinya mereka mahukan adalah persetujuan mereka sendiri!

Adalah mustahil untuk disukai / disukai / disetujui oleh seluruh dunia, tidak kira seberapa banyak anda mencuba, jadi lupakan saja, itu tidak realistik dan jika anda mengejarnya, anda pasti akan kecewa dan menambah kekurangan harga diri anda .

Anda hebat dan tidak tahu berapa banyak yang anda hargai. Anxiety dan tekanan merampas kekuatan kita, tetapi jika anda mula menggunakan akal fikiran untuk anda, bukan menentang anda, menggunakan imaginasi anda yang terlalu aktif untuk membayangkan apa yang anda mahukan maka anda mula mengubah otak, pasang kembali dengan lebih positif! Orang merasa sangat bebas apabila mereka mengikuti sistem untuk melakukan ini.

Sekiranya anda mempunyai peperiksaan penting untuk lulus, adakah anda akan berjaya? Sudah tentu! Nah, ini adalah kehidupan anda – jika anda ingin mengubahnya, mulakan langkah, anda boleh melakukannya, anda benar-benar boleh.

Baca juga

Tinggalkan Komen Anda

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}