10 Petua Semula jadi untuk Hilangkan Kelemumur

Kelemumur adalah mimpi buruk setiap orang. Ini membuat anda berada dalam situasi yang memalukan apabila mengenakan pakaian putih atau pakaian hitam anda di pejabat atau pesta. Ia menjadikan rambut anda berbau busuk, dan anda selalu merasa gatal pada kulit kepala anda. Ini mengurangkan keyakinan diri anda dan merupakan salah satu masalah rambut yang tidak mudah hilang. Kelemumur membawa kepada masalah rambut lain seperti rambut gugur, hujung berpecah, rambut keriting, kulit kepala gatal dan lain-lain Kelemumur adalah penumpahan berlebihan sel-sel kulit mati dari kulit kepala.

Penyebab utama kelemumur adalah kulit kering, rambut tidak bersih, pencemaran, iklim sejuk, terlalu banyak syampu, penggunaan bahan kimia berlebihan dan diet yang tidak sihat. Sekarang akan mudah untuk menghilangkan kelemumur, jika anda mengikuti beberapa langkah mudah ini.

10 Petua Semula jadi untuk Mengatasi Kelemumur

  1. Lawati pakar dermatologi untuk mengetahui, yang merupakan penyebab utama kelemumur di rambut anda dan dapatkan rawatan yang ditetapkan untuknya.
  2. Gunakan syampu dan perapi anti kelemumur.
  3. Tukar ke minyak zaitun dan bukannya minyak kelapa biasa. Minyak kastor juga sangat berkesan.
  4. Campurkan satu sudu jus lemon dengan 5 sudu minyak kelapa dan sapukan 30 minit sebelum mencuci rambut.
  5. Basuh rambut anda hanya dua atau tiga kali seminggu kerana penggunaan bahan kimia yang berlebihan menyebabkan kelemumur.
  6. Sapukan cuka 15 minit sebelum mencuci rambut.
  7. Campurkan yoghurt dan telur dan sapukan 30 minit sebelum mencuci rambut.
  8. Buat serbuk halus dari daun Neem, campurkan dengan minyak kelapa atau minyak zaitun, dan sapukan pada rambut anda secara berkala.
  9. Buat pasta biji fenugreek halus (biji methi) dan sapukan ke kulit kepala anda sejam sebelum mencuci rambut.
  10. Gunakan baking soda sebagai alternatif syampu dan bilas rambut anda setelah disimpan selama satu atau dua minit.

Sebilangan orang sangat alergi terhadap bahan kimia dan penggunaan syampu berlebihan atau bahan kimia lain menyebabkan lebih banyak kelemumur. Oleh itu, disarankan untuk berpegang pada kaedah semula jadi semasa menangani kelemumur.

Sekiranya anda mengikuti petua di atas secara berhemah, maka dalam beberapa minggu anda akan menyingkirkan masalah rambut yang menjengkelkan ini, yang biasa berlaku pada lelaki dan wanita. Oleh itu, ikuti mereka dan tunggu dan perhatikan kelemumur hilang dari rambut anda.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Cara Menjaga Kebersihan Diri Agar Kekal Sihat

Kesihatan adalah perkara yang sangat dititikberatkan hari ini, terutamanya dengan pandemik covid-19. Oleh kerana orang mencari cara untuk menjaga keselamatan diri dan orang tersayang daripada bakteria dan kuman, fokus pada kebersihan diri adalah yang terpenting.Selain itu, bukan sahaja kebersihan diri baik untuk tubuh anda, tetapi juga bagus untuk harga diri anda. Artikel ini memperincikan tentang

10 Makanan Yang Membakar Lemak Semasa Anda Tidur

Entri ini adalah mengenai makanan yang membakar lemak semasa anda tidur sehingga anda dapat menurunkan berat badan dengan lebih cepat. Sekiranya anda tertanya-tanya apa yang harus dimakan pada waktu malam untuk menurunkan berat badan, teruskan membaca! Mahu cepat dan ingin mengetahui cadangan nombor 1 makanan terbaik untuk dimakan pada waktu malam yang menurunkan berat badan?

5 Petua Menjaga Bibir Anda Agar Sihat dan Merah Jambu

Tidak kira sama ada perempuan atau lelaki, siapa yang tidak menginginkan bibir cantik yang berwarna merah jambu dan licin. Sebilangan orang cukup bernasib baik untuk mewarisi dari ibu bapa mereka atau rahmat Tuhan tetapi bagi sesetengah orang, ia masih menjadi mimpi. Tetapi ini tidak lagi berlaku; dalam artikel ini, saya akan mendedahkan cara menjaga bibir

5 Cara Turunkan Kolesterol dengan Perubahan Gaya Hidup

Berapa lama masa yang diperlukan untuk menurunkan kolesterol? Sekiranya jumlah kolesterol anda meningkat, dan doktor anda membuat bising ketika mereka memeriksa hasil makmal anda, adalah wajar untuk bertanya-tanya seberapa cepat anda dapat menurunkan nombor tersebut. Nasib baik, ada beberapa strategi terbukti yang boleh anda gunakan yang boleh membantu jumlah kolesterol anda beralih ke arah yang

Leave a Comment