February 7

10 Petua Semula jadi untuk Hilangkan Kelemumur

0  comments

Kelemumur adalah mimpi buruk setiap orang. Ini membuat anda berada dalam situasi yang memalukan apabila mengenakan pakaian putih atau pakaian hitam anda di pejabat atau pesta. Ia menjadikan rambut anda berbau busuk, dan anda selalu merasa gatal pada kulit kepala anda. Ini mengurangkan keyakinan diri anda dan merupakan salah satu masalah rambut yang tidak mudah hilang. Kelemumur membawa kepada masalah rambut lain seperti rambut gugur, hujung berpecah, rambut keriting, kulit kepala gatal dan lain-lain Kelemumur adalah penumpahan berlebihan sel-sel kulit mati dari kulit kepala.

Penyebab utama kelemumur adalah kulit kering, rambut tidak bersih, pencemaran, iklim sejuk, terlalu banyak syampu, penggunaan bahan kimia berlebihan dan diet yang tidak sihat. Sekarang akan mudah untuk menghilangkan kelemumur, jika anda mengikuti beberapa langkah mudah ini.

10 Petua Semula jadi untuk Mengatasi Kelemumur

  1. Lawati pakar dermatologi untuk mengetahui, yang merupakan penyebab utama kelemumur di rambut anda dan dapatkan rawatan yang ditetapkan untuknya.
  2. Gunakan syampu dan perapi anti kelemumur.
  3. Tukar ke minyak zaitun dan bukannya minyak kelapa biasa. Minyak kastor juga sangat berkesan.
  4. Campurkan satu sudu jus lemon dengan 5 sudu minyak kelapa dan sapukan 30 minit sebelum mencuci rambut.
  5. Basuh rambut anda hanya dua atau tiga kali seminggu kerana penggunaan bahan kimia yang berlebihan menyebabkan kelemumur.
  6. Sapukan cuka 15 minit sebelum mencuci rambut.
  7. Campurkan yoghurt dan telur dan sapukan 30 minit sebelum mencuci rambut.
  8. Buat serbuk halus dari daun Neem, campurkan dengan minyak kelapa atau minyak zaitun, dan sapukan pada rambut anda secara berkala.
  9. Buat pasta biji fenugreek halus (biji methi) dan sapukan ke kulit kepala anda sejam sebelum mencuci rambut.
  10. Gunakan baking soda sebagai alternatif syampu dan bilas rambut anda setelah disimpan selama satu atau dua minit.

Sebilangan orang sangat alergi terhadap bahan kimia dan penggunaan syampu berlebihan atau bahan kimia lain menyebabkan lebih banyak kelemumur. Oleh itu, disarankan untuk berpegang pada kaedah semula jadi semasa menangani kelemumur.

Sekiranya anda mengikuti petua di atas secara berhemah, maka dalam beberapa minggu anda akan menyingkirkan masalah rambut yang menjengkelkan ini, yang biasa berlaku pada lelaki dan wanita. Oleh itu, ikuti mereka dan tunggu dan perhatikan kelemumur hilang dari rambut anda.Baca Juga

Manfaat Minyak Aromaterapi yang Menakjubkan

Cara Mengurangkan Tahap Kolesterol Anda Secara Semula Jadi

5 Cara Merawat Tumit Merekah

Cara Menghilangkan Jerawat Di Telinga

5 Vitamin Penting Untuk Kesihatan Dan Kulit Glowing

8 Tips Untuk Tingkatkan Tahap Oksigen Dalam Darah

Tinggalkan Komen Anda

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}